Bokisd Написано Март 28, 2017 Пријави Подели Написано Март 28, 2017 Управо сада, Justin Waters рече U kom apsketu zivota, ucenje ove ekipice pocev od Palame moze da se primjeni na zivot hriscanina u civilizaciji? Mislim, da trebamo biti oprezni kod primene ovih stvari kod mirjana, jer, je duboko u duhovno aspektu i ne moze covek bas sam da pronikne u sve stvari ovog ucenja, postoji opasnost i da se duhovno 'povredimo' i nastradamo psiihicki i mentalno. . Nadam se da se slazemo. Oko primene, koliko znam i razumem, mozda je najbolje u toj nekoj nasoj molitvi, kako u Crkvenim sluzbama, tako i nekim licnim molitvama. Васијан and Justin Waters је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Март 28, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Март 28, 2017 пре 10 минута, Bokisd рече poznato kao ISIHAZAM. Или као исихастичка јерес. То је против Петра што каже. Помози Кратосу да одговори. kopitar је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Март 28, 2017 Пријави Подели Написано Март 28, 2017 пре 3 минута, Zoran Đurović рече Можда ти помогне Боксит? Ma, oce, nemam sta, da ja sad tu' nekom pomazem i kao objasnjavam. Razume ovo dobro, sta i kako ide sa tim stvarima, brat Kratos. Ivan Marković је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Март 28, 2017 Пријави Подели Написано Март 28, 2017 пре 1 минут, Bokisd рече Mislim, da trebamo biti oprezni kod primene ovih stvari kod mirjana, jer, je duboko u duhovno aspektu i ne moze covek bas sam da pronikne u sve stvari ovog ucenja, postoji opasnost i da se duhovno 'povredimo' i nastradamo psiihicki i mentalno. . Nadam se da se slazemo. Oko primene, koliko znam i razumem, mozda je najbolje u toj nekoj nasoj molitvi, kako u Crkvenim sluzbama, tako i nekim licnim molitvama. Dobro je slazemo se. Uopste nije primjenjivo za mirjane, i svojstveno je samo strogom asketskom zivotu monaha. Zato isihasticko ucenje ili Ljestvica, Dobrotoljublje i slicno ne treba da izlazi van zidina manastira. Za mirjane su dovoljne proste molitve, oce nas, molitva carinika i tako dalje...kratke, ali jasne i iz srca recene. Zoran Đurović and Bokisd је реаговао/ла на ово 2 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Март 28, 2017 Пријави Подели Написано Март 28, 2017 пре 4 минута, Ivan Marković рече То је учење Цркве. Ја просто не верујем својим очима и ушима. Дивим се вашој храбрости. Емпиријско и саборно потврђено учење Цркве називати учењем "екипице" и Цркву сводити на екипицу. Људи, бојите ли се Бога, забога??? Moram da se ponovo ustinem, .....ali, jako......mora da sanjam.... Ivan Marković је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ivan Marković Написано Март 28, 2017 Пријави Подели Написано Март 28, 2017 пре 3 минута, Zoran Đurović рече Или као исихастичка јерес. То је против Петра што каже. Помози Кратосу да одговори. Добро, сад је све јасно. Сад ми је коначно јасно с ким имам посла. Требао си одмах да ме назовеш јеретиком, јер ја јесам исихаста.А и отац Сава. И патријарх. И Амфилохије. И Атанасије. И св. Јустин.... Васијан је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Март 28, 2017 Пријави Подели Написано Март 28, 2017 пре 5 минута, Justin Waters рече Dobro je slazemo se. Uopste nije primjenjivo za mirjane, i svojstveno je samo strogom asketskom zivotu monaha. Zato isihasticko ucenje ili Ljestvica, Dobrotoljublje i slicno ne treba da izlazi van zidina manastira. Za mirjane su dovoljne proste molitve, oce nas, molitva carinika i tako dalje...kratke, ali jasne i iz srca recene. Da. Bas mi je drago sto mozemo da se razumemo. Inace, problem je sto se nekako osporava ovo ucenje i praksa, kao deo predanja crkve,....... problem moze nastati u nepazljivoj prakticnoj primeni bez nekog iskusnog i opitnog duhovnika ( kojih je nazalost danas sve manje ). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Март 28, 2017 Пријави Подели Написано Март 28, 2017 пре 10 минута, Zoran Đurović рече наведи ми из Петрове реченице где он то каже? Палама негира да можемо да постанемо причасници божанске природе, или ти ниси читао Паламу? Можда ти помогне Боксит? Palama kaže da kroz opštenje sa Božijim energijama postajemo pričasnici Božije prirode,pričasnici-zajedničarimo.O tome i Petar govori. Bokisd, Ivan Marković and Васијан је реаговао/ла на ово 3 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ivan Marković Написано Март 28, 2017 Пријави Подели Написано Март 28, 2017 пре 1 минут, Bokisd рече Da. Bas mi je drago sto mozemo da se razumemo. Inace, problem je sto se nekako osporava ovo ucenje i praksa, kao deo predanja crkve,....... problem moze nastati u nepazljivoj prakticnoj primeni bez nekog iskusnog i opitnog duhovnika ( kojih je nazalost danasa sve manje ). Брате, @Bokisd, реци ми да сањам....ово се не догађа....ово је кошмар....мора да сам упао у неки паралелни универзум....Они. Кажу. Паламистичка. Јерес. Не. Могу.Да. Верујем. Васијан and Bokisd је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Март 28, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Март 28, 2017 пре 1 минут, Кратос рече Palama kaže da kroz opštenje sa Božijim energijama postajemo pričasnici Božije prirode,pričasnici-zajedničarimo.O tome i Petar govori. Не, Петар нигде не помиње енергије. Палама каже да само у енергијама учествујемо, никако у природи или суштини или ипостасима. kopitar је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Март 28, 2017 Пријави Подели Написано Март 28, 2017 Vasilije Veliki: „Nema prirodne suštine bez energije, niti energije bez suštine. Mi, ustvari, znamo za suštinu posredstvom energije; i ta energija projavljuje suštinu i svedoči o njoj. Jer niko nikada nije video Božiju suštinu, ali mi verujemo u tu suštinu posredstvom energije” Васијан, Bokisd and Ivan Marković је реаговао/ла на ово 3 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Март 28, 2017 Пријави Подели Написано Март 28, 2017 пре 1 минут, Bokisd рече Da. Bas mi je drago sto mozemo da se razumemo. Inace, problem je sto se nekako osporava ovo ucenje i praksa, kao deo predanja crkve,....... problem moze nastati u nepazljivoj prakticnoj primeni bez nekog iskusnog i opitnog duhovnika ( kojih je nazalost danasa sve manje ). Ja stojim na stajalistu da je za kontakt covjeka s Bogom, dovoljno da Boga trazimo u drugim ljudima tj kako se prema drugim ljudima odnosimo. To naravno ukljucuje i samog sebe, ali ne u smislu povlacenja u unutrasnjost, nekakvu kontemplaciju, beskrajno ponavljanje molitve itd...vec prosto preispitivanje samog sebe i kako se kao takvi odnosimo prema drugim ljudia, sta smo u stanju da ucinimo jedni za druge, koliko da oprostimo jedni drugima itd.... Postujem tu neku monasku teznju povlacenja u samog sebe, asketizam je takodjer u ljudskoj prirodi, isto onoliko koliko je covjek zon politikon, i Bog dopusta i takve kanale spoznaje, ali brate smeta mi sto se to predstavlja kao nesto vrhunsko dostignuce i sto se sve monasko stavlja u prvi plan. Lako je biti monah, tesko je biti mirjanin. Lako je ponavljati neku molitvu, i baviti se vrtlarstvom i rukodjeljom, ali mnogo je teze zivjeti zivot, suociti sa ljudima na terenu i pri tome zadrzati hriscansku smjernost. Bokisd and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 2 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Март 28, 2017 Пријави Подели Написано Март 28, 2017 пре 6 минута, Кратос рече Vasilije Veliki: „Nema prirodne suštine bez energije, niti energije bez suštine. Mi, ustvari, znamo za suštinu posredstvom energije; i ta energija projavljuje suštinu i svedoči o njoj. Jer niko nikada nije video Božiju suštinu, ali mi verujemo u tu suštinu posredstvom energije” Da, sad sam hteo da postavim. Poznat je spor u Crkvi oko ucenja hriscanina Evnomija, koji je zastupao stav o pricasnosti Bozijoj sustini. Protiv ovakvog ucenja je pisao i sv.Vasilije Veliki u delu , Protiv Evnomija. https://sr.wikipedia.org/sr-el/Евномије Verovatno je i ovaj citat iz toga dela. Васијан and Ivan Marković је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Март 28, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Март 28, 2017 пре 25 минута, Ivan Marković рече Палама јесте био у праву. Јамчим главом. Лично сам то доживео. На страну моје искуство, учење је саборски потврђено и практикује се у целој Цркви. Ко тврди супротно, сам се искључује из Цркве. Заиста се дивим твојој храбрости. Ти си видео те енергије? елТорнеро је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Март 28, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Март 28, 2017 пре 8 минута, Кратос рече Vasilije Veliki: „Nema prirodne suštine bez energije, niti energije bez suštine. Mi, ustvari, znamo za suštinu posredstvom energije; i ta energija projavljuje suštinu i svedoči o njoj. Jer niko nikada nije video Božiju suštinu, ali mi verujemo u tu suštinu posredstvom energije” Да, али не учествујемо. То је као кад кажемо да верујемо да Бог постоји. елТорнеро је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука