Volim_Sina_Bozjeg Написано Март 4, 2017 Пријави Подели Написано Март 4, 2017 пре 42 минута, Рапсоди рече и пошто је већ доживео Васкрсење, обратите пажњу на то " већ доживео Васкрсење " Još samo da naučimo da je naše vaskrsenje u Hristovom vaskrsenju, mi nemamo sopstveno vaskrsenje. пре 44 минута, Рапсоди рече стварно је бесмислено тражити од Аве да прихвати нашу димензију(меру ) поста. Ava se pozvao na apostola Pavla i sad bi trebala ipak da stoji konstatacija da je stvarno besmisleno tražiti od apostola Pavla da prihvati našu dimenziju (meru) posta. I za kraj još nešto ava je naveo da bi trebalo post prilagoditi svakom pojedincu u meri njegove telesne i duhovne rasti a ne ukinuti post a da ne pominjem da je ava govorio da je post svojevrsan odnos izmedju Boga i čoveka te kao i sve ostalo u odnosu i tu treba tražiti meru u ljubavi koja se dešava u odnosu, te i stepenu vere i telesnih mogućnosti koji odredjuju tu vrstu podviga. Post se dešava iz ljubavi to nas je sam Hristos naučio jer je postio u pustinji a ne na trgovima i u hramovima. Ako ste odlučili da ne čitate pažljivo, onda barem ne komentarišite onoga koga ne čitate, bolje da nam kažete šta vi mislite lično o postu, tu svakako možemo onda i mi ostali mnogo da naučimo ili barem da imamo temu za razgovor. Naravno ovo je bratski odgovor kako tebi tako i svima ostalima na temi. Pročitajte avu još jednom. kopitar, Zoran Đurović, Тања1 and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Март 4, 2017 Пријави Подели Написано Март 4, 2017 пре 12 часа, Велизар рече Али нико у Цркви не дели његово мишљење. Znaci sve pomjesne crkve koje ispovedaju pravoslavlje ne dijele njegovo misljenje ili mislis niko u zgradi Patrijarsije? Budi precizniji molim te. Autokefalne (Carigradska, Aleksandrijska, Antiohijska, Jerusalimska, Ruska, Srpska, Rumunska, Bugarska, Gruzijska, Kiparska, Grcka, Poljska, Albanska, ceskih zemalja i Slovacke, sve Amerike i Kanade, Autonomne (Finska, Sinajska, Japanska, Kineska, Pavoslavna dijaspora, vidi jos...) kopitar, Zoran Đurović, Paradoksologija and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Жика Написано Март 4, 2017 Пријави Подели Написано Март 4, 2017 пре 10 часа, Ivan Marković рече A ko se ovde zalaže za drugačiju praksu? Bi li bio ljubazan da nam navedeš? Onako, poimence, citati...svi mi ovde subotom i nedeljom jedemo hranu na ulju i kad je inače preko nedelje voda. Zašto praviš slamnate ljude? Elementarno liturgijski pismen čovek zna da se subotom i nedeljom ne sme jesti na vodi, izuzev samo jedne subote u godini. Нисам мислио на тебе, већ уопштено на оне који се залажу за пост суботом. На Борби за веру су бранили ту праксу. Zoran Đurović and Леон Професионалац је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Жика Написано Март 4, 2017 Пријави Подели Написано Март 4, 2017 пре 10 часа, Велизар рече Рецимо у светлу 69. Апостолског канона: "Ако неки епископ, или презвитер, или ђакон или ипођакон, или или чтец, или појац, не буде постио свету четрдесетницу пред Пасху, или среду, или петак, осим ако је спречен телесном немоћи, нека буде свргнут; а ако је лаик, нека буде одлучен". Или пак у светлу 29. и 56. правила Трулског Сабора. Или 19. правила Гангрског сабора. Или 49, 50, 51 и 52. правила Лаодикијског сабора. Овде не пише за Божићни или Госпојински пост. Ђуровић је и написао да је по канонима обавезно постити Четрдесетницу и среду и петак. У првим вековима је за хришћане било битно да помогну сиромашнима па је суштина поста била у помоћи њима. Одрицали су се скупље хране да би помогли онима који немају. Zoran Đurović, Paradoksologija and Леон Професионалац је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Март 4, 2017 Пријави Подели Написано Март 4, 2017 1 hour ago, Тања1 рече Biblija sadrzi razlicite stavove o postu i kaze da post ne pravi razliku pred Bogom. Hristos je postio 40 dana u pustinji i kritikovao je posebno fariseja praksu posta u javnosti...Kada postis pomazi glavu i umij lice da ne zapaze ljudi da postis, nego Otac tvoj, koji je u tajnosti. I Otac tvoj, koji vidi u tajnosti, uzvratit ce ti. Uglavnom jasno da je to izmedju mene i Boga, izmedju tebe i Boga, otuda smiri dozivljaj ili se zarumeni u licu kad postavis ljudima pitanje da li poste. Pa ne znam koliko ste svesni ali tema ove diskusije je upravo post i kako treba ili ne treba postiti, a autor teksta je neko koji je dao sud o tome. Dakle nisam ja oca Zorana pitao da li posti pricajuci o predsednickim izborima, vec u temi o kojoj se i iskljucivo prica o postu. Voleo bih da znam njegovu praksu i kako on primenjuje ono sto je svojim stavom iskazao. Naravno uvek vama ostaje da ipak smirite dozivljaj i glumljenje- a za rumenilo vec ne brinem, srdacno. Ivan Marković је реаговао/ла на ово 1 Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рапсоди Написано Март 4, 2017 Пријави Подели Написано Март 4, 2017 пре 21 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече I za kraj još nešto ava je naveo da bi trebalo post prilagoditi svakom pojedincu u meri njegove telesne i duhovne rasti a ne ukinuti post a da ne pominjem da je ava govorio da je post svojevrsan odnos izmedju Boga i čoveka te kao i sve ostalo u odnosu i tu treba tražiti meru u ljubavi koja se dešava u odnosu, te i stepenu vere i telesnih mogućnosti koji odredjuju tu vrstu podviga. Post se dešava iz ljubavi to nas je sam Hristos naučio jer je postio u pustinji a ne na trgovima i u hramovima. Ako ste odlučili da ne čitate pažljivo, onda barem ne komentarišite onoga koga ne čitate, bolje da nam kažete šta vi mislite lično o postu, tu svakako možemo onda i mi ostali mnogo da naučimo ili barem da imamo temu za razgovor. Naravno ovo je bratski odgovor kako tebi tako i svima ostalima na temi. На свој начин ја сам отприлике исто протумачила. Ава воли да се шали, и ја волим да се шалим...стварно не знам који део мог поста ти је проблематичан. На први поглед изгледа, али уопште нисам била иронична... пре 25 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече Pročitajte avu još jednom. П.С.Аву је тееееешко прочитати али сам његов пост двапут прочитала.... пре 27 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече lje da nam kažete šta vi mislite lično o postu, tu svakako možemo onda i mi ostali mnogo da naučimo ili barem da imamo temu za razgovor. Мени лично је пост преко потребан, јер нисам досегла ту меру, тај духовни раст љубави, тај високи степен вере који не подлеже промени, опадању искушењима.Пост ми је као ограда за коју се држим да не љоснем, пошто још увек нисам навикла ићи рубом провалије без ограде. Колико ја знам, а можда не знам.. већи степен светости и љубави, већи степен уздржања и подвига( и наравно пост као део подвига ) Лично мислим да духовни степени, духовни раст чак и велика љубав према Богу, бар док смо овде на земљи није задато непроменљиво стање. Е због те подложности променама стоје правила,подвизи, постови, који ограђују, смирују...итд,итд. Јер док год смо овде телесни, трулежни, не можемо се кретати у оквирима , непроменљиве љубави, која није подложна паду и променама. Ко је у неким другим сферама, димензијама, ко обитава у љубави не подложној опадању, променама и искушењима.... е за такве, не требају постови, правила, подвизи. Broken, Жика, Лапис Лазули and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 Carpe Aeternitatem Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Јеванђеље по Матеју глава 18:1-10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Март 4, 2017 Пријави Подели Написано Март 4, 2017 Zasto Crkva malo ne ubalazi post? Na primer danas je Sveti Teodor Tiron i pise da je razreseno na ulje. Zbog cega sve slave koje padnu u Vaskrsenjem postu ne razrese na ribu i vino? Жика, Milan Nikolic, Леон Професионалац and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Жика Написано Март 4, 2017 Пријави Подели Написано Март 4, 2017 пре 1 минут, grigorije22 рече Zasto Crkva malo ne ubalazi post? Na primer danas je Sveti Teodor Tiron i pise da je razreseno na ulje. Zbog cega sve slave koje padnu u Vaskrsenjem postu ne razrese na ribu i vino? Обично се једе риба ако је слава. На пример Лазарева субота. Zoran Đurović and Леон Професионалац је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Март 4, 2017 Пријави Подели Написано Март 4, 2017 пре 9 часа, Жика рече Обично се једе риба ако је слава. На пример Лазарева субота. Znam da se obicno jede riba, ali Crkva je propisala samo dva puta da se jede riba. Na Cveti i jos jednom. Lazareva subota je moja druga slava i uvek kupujemo ribu. Жика, Zoran Đurović and Леон Професионалац је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Жика Написано Март 4, 2017 Пријави Подели Написано Март 4, 2017 пре 2 минута, grigorije22 рече Znam da se obicno jede riba, ali Crkva je propisala samo dva puta da se jede riba. Na Cveti i jos jednom. Lazareva subota je moja druga slava i uvek kupujemo ribu. То је монашки типик, мада ни сви монаси не поштују то. Има разних типика. У једном се прописује риба већ за Теодорову суботу. grigorije22, Леон Професионалац and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Жика Написано Март 4, 2017 Пријави Подели Написано Март 4, 2017 Хтео сам да кажем да у канону који си поставио пише исто што је и Ђуровић рекао. Zoran Đurović and Леон Професионалац је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Март 4, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Март 4, 2017 пре 5 минута, Велизар рече А Ђуровић је мерило истине? Амин! Ето, некад и ја могу да се сложим са тобом! Леон Професионалац је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Март 4, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Март 4, 2017 пре 4 минута, Жика рече Хтео сам да кажем да у канону који си поставио пише исто што је и Ђуровић рекао. Ладно неће да читају и изврћу моје речи на сопствену пропаст. Мојим текстовима ваља прићи молитвом и постом... Volim_Sina_Bozjeg, RYLAH, Жика and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Жика Написано Март 4, 2017 Пријави Подели Написано Март 4, 2017 пре 1 минут, Zoran Đurović рече Ладно неће да читају и изврћу моје речи на сопствену пропаст. Мојим текстовима ваља прићи молитвом и постом... Поставља канон против тебе, а у канону нема осталих постова што ти и тврдиш. Испало је на крају да је поставио канон који њега побија. Леон Професионалац and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рапсоди Написано Март 4, 2017 Пријави Подели Написано Март 4, 2017 пре 5 минута, Zoran Đurović рече Мојим текстовима ваља прићи молитвом и постом... Што значи вашим текстовима могу прићи мање напредни за које прописујете постове као духовне склекове.... П.С.Шалим се Аво... Zoran Đurović, Paradoksologija and Леон Професионалац је реаговао/ла на ово 3 Carpe Aeternitatem Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Јеванђеље по Матеју глава 18:1-10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука