Jump to content

Да ли је српска просвета дотакла дно?

Препоручена порука

пре 13 часа, Anika рече

Част изузецима, родитељи су дно. Шта рећи кад појединци долазе у школу у алкохолисаном стању без пардона и прете наставницима због лоше оцене?

Лично, никад нисам насела на притиске, нити ме занима ко је чије дете (иако се то страаааашно гледа код нас) и обарала сам појединце на поправни, јер апсолутно никакав ТРУД (мање-више знање) нису показали, били су просто убеђени да је довољно да се појаве у школи, ништа не раде током целе године и добиће ту двојку. А да видите како у августу лепо мељу. Него, то нисам сигурна да ћу убудуће радити, јер треба и мени нормалног распуста...

Са инклузијом су направили глупост да нема веће, сад ће још мало да нас обучавају дефектолошким знањима, већ су кренули. Уместо да та деца лепо иду у специјалне школе где им је и место, ми морамо да правимо посебне програме за њих и на основу тога нас инспектори оцењују. Ма дајте...

Што се мене лично тиче, немам ништа против да мој предмет не буде обавезан за све ђаке, напротив, али после да се зна које школе то дете може да упише, а које не. У Британији је то лепо решено и свака им част.

Дете јесте мало божанство данас... Својевремено су ми две клинке у БГ-у рекле да имају фобију од табле... добро је да немају фобију од дечака, све остало ћемо лако...:0212_rolleyes:

Sve vec vidjeno i ovde kod nas, svuda je tako u Srbitaniji...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 14 часа, Anika рече

Мени се десило да ми је одељењско веће преправило оцену детета чији је отац такође лекар, а директоров близак пријатељ, само да би по сваку цену било 5.00.

Такође, безобразан и манипулативан дечак. Шта ћеш, брзином муње сам напустила седницу, само да их не гледам...

Нису они криви. Понашају се како су их родитељи научили. :/

Углавном, бежите главом без обзира. Живот је кратак да би га провели у просвети.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, -Владимир- рече

Нису они криви. Понашају се како су их родитељи научили. :/

Углавном, бежите главом без обзира. Живот је кратак да би га провели у просвети.

Па није да не размишљамо о другим опцијама... :) (тренутно ми је мирна фаза)

Ево, објасни ми ти ако знаш шта бре више ови Црногорци раде, па имају куће на мору, некретнине по БГ-у, локале? Аман више. :0222_shocked:

"Ја сам сакупљач необичних ствари. Нека други сакупљају значке и марке. Ја сакупљам дане, часове и тренутке. " - Мирослав Антић

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Anika рече

Па није да не размишљамо о другим опцијама... :) (тренутно ми је мирна фаза)

Ево, објасни ми ти ако знаш шта бре више ови Црногорци раде, па имају куће на мору, некретнине по БГ-у, локале? Аман више. :0222_shocked:

Продали имање Русима ? Државна функција ? Уталили се са Милом ? Или лажу да имају кућу на мору, некретнине по Бг, локале, што је највероватнија варијанта. Што кажу who see, "100, 150 коња ма јес', једва дома да се има најест. " 

Подели на овим сајтовима

:D:skidamkapu:

(Чула сам да Подгоричани то раде, куће су им често неке страћаре, али битно да се провозају у бесном ауту. )

Да се вратимо на тему, оно што мени највише смета у просвети каква је данас је претерана послушност, инертност, пасивност, лицемерје (сви би као нешто да мењају и трућају о томе, бла, бла, а на седницама нико не сме ништа да каже), претерана снисходљивост према родитељима, неслога, разједињеност, неколегијалност и сујета. :) Ал' сам се испразнила. :)))

"Ја сам сакупљач необичних ствари. Нека други сакупљају значке и марке. Ја сакупљам дане, часове и тренутке. " - Мирослав Антић

Подели на овим сајтовима

пре 39 минута, Anika рече

Да се вратимо на тему, оно што мени највише смета у просвети каква је данас је претерана послушност, инертност, пасивност, лицемерје (сви би као нешто да мењају и трућају о томе, бла, бла, а на седницама нико не сме ништа да каже), претерана снисходљивост према родитељима, неслога, разједињеност, неколегијалност и сујета. :) Ал' сам се испразнила. :)))

Ćuti, radi, bar imaš pos'o, ne talasaj, šta 'oćeš da dobiješ otkaz u ova zla vremena (ne znam koja su vremena bila dobra)...ili ona opcija-ne sviđa ti se, daj otkaz, ima ko 'oće da radi, znaš li ti koliko je takvih na birou, radili bi i za manje i još bi bili zahvalni...:dry:

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, -Владимир- рече

Uradio to pre tacno 3 godine, i to sam i tad vec kasnio, trebalo je da poslusam neke pametne kolege jos par godina pre toga. Dakle, potpisujem.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, obi-wan рече

A nije ti palo na pamet da je npr. Bog bas Velikim Praskom upravo poceo Stvaranje svega? Kako ti zamisljas pocetak Stvaranja jedne neizrecivo slozene i velicanstvene Vasione nego tako nekim neizrecivo velicanstvenim pocetkom? Jesi li uopste promislila da u ta dva (Prasak, Stvaranje) nema apsolutno niceg protivrecnog, nego bas naprotiv?

Malo predahni, uspori ritam, ukljuci razmisljanje, nema potrebe da ovako uleces na temu kao na sutku.

Ja samo kazem kad sam bila dete i to ucila u 5-om razredu nije mi padalo na pamet da je mozda Bog sve stvorio, jer se ne spominje vec se stice utisak da je sve nastalo samo od sebe. Znaci pricam o onome kako to utice na razmisljanje dok si dete, a niko oko tebe nije vernik , bar nije bilo u to vreme. 

Подели на овим сајтовима

пре 49 минута, Ana Bjelan рече

nije mi bas jasno

Ево објаснићу ти укратко. Ако посумњаш у недотупавости које се зову велики прасак и еволуција одмах се јављају шрафчићи `званичне науке` који гледају да те утерају у тор оних који не сумњају у наведено. Они су сами себе задужили да ударају пацке збуњенима које збуњују додатно, да би ти збуњени мислили да нешто знају и да су просвећени.

Јесам ли ти сад јаснији?

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

пре 18 часа, Kristijan рече

Просвета посрће од кад ја знам за школу, али мене далеко више плаши нешто друго... Тренутно је моја најстарија ћерка на великој матури, средња ћерка у 2. разреду средње школе, најмлађа у 8. разреду основне школе, старији син у 4. разреду основне школе и млађи син у предшколском, што ће рећи да сам у последњих 12 година био на толико родитељских састанака да се већ питам где ћу да нађем воље да и даље уредно одлазим на родитељске састанке и у наредних 12 година. Од свега што сам могао да чујем и видим о комплетном школском... хм, да кажем организму... ја могу да кажем да су родитељи апсолутно најгори чинилац. Кад год су ми деца причала о несносном понашању одређене деце ја сам по понашању родитеља на родитељском увек непогрешиво познао од које је кладе отпао ивер, и како време пролази тих распомамљених родитеља је све више. То је ваљда неминован процес, ако нам константно из државе беже главом без обзира они најспособнији онда мора да се осети у сваком погледу како то изгледа када талог почиње да чини значајан проценат друштва, па онда у таквом систему они способнији уопште не помишљају да раде у школи, јер сасвим разумљиво неће да се нађу на мети необузданих простака. Какво нам је опште стање у друштву још се то школство врло срчано држи! Иако имам пуно замерки, и иако моја деца често умеју да ми помену заиста велике проблеме који их тиште ја могу да кажем да свако од њих има и одређени број предавача које памте као инспиративне, стручне, пожртвоване, честите и саосећајне. Мене искрено чуди да још увек има таквих, све остале околности у друштву ми указују на то да би такви требало да су истребљена врста.

На сваком кораку примећујем да је општи манир васпитања деце код нас такав да се гаје несамостална деца која се подижу на ниво малог божанства, сасвим погрешно се наша деца у родитељском дому уче да су непогрешива и ванредно надарена, да је благословен свако ко се само очеше о њихово присуство, родитељи су напросто заслепљени својом децом, па онда у тој заслепљености децу шаљу у свет са потпуно искривљеном сликом о њима самима, и онда је катастрофа неминовна. Видим и чујем да са децом нико не разговара довољно, фонд речи им је бедан, писменост никаква, манири би морали пре свега да постоје у траговима па да могу да се оцењују. Ни једна школа не може од потпуно запуштеног детета да направи чудо. Дакле пре него што се баци камен на школу треба прво да се погледа шта радимо у кући, шта наш комшија ради у кући, шта фамилија, пријатељи и познаници раде у кући... И да се о томе отворено прича. То је права превентива. Ако свако пошаље у школу потомка коме је од првог дана усађено убеђење да му са чела сунце сија, и ако ће сваки родитељ на родитељском да се труди да убеди све остале у то исто онда нема те школске реформе која ће да буде успешна. Школски систем увек може да буде бољи, али ће и најбољи систем да буде подривен оним што ми радимо у кући.

Свака част на свему написаном! :skidamkapu:

Не брините се, дакле, за сутра; јер сутра бринуће се за се. Доста је сваком дану зла свога.

(Мт.6, 34)

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, о.Горан рече

Ево објаснићу ти укратко. Ако посумњаш у недотупавости које се зову велики прасак и еволуција одмах се јављају шрафчићи `званичне науке` који гледају да те утерају у тор оних који не сумњају у наведено. Они су сами себе задужили да ударају пацке збуњенима које збуњују додатно, да би ти збуњени мислили да нешто знају и да су просвећени.

Јесам ли ти сад јаснији?

Наравно, не постоји никакав "тор", нити ико дели "пацке", а још мање је неко "недотупаван"...

У школи/ама се учи биологија каква (тренутно) јесте, без намере да ико икога збуњује или сматра непросвећеним.. Сама теорија еволуције НИЈЕ у колизији са Светим Писмом, нити иједним (Спасења ради) светим списом...

"Збуњен" може само бити онај који се напаја са извора неопротестанстских нагваждања о Земљи као равној плочи, о томе да људи нису крочили на Месец, о томе да нас "прскају" из ваздуха, те да је Свет "стар" неких 7,5 к година...

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Ana Bjelan рече

nije mi bas jasno

И још нешто... Дотични шрафчићи имају обичај да изведу контранапад тј. да те оптуже да верујеш у земљу као равну плочу ако не верујеш у небулозе праска и еволуције. Тиме ем тебе дискредитују ем покривају своје незнање. 

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Ana Bjelan рече

Друга реченица у тексту:

Цитат

Зашто се тој теми даје толики значај иако теорија еволуције није  никада доказана, већ представља само хипотезу?

...и одмах знаш да је даље читање губљење времена јер аутор благе везе нема са оним о чему прича. Ето, управо ти и такви смућују и замлаћују људе својим будалаштинама.

Али ајде чисто реда ради да још мало видимо шта пише:

Цитат

Универзум је, наводно, настао Великим Праском. Могуће, али шта је праснуло, ко је или шта је изазвало прасак? Откуд да се после праска, наводно, једног згуснутог праатома, из хаоса, створи бесконачни универзум са милијардама милијарди небеских тела, немерљивом количином материје,  која путују свемиром у невероватном, хармоничном односу и поретку? Откуд и тај згуснути праатом, где је био, и шта је било пре Великог праска? Неки то објашњавају помоћу појма ,,сингуларитет иако  не можемо да објаснимо шта је сингуларитет. Сингуларитет би с могао преставити као прасак ничега у ничему. То се не може објаснити ни једним природним законом који  човечанство познаје

Аутор опет благе везе нема са оним о чему прича. Вероватно је покупио неке приче из популарне науке - која и сама често смућује људе, да се разумемо - плус је нешто помешао и на крају целу причу мало искривио да би се унапред уклопила у његова схватања и слику света коју има. И ко после смућује кога овде?

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...