Jump to content

Да ли је српска просвета дотакла дно?

Препоручена порука

пре 7 часа, obi-wan рече

A nije ti palo na pamet da je npr. Bog bas Velikim Praskom upravo poceo Stvaranje svega? Kako ti zamisljas pocetak Stvaranja jedne neizrecivo slozene i velicanstvene Vasione nego tako nekim neizrecivo velicanstvenim pocetkom? Jesi li uopste promislila da u ta dva (Prasak, Stvaranje) nema apsolutno niceg protivrecnog, nego bas naprotiv?

Ја сам доста размишљала о томе, баш о великом праску и могућности  да је баш Бог тако започео стварање једне велич.васионе како ви кажете. Али не верујем, но не знам. Бог је тако величанствен и толико је љубав, да ми је просто незамисливо стварање васионе управо тим једним в.праском. Мени је лепше да мислим и верујем да је то урадио мало смиренијим начином , тихим поветарцем (па Богу је све могуће :)) . Но сложићемо се да ипак не знамо тачно, да ли је то Урадио в.праском, тихим поветарцем или на неки нама недокучив начин... 

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Ana Bjelan рече

Ja samo kazem kad sam bila dete i to ucila u 5-om razredu nije mi padalo na pamet da je mozda Bog sve stvorio, jer se ne spominje vec se stice utisak da je sve nastalo samo od sebe. Znaci pricam o onome kako to utice na razmisljanje dok si dete, a niko oko tebe nije vernik , bar nije bilo u to vreme. 

Ne znam na osnovu cega si ti ocekivala nesto drukcije. U vreme kad sam ja isao u OS ne samo da se nije pominjalo da je Bog nesto stvorio, nego su nas ucili da jednostavno Bog ne postoji, da veruju samo zatucani i civilizacijski zaostali ljudi, itd. Pa ipak, i pored svega toga, evo me u Crkvi, `fala velikome Bogu.

Iako u skoli nisam ucio o Bogu, ipak su predavanja o prirodi i vasioni kod mene stalno podsticala mastu i raznorazna pitanja. Samo ucenje o prirodi, tj. samo saznavanje o prirodi, podstaklo me je da se vremenom malo-po-malo uputim ka Izvoru. Isto tako upoznavanje umetnosti i ucenje o umetnosti.

`Ocu da kazem da iako nekom direktno ne pripovedas o Bogu stvoritelju, ima jos bezbroj nacina da Ga covek upozna. U stvorenoj prirodi/vasioni On je ostavio svuda mnostvo svojih pecata i potpisa (= logosa, sto bi kaz`li Grci), jos su psalmopisci (u Starom Zavetu) to mnogo puta nadahnuto primetili. Dakle, ljubavlju prema prirodi i stvorenjima u njoj, zatim, postenim i coveka dolicnim zivotom, covekoljubljem, itd., itd., covek neminovno ide putem ka Bogu Tvorcu. Sa druge strane, ja sam bio 8,5 godina veroucitelj, predavao sam mnogoj deci o svemu tome, ali smem da potpisem da velika vecina ipak nije imala velike koristi od toga, upravo zato jer su srcem ostali tupi i zatvoreni. A za srce koje je bogoceznjivo potrebno je mnogo vise od pukog ucenja veronauke u skoli.

U svakom slucaju, nimalo nije slucajno sto je Bog dopustio da se iz skola izbaci ucenje o Njemu, i da tek od skora pocinje da se vraca (traljavo i nesposobno, da dodam na to). Vera se propoveda i uci pre i iznad svega sopstvenim zivotom i primerom - bas zato sto ona nije prosto neka nauka ili naucna disciplina, pa da se o njoj samo uci u skolskoj klupi.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Рапсоди рече

Бог је тако величанствен и толико је љубав, да ми је просто незамисливо стварање васионе управо тим једним в.праском. Мени је лепше да мислим и верујем да је то урадио мало смиренијим начином , тихим поветарцем (па Богу је све могуће :)) .

Велики прасак није уопште никакав прасак. 

Подели на овим сајтовима

Није проблем да ли је велики прасак почетак универзума него да ли само велики прасак може да доведе до свега што постоји тј. до уређености која де факто постоји свуда око нас. Исто тако није проблем еволуција на микро нивоу тј. на нивоу једне врсте, проблем је еволуција која ствара све врсте. А највећи проблем је када се релативизује етика продавањем магле да смо настали од наводног мајмуноликог претка и тако смо и дошли до овога школства.

Подели на овим сајтовима

Све у свему, мој одговор као некога ко је предавао веронауку у 3 средње школе и једној основној је -да, српска просвета је дотакла дно и дотиче га тј. бауља већ годинама.

Подели на овим сајтовима

пре 31 минута, Рапсоди рече

Ја сам доста размишљала о томе, баш о великом праску и могућношћу да је баш Бог тако започео стварање једне велич.васионе како ви кажете. Али не верујем, но не знам. Бог је тако величанствен и толико је љубав, да ми је просто незамисливо стварање васионе управо тим једним в.праском. Мени је лепше да мислим и верујем да је то урадио мало смиренијим начином , тихим поветарцем (па Богу је све могуће :)) . Но сложићемо се да ипак не знамо тачно, да ли је то Урадио в.праском, тихим поветарцем или на неки нама недокучив начин... 

A sta li to ima tako lose u tom Prasku? Ne pokazuje li on neiskazanu velicinu Boziju i (bar delimicno) moc koju ima? Sta je tu tacno nepoeticno? Zar nije sva vasiona - hucna i bucna, kako je to lepo primetio nas neponovljivi bogopesnik vl. Nikolaj - jedna prevelika i neiskazana pesma zivoga Boga i o zivome Bogu?

Stvorena vasiona pociva na zakonitostima koje je Tvorac u nju utkao, a taj Prasak je deo tih zakonitosti, tj. njihov sam pocetak.

I zar i dan-danas nemamo mnogo mini-praskova po vasioni? Sta su supernove nego stalno ponavljajuce slicice tog praiskonskog Praska? Nakon eksplozije zvezde (supernova), oblaci gasa koji za njom ostanu polako se vremenom zgusnjavaju, da bi iz njih pocele da nastaju nove zvezde. Dakle, citavo mnostvo mini-praskova, koji ponavljaju model svog Prauzora.

I prirodni zakoni su Boziji zakoni, nadam se da na to ne zaboravljamo...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 43 минута, obi-wan рече

Ne znam na osnovu cega si ti ocekivala nesto drukcije. U vreme kad sam ja isao u OS ne samo da se nije pominjalo da je Bog nesto stvorio, nego su nas ucili da jednostavno Bog ne postoji, da veruju samo zatucani i civilizacijski zaostali ljudi, itd. Pa ipak, i pored svega toga, evo me u Crkvi, `fala velikome Bogu.

Iako u skoli nisam ucio o Bogu, ipak su predavanja o prirodi i vasioni kod mene stalno podsticala mastu i raznorazna pitanja. Samo ucenje o prirodi, tj. samo saznavanje o prirodi, podstaklo me je da se vremenom malo-po-malo uputim ka Izvoru. Isto tako upoznavanje umetnosti i ucenje o umetnosti.

`Ocu da kazem da iako nekom direktno ne pripovedas o Bogu stvoritelju, ima jos bezbroj nacina da Ga covek upozna. U stvorenoj prirodi/vasioni On je ostavio svuda mnostvo svojih pecata i potpisa (= logosa, sto bi kaz`li Grci), jos su psalmopisci (u Starom Zavetu) to mnogo puta nadahnuto primetili. Dakle, ljubavlju prema prirodi i stvorenjima u njoj, zatim, postenim i coveka dolicnim zivotom, covekoljubljem, itd., itd., covek neminovno ide putem ka Bogu Tvorcu. Sa druge strane, ja sam bio 8,5 godina veroucitelj, predavao sam mnogoj deci o svemu tome, ali smem da potpisem da velika vecina ipak nije imala velike koristi od toga, upravo zato jer su srcem ostali tupi i zatvoreni. A za srce koje je bogoceznjivo potrebno je mnogo vise od pukog ucenja veronauke u skoli.

U svakom slucaju, nimalo nije slucajno sto je Bog dopustio da se iz skola izbaci ucenje o Njemu, i da tek od skora pocinje da se vraca (traljavo i nesposobno, da dodam na to). Vera se propoveda i uci pre i iznad svega sopstvenim zivotom i primerom - bas zato sto ona nije prosto neka nauka ili naucna disciplina, pa da se o njoj samo uci u skolskoj klupi.

Da se razumemo nije da nisam znala da postoji, malo kasnije da nisam razmisljala o tome, nego nisam znala da i tako deluje u smislu da postoji zakon, nije nam bas sve dozvoljeno... Duznost tih nastavnika je da obrazuju decu, a Nikolaj je negde dobro objasnio sta je pravo obrazovanje... Kad neko uci decu o velikom prasku, nastanku sveta, pa mislim da bi bilo dobro i da pomene Boga. Problem nastaje ako Ga izostavi.

Подели на овим сајтовима

пре 41 минута, Juanito рече

Велики прасак није уопште никакав прасак. 

Колико је фаза великог праска трајала ?

Велики прасак представља научну теорију о пореклу универзума као о ширењу простора и материје, који је у почетку био бесконачно мали простор бесконачно великог притиска и топлоте у неком коначном времену у прошлости.

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Подели на овим сајтовима

пре 19 часа, Anika рече

Част изузецима, родитељи су дно.

Zato je veoma vazno sto vise znanja o roditeljima i roditeljstvu, pre nego se dobije posao ucitelja, nastavnika...Saradnja sa roditeljima i da su ukljuceni je vazno za pojedinca i za skolu. Jasna komunikacija iz skole i otvorenost u dijalogu o razlicitim problemima i potrebama. Ja ne razumem kako jedan prosvetni radnik moze reci za roditelje svojih ucenika da su dno? Izuzetaka uvek naravno ima.

пре 19 часа, Anika рече

Са инклузијом су направили глупост да нема веће, сад ће још мало да нас обучавају дефектолошким знањима, већ су кренули. Уместо да та деца лепо иду у специјалне школе где им је и место, ми морамо да правимо посебне програме за њих и на основу тога нас инспектори оцењују. Ма дајте...

Inkluzija je vazna, ali je postala bojno polje, pa je vazno da se izadje iz sukoba dijalogom, politicari jednostavno ne mogu da znaju situaciju nastavnika, vazno je da se na tu decu odnosimo kao na nasu zajednicu, jer utice na njihovo ucenje, ne mogu da napreduju ako se ne osecaju dobrodosli kao i ostali. Resenje uvek moze da se nadje na obostranu korist.

пре 19 часа, Anika рече

Мени се десило да ми је одељењско веће преправило оцену детета чији је отац такође лекар, а директоров близак пријатељ, само да би по сваку цену било 5.00.

Такође, безобразан и манипулативан дечак. Шта ћеш, брзином муње сам напустила седницу, само да их не гледам...

I kao poslednje sto zelim da komentarisem od tvojih poruka...Skola moze da ima mnogo djaka iz razlicitih porodica, iz ugrozenih, itd, i to utice na jezik ucenika prema nastavnicima u meri koja moze da ugrozi njihovo radno okruzenje. Djaci mogu da prelaze granicu onoga sto je normalan ton, ali sada govorim o nastavniku, ovde gde zivim jedan nastavnik ne moze da kaze za ucenika da je bezobrazan i manipulativan decak, jer taj ton prema nekom paragrafu ne prilici prosvetnom radniku, ovo se odnosi na drzavu u kojoj zivim, Dansku, a i snimaju nas sa svih strana pa ima dokaza ko je ko...Ranije se ovde moglo napisati da je djak nevaljao i bezobrazan, ali danas se pise kako je vas ucenik nazvao, misli se ako vas je nazvao pogrdnim imenima ili ruznim tonom vam se obratio, znaci dug proces, svesna sam da je takvih djaka promeniti jezik i stavove kao kotrljati kamen uz planinu, ali problem je u tome da to bezobrazan  i manipulativan mogu da kazu ucenici jedni drugima, ali ne i prosvetni radnik.

Ne razumem kako odeljensko vece i direktor mogu biti protiv tebe? Zar nisi ti ta koja je protiv svih? Kao sto ne razumem zasto napustiti "sednicu" samo zato "samo da ih ne gledam"? I zasto se koristi rec "sednica" a ne sastanak prosvetnih radnika?

Da li pronalazis nesto pozitivno u svom radu, kolegama, direktoru, djacima?

Nemoj mi zameriti, vi zene prosvetni radnici cudne ste tamo u Srbiji. Citala sam komentare prosvetnih radnika zena na razne forume, toliko se prenemazete koliko pametujete.  :1314_womens:

Kad me pojure sad...:))

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

Tanja, ne zanima me sta mislis, niti planiram da trosim svoje vreme odgovarajuci na tvoje poruke. Uostalom, nisam nimalo usamljena u svojim razmisljanjima, a ti ocigledno nikada nisi usla u ucionicu, a dajes sebi za pravo da pises ovoliki post. Aj' popij tamo neku limunadicu i odgledaj koju seriju, bice ti lepse. :D

Poceh nesto drugo da pisem, ovo o TE i prasku i tako tome...

Daj bre, smarate s tim. Kako ste talentovani da svaku temu upropastite, pa to je neverovatno.

Ova Ana kao da je pala s druge planete. Izvinjavam se, nije mi namera da bilo koga vredjam, ali ono... ne vidim smisao da neko ovde teoretise sta deca treba da uce u skoli. Postani ministar, pa menjaj planove. :0222_shocked:

"Ја сам сакупљач необичних ствари. Нека други сакупљају значке и марке. Ја сакупљам дане, часове и тренутке. " - Мирослав Антић

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Anika рече

Tanja, ne zanima me sta mislis, niti planiram da trosim svoje vreme odgovarajuci na tvoje poruke. Uostalom, nisam nimalo usamljena u svojim razmisljanjima, a ti ocigledno nikada nisi usla u ucionicu, a dajes sebi za pravo da pises ovoliki post. Aj' popij tamo neku limunadicu i odgledaj koju seriju, bice ti lepse. :D

Poceh nesto drugo da pisem, ovo o TE i prasku i tako tome...

Daj bre, smarate s tim. Kako ste talentovani da svaku temu upropastite, pa to je neverovatno.

Ova Ana kao da je pala s druge planete. Izvinjavam se, nije mi namera da bilo koga vredjam, ali ono... ne vidim smisao da neko ovde teoretise sta deca treba da uce u skoli. Postani ministar, pa menjaj planove. :0222_shocked:

Unisti me sa argumentima. :D

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

Право питање је колико је теорија( тј. поједине теме скопчане са метафизиком, а које се уче у школи) повезана са практичним крахом школства кога смо сведоци и који не види само онај ко је слеп.

Ако неко овде мисли да је мени као родитељу свеједно шта ми уче троје деце на том плану грдно се вара. Да не говорим да имам и одговорност као пастир.

И да... Мењаће се поједини школски планови, живи били па видели.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

пре 50 минута, obi-wan рече

Sta je tu tacno nepoeticno? Zar nije sva vasiona - hucna i bucna,

Не знам, ја васиону замишљам као једну бескрајну тишину...много бре гледате Ратове звезда и џедаје  па вам се чини да је тако бучна и ратоборна ...:D

пре 50 минута, obi-wan рече

Stvorena vasiona pociva na zakonitostima koje je Tvorac u nju utkao, a taj Prasak je deo tih zakonitosti, tj. njihov sam pocetak.

Може бити вероватно, али није потврђено апсолутно...

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Тања1 рече

Unisti me sa argumentima. :D

Nisam se ni trudila, kako ne razumes? :)))

Samo ti je jos falilo da kazes kako mi nista ne radimo, pijemo kafe, pametujemo, zalimo se (dobro, to si vec rekla - da se prenemazemo), imamo odmora koliko hoces i tako to slicno. A znas ko to radi? Frizerke i kasirke, kao i zene koje se ubise od dosade, primitivne i neobrazovane. Ne vidim te u tom kosu. :)

"Ја сам сакупљач необичних ствари. Нека други сакупљају значке и марке. Ја сакупљам дане, часове и тренутке. " - Мирослав Антић

Подели на овим сајтовима

пре 54 минута, obi-wan рече

A sta li to ima tako lose u tom Prasku? Ne pokazuje li on neiskazanu velicinu Boziju i (bar delimicno) moc koju ima? Sta je tu tacno nepoeticno? Zar nije sva vasiona - hucna i bucna, kako je to lepo primetio nas neponovljivi bogopesnik vl. Nikolaj - jedna prevelika i neiskazana pesma zivoga Boga i o zivome Bogu?

I zar i dan-danas nemamo mnogo mini-praskova po vasioni? Sta su supernove nego stalno ponavljajuce slicice tog praiskonskog Praska? Nakon eksplozije zvezde (supernova), oblaci gasa koji za njom ostanu polako se vremenom zgusnjavaju, da bi iz njih pocele da nastaju nove zvezde. Dakle, citavo mnostvo mini-praskova, koji ponavljaju model svog Prauzora.

I prirodni zakoni su Boziji zakoni, nadam se da na to ne zaboravljamo...

Браво генерале! :skidamkapu:

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...