Jump to content

Да ли је српска просвета дотакла дно?

Препоручена порука

пре 22 минута, Кратос рече

Jedina nada za prosvetu je da veronauka bude obavezan predmet koji će se ocenjivati i da se u biologiju uvede teorija stvaranja ex nihilo.Bez toga srpska prosveta je osuđena na propas.:D:smeh1:

Српска просвета је већ у пропасти. Ја се залажем за то да се деца уче да размишљају више, али то онима који воле да други размишљају уместо њих не одговара очигледно хаха. 

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, cloudking рече

Odavno nisam procitao nesto sto mi je tako ulilo poverenje u nas obrazovni sistem. O.Gorane, hvala.

Хаха, ето,видиш да има резултата кад интензивно пратиш моје поруке овде. 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, о.Горан рече

Српска просвета је већ у пропасти

A šta je potrebno da se ona spase?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Управо сада, о.Горан рече

Па ти рече решење хаха

Nadam se da čita neko iz ministarstva forum pa ako ministarstvu treba neki savetnik ili možda sam ministar spreman sam da budem mesija srpske prosvete.:)) 

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, о.Горан рече

У томе је поента. Богоборство се увек крије иза нечега, у овом случају иза онога у шта људи данас имају огромно поверење( са правом), а то је наука. Тако хипотеза која је иначе потпуно легитимна у науци може да добије статус `догме` у коју не сме да се сумња, а иста се уклапа у метафизички склоп стран хришћанству. Уз то и педагогија се после развија у том кључу.

Е то је ово што се данас дешава.

Razumem te potpuno sta pricas, i slazem se u ovome. Medjutim, ono s cim se nikako ne slazem jeste drzanje krajnosti, tj. da generalno pljujemo savremenu nauku kao nauku zbog onih koji je zloupotrebljavaju. Isto to imamo i u pogledu Crkve, to znas i sam - koliko smo puta do sad, samo na ovom forumu, imali ljudi koji pljuju po Crkvi zbog onih koji je zloupotrebljavaju, ne razumevajuci da Crkva nije ono sto neki cine, a satro u njeno ime.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, obi-wan рече

Razumem te potpuno sta pricas, i slazem se u ovome. Medjutim, ono s cim se nikako ne slazem jeste drzanje krajnosti, tj. da generalno pljujemo savremenu nauku kao nauku zbog onih koji je zloupotrebljavaju. Isto to imamo i u pogledu Crkve, to znas i sam - koliko smo puta do sad, samo na ovom forumu, imali ljudi koji pljuju po Crkvi zbog onih koji je zloupotrebljavaju, ne razumevajuci da Crkva nije ono sto neki cine, a satro u njeno ime.

Ја уопште не пљујем савремену науку која је један врло широк појам, то је нешто што ми импутирају злонамерни. Врло сам прецизан у ономе што сматрам да је погрешно, а циничан сам зато што су промотери тога што критикујем гори од инквизитора у спровођењу својих научних `догми`.

Подели на овим сајтовима

On ‎12‎-‎02‎-‎2017 at 8:25, Anika рече

Нисам материјалиста, али плате су мизерне с обзиром на одговорност и ниво свакодневног стреса. Не знам о каквом повећању они причају. Сви су у државним установама боље прошли од просветара, али буквално сви. Па зар једна чистачица у ЕПС-у да има већу плату од професора?! Бедно...

E draga moja pa ti si prva pomenula novac/plate, jos na prvoj stranici, a pobunila se kada sam ja to ucinila, pa kako to unizavas druge na osnovu posla ne razumem, sto da nema vecu platu ako  savesno i odgovorno radi posao. Kontradiktorna si.

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Тања1 рече

E draga moja pa ti si prva pomenula novac/plate, jos na prvoj stranici, pa kako to unizavas druge na osnovu posla ne razumem.

Joj kako te ne mrzi da se bavis toliko sa mnom i sta sam gde rekla?

Pogresno si me razumela, ali nemam vremena da ti objasnjavam. Ja postujem svaciji rad, ali trazim i da se moj postuje. U ovoj drzavi, kao i mnogi ljudi, koliko god da kvalitetno radim, ne mogu da naplatim svoje usluge onoliko koliko vrede. Ali, to je neka druga prica... Ne unizavam nikoga, dobar majstor zlata vredi. :D Ali, kako bih ti rekla, nemam ja problem s njima, vec oni sa mnom. Osecaju se inferiorno i gotovo uvek se hvale materijalnim, sto je meni totalna praznina...

A sad izvini, idem u provod, pa moram da se spremam. :)

"Ја сам сакупљач необичних ствари. Нека други сакупљају значке и марке. Ја сакупљам дане, часове и тренутке. " - Мирослав Антић

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Anika рече

Joj kako te ne mrzi da se bavis toliko sa mnom i sta sam gde rekla?

Pogresno si me razumela, ali nemam vremena da ti objasnjavam. Ja postujem svaciji rad, ali trazim i da se moj postuje. U ovoj drzavi, kao i mnogi ljudi, koliko god da kvalitetno radim, ne mogu da naplatim svoje usluge onoliko koliko vrede. Ali, to je neka druga prica... Ne unizavam nikoga, dobar majstor zlata vredi. :D Ali, kako bih ti rekla, nemam ja problem s njima, vec oni sa mnom. Osecaju se inferiorno i gotovo uvek se hvale materijalnim, sto je meni totalna praznina...

A sad izvini, idem u provod, pa moram da se spremam. :)

Joj rekla-kazala tvoj je omiljen sport, bavila sam se temom, ne tobom, ali ti bi sve tvoje mane/nedostatke meni da prikacis. Ne brini, imam svoje.  Munjevito napustam sednicu, ovaj temu samo da te ne citam vise... :D

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Тања1 рече

Munjevito napustam sednicu

Ajde zamisli situaciju da radiš cele godine sa decom, trudiš se da budeš fer prema svima, gradiš autoritet i kolege ti to sruše u minuti jer je, Bože moj, u pitanju sin lekara. Naravno da će da se iznervira, pa na šta to liči?

Plus što su joj ruke zakonski vezane, roditelji vazda umišljaju kako je njihovo dete najbolje, ceo svet te pljuje kao da si lično kriv za propast prosvete, a u suštini si samo neprimetan točkić u celoj mašineriji. 

Подели на овим сајтовима

Sećam se jedne situacije kad je direktor pozvao profesorku na razgovor (bila je razredna osmacima) da sredi ocene jednoj devojčici jer, zamislite tragediju, nema vukovca u odeljenju :dry:. Srećom imala je dostojanstva da ne moljaka naokolo. E zamisli nema vukovca, tragedija. Tu glupu diplomu koja služi za lečenje roditeljskih kompleksa treba ukinuti :dry:.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Natasa. рече

Tu glupu diplomu koja služi za lečenje roditeljskih kompleksa treba ukinuti :dry:.

I to juce!

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 18 часа, Natasa. рече

Ajde zamisli situaciju da radiš cele godine sa decom, trudiš se da budeš fer prema svima, gradiš autoritet i kolege ti to sruše u minuti jer je, Bože moj, u pitanju sin lekara. Naravno da će da se iznervira, pa na šta to liči?

Plus što su joj ruke zakonski vezane, roditelji vazda umišljaju kako je njihovo dete najbolje, ceo svet te pljuje kao da si lično kriv za propast prosvete, a u suštini si samo neprimetan točkić u celoj mašineriji. 

Nema sta da zamislim, radila sam sa decom...Zamolila bih te da se vratis na prvu poruku kojom citiram @Anika, upravo se odnosi na odnos nastavnik - roditelj, nastavnik - ucenik, nastavnik - direktor, gde ona kaze da su cast izuzecima roditelji dno, ucenik manipulativan i bezobrazan a direktor na neki nacin koruptivan. Poverenje nastavnika je od presudnog znacaja za uspeh u skoli, ako ne postoji poverenje izmedju zaposlenih i direktora skole, jedan mora da ode. Ne treba direktor samo ucenike da saslusa, treba da je spreman i nastavnike da cuje, a nastavnici treba da znaju da dodju do direktora i saslusaju ga - cak i ako uvek ne mogu da donesu odluku koju zele. Direktor ima poslednju rec. Iz Anikine price ne vidimo da li je napustila sednicu za smenu direktora. Ima dakle razocaranih nastavnika i koji se uvek nece sloziti. Direktor naravno poziva sve nastavnike koji zele razgovor o predmetu, ima se zajednicka interpretacija, ali direktor ima poslednju rec. O tome nije pisala i da li je roditelj ili ucenik predao tuzbu na ocenu ako nastavnika nadju da nije kvalifikovan, zale se direktoru skole, jer je direktor odgovoran za predmete (raspodelu predmeta), tako da NASTAVNIK NIJE GLAVNI. Tako je ovde kod nas u dk. U svakom slucaju, direktor skole je odgovoran za kvalitet nastave nastavnika, a koji nadgleda predavanje. Ja Aniku ne poznajem, ali to mi ne ukida pravo da mogu takodje pomisliti da se ulozila zalba i eksplicitno formulisalo sta je to sa cim su bili nezadovoljni, ne mora biti razlog zato sto je sin lekara...pustis masti na volju zarad dobre rasprave.  Direktor moze da popravi ocenu. Dakle, ja nisam usla u licnu raspravu, nego gospodja ili gospodjica Anika nije htela dati objasnjenje, prvo sto je odgovorila je Tanja, ne zanima me sta mislis...baba Vanga ( vidi strana 12).  Ti u tvojoj poruci ukazujes na autoritet, ali jedna stvar je teoretska, druga prakticna stvarnost. Mislim da su ucenik i nastavnik u osnovi jednaki. Ali naravno postoji granica, djaci su Srbija, a ja sam NATO, tako da imam pravo veta, i oni ne mogu odlucivati bez mene. :D Isto vazi za odnos direktor - ucitelj. Ali kada sedis za katedrom kao za govornicom i niko ti nije ravan, i ne znas sta ces sa ucenicima, nemas plan sa njima, roditelji su im dno a oni bezobrazni, uglavnom se zavrsi na tome da moras da napustis svoje uzviseno mesto iza govornice i ako ne naucis da postanes ravnopravan i spustis se na pod, neces uspeti nikad da povratis izgubljenu vlast. Ali sta zapravo znaci biti autoritet? To je SIMBOL MOCI. Linija koja razdvaja one koji oducuju i one koji su preko. Autoritete izmedju i nastavnika i ucenika je u proslosti bio samo disciplinski odnos. Atoritet izmedju direktora i nastavnika je takodje vezan za polozaj nastavnika u hijerarhiji, kao moj u vojsci. Po pisanju nekih ovde oni su zamenili autoritaran sa biti autoritet. Jezik moci, jezik disciplinovanja...svaki nastavnik ima svoje ambicije i profesionalne stavove i postupke. Ali deca, ona su svoja. Cak ni roditelji ih ne poseduju, ali to je ovde vidim rasprostranjena ideja. Dobila na mesto voljno pa se raspisala...:)):mahmah:

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...