Jump to content

Борба за свеће...

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 1 минут, Васијан рече

Најтрагичније је подметање, кад морам тако да кажем, којим се свештенство служи и заодева целу причу у теолошки концепт, типа: "свеће су освештане" и "Бог неће примити свећу ако није купљена у Цркви" итд. Нити постоје освештане свеће, нити је ово друго има икакве везе са православљем. Ово горе написано је толико страшно, да не знам шта рећи.

sad mi je lakse, jer nisam usamljenu u svom razmisljanju....

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Ромејац рече

16388100_10154749179506609_2060888701351131922_n.jpg?oh=ca1ed8576db4af6707712370f64530a7&oe=59428A77

Jel ovo iz Beogradske Sv Marka?

Ako jeste imam podpitanje zašto su izbacili napolje gorionice, jako je hladno, duva vetar, ne može lako da se zapali sveća, plus je unutra davalo baš neku toplinu hramu (ne fizičku)

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

Постоји молитва за освећење свијећа.

Може ли неко купити пиво у продавници и онда га однијети у кафану и попити ?

Поштено да напишем налазим се у селу у коме се пар људи професионално бави прављењем свијећа и сви узимају свијеће код њих, тако да се у цркви током године прода символична количина. Никад нисам никоме бранио да пали те свијеће у цркви, чак н еки после опела све свијећа које им преостану однесу воскару и он им претопи у једну велику коју донесу у цркву да гори.

Господ на све мисли, кад је црква почадила појавио се молер који је прилогом окречио. Ми смо само платили материјал и супруга им је спремала храну.

Подели на овим сајтовима

Ово се код Руса често може видети. Проблем је шире природе, ово је само једна од манифестација финансијског аспекта црквене организације

"В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская)

"Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев)

--- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. ---

Подели на овим сајтовима

Треба бити поштен и признати да има много тога што се потура под плаштом неког Црквеног ауторитета а нема везе са православљем. Списак је нажалост подугачак.

Подели на овим сајтовима

Може ли неко купити пиво у продавници и онда га однијети у кафану и попити ?

Baš htjedoh napisati ovako nešto, ali me otac preduhitri. Podsjeti me na dosta ljudi koje znam, a koji ne idu u Crkvu  jer crkvenjaci nose tacne. Naravno, ne smeta im kad konobari nose tacne i na te tacne ne zale para. A marka ili dvije u hramu mnogo. Kao i 10 ili 20 feninga za svijeću, jer se ista u cvjećari ili prodavnici prodaje za 5.

• Волим 1

Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας, και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενο

Подели на овим сајтовима

Прво: Реч је о цркви светог Марка у Ужицу.

''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.)

Подели на овим сајтовима

пре 46 минута, Иван Недић рече

Ово се код Руса често може видети. Проблем је шире природе, ово је само једна од манифестација финансијског аспекта црквене организације

Letos u Moskvi, u hramu Hrista Spasitelja videh da se ono spominjanje na liturgiji naplacuje tj papir na kome pisete svoje i svojih bliznjih. Ne znam meni je to nekako uf, ne znam odbojno. Srecom najveca pravoslavna crkva, HRam hrista spasitelja je toliko impresivan da malo sta moze da promeni utisak, ali opet

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Драшко рече

... zašto su izbacili napolje gorionice, jako je hladno, duva vetar, ne može lako da se zapali sveća...

Вероватно јер неће да у цркви горе свеће које "нису угодне Богу"! (сарказам на тему)

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Друго: постојао је реалан проблем, а то је да су људи у црквене горионике доносили све и свашта и палили. Мислим да треба разликовати парафин (који је отпад), од чистог воска. Реакција оца Милића, старешине цркве, се више односила на то. 

А иначе, ја ћу у цркви у којој служим од следећег месеца лепо да унесем рафове за пиво, дуван, новине... Светлост свеће треба да нас подсећа на светост живота који нам једино може подарити Црква. Какве продавнице, пијаце, итд.

''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.)

Подели на овим сајтовима

И треће: Прокишњава ми црква у селу, не знам чиме адекватно да је загрејем, недостају ми свећњаци, нафорници, жртвеник на коме треба да проскомидишем, полијелеј, комплет минеја,.... А народ слободно нека финансира неке тамо који од ко зна чега праве те свеће...

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, о.Небојша рече

Постоји молитва за освећење свијећа.

Да, постоји оче. Да не улазимо сад у њен смисао или бесмисао (као и неких других молитава у Требнику), чињеница је да нико те свеће не освештава, већ се одмах стављају у промет.

Не бих се сложио са поређењем пива, кафане и Цркве. Јер, Црква није комерцијална установа.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...