Jump to content

Препоручена порука

On 15. 1. 2017. at 20:18, Muramasa рече

Morao sam da odgovorim Sofiji na onaj nesrećni pokušaj preobraćanja.

Expand  

hvala na odgovoru braticu, i nije nikakav pokusaj, ja sam rekla sta osecam, a tebi svakako zelim da budes duhovno srecan i ispunjen :) 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

Не знам како сте Ви схватили горе поменути текст, али ја се не слажем. Зашто? Испаде да у Цркви постоје ''либерали'' који су углавном са ПБФ, и они искривљују већ ''оно'' научено у народу. Проблем и јесте у том ''искривљеном'' али оно се није десило јуче и прекјуче, већ много, много раније. Нажалост појединци су од православља направили фину протестантску групици сујеверних и традиционалних људи (лепо Мурамаса горе рече), код којих може све, и све се уклапа, јер по оној народној ''што је баби мило, то јој се и снило''. Наше црквене старешине сносе велику одговорност што се не преводе светоотачка дела, него се штампају раднички памфлети где је био који владика, и који поп је украсио какав бунар у својој парохији. А од литературе, духовне поуке овог и оног старца, па тако наш блаженопочивши отац Тадеј , као великосхимник, заветован на ћутну, по написаним књигама испаде већа брбљивица и торокуша од какве сеоске стрине - о свему је он говорио и доносио суд. Сви се клањају као ауторитеу писаној форми, без имало позитивног критичког мишљења. И онда имамо велике Србе православце, јер ''ако си Србин онда си православан'' и обрнуто, који уз музику, пиће и весеље дочекају Нову годину, једва ујутру мамурни од месишта и алкохола устају, а за пет дана на бадњи дан уносе дрво у кућу и једу пасуљ и рибу јер тако треба, али недао Бог да се дира у календар, то је ''догматско'' питање. А ја их питам, Па кад сте православни што кршите правила вере и скрнавите пост? Па не све то опет за 14 дана прослављају ''срБску православну нову годину'' (иако је то Јулијанска, добила по цезару а осмислио Сосиген, александријски математичар и астроном, и нема никакве везе за пређашњим називом), не знајући за начало Индикта (14/1 септембар) и рачуњање времена по богослужбеном кругу. Удаљили смо се ми драга моја сестро у Христу Дијана, тумарамо по мраку и не знамо више ни у шта верујемо. Постоје канони, али нажалост од издања Далматинске епархије, и критичког издања вл. Атансија нешто их не видим по црквама, црквеним продавницама, манастирима и на полицама ''верника'' међу одабраном литературом ''Шта треба да зна сваки православни дјечак и православна дјевојчица'' и ''Оче посветујте ме, грешила сам''...итд. Па кад се појаве ''монаси'' попут Јоила који чуда чине, и уз помоћ штапа и канапа поправљају духовне ''пукотине'', не само да бих био атеиста, него би био и антицрквен. Али Слава Богу Светим Оцима и Христу као Извору, јер кад год ожедним од ових духовних пустиња увек имам где да се напијем Живе воде...

Caelum a non celando, quia apertum est.

http://www.pravoslavniistocnik.net/

Подели на овим сајтовима

On 15. 1. 2017. at 18:45, ............. рече

Ako mislimo na istog Joila (Bulatovića), i ja bih odlučio da budem ateista. :) 

Expand  

Ne gresi dusu brate... Otac Joil znam od ljudi koje znam je mnogima pomogao i o njemu imaju najlepse misljenje, pritom mnogi veliki ljudi nase crkve ga smatraju za velikog duhovnika. Pride je jos i tesko bolestan, ne bacajmo tako olako otrovne strele.

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

Ovde sam nekoliko godina vec i nikako i verovatno mi nikad nece biti jasno trolovanje ovih ateista tpa Muramasa koji nas kao sprda i troluje ( a vamo na drugim temama mal mal kaci uspehe koliko iz bencha podigne i slicno-cas dakle troluje cas ozbiljan) i to sto na verskim temama uglavnom upravo takvi imaju najvise poruka, ne razume i ne kontam brate, ako si trol ja ti dajem tron uspesnog trola i presao si brate igricu, daj sad nesto drugo.

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

On 15. 1. 2017. at 21:25, МилошБГ рече

Ovde sam nekoliko godina vec i nikako i verovatno mi nikad nece biti jasno trolovanje ovih ateista tpa Muramasa koji nas kao sprda i troluje ( a vamo na drugim temama mal mal kaci uspehe koliko iz bencha podigne i slicno-cas dakle troluje cas ozbiljan) i to sto na verskim temama uglavnom upravo takvi imaju najvise poruka, ne razume i ne kontam brate, ako si trol ja ti dajem tron uspesnog trola i presao si brate igricu, daj sad nesto drugo.

Expand  

Na kojim si frekvencijama brate miloše eno i vučić se u istom momentu kao i ti nešto razžestio. :)

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

On 15. 1. 2017. at 21:23, МилошБГ рече

Ne gresi dusu brate... Otac Joil znam od ljudi koje znam je mnogima pomogao i o njemu imaju najlepse misljenje, pritom mnogi veliki ljudi nase crkve ga smatraju za velikog duhovnika. Pride je jos i tesko bolestan, ne bacajmo tako olako otrovne strele.

Expand  

Мени је довољно што је оно дете умрло јер је позивао како је трансплатација органа грех. Нека је њему Бог на помоћи, никоме ја не судим, али не могу рећи да могу бранити такво "православље".  Дакле, нисам толико говорио о самом човеку, већ о оном шта беседи. Ту не одступам. 

Подели на овим сајтовима

Brate Marko i Augustine,

Moram da naglasim da sam ja pisala o onome sto se desava na forumu, i moje vidjenje nije niposto ishitreno, parcijalno ni na trenutnom utisku zasnovano. To je vidjenje koje me dosta proganja i muci zadnjih 6 godina mog prisustva na forumu. Ja sam bezbroj puta pokusavala da premostim tu podjelu odbijajuci da se svrstam u bilo koju grupu, i ovde a isto sam pokusala na jednom drugom forumu koji je dominantno 'tvrdji i konzervativniji'. Ishod toga je da su me ovde pojedini okvalifikovali 'artemitom' a tamo 'sektas-ekumenista'. Ako ne sviras u iste diple kao dominantna grupa na datom forumu, dobijes oblicje i etiketu onog sto oni smatraju odstupanjem od ispravnog ucenja. To je ono sto sam spomenula kao psiholoski zakoni funkcionisanja foruma kao ljudske grupe.

Marko i Augustine, da ne imenujem ugledne teologe koji su mene jako sablaznili svojim 'propovijedanjem' o dusi. Imala sam potrebu da iskonstruisem temu koja ce zastupati to sto ti kazes (potkrepljeno stavom Milojkova kao uglednog teologa, kao i Obija i Janka).  https://pouke.org/forum/topic/39543-мишљење-теолога-и-свештенства-о-бесмртности-душе/

Tu sam cak i iskoristila urednicka ovlascenja i sabrala sve ono sto ide u prilog tome i sto podrzavam i sto 99,99% ljudi smatra za ispravno (za sta sam i napadnuta od nekih nadobudnih teologa ili studenata teologije, jer zloupotrebljavam urednicku moc za forsiranje jedne negenijalne i nazadne i prevazidjene teoloske ideje, jelte.) Teoloski sam neobrazovana ali ne spaddam u generalno neobrazovane osobe niti duhovno neizgradjene i neucvrscene vjernike. Cak je imenovan neki Zoran Jelisavcic kao izvoriste tih ideja (i nadam se da se to zavrsava na intelektualnoj avanturi jednog pojedinca). Treba da znate da se narodu servira kako se na BG PBF uce jeresi, kako je odbacen ava Justin kao dogmaticar i izucavaju se neki novi 'geniji', kako je proizvod toga ekumenizam, izdaja pravoslavlja (gdje su ovo dvoje izjednaceni) itd. Zatim drugi ne tako ugledni ali ipak teolozi. Oni su izjavili stosta u gore pobrojanom smislu, a to ima tezinu. Zatim studenti. To nisu svi studenti PBF-a naravno, vec neki koji pisu ovde. Svi ponavljaju ono sto sam vec rekla ali na takav odbojan nacin kako sam rekla. Tako da usudjujem se reci duhovno i psiholoski nezrele navode u tom pravcu da nekriticki prihvataju ideje koje zvuce genijalno i slobodoumno, a koje inace sablaznjuju druge koji ne moraju da budu intelektualno inferiorni a duhovno su oprezniji i zreliji. Koji se drze, sigurnosti radi, te neke tradicionalne verzije. Mozda pritom, takodje duhovne sigurnosti radi, odbijajuci da se prepuste ikakvom promisljanju, ono sto je napomenuo i argumentovano, VSB.

Treba da znate da je proizvod svega toga sto se samo simptomaticno manifestuje na forumu kao jedna parcijalna pojava, to sto Artemijeve katakombe nicu i u eparhijama starotaraca i antiekumenista poput vladike Jefrema. Nimalo nisu benigne ni naivne sve te stvari. Zato sam u mnogo navrata pa i sada pozivala na odgovornost za izrecenu rijec na ovom, najvecem i najuticajnijem crkvenom mediju. Na odgovornost shodno povjerenju sajtu koji je zvanicno dio Misionarskog odjela SPC, i ima najbrojniju publiku, sastavljenu od 99,99% teoloski a mozda i generalno neobrazovanih, obicnih pravoslavaca.

Подели на овим сајтовима

On 16. 1. 2017. at 9:00, ............. рече

Мени је довољно што је оно дете умрло јер је позивао како је трансплатација органа грех. 

Expand  

:unbelieveble: 

Где ја живим....

Подели на овим сајтовима

On 16. 1. 2017. at 9:08, Дијана. рече

Treba da znate da je proizvod svega toga sto se samo simptomaticno manifestuje na forumu kao jedna parcijalna pojava, to sto Artemijeve katakombe nicu i u eparhijama starotaraca i antiekumenista poput vladike Jefrema. Nimalo nisu benigne ni naivne sve te stvari. Zato sam u mnogo navrata pa i sada pozivala na odgovornost za izrecenu rijec na ovom, najvecem i najuticajnijem crkvenom mediju.

Expand  

Ово је потпуно тачно. Шта смо учинили ако смо саблазнили овце из свога стада, а  хрлимо да  неке друге привеемо. Ваљда прво оне из нашег да скупимо. Не кажем да не треба дијалог, али прво унутрашњи. Онда кад видим како неки ''либерали'' етикетирају оне  са традиционалнијим и конезрвативнијим ставом, зар се разликују од оних који вређају Патријарха и епископе наше Цркве и праве расколе. Опет две идеологије. Пазимо се.

Подели на овим сајтовима

On 15. 1. 2017. at 20:15, АлександраВ рече

Ево, пустила сам музику и играм радосна због твоје прелепоте интелектуалне.

Баш си смешан. То што си ти одабрао тај појавни фазон на овом форуму и што градиш одређену слику о себи одређеним комуникативним стилом, не значи ништа. То што уживаш у томе може већ да буде дијагностички моменат. Али, то је већ твој избор. Обично су тако "јако" весели, интелектуално напети, наметљиво духовити, људи са пецкавом комуникацијом коју једва задржавају да не провали у истиниту, у ствари незадовољни, суздржано веома бесни и дубоко тугаљиви, односно огорчени људи, који изигравају интелектуалне кловнове како би се напунили и подигли.

Много су ми интересантнији ови који ти аминују такве постове, мислим не они као они него шта их на то нагони.

Елем, ми сви имамо наш форум, ако си заборавио да те подсетим, ово је православни форум на који си ти упао као атеиста па си се примио на њега и остао. То што ти мислиш да ћеш "нас" (кога год да си ставио у ту категорију када си рекао "ви") у рођеној кући ставити у кућни притвор на једној теми, само говори колико си нереалан и потврђује да си облак али само по свом егу, велика пространа количина ничега.

То што си понекад симпатичан то је ОК, али то што мислиш да си симпатичан у свим својим појавним облицима, јеси, али неколицини, којима је цео овај простор постао једна велика разбибрига и полигон за истеривање хот тема које се вештачки пумпају. Жалосно је што један једини свештеник који се укључио на тему о педеримам који има право на своје мишљење исто као и ти, мора да трпи твој комуникативни безобразлук. А и остали. Али, то већ није мој проблем, ако ти то модерација допушта, то је њихова ствар.

Expand  

Ostro si ukazala na ono cega sam se ja ovlas i mnogo blaze dotakla. No, ovakve pojave su 'zalac u tijelu' hriscana na forumu. Koje su psiholoske, a koje duhovne uzrocnosti toga ne bih da cackam, ali ova konkretno licnost kao pojava je konkretno inkarnacija jednog duha koji trenutno progoni i maltretira SVE* koji se usude (sic!) da ovde iskazu hriscanske, pravoslavne stavove o nekim drustvenim pojavama i da sve takve svrsta u jednu nelijepu kategoriju 'hriscana' (intelektualno deficitarnih bigota) zbog kojih je uputnije zaobilaziti hriscanstvo. 

*(tebe, mene, Obija, Janka, Natasu Malinovic, Rapsodi, od poznatijih i aktivnijih forumasa, pa onda i ostale)

Подели на овим сајтовима

Cak je imenovan neki Zoran Jelisavcic kao izvoriste tih ideja (i nadam se da se to zavrsava na intelektualnoj avanturi jednog pojedinca). Treba da znate da se narodu servira kako se na BG PBF uce jeresi, kako je odbacen ava Justin kao dogmaticar i izucavaju se neki novi 'geniji', kako je proizvod toga ekumenizam, izdaja pravoslavlja (gdje su ovo dvoje izjednaceni)

Expand  

Зоран Јелисавчић није неки... Био је асистент код покојног оца Биговића, сада је мислим доцент у Фочи и професор НЗ грчког... То ко сервира како кажеш, "сервирају" некави опскурни сајтови које смо навели тамо на оној теми, као и што "сервирају" да је авва Јустин "одбачен" са ПБФ... 

Подели на овим сајтовима

Zato sam u mnogo navrata pa i sada pozivala na odgovornost za izrecenu rijec na ovom, najvecem i najuticajnijem crkvenom mediju. Na odgovornost shodno povjerenju sajtu koji je zvanicno dio Misionarskog odjela SPC, i ima najbrojniju publiku, sastavljenu od 99,99% teoloski a mozda i generalno neobrazovanih, obicnih pravoslavaca.

Expand  

Znaš šta Dijana, pozivati na odgovornost ne možeš nikoga, možeš samo da skloniš tekst koji nije u skladu sa pravilnikom o ponašanju i ništa više od toga a to nije zato što je takav sistem manjkav, pa nema dobar pravilnik. Ima on odličan pravilnik.

Dakle ne mora svako da bude odgovoran za to što misli drugačije od tebe ili mene ili drugačije nego što nas naprimer plejada svetitelja uči. Već moraš ti biti odgovorna da ti postaviš argumentovano svoje mišljenje i da se rezultat takvog dijaloga jasno vidi na ekranu. Za taj mir da se rezultat jasno vidi ste zaduženi ti i administracija. 

Ako to tebe toliko sablažnjava, onda traži od administracije da ti ne raščišćavaš takve teme, nego nek neko to uradi kome je to laganica i koji to ne prima kao opterećenje.

Ali tvoj strah nije i ne može biti osnov da se zabrani pisanje pa makar i jeretičke misli, već je dužnost sajta da obezbedi dovoljan broj kvalitetnih ljudi da takvu misao razobliče a toga hvala Bogu još uvek ima na forumu a kako stvari stoje biće nas sve više i više.

Izmedju ostalog zato je ovaj forum NAJVEĆI  I NAJBOLJI PRAVOSLAVNI FORUM U SRBIJI.

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

On 16. 1. 2017. at 10:27, Volim_Sina_Bozjeg рече

a kako stvari stoje biće nas sve više i više

Expand  

На основу чега можеш овако сигурно да тврдиш да ће нас бити све више и више?

Када смо већ код тога, због чега се овде веома ретко (такорећи скоро никада) у разговоре укључују свештеници и студенти теологије (осим пар сталних)? Све их је мање, у односу на претходна времена могли бисмо да кажемо да их готово и нема, и да се држе само понеке теме. При чему се зна да је велики број нашег свештенства и студената веома активно на интернету и по друштвеним мрежама, управо у размени живе речи са људима који су "обичан" свет, и то по многим питањима, и из свих области живота имају свакодневну комуникацију са стотинама људи. Такође, како то да немамо свештеника у админ тиму? Како то објаснити, ако се зна да је ово највећи и најбољи православни форум у Србији, при чему је и део мисионарског одељења СПЦ?

Само да се зна, не провоцирам, једноставно питам.

Подели на овим сајтовима

On 16. 1. 2017. at 9:00, ............. рече

Мени је довољно што је оно дете умрло јер је позивао како је трансплатација органа грех. Нека је њему Бог на помоћи, никоме ја не судим, али не могу рећи да могу бранити такво "православље".  Дакле, нисам толико говорио о самом човеку, већ о оном шта беседи. Ту не одступам. 

Expand  

Морамо се чувати паушалних оцена.

Нисам чуо да је његова изјава да је трансплантација грех. Чуо сам да није дао благослов за трансплантацију у том случају. То је велика разлика.

Дете је умрло. Тачно. А где је сада оно, из перспективе наше вере? И знамо ли како би живело даље да је остало живо? Не кажем да је о.Јоил прозорљив, али тек ми сигурно нисмо. То је између њега, његове духовне деце и Бога. Упознао сам човека коме су лекари рекли да му је дете у жениној утроби дефектно. Сто посто, снимци, анализе. Он им је рекао нека га мајка роди, па ако га не буду могли гледати да га донесу њему на старање. Дете је данас велико, живо и потпуно здраво. 

Да сам ја којим случајем његово духовно чедо послушао бих га, а како год се деси примио као Божију вољу. И не бих давао у новине, као што није овај човек коме је дете било здраворођено. Овде је проблем како духовника тако и духовних чеда који свашта траже, свашта пуштају у етар иако је поука намењена лично њима...

О. Јоил није свестан времена и медија, колико се брзо и погрешно може раширити свака реч. Зато ми је драго што је примио схиму и повукао се...

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

On 16. 1. 2017. at 10:46, АлександраВ рече

На основу чега можеш овако сигурно да тврдиш да ће нас бити све више и више?

Када смо већ код тога, због чега се овде веома ретко (такорећи скоро никада) у разговоре укључују свештеници и студенти теологије (осим пар сталних)? Све их је мање, у односу на претходна времена могли бисмо да кажемо да их готово и нема, и да се држе само понеке теме. При чему се зна да је велики број нашег свештенства и студената веома активно на интернету и по друштвеним мрежама, управо у размени живе речи са људима који су "обичан" свет, и то по многим питањима, и из свих области живота имају свакодневну комуникацију са стотинама људи. Такође, како то да немамо свештеника у админ тиму? Како то објаснити, ако се зна да је ово највећи и најбољи православни форум у Србији, при чему је и део мисионарског одељења СПЦ?

Само да се зна, не провоцирам, једноставно питам.

Expand  

Nisam ni pomislio da provociraš, možda smo se eto i mi malo razboleli, pa ovakve obične razgovore vodimo i pod oblak provokacije.

Dakle na forumu samo od 2010 godine i to mi daje za pravo da prepoznajem duh koji se sa vremena na vreme menjao u obliku ali nikada nije nestao biti u svojoj suštini pravoslavan, a dok god govori i najmanja sveća tog duha na forumu, niko ga nikada neće moći ni uništiti, jer ta sveća ima veću svetlost on svih dugih uvezenih sijalica i laight showowowoaowa

Подели на овим сајтовима

Guest
Ова тема је за сада закључана и нису омогућени будући одговори.
  • Креирај ново...