Jump to content

Препоручена порука

• Одговори 1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

On 15. 1. 2017. at 12:54, Дијана. рече

Хришћанство се не може учинити модернијим и привлачнијим тако што ће се разводнити и мимикрисати у модерне друштвене и етичке теорије, утопити у лудило и неморал модерног свијета. Со не може да обљутави и мора да постоји светионик према којем се оријентишемо. 

Expand  

Ja se slažem sa poentom teksta lepo sažetom u poslednjoj rečenici, ali je malo paradoksalno da se poziva na neosuđivanje i smirenje, a pri tom se iskritikuju svi studenti PBF-a kao sujetni i podvodljivi. :) Dalje, nije neko ko tumači veru mimo onog što su mu drugi "propisali" - već samim tim sujetan. Možda je, prosto, bogotražitelj. Mnoge prozivaju da su protestanti i sujetni, a, u suštini, ne govore ništa novo, niti ništa svoje, već staro u novom, svežem ruhu. Nekada, dakle, nije reč o "obljutaveloj soli", već o prilagođavanju Jevanđelja novim životnim okolnostima. Da, greška jeste ako se smisao time izgubi, ali nemojmo generalizovati. Ima nas svakakvih - svuda, i meni je, lično, mrska i sama ta podela na "laike" i "teologe" itd, svi smo mi teolozi na neki način, ali je ogromna greška što smatramo da se teologija iscrpljuje kuckanjem ovih poruka na ŽRU ili pisanjem "akademskih" teoloških tekstova. Ljubav je najveća teologija. 

Svako dobro.

I još nešto, iako minorno, ne pratim toliko forum, ali ne verujem da je iko ikada od studenata PBF-a tvrdio da je duša smrtna - ona je besmrtna (po blagodati) i dosta s tom paranojom, niko nas nikada nije učio suprotno od toga. 

Подели на овим сајтовима

On 15. 1. 2017. at 18:34, Muramasa рече

Otišao sam na Svetosavlje, saslušao o. Joila i još dosta toga i odlučio sam da budem iskren prema sebi. Ja to nisam, za mene je to neprihvatljivo i ja to nikada neću biti. Moj život, moja stvar i kraj priče. Isto kao što ni drugi nisu dužni meni da se pravdaju zašto su slabi, gojazni, zašto ne treniraju, tako ni ja nisam dužan da se pradam drugima zato što ne postim, ne opraštam, ne molim se, ne verujem i uopšte zato što nisam hrišćanin.

Expand  

Ako mislimo na istog Joila (Bulatovića), i ja bih odlučio da budem ateista. :) 

Подели на овим сајтовима

On 15. 1. 2017. at 18:41, Muramasa рече

Zato, kada ti dođe neko sa dugom bradom i mantijom,

Expand  

Shvatiš da je i on samo grešni čovek.;)

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

On 15. 1. 2017. at 18:42, Sofija_ рече

Braticu, nisi ti neverujuci, ti se jos uvek trazis, i ja verujem(ali zaista) da ces uskoro otvoriti tvoje srce za Boga, nekako to osecam, a zivi bili pa slavili :mahmah:

Expand  

Vidis ja mislim da se i ti bas mnogo trazis:)

Подели на овим сајтовима

Слажем се са овом анализом. Често се у мудровању заборави да Цркву води Ду Свети и да рационалистички метод неможе да буде ваљан за  њено проучавање. А тај рационализам је на неки начин присутан у савременим теолошким приступима одређеним темама.  Такође, данас је присутно кретање између две идеологије: оне ''новотарске и екуменсистичке'' и ''зилотске и правоверне''. То је опасно. И обе су  на неки начин агресивне, акција једне изазива реакцију друге. Треба бити мудар,  па размишљати о томе шта је најбоље урадити, не доносити исхитрене поступке. Истина је негде између.

Хвала на овим разматрањима, Дијана.

Подели на овим сајтовима

On 15. 1. 2017. at 18:51, Muramasa рече

Ne smeš ni za koga da kažeš da je grešan. Sebe moraš da smatraš najgrešnijim od svih.

Starcu moraš da sleduješ kao Hristu. Ako to ne možeš, nego tražiš sebi duhovnika po meri, onda si pink pravoslavac i novotarac. Obljutavljena so.

Expand  

Ja s popovima sam na pomaže Bog i rukovanje.Nemam duhovnika.Šta god da sam,ja sam.:)

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Problem je u tome što ti se Hristos nikada nije direktno obratio, jer si nedostojan. Sav njegov autoritet je delegiran na autoritete u mantijama.

Expand  

Није проблем. Христос ме је удостојио својим обраћањем кроз дела. Није преко мантије него мени директно.

Zato, kada ti dođe neko sa dugom bradom i mantijom, ti moraš da prihvatiš sve što ti kaže.

Expand  

Не морам ништа да прихватим, као што и не прихватам, нити то  Бог тражи од нас, већ позива на слободу, храброст, мудрост и разум. Тога имаш колико хоћеш у Св. Писму.

Ako ti kaže da je Zemlja stara 6000/7500 godina ili da su Srbi poznati 5000 godina pre nove ere, ti moraš da mu veruješ. Nema veze što je očigledna i lako proverljiva nebuloza.

Expand  

Ја у то верујем на основу сопственог промишљања, а не зато што ми је то неко рекао, а има верујућих који верују у небулозе у које ти верујеш, само зато што тако претпостављају неки ауторитети у белим ''мантијама''.

Ako mu ne veruješ, ti si gord, ti si visokouman, nećeš da potčiniš svoj um Hristu, preko njegovog sluge u mantiji.

Expand  

Није истина. Христос је похвалио човека који је сумњао у Њега (Јн. 1, 45 - 47), а могу да мислим шта би рекао за сумњу у речи било ког човека, носио он мантију или не.

Све си погрешно скапирао, боље не иди у религију, остани где јеси. :)

Подели на овим сајтовима

On 15. 1. 2017. at 18:31, АлександраВ рече

Expand  

Jeste, mnogo sam lepo to napisao, da ne kazem- bas sam ponosan na sebe :)

Elem drago mi je da i vi sad imate svoju temu. Obecavam da je necu kvariti ni svojim postovima ni svojim prisustvom. Uzivajte na svom ostrvu, a ja sad idem na temu o gejevima da vam ako mogu posaljem jos nekog ;)

On 24. 10. 2020. at 11:02, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Expand  

Подели на овим сајтовима

On 15. 1. 2017. at 18:51, Muramasa рече

Ne smeš ni za koga da kažeš da je grešan. Sebe moraš da smatraš najgrešnijim od svih.

Starcu moraš da sleduješ kao Hristu. Ako to ne možeš, nego tražiš sebi duhovnika po meri, onda si pink pravoslavac i novotarac. Obljutavljena so.

Expand  

Ne veruj svemu što piše u monaškoj literaturi.

Подели на овим сајтовима

On 15. 1. 2017. at 19:19, Muramasa рече

Poginućeš od tolike gordosti. Samo najvećim duhovnim gorostasima se Hristos direktno obraća, a tebi ako se obratio, moraš sebe da smatraš nedostojnim i da pretpostaviš da je to demonska obmana.

Expand  

Хаха, да, да.. Ово што је Христос урадио за мене, то демон не може, проверио сам.

Slobodu da se odrekneš sebe i potčiniš svoj um starcu i da ostaviš i mudrost i razum, jer su isprazni i ludost pred Bogom.

Expand  

Ако, благо мени, тролуј...

Baš me zanima kojim si to promišljanjem došao do zaključka da je Zemlja stara 6000 godina.

Expand  

Не зна се тачно, али није ни важно, верујем Библијској историји и хронологији.

Bez brige, nikada ne idem u religiju. :)

Expand  

То ти је паметно, остани где јеси, није то за сваког, пусти ти ове што те наговарају, трипују се да ће да те обрате.

Користи то да их мало тролнеш, и уживај у забави. =)  

Подели на овим сајтовима

On 15. 1. 2017. at 19:35, cloudking рече

Jeste, mnogo sam lepo to napisao, da ne kazem- bas sam ponosan na sebe :)

Expand  

Ево, пустила сам музику и играм радосна због твоје прелепоте интелектуалне.

Баш си смешан. То што си ти одабрао тај појавни фазон на овом форуму и што градиш одређену слику о себи одређеним комуникативним стилом, не значи ништа. То што уживаш у томе може већ да буде дијагностички моменат. Али, то је већ твој избор. Обично су тако "јако" весели, интелектуално напети, наметљиво духовити, људи са пецкавом комуникацијом коју једва задржавају да не провали у истиниту, у ствари незадовољни, суздржано веома бесни и дубоко тугаљиви, односно огорчени људи, који изигравају интелектуалне кловнове како би се напунили и подигли.

Много су ми интересантнији ови који ти аминују такве постове, мислим не они као они него шта их на то нагони.

On 15. 1. 2017. at 19:35, cloudking рече

Elem drago mi je da i vi sad imate svoju temu. Obecavam da je necu kvariti ni svojim postovima ni svojim prisustvom. Uzivajte na svom ostrvu, a ja sad idem na temu o gejevima da vam ako mogu posaljem jos nekog ;)

Expand  

Елем, ми сви имамо наш форум, ако си заборавио да те подсетим, ово је православни форум на који си ти упао као атеиста па си се примио на њега и остао. То што ти мислиш да ћеш "нас" (кога год да си ставио у ту категорију када си рекао "ви") у рођеној кући ставити у кућни притвор на једној теми, само говори колико си нереалан и потврђује да си облак али само по свом егу, велика пространа количина ничега.

То што си понекад симпатичан то је ОК, али то што мислиш да си симпатичан у свим својим појавним облицима, јеси, али неколицини, којима је цео овај простор постао једна велика разбибрига и полигон за истеривање хот тема које се вештачки пумпају. Жалосно је што један једини свештеник који се укључио на тему о педеримам који има право на своје мишљење исто као и ти, мора да трпи твој комуникативни безобразлук. А и остали. Али, то већ није мој проблем, ако ти то модерација допушта, то је њихова ствар.

Подели на овим сајтовима

On 15. 1. 2017. at 19:46, Muramasa рече

Lepo je da neko razume da neće od mene nikada biti vernik.

Expand  

Супер. Ајде онда не понављај то више, баш си сморио. Ниси и нећеш бити верник.

Подели на овим сајтовима

On 15. 1. 2017. at 20:15, АлександраВ рече

Ево, пустила сам музику и играм радосна због твоје прелепоте интелектуалне.

Баш си смешан. То што си ти одабрао тај појавни фазон на овом форуму и што градиш одређену слику о себи одређеним комуникативним стилом, не значи ништа. То што уживаш у томе може већ да буде дијагностички моменат. Али, то је већ твој избор. Обично су тако "јако" весели, интелектуално напети, наметљиво духовити, људи са пецкавом комуникацијом коју једва задржавају да не провали у истиниту, у ствари незадовољни, суздржано веома бесни и дубоко тугаљиви, односно огорчени људи, који изигравају интелектуалне кловнове како би се напунили и подигли.

Много су ми интересантнији ови који ти аминују такве постове, мислим не они као они него шта их на то нагони.

Елем, ми сви имамо наш форум, ако си заборавио да те подсетим, ово је православни форум на који си ти упао као атеиста па си се примио на њега и остао. То што ти мислиш да ћеш "нас" (кога год да си ставио у ту категорију када си рекао "ви") у рођеној кући ставити у кућни притвор на једној теми, само говори колико си нереалан и потврђује да си облак али само по свом егу, велика пространа количина ничега.

То што си понекад симпатичан то је ОК, али то што мислиш да си симпатичан у свим својим појавним облицима, јеси, али неколицини, којима је цео овај простор постао једна велика разбибрига и полигон за истеривање хот тема које се вештачки пумпају. Жалосно је што један једини свештеник који се укључио на тему о педеримам који има право на своје мишљење исто као и ти, мора да трпи твој комуникативни безобразлук. А и остали. Али, то већ није мој проблем, ако ти то модерација допушта, то је њихова ствар.

Expand  

Uglavnom si u pravu.

On 24. 10. 2020. at 11:02, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Expand  

Подели на овим сајтовима

Guest
Ова тема је за сада закључана и нису омогућени будући одговори.
  • Креирај ново...