Jump to content

Зоран Ђуровић: SAŠA KNEŽEVIĆ: DINOSAURI I LJUDI – JESU LI ONI ŽIVELI U ISTO DOBA?

Оцени ову тему

Zoran Đurović

Препоручена порука

пре 1 сат, Ula Mark рече

Ovo je zanimljivo. BB ne dokazuješ već ga prihvataš kao činjenicu,

ББ има предикције које су се показале тачним: позадинско микроталасно зрачење, количина лаких и тешких елемената у свемиру, ширење свемира и тако даље. Има их сигурно још, не знам их све напамет, прогуглај ако те занима. Иначе, теорија се званично зове lambda cold dark matter, или LCDM. Да се манемо праскова и осталих експлозија...

пре 1 сат, Ula Mark рече

a činjenicu – da su fizikalni zakoni ZAKONI – negiraš, jer oni upravo i govore da BB u skladu sa zakonima nije moguć.

Не знам шта ти подразумеваш под физикалним законима, али их ББ свакако не негира. Јесте могућ у теорији, мало више о томе на крају овог поста.

пре 1 сат, Ula Mark рече

tražiš od mene DA TI VERUJEM NA REČ?

Нисам приметио да сам било шта тражио од тебе, па ни да ми верујеш на реч :) 

пре 1 сат, Ula Mark рече

Zašto bi ja tebi verovao da zakoni koji danas važe (npr. gravitacija, zakoni termodinamike) nekada nisu važili?

Напротив, сви закони који важе данас су свакако важили и у тренуцима непосредно после праска (да поновимо опет, чисто реда ради: наука се не бави самим тренутком настанка свемира, већ оним што је дошло од јако кратког времена након ББ-а па до данас). Једино што се мисли да су све фундаменталне силе природе у почетку биле уједињене у једну силу, па су се врло брзо распале на ове што познајемо данас. Што се тиче термодинамике, ако мислиш на ентропију рекох ти већ да нико не зна зашто је ситуација са ентропијом била таква каква је била у раном свемиру. А ако мислиш на енергију - закон очувања енергије је такав какав је, и колико знамо одувек је био такав. Сви закони очувања у физици су везани за неку симетрију; чим чујеш "то и то је очувано" то значи да систем о коме се прича поштује неку симетрију. У случају енергије ради се о временској симетрији. Пошто те симетрије нема за свемир као целину, као што ти рекох, онда и закон очувања енергије ту не важи. И нема никаквог кршења тог закона.

пре 1 сат, Ula Mark рече

I nisi odgovorio na logično pitanje – kako je moguće da on ni iz čega nastane nešto? Ja, stvarno pitam – budi jasan …

Врло просто. Оно што ти подразумеваш када кажеш "ништа" није исто што и научници подразумевају када кажу "ништа". Ово је уједно и зашто ББ може да се теоријски деси у (научном) ништа.

Поента је у овоме: Стандардни Модел физике, најбоље објашњење природе које имамо данас, посматра све основне честице и све силе природе као феномене који се дешавају у оквиру квантних поља. Шта су квантна поља? Апстрактни математички концепт за који се сматра да постоји у свакој тачки просторвремена. За сваку честицу постоји одговарајуће кв. поље. Тако електрон настаје кад се побуди електронско поље, кварк када се побуди кварк поље, фотон електромагнетно поље, и тако даље. Међусобне интеракције ових поља чине природу и свемир у коме живимо. Шта научници подразумевају када кажу "ништа"? Подразумевају вакуум, тј режим у коме сва ова поменута поља мирују. Нема материје, нема енергије, нема интеракција. Празнина, мир и тишина. Али има поља! А она свакако нису "ништа" у ex nihilo смислу, већ су свакако НЕШТО. Е, зато када научници причају о настанку свемира из ничега, они мисле да ли је могуће у теорији да свемир као наш настане из вакуума пуног непобуђених квантних поља. И неки тврде да то јесте могуће, мада нико нема појма како би се то десило и који су то процеси који би довели до тога. У сваком случају, не говоре о теолошком/филозофском ништавилу. И ту настаје забуна јер различити људи причају о различитим стварима. Бабе и жабе, или јабуке и наранџе што би рекли Амери...

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Justin Waters рече

Valjda si vec mogao zapaziti da kreacionisti na ovakvim diskusijama ne nude nikakav naucni metod niti neki novi pristup,

Tim naučnika radiometrijskim putem obori TE, i ti se praviš Toša....

bcalVDF.jpg

Na šta ti ovo liči...ne pravi se Englez...sve vreme govorimo o tome...ma kakve zavere, kakvi bakrači. Samo pravite slamnate ljude...

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, GeniusAtWork рече

позадинско микроталасно зрачење

Otkud se zna šta je izvor tog zračenja?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 39 минута, cloudking рече

ne? :)

Svidja mi se tvoja lokacija ispod profilne ;)

Комшо, не знам у какве си то нимбостратусе залутао.

Овде код мене нема ни роба ни слободњака, а краљева по најмање.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, GeniusAtWork рече

Што се тиче термодинамике, ако мислиш на ентропију рекох ти већ да нико не зна зашто је ситуација са ентропијом била таква каква је била у раном свемиру.

Kako je moglo onda da se dođe do uređenog svemira kakav je danas ako je entropija bila prisutna od samog početka?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Justin Waters рече

Nije to bas tako kako ti se cini, bar kada su u pitanju prirodne nauke. Recimo po pitanjima porijekla svemira oko cega nauka nema jasno formiran stav, postoji mnosto hipoteza, neke su cesto i protivurecne, ali ipak postoje i niko nikome na zamjera na tome. Nauka nije okostala po tome se vec vidi. S druge strane nauka trazi od bilo koga ko bi htjeo da obori neku naucnu teoriju trenutno (svako je dobrodosao i pozvan) da to uradi na validan naucni nacin, a ne nekim pseudonaucnim i drugim jalovim metodama. Upravo to imamo na primjeru ovih diskusija evolucija vc kreacionizam. Valjda si vec mogao zapaziti da kreacionisti na ovakvim diskusijama ne nude nikakav naucni metod niti neki novi pristup, vec im se opus djelovanja svodi na pobijanje tvrdnji u vezi TE prema nekim sopstvenim nahodjenjima i da bi se uklopili u bukvaliticko tumacenje Pisma. Kreacionisti generalno (ako uzmemo onu suludu teoriju zavjere da im je zabranjem pristup naucnom esablismentu) ni ako su izvan njega ne rade nikakvu nauku, ne bavie se nikakvim istrazivanjima nijednu jedninu naucnu disciplinu ne koriste da bi pronasli nesto novo, da bi covjecanstvo imalo neke korsiti od toga, vec konstatno se bave blacenjem TE. Isto je i kada je u pitanju porijeklo svemira. 

Dakle nema naucnih dogmi, vec imaju prosto hipoteze i dobro utvrdjene teorije koje kao takve nisu neoborive i svako je dobrodosao i pozvan da ih obori ako umije i zna, bice velikodusno prihvacen. Ali nema mjesta nekim trabunjanjima koji se provlace pod izgovorom "nekog drugog misljenja". 

Али управо о томе се ради. Не причам о разним креационистима будалама. Овде је нешто одрађено прихваћеним научним методом. И онај који је то урадио проглашен је лудаком. 

Читао сам и оно што је Авокадо постављао, оно "побијање" рада, и све се своди на то да "не мора да значи да није било овог или онога" и да је "узорак вероватно контаминиран". Дакле, уништава се нечија каријера и нечији цео живот и неко се прогласи лудаком и шарлатаном на "може да буде, ал не мора да значи" и "вероватно". Можда има и неких озбиљнијих радова којима се ово што је постављено у првом тексту побија, није фрка, али оно што сам овде прочитао се своди на "мајке ми" и "сто посто не мож да буде тако јер сви знамо да није тако".

Скоро је онај наш одржао предавање у коме је поставио хипотезу да Земља можда није округла да би показао како треба да тече процес размишљања једног научника (мислим да је то било из методологије нешто), скочило на њега и кусо и репато три дана, што значи да нису ни погледали оно што је човек причао, морао после три дана да се пере по свим могућим новинама да не мисли стварно да је Земља равна плоча него је циљ тог мисаоног експеримента био нешто скроз друго, и да су га развлачили и разапињали јер нису ни послушали шта је причао.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Ivan Marković рече

Reče neznalica stručnjaku...pa što nisi odma reko da si trol. Da te ignorišem...

12:smeha::))12:smeha: То ја најбоље обожавам!:)) Шта сам досада чуо од артемита, ти нећеш за 10 живота доживети:)) 

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, GeniusAtWork рече

ББ има предикције које су се показале тачним: позадинско микроталасно зрачење, количина лаких и тешких елемената у свемиру, ширење свемира и тако даље.

Problem sa BB je taj što ima i predikcije koje se kose sa relativističkom mehanikom. Da je nauka objektivna, kao što nije, ona bi: 

1)Odbacila bb

2) Odbacila relativističku mehaniku

Ali pošto nije, smišljaju se razne ad hoc hipoteze. Pročitaj, ako te ne mrzi 

http://www.academia.edu/11117179/Multiverzum

Odeljak o kosmološkom multiverzumu. 

Подели на овим сајтовима

пре 24 минута, Ivan Marković рече

Malo sutra...čitaj Lakatoša....počni da se baviš istorijom nauke...

1) Ptolomej našao probleme u geocentrizmu još hiljadu i po godina pre Kopernika, pa umesto da je napusti, on je spase "epiciklima". Kopernik ponovo krene da je obara 1500 god kasnije, zameni je drugom, takođe kilavom, koju spase od pobijanja prostim glumljenjem gljive...pa opet nikom ništa. 

2) Njutnova bude oborena otkrićem anomalija u kretanju Merkura, pa nema veze...svi se prave ludi oko sto godina, i tek posle sto i nešto, puste Ajnštajna da ispriča svoju priču....

3) O kosmologiji da ne govorim. Toliko je do sad teorija oboreno, da niko ne može da se pravi lud, ali umesto da kažu. "Materija nije oduvek postojala, prema svim naučnim saznanjima, ona je nastala" oni izmišljaju sve luđe i luđe hipoteze. inflatonsko polje, kvantna pena, multiverzum, brane. Ništa od toga se ama ič ne mre dokazat, ali vas baš boli pimp...za tako nešto. Vi verujete u te gluposti, a kada mi verujemo da je logičniji dizajner od brana, inflatona, multiverzuma i slično, vi nam se rugate. Posle ovog mog rada, http://www.academia.edu/11117179/Multiverzum, profesorka Eva Kamerer, profesorka opšte metodologije i filozof biologije ii vatreni evolucionista je rekla da to znači da je hipoteza o trascendentnom dizajneru kosmosa legitimna naučna hipoteza....potom me je pitala šta mislim o TE. Ja sam rekao da dopuštam tu mogućnost. Potom sam dobio deset...dakle, ona je profesor doktor, a vi polupismeni diletanti i amateri (izuzimam Avokada, koji nije polupismen i diletant, ali jeste amater). Ivi amateri, diletanti i ostali držite nama ovde lekcije...čoveku koji radi na institutu već deset godina, meni koji imam diplomu koja mi daje mogućnost da vas učim naučnoj metodologiji. Popu koji barata klasičnim jezicima kao klasičar, iako mu to nijer struka. I stalno: Dokažite Boga...ma dokaži ti meni išta iz savremene kosmologije....ili ćuti...kvantna pena. Ma važi...

Ti. Teroiju. Evolucije. Obaras. Tvrdnjama. Coveka . Iz. Srednjeg. Veka. Kako. Je. Video. Zmajeve.

Case closed.

• Волим 1
пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, RYLAH рече

Скоро је онај наш одржао предавање у коме је поставио хипотезу да Земља можда није округла да би показао како треба да тече процес размишљања једног научника (мислим да је то било из методологије нешто), скочило на њега и кусо и репато три дана, што значи да нису ни погледали оно што је човек причао, морао после три дана да се пере по свим могућим новинама да не мисли стварно да је Земља равна плоча него је циљ тог мисаоног експеримента био нешто скроз друго, и да су га развлачили и разапињали јер нису ни послушали шта је причао.

Ovo ti je brate, odličan primer. Čovek je prošao kroz strašan medijski mobing...

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, cloudking рече

Ti. Teroiju. Evolucije. Obaras. Tvrdnjama. Coveka . Iz. Srednjeg. Veka. Kako. Je. Video. Zmajeve.

Ne. Ja. Je. Ne. Obaram. Obaraju. Je. Drugi.

пре 15 минута, Ivan Marković рече

Tim naučnika radiometrijskim putem obori TE, i ti se praviš Toša....

bcalVDF.jpg

Na šta ti ovo liči...ne pravi se Englez...sve vreme govorimo o tome...ma kakve zavere, kakvi bakrači. Samo pravite slamnate ljude...

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Ivan Marković рече

Ovo ti je brate, odličan primer. Čovek je prošao kroz strašan medijski mobing...

Није се ни опрао. И после свега, равноземљаши на њиховомн сајту га наводе као "храброг" научника који тврди да је земља равна :)). Ја их, наиме, био питао који научник је равноземљаш,. они ми њега ископали...

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Lady Godiva рече

Комшо, не знам у какве си то нимбостратусе залутао.

Овде код мене нема ни роба ни слободњака, а краљева по најмање.

Pa kakvo je to Carstvo Nebesko bez Cara?Nema na nebu demokratije.:D

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...