Jump to content

Зоран Ђуровић: SAŠA KNEŽEVIĆ: DINOSAURI I LJUDI – JESU LI ONI ŽIVELI U ISTO DOBA?

Оцени ову тему

Zoran Đurović

Препоручена порука

пре 1 сат, cloudking рече

Hiljade i hiljade naucnika objave rezultate svojih istrazivanja- To je sve laz!

Jedan moreplovac kaze da je video zmaja- TO JE ISTINA!

Hiljade i hiljade naučnika tvrdilo da je Zemlja nepokretna, jedan reko da je pokretna, zamalo izbego roštilj...:ani_biggrin:

Hiljade i hiljade naučnika izgrađivalo marksizam i naučni socijalizam, neki videli da to ne valja, pa zaglavili GULAG...pa pao berlinski zid...

Hiljade i hiljade naučnika tvrdilo da postoji eter....

Hiljade i hiljade naučnika tvrdilo da je vreme apsolutno i nezavisno od materije, pa ispalo da nije...

Hiljade i hiljade naučnika mislilo da je Sunce u centru svemira, pa ispalo da nije...

Hiljade i hiljade naučnika verovalo da je kosmos u steady state, pa ispalo da nije...

Hiljade i hiljade naučnika verovalo da je Gatov model inflacije dobro objašnjenje za brzu progresiju univerzuma pa ispalo da nije, osporio Linde.

Hiljade i hiljade naučnika verovalo u Lindeov model inflacije pa ispalo da se neke stvari tu ne uklapaju....

Hilljade i hiljade naučnika sada veruje u inflatonsko polje, kvantnu penu, oscilatorni univerzum, multiverzum....e da bi spasli večnost materije...ali mnikakve dokaze nemaju za to. I šta? Pa ništa...naučnici veruju u to...a kad mi verujemo da je Isus vaskrsao, što je mnogo smislenije od inflatona, kvantne pene i slično, onda mi verujemo u walking dead...a ovo prethodno je, jel te, nauka...ma važi...vrtite na s ovde već dugo vremena i smarate sa naukom, za koju je potrebna vera...i što je najgore, smarate nas koji smo naučnici, barem neki ovde, pa nam to ni malo ne smeta da verujemo. A onda kada kažemo da ste i vi vernici, e ne, ne može, nismo mi, aaa, uuuuuu, eeeeee, iiiiii.....čast čistim i pravim agnosticima i doslednim skepticima, ali vi to niste...da vam se sutra Hristos pojavi i prošeta po vodi, vi bi rekli da je Hudini...i ne znam što uopšte ovde traćimo vreme, i vi naše i mi vaše....

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, Kratos рече

Čovek ih je istrebio jer su bilo najbolje meso za roštilj,teo je da ih pripitomi pa da ih uzgaja ko domaće životinje,nego su bili previše divlji ali je zato ta ljubav prema njihovom mesu ostala i dan danas širom sveta ,ljubav prema njiovom evolutivnom nasledniku-piletini.:smeh1:

Bronto burger on the barby!

c0c3da256bd2b072a9c085b5bec74ede.jpg

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, cloudking рече

I bas zato sto ocekujete da nauka nudi odgovore na svako pitanje, padate u tu zamku da boga iskljucivo dokazujete tamo gde nauka jos uvek nema jasno definisan stav o necemu.

A inace vas dizajnerski diskurs pravi neopisivu stetu civilizaciji i covecanstvu upravo zato sto onemogucava konstruktivnu kritiku nauke, jer ljudi koji bi mogli da valjano kritikuju nauku nemaju kad to da rade jer moraju da je brane od azdaja, kreacionistickih muzeja, potopa i raspevanih zbunova...

Мислим да ово није проблем само "друге стране", већ и онога што се назива "науком", а постала је једно окоштало ткиво, неспремно да прихвати било шта ново. Не говорим о овој теми конкретно, него повремено пратим разне расправе. Ако неко себе назове "науком", у старту претендује на то да ништа што каже не сме бити доведено у питање, па дођемо у ситуацију да, иако се наука заклиње у стални напредак и преиспитивање, скоро да се прогласи лудаком свако ко макар и покуша да поједине научне догме доведе у питање. Не само у природним наукама, већ и у друштвеним.

Човечанство је због таквог окошталог става, не ретко "потпомогнутим" и нечијим интересима, до сада доста пропатило, посебно у деветнаестом и двадесетом веку кад се та псеудонаучна каста институционално етаблирала, а изгледа да ће и даље да ће то само да се појача у овом веку. 

Опет, не причам овде о томе колико су диносауруси стари јер не знам и не интересује ме, него причам генерално кад гледам многе дискусије, не само на овом форуму, колико је све то окоштало и неспремно да прихвати било шта што макар мало искаче из неке научне догме (да, догме, није грешка). 

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, cloudking рече

Vi dizajneri ste od nauke stvorili neku svemogucu disciplinu koja nudi odgovore na sva pitanja

Ne, za to su krivi 

1) Volter i enciklopedisti, odnosno prosvetitelji

2) Marksisti

3) Novoateisti, odnosno Dokins i njegova ekipa....

Tako da nemoj da klevećeš....a onda kada se pokazalo da nauka nije takva, odjedanput je ispalo "ma neee, niko to nikad nije tvrdio....ma kakvi, aaaa, straw man, pomeranje golova, uaaa!!!!Kreacionistiiiiiii!!!!!!Sve ste to vi kreacionisti izmislili....a da pri tome "kreacionizam" nije adekvatan termin za ekstremni biblijski bukvalizam. Zalepili ste etiketu, pa ste slagali da smo mi "dizajneri" izmislili tezu o svemogućstvu nauke...e ne, oblačiću, tu nećeš moći da klevećeš i izmišljaš jer su ovde krajnje ozbiljni verujući naučnici i filozofi....koji znaju da su tezu o svemogućstvu nauke izmislili prosvetitelji, marksisti, novoateisti i ostali....

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Ivan Marković рече

Hiljade i hiljade naučnika tvrdilo da je Zemlja nepokretna, jedan reko da je pokretna, zamalo izbego roštilj...:ani_biggrin:

Hiljade i hiljade naučnika izgrađivalo marksizam i naučni socijalizam, neki videli da to ne valja, pa zaglavili GULAG...pa pao berlinski zid...

Hiljade i hiljade naučnika tvrdilo da postoji eter....

Hiljade i hiljade naučnika tvrdilo da je vreme apsolutno i nezavisno od materije, pa ispalo da nije...

Hiljade i hiljade naučnika mislilo da je Sunce u centru svemira, pa ispalo da nije...

Hiljade i hiljade naučnika verovalo da je kosmos u steady state, pa ispalo da nije...

Hiljade i hiljade naučnika verovalo da je Gatov model inflacije dobro objašnjenje za brzu progresiju univerzuma pa ispalo da nije, osporio Linde.

Hiljade i hiljade naučnika verovalo u Lindeov model inflacije pa ispalo da se neke stvari tu ne uklapaju....

Hilljade i hiljade naučnika sada veruje u inflatonsko polje, kvantnu penu, oscilatorni univerzum, multiverzum....e da bi spasli večnost materije...ali mnikakve dokaze nemaju za to. I šta? Pa ništa...naučnici veruju u to...a kad mi verujemo da je Isus vaskrsao, što je mnogo smislenije od inflatona, kvantne pene i slično, onda mi verujemo u walking dead...a ovo prethodno je, jel te, nauka...ma važi...vrtite na s ovde već dugo vremena i smarate sa naukom, za koju je potrebna vera...i što je najgore, smarate nas koji smo naučnici, barem neki ovde, pa nam to ni malo ne smeta da verujemo. A onda kada kažemo da ste i vi vernici, e ne, ne može, nismo mi, aaa, uuuuuu, eeeeee, iiiiii.....čast čistim i pravim agnosticima i doslednim skepticima, ali vi to niste...da vam se sutra Hristos pojavi i prošeta po vodi, vi bi rekli da je Hudini...i ne znam što uopšte ovde traćimo vreme, i vi naše i mi vaše....

Jel ti ne vidis ovde problem sa vremenskom linijom?

Prati me sada:

hiljade naucnika tvrde jedno, a onda se desi da oktkrijemo nesto novo i promenimo misljenje... nista strasno... to je cak lep trenutak za naucni svet. Ali ono sto je vazno jeste da su prosle tvrdnje zamenjene novim, savremenijim saznanjima

A vi dizajneri hocete da pobijete danasnje evolucioniste pozivanjem na tekst moreplovca iz srednjeg veka koji se kune  u majku i sve zivo da je video zmajeve... Ne znam samo dal spis zavrsava recenicom "majke mi"... ali je smesno sta sve vama sluzi kao kredibilni argument samo ako makar izdaleka potvrdjuje vase zelje i mokre snove.

Nema potrebe da gubimo vreme, lepo si rekao... svako ko tvrdi da moze da obori TE to svakako treba i da  uradi i da lepo dobije nobelovu nagradu i da ga boli uvo... a vi dizajneri samo prdite po forumima a niko nema petlju da obori tu teoriju na nacin na koji se obaraju teorije... ti kao naucnik sigurno znas kakao se to radi... objasni nam svima ovde zasto jos uvek ne drzis nobelovu nagradu u rukama?

Poenta je... prestanite da smarate i OBORITE VISE TU TEORIJU EVOLUCIJE... AMAN!

Dosadni ste ko moljci vise....

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, RYLAH рече

Мислим да ово није проблем само "друге стране", већ и онога што се назива "науком", а постала је једно окоштало ткиво, неспремно да прихвати било шта ново. Не говорим о овој теми конкретно, него повремено пратим разне расправе. Ако неко себе назове "науком", у старту претендује на то да ништа што каже не сме бити доведено у питање, па дођемо у ситуацију да, иако се наука заклиње у стални напредак и преиспитивање, скоро да се прогласи лудаком свако ко макар и покуша да поједине научне догме доведе у питање. Не само у природним наукама, већ и у друштвеним.

Човечанство је због таквог окошталог става, не ретко "потпомогнутим" и нечијим интересима, до сада доста пропатило, посебно у деветнаестом и двадесетом веку кад се та псеудонаучна каста институционално етаблирала, а изгледа да ће и даље да ће то само да се појача у овом веку. 

Опет, не причам овде о томе колико су диносауруси стари јер не знам и не интересује ме, него причам генерално кад гледам многе дискусије, не само на овом форуму, колико је све то окоштало и неспремно да прихвати било шта што макар мало искаче из неке научне догме (да, догме, није грешка). 

Mislim da silno gresis... peer review sistem te dematuje nacinom na koji funkcionise.

Objavljivanje nekog naucnog rada je tek prvi korak... tek onda krece "pretresanje" od strane mnogih drugih naucnika i tek kad se pojave slicnosti u razlivitim i odvojenim ispitivanjima krece da se sumnja da tu "ipak ima necega".
Nije darvin postavio TE i reko "eto vam ga na... nemoj neko da mi je priso teoriji, glavu cu mu odrezem" nego su upravo ispitivanja koja su usledila sve vise i vise potvrdjivala njegove nalaze.

Pa i sami naucnici su ljudi... i kod njih postoji rivalitet. Mozes ti kao naucnik da objavis naucni rad i da mislis kolko oces da je to nesto najsavrsenije na svetu i totallno neoborivo, ali tvoje kolege naucnici ce istog momenta da se sjate da pokazu da nisi u pravu...

Подели на овим сајтовима

Цитат

Ја бих још само да додам (ако себи смијем узети за право да допуњавам Рајлаха :) ) да има људи (наравно не говорим овдје ни о коме конкретном ; поготово не о Авокаду или Клауду) који се "куну у науку" (ма шта под науком подразумијевали) иако јој сами нису дали ама баш никакав допринос, нити разумију научне радове у које се заклињу. Тако испаде да имамо "научне фанатике" насупрот "вјерским" ; мислим на оне које о. Ђуровић назива талибанима (типа који не посте Божични пост а бију се у прса говорећи: " Срби су одувијек  славили Божић 7. јануара и славиће га 7. јануара док је свијета и вијека , нипошто католички календар)

Значи, допринос науци научног талибана је исти као допринос вјери вјерског.

Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας, και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενο

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Ivan Marković рече

Ne, za to su krivi 

1) Volter i enciklopedisti, odnosno prosvetitelji

2) Marksisti

3) Novoateisti, odnosno Dokins i njegova ekipa....

Tako da nemoj da klevećeš....a onda kada se pokazalo da nauka nije takva, odjedanput je ispalo "ma neee, niko to nikad nije tvrdio....ma kakvi, aaaa, straw man, pomeranje golova, uaaa!!!!Kreacionistiiiiiii!!!!!!Sve ste to vi kreacionisti izmislili....a da pri tome "kreacionizam" nije adekvatan termin za ekstremni biblijski bukvalizam. Zalepili ste etiketu, pa ste slagali da smo mi "dizajneri" izmislili tezu o svemogućstvu nauke...e ne, oblačiću, tu nećeš moći da klevećeš i izmišljaš jer su ovde krajnje ozbiljni verujući naučnici i filozofi....koji znaju da su tezu o svemogućstvu nauke izmislili prosvetitelji, marksisti, novoateisti i ostali....

Asolutno lupas gluposti. 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Goku рече

Ја бих још само да додам (ако себи смијем узети за право да допуњавам Рајлаха :) ) да има људи (наравно не говорим овдје ни о коме конкретном ; поготово не о Авокаду или Клауду) који се "куну у науку" (ма шта под науком подразумијевали) иако јој сами нису дали ама баш никакав допринос, нити разумију научне радове у које се заклињу. Тако испаде да имамо "научне фанатике" насупрот "вјерским" ; мислим на оне које о. Ђуровић назива талибанима (типа који не посте Божични пост а бију се у прса говорећи. " Срби су одувијек  славили Божић 7. јануара и славиће га 7. јануара док је свијета и вијека , нипошто католички календар)

Значи, допринос науци научног талибана је исти као допринос вјери вјерског.

Pa sad ispada da moras da imas doktorat da bi verovao nauci...

Подели на овим сајтовима

Управо сада, cloudking рече

Prati me sada:

hiljade naucnika tvrde jedno, a onda se desi da oktkrijemo nesto novo i promenimo misljenje... nista strasno... to je cak lep trenutak za naucni svet. Ali ono sto je vazno jeste da su prosle tvrdnje zamenjene novim, savremenijim saznanjima

Malo sutra...čitaj Lakatoša....počni da se baviš istorijom nauke...

1) Ptolomej našao probleme u geocentrizmu još hiljadu i po godina pre Kopernika, pa umesto da je napusti, on je spase "epiciklima". Kopernik ponovo krene da je obara 1500 god kasnije, zameni je drugom, takođe kilavom, koju spase od pobijanja prostim glumljenjem gljive...pa opet nikom ništa. 

2) Njutnova bude oborena otkrićem anomalija u kretanju Merkura, pa nema veze...svi se prave ludi oko sto godina, i tek posle sto i nešto, puste Ajnštajna da ispriča svoju priču....

3) O kosmologiji da ne govorim. Toliko je do sad teorija oboreno, da niko ne može da se pravi lud, ali umesto da kažu. "Materija nije oduvek postojala, prema svim naučnim saznanjima, ona je nastala" oni izmišljaju sve luđe i luđe hipoteze. inflatonsko polje, kvantna pena, multiverzum, brane. Ništa od toga se ama ič ne mre dokazat, ali vas baš boli pimp...za tako nešto. Vi verujete u te gluposti, a kada mi verujemo da je logičniji dizajner od brana, inflatona, multiverzuma i slično, vi nam se rugate. Posle ovog mog rada, http://www.academia.edu/11117179/Multiverzum, profesorka Eva Kamerer, profesorka opšte metodologije i filozof biologije ii vatreni evolucionista je rekla da to znači da je hipoteza o trascendentnom dizajneru kosmosa legitimna naučna hipoteza....potom me je pitala šta mislim o TE. Ja sam rekao da dopuštam tu mogućnost. Potom sam dobio deset...dakle, ona je profesor doktor, a vi polupismeni diletanti i amateri (izuzimam Avokada, koji nije polupismen i diletant, ali jeste amater). Ivi amateri, diletanti i ostali držite nama ovde lekcije...čoveku koji radi na institutu već deset godina, meni koji imam diplomu koja mi daje mogućnost da vas učim naučnoj metodologiji. Popu koji barata klasičnim jezicima kao klasičar, iako mu to nijer struka. I stalno: Dokažite Boga...ma dokaži ti meni išta iz savremene kosmologije....ili ćuti...kvantna pena. Ma važi...

Подели на овим сајтовима

Управо сада, cloudking рече

Mislim da silno gresis... peer review sistem te dematuje nacinom na koji funkcionise.

Objavljivanje nekog naucnog rada je tek prvi korak... tek onda krece "pretresanje" od strane mnogih drugih naucnika i tek kad se pojave slicnosti u razlivitim i odvojenim ispitivanjima krece da se sumnja da tu "ipak ima necega".
Nije darvin postavio TE i reko "eto vam ga na... nemoj neko da mi je priso teoriji, glavu cu mu odrezem" nego su upravo ispitivanja koja su usledila sve vise i vise potvrdjivala njegove nalaze.

Pa i sami naucnici su ljudi... i kod njih postoji rivalitet. Mozes ti kao naucnik da objavis naucni rad i da mislis kolko oces da je to nesto najsavrsenije na svetu i totallno neoborivo, ali tvoje kolege naucnici ce istog momenta da se sjate da pokazu da nisi u pravu...

7

То све лепо делује у теорији. Али у пракси је, чини ми се, много другачије. Имамо и бројне примере за све то, посебно кад неко иде испред свог времена. Изгледа да је негативна селекциа одрадила своје и у науци, и нестало је и храбрости код људи и довољно знања и жеље да се иде напред, а "научник на гласу" се постаје тако што се појављујеш на ТВ и правиш шоу и препознају те широке народне масе, а онда се и политичари и остали радо сликају са тобом.

Само кад погледаш историју, рецимо, то је толика туга да је то катастрофа у шта се та наука претворила. Или кад гледаш природне науке... Лику је било потребно преко 50 година да стварно докаже да фабрике испуштају метале у атмосферу који су штетни за људе, јер је конгломерат фабрика плаћао друге научнике да од овог праве апсолутног лудака, и други нису хтели да се упуштају у то (и на крају није прихваћено јер неко воли истину, него зато што је стање постало толико алармантно да више није ни могло да се сакрије). Кад слушаш шта су све ликови попут Тесле још онда писали због чега су неретко били проглашавани лудацима, а што се данас полако усваја, опет те језа хвата (пример Тесле је збогдан јер је са ових простора, па сви знају макар понешто о њему и његовом животу)...

Дакле, све то много лепо звучи у теорији, али у пракси је много тешко да кренеш самостално против целе те машинерије која ради по инерцији и меље те јер није спремна да прихвати било шта што би срушило каријере и каријере које су изграђене на нечему. И не мислим да се ради о заверама, сем кад постоји директан економски или други интерес за то (код ТЕ и сличних тема заиста не видим било какав економски или "виши" интерес), него да једноставно сплет околности чини то да нико не жели да прлази кроз топлог зеца јер одмах бива проглашен лудаком и затварају му се сва врата.

Рецимо, појави се лик са причом из српске средњевековне историје, уложио године истраживања у све то, али би то доста променило нешто што је владало као малтене догма у историји, одмах га прогласе лудаком, деретићевцем и слично, јер се већ све зна о српској средњевековној историји, написао Ћоровић и шта ту више има да се пише. Жена, геолог, професор на универзитету неком американском, датирала уранијумски неке остатке неких огања по Мексику, нашла да су стари минимум 300.000 година, одмах проглашена лудаком, истерана с посла и све остало, јер се зна да људи у Америци нису ни могли да живе до пре 20.000 година кад су дошли преко Сибира, шта она ту има сад да се прави паметна. Лик по неким седиментима и наслагама воде изашао са теоријом да су пирамиде макар пар хиљада година старије него што се тврди и да нису биле гробнице јер у већини уопште није био нико сахрањен, одмах се јави петсто ликова који кажу да је лик апсолутно луд.

Далеко од тога да су сви који нешто тврде у праву. Али се прави атмосфера где је много исплативије да одмах оплетеш по некоме ко тврди било шта ново него да се стварно потрудиш и видиш да ли је можда и у праву.

Дошли смо дотле да се наука стварно претреса и питања постављају једино у Дравним ванземаљцима, Деретићевим емисијама, Зони сумрака и сличним емисијама, јер су они у старту отписани као лудаци и онда једини имају храбрости да питају било шта јер се не плаше било каквих последица од стране "научника". 

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, cloudking рече

Kakav je bio peer review sistem u:

1) JakobinskojFrancuskoj

2) Zemljama lagera

3) Savremenim univerzitetskim centrima na zapadu

U prva dva slučaja bi te "rivjuisali" giljotinom ili GULAGOM. U trećem slučaju ti samo vrate uzorke čija analiza ne odgovara vladajućoj paradigmi. I kažu ti da se ponašaš "nenaučno"...ma važi. Pričaj tu bajku nekom drugom.

Подели на овим сајтовима

пре 29 минута, RYLAH рече

Nije to bas tako kako ti se cini, bar kada su u pitanju prirodne nauke. Recimo po pitanjima porijekla svemira oko cega nauka nema jasno formiran stav, postoji mnosto hipoteza, neke su cesto i protivurecne, ali ipak postoje i niko nikome na zamjera na tome. Nauka nije okostala po tome se vec vidi. S druge strane nauka trazi od bilo koga ko bi htjeo da obori neku naucnu teoriju trenutno (svako je dobrodosao i pozvan) da to uradi na validan naucni nacin, a ne nekim pseudonaucnim i drugim jalovim metodama. Upravo to imamo na primjeru ovih diskusija evolucija vc kreacionizam. Valjda si vec mogao zapaziti da kreacionisti na ovakvim diskusijama ne nude nikakav naucni metod niti neki novi pristup, vec im se opus djelovanja svodi na pobijanje tvrdnji u vezi TE prema nekim sopstvenim nahodjenjima i da bi se uklopili u bukvaliticko tumacenje Pisma. Kreacionisti generalno (ako uzmemo onu suludu teoriju zavjere da im je zabranjem pristup naucnom esablismentu) ni ako su izvan njega ne rade nikakvu nauku, ne bavie se nikakvim istrazivanjima nijednu jedninu naucnu disciplinu ne koriste da bi pronasli nesto novo, da bi covjecanstvo imalo neke korsiti od toga, vec konstatno se bave blacenjem TE. Isto je i kada je u pitanju porijeklo svemira. 

Dakle nema naucnih dogmi, vec imaju prosto hipoteze i dobro utvrdjene teorije koje kao takve nisu neoborive i svako je dobrodosao i pozvan da ih obori ako umije i zna, bice velikodusno prihvacen. Ali nema mjesta nekim trabunjanjima koji se provlace pod izgovorom "nekog drugog misljenja". 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...