Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

Један светитељ је рекао да ми у себи носимо запис, као неку врсту духовног генетског кода, каквима нас је Бог замислио. Ми сада постојимо због греховности наше у и искривљеном,деформисаном стању али се по смрти враћамо у првобитно стање Божије замисли о нама. Да ли је тај запис уствари наше призвање и наше духовно тело? Заборавих о коме светитељу је реч мислим да је неки пустињак у питању.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

@Ivan Marković Овде већ поменуше текст од Николаја који је био привео Матусал. Ја ћу га дати опет, јер није наодмет, а да не буде да ја нешто грешно преводим. Јасно вели Николај да су васкрсли док је Ис био на крсту. Када помиње да живе као анђели, то значи да су телесни, како се види из текста о валоризовању тела, који сам давно навео, и где говори да после смрти примамо друга тела. Дакле, Николај пртврђује Мт текст и говори против твоје интерпретације да су ови устали после 3 дана. 

СВЕТИ ВЛАДИКА НИКОЛАЈ ВЕЛИМИРОВИЋ

БЕСЕДА о чудесном отварању гробова

И гробови се отворише, и усташе многа тијела светијех који су помрли. (Мат. 27, 52)

О да великог знамења! И мртва тела светих људи и жена познаше Онога који на крсту издахну у мукама, а мртве душе старешина јеврејских не познаше Га. Сва се твар усколеба, само се не усколеба злочиначка душа Ане и Кајафе и Ирода. Мртви светитељи показаше се осетљивији од живих грешника. Но како би и мртви светитељи остали равнодушни према Створитељу своме на крсту, кад ни мртво камење не може остати равнодушно! Како би при таквом догађају, од кога се земља затресе и сунце помрча, могла лежати у гробовима тела оних праведника, који Његов закон стари испунише, који му се надаху за живота, који Га прорицаху и који с надом у Њега очи своје заклопише?

О да великог знамења! О да велике утехе за нас, који се надамо васкрсењу! Јер по нашој немоћи и маловерности ми бисмо могли рећи: ваистину, Христос је васкрсао, но да ли ћемо ми васкрснути! Христос је васкрсао по сили Својој, но како ћемо ми васкрснути? И ко зна, да ли ће Бог и нас својом силом васкрснути? Ево утехе, ево доказа: и гробови се отворише, и усташе многа тијела светијех који су помрли! Значи: и обичне људе смрт није могла уништити. Значи, да они који су много мањи од Христа, нису мртви као камење него су живи као ангели. Значи: кадтад и наша ће тела устати из гробова и ми ћемо живети. Све што је Господ рекао, поткрепљено је и претрпано безоројним доказима. Знајући немоћ наше вере, Он је доказао Своје пророчанство о васкрсењу не само Својим сопственим васкрсењем него и устајањем из гробова многих тела, у време смрти Своје.

О браћо, нико од нас неће имати ни најмањег изговора за неверовање у живот после смрти.

О Господе премилостиви, утврди верне у вери, и обрати неверне у веру. Теби слава и хвала вавек. Амин.

https://svetosavlje.org/dan-prologa/29-mart-po-julijanskom-kalendaru/2017-04-11/

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Матусал рече

Један светитељ је рекао да ми у себи носимо запис, као неку врсту духовног генетског кода, каквима нас је Бог замислио. Ми сада постојимо због греховности наше у и искривљеном,деформисаном стању али се по смрти враћамо у првобитно стање Божије замисли о нама. Да ли је тај запис уствари наше призвање и наше духовно тело? Заборавих о коме светитељу је реч мислим да је неки пустињак у питању.

Можда си сањао неку моју беседу... :))

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Zoran Đurović рече

Читао сам сигурно, покушаћу да пронађем.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Матусал рече

Читао сам сигурно, покушаћу да пронађем.

Било би нам свима на корист. ти проналазиш добре текстове. За овог Николаја се не бих сетио.

Подели на овим сајтовима

пре 23 часа, Vedran рече

Али ја нисам сигуран да се с тобом слажем о томе да је човек нестао на Крсту, да се "природа слила". Васкрсла је нова твар, да, али та нова твар је нова јер је стара преображена, по томе је нова, а не по томе да је друга твар у питању. Јер да је друга у питању, стара не би ни васкрсавала. 

Тачно човек није нестао на Крсту, "Поста човек душа жива". Душа жива је сишла у ад, тело мртво је спуштено у гроб. Може бити само говора о томе да ли је и "некомплетан" човек жив човек.? Јесте, јер "поста човек душа жива", тело не чини човека живим, већ Дух у човеку.

Подели на овим сајтовима

@Ivan Marković И мој врањанац (одакле ти жена одатле и ти), Џастин-Сан (познатији као преп. Јустин Поповић) те побија и вели да су ови васкрсли док је Ис био на крсту. Интересантна су 2 момента: 1) Да је тада привукао себи све из свих светова (мени личи на ону моју да само сви тада васкрсли), 2) Да избегава да помене Ис васкрсење. То је очигледно за њега био врућ кромпир и није имао неко решење. И да не би противречио Писму узео је да прескочи то место. За похвалу је пак да није силовао текст па прибегао твојој тези. :D

18052511_1476794782364984_479499447_n.jp18052008_1476794775698318_1605698054_n.j18051886_1476794779031651_1495445639_n.j18052754_1476794785698317_1127215624_n.j  

Подели на овим сајтовима

Одговор једног свештеника на ову тему:" Only St. Matthew records the detail of the opening of the tombs and the appearance of many of the saints to the inhabitants of Jerusalem. Still, we must accept as reliable the testimony of this Evangelist in this matter. So too, we should not seek a purely figurative or symbolic interpretation to this text, for the early Church Fathers clearly interpreted this text at the literal level. "

Подели на овим сајтовима

пре 33 минута, Zoran Đurović рече

Da, vaistinu ti o tome govoris I kad ti nadje tekst imas potvrdu za svoj teologumen I u svetim otacima. Nadam se da tog oca nece izbaciti iz kalendarceta :))

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, Zoran Đurović рече

2) Да избегава да помене Ис васкрсење.

Nije izbegao.

Justin kaže: zaista je smrt Hristova ČUDOTVORNA otvara ljudske duše ka Bogu razbuđuje ih za ono što je besmrtno i večno.....

Šta da ti kažem Justin..... dobar je vidiš znao je da artemije to neće videti.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Zoran Đurović рече

Било би нам свима на корист. ти проналазиш добре текстове. За овог Николаја се не бих сетио.

текст који споменух још не нађох, али се сетих Дамаскина ,, у одбрану светих икона,, говори нешто слично али се тиче васцеле творевине, гори о икони:

И у Богу постоје иконе и парадигме (праузори) онога што је од њега настало, тј. његов предвечни савет, вечно истоветни. Јер оно што је Божанско по свему је непроменљиво и нема у њему промене или сенке измене. Свети Дионисије, дубоки зналац божанских ствари, који је размишљао о Богу богонадахнут, назива ове иконе и парадигме (праузоре)  предодређењима. Јер у његовом савету је пре свога настанка уцртано и насликано све оно што је он предодредио и што ће неизоставно бити, слично човеку који намерава да сагради кућу те најпре оцртава и одсликава њен план у своме уму.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, елТорнеро рече

Рекао сам да сам први пут у животу знао да укопавамо тело а да она није ту, мртво тело- жива душа. Васкрсење без тела није васкрсење, бар за мене, и то сигурно нисам рекао. Моја мајка није мртво тело, већ жива душа која ће се вратити у тело, о Васкрсенију.

Не, ниси тако рекао, како рече Ис Сари: Смејала си се. Тако и ти сада. Други пут води рачуна како се изражаваш. Можда ти се десило: Што писах, писах!, а да тога ниси свестан. Нађи текст који си написао.    

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Zoran Đurović рече

@Ivan Marković Овде већ поменуше текст од Николаја који је био привео Матусал. Ја ћу га дати опет, јер није наодмет, а да не буде да ја нешто грешно преводим. Јасно вели Николај да су васкрсли док је Ис био на крсту. Када помиње да живе као анђели, то значи да су телесни, како се види из текста о валоризовању тела, који сам давно навео, и где говори да после смрти примамо друга тела. Дакле, Николај пртврђује Мт текст и говори против твоје интерпретације да су ови устали после 3 дана. 

СВЕТИ ВЛАДИКА НИКОЛАЈ ВЕЛИМИРОВИЋ

БЕСЕДА о чудесном отварању гробова

И гробови се отворише, и усташе многа тијела светијех који су помрли. (Мат. 27, 52)

О да великог знамења! И мртва тела светих људи и жена познаше Онога који на крсту издахну у мукама, а мртве душе старешина јеврејских не познаше Га. Сва се твар усколеба, само се не усколеба злочиначка душа Ане и Кајафе и Ирода. Мртви светитељи показаше се осетљивији од живих грешника. Но како би и мртви светитељи остали равнодушни према Створитељу своме на крсту, кад ни мртво камење не може остати равнодушно! Како би при таквом догађају, од кога се земља затресе и сунце помрча, могла лежати у гробовима тела оних праведника, који Његов закон стари испунише, који му се надаху за живота, који Га прорицаху и који с надом у Њега очи своје заклопише?

О да великог знамења! О да велике утехе за нас, који се надамо васкрсењу! Јер по нашој немоћи и маловерности ми бисмо могли рећи: ваистину, Христос је васкрсао, но да ли ћемо ми васкрснути! Христос је васкрсао по сили Својој, но како ћемо ми васкрснути? И ко зна, да ли ће Бог и нас својом силом васкрснути? Ево утехе, ево доказа: и гробови се отворише, и усташе многа тијела светијех који су помрли! Значи: и обичне људе смрт није могла уништити. Значи, да они који су много мањи од Христа, нису мртви као камење него су живи као ангели. Значи: кадтад и наша ће тела устати из гробова и ми ћемо живети. Све што је Господ рекао, поткрепљено је и претрпано безоројним доказима. Знајући немоћ наше вере, Он је доказао Своје пророчанство о васкрсењу не само Својим сопственим васкрсењем него и устајањем из гробова многих тела, у време смрти Своје.

О браћо, нико од нас неће имати ни најмањег изговора за неверовање у живот после смрти.

О Господе премилостиви, утврди верне у вери, и обрати неверне у веру. Теби слава и хвала вавек. Амин.

https://svetosavlje.org/dan-prologa/29-mart-po-julijanskom-kalendaru/2017-04-11/

Дакле, на страну то што ти ,оче,говориш да  "моја интерпретација " каже да су мртви устали  "после три дана " па тиме показујеш да не правиш разлику између "после три дана " и "трећи дан по писму ", него ти је и промакла чињеница да сам ја рекао да је то једно могуће читање(интерпретација) која не претендује на нужну тачност. Иако си тај коментар лаковао. Сад, пошто смо то решили, објасни светом Николају да  "мртва тела светих људи и жена која су познала Онога Који је на крсту издахнуо у мукама" заправо нису мртва тела, већ есхатолошка, и да Христос није у мукама страдао на крсту, већ да је на крсту васкрсао. Е сад, ако се око тога сложите, јави ми из есхатона у инбокс да сте се сложили, па да потпишем. Али до тада, допусти мојој грешности да више верује свецу но теби.Такође, пробај да му објасниш да су ови мртви "као анђели" васкрсли у време васкрсења Христовог, а не смрти његове, како вели Николај. А онда, седите сва тројица, ти, Николај и Матеј, усагласите се и шта год да договорите, ја прихватам. 

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Despite the fact that Origen was known for his Neoplatonic spritualizing of some biblical texts, Origen declared that Matthew 27 spoke of a literal historical resurrection of these saints.  He wrote:  “Now to this question, although we are able to show the striking and miraculous character of the events which befell Him, yet from what other source can we furnish an answer than the Gospel narratives, which state that ‘there was an earth quake, and that the rock were split asunder, and the tombs were opened, and the veil of the temple was rent in twain from top to bottom, an the darkness prevailed in the day-time, the sun failing to give light’” (Against Celsus, Book II, XXXIII. Alexander Roberts, ed.  Ante-Nicene Fathers, vol. 4, 444-445).

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Zoran Đurović рече

@Ivan Marković И мој врањанац (одакле ти жена одатле и ти), Џастин-Сан (познатији као преп. Јустин Поповић) те побија и вели да су ови васкрсли док је Ис био на крсту. Интересантна су 2 момента: 1) Да је тада привукао себи све из свих светова (мени личи на ону моју да само сви тада васкрсли), 2) Да избегава да помене Ис васкрсење. То је очигледно за њега био врућ кромпир и није имао неко решење. И да не би противречио Писму узео је да прескочи то место. За похвалу је пак да није силовао текст па прибегао твојој тези. :D

18052511_1476794782364984_479499447_n.jp18052008_1476794775698318_1605698054_n.j18051886_1476794779031651_1495445639_n.j18052754_1476794785698317_1127215624_n.j  

То је и за мене врућ кромпир. А пошто себе не сматрам већим од св. Јустина, тако ће и остати. А пошто и даље инсистираш на "мојој тези", да поновим. Једно могуће читање(у смислу интерпретације) које не претендује на нужну тачност. Надам се да знаш разлику између нужног и могућег. Што се мене тиче, нисам светац (бар не још:sunce:), поготову не новојављена труба Духа Светога, већ само скромни научник који на основу Дијем-Квајн тезе зна да је свака ччињеница, (а Матеју обојица верујемо да пише о чињеницама, а не фантазира)може бити објашњавана различитим теоријама. Е сад, док са Јустином усклађујеш мишљења о свим световима(ту светитељ могуће алудира на Лајбница), буди спреман да му образложиш своје тезе о узроцима талибанизације Срба. А онда ми јави, ако он признаје своју улогу у томе па и то да потпишем.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...