Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

пре 21 часа, Матусал рече

Ја верујем у то да је Христос одмах по смрти био са Оцем на престолу, са разбојником у рају, у аду душом као Бог.

У аду душом (као човек) и Духом као Бог. Овако је јасније. Васкрсење је васкрсење тела, тело је васкрсло у трећи дан, душа Човека је сишла шеол, заогрнута Духом. Матеј, и васкрсење на крсту, у часу смртном, је ствар која ствара недоумице. Можда помогне читање тумачења посланица Светога аве Јустина, ово сам јутрос нашао у једном, а много је тога. Намере су ми добре, мене ово мало интересује, желим да помогнем, иако сам неук и лењ.

53. Јер треба ово распадљиво да се обуче у нераспадљивост, и ово смртно да се обуче у бесмртност.

Да неко не би, када чује да тело (плот, месо) и крв неће наследити Царство Божије и да ће мртви васкрснути као нераспадљиви, помислио да тела неће васкрснути – јер се она сада састоје од меса (плоти) и крви – додаје да ће тела васкрснути, али не она која су месо (плот) и крв, него преображена и нераспадљива Ове су речи изговорене против оних што кажу да ће васкрснути тела, али не ова иста него нека друга. Апостол каже ово распадљиво и ово смртно; не дакле неко друго, него ово. Тело ће бити ово исто (јер се у њега облачимо). Међутим, уништиће се смрт и распадљивост, јер ће се оно обући у нераспадљивост и бесмртност. Између смрти и распадљивости постоји разлика, јер се реч „смрт“ користи само за бића која имају душу, док се распадљивост користи за она бића која су без душе. Ми имамо нешто слично неживом (тј. оном без душе), као што нокти или коса, али ће се и то обући у нераспадљивост.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 9 минута, елТорнеро рече

У аду душом (као човек) и Духом као Бог. Овако је јасније. Васкрсење је васкрсење тела, тело је васкрсло у трећи дан, душа Човека је сишла шеол, заогрнута Духом.

Није јасније. Заборавио си разбојника у рају. А он тамо мора да буде у телу.

Наше тело нема идетнитет физички зато што нам се целокупна материја промени много пута у току живота. Зато св. сава може да васкрсне иако од њега нема ништа.

Подели на овим сајтовима

пре 27 минута, елТорнеро рече

53. Јер треба ово распадљиво да се обуче у нераспадљивост, и ово смртно да се обуче у бесмртност.

Ali to važi samo za nas.

Isus Hristos je grehe (raspadljivost) uzeo na sebe, on je na Krstu samo skinuo sa sebe raspadljivost on ne treba da oblači neraspadljivo jer već poseduje neraspadljivo, zato je Isus Hristos i poveo učenike na Tavor i preobrazio se pre Krsne žrtve pred njima i pokazao im da je neraspadljiv.

I cela rajska priča nije pisana za adama i evu starog adama nego za Novog Adama Isusa Hrista.

I lepo je da sagledavate prirodu i ličnost čoveka ali uporedno sagledavajte prirodu i Ličnost Bogočoveka nije baš to tako identično i isto da možete to da mešate i izmešate kako vam ili nam je volja.

Budimo oprezni govorimo ovde o Krstu i stradanju Gospoda Isusa Hrista zastanimo prvo malo pred tim Krstom pre nego nešto napišemo.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 15 часа, Zoran Đurović рече

Ово препуцавање боље од Касандре и Љовисне, а камо ли турака... Једва ишчитах...

A да прекратимо самим Христом?

"Заиста, заиста ти кажем, данас бићеш СА МНОМ у Рају".

Са Њим. Петак. Христос у Рају.

Тачка.

А ви га враћајте назад у гроб и смрт.

Христос испуњава Писмо ради нас временских, да се посведочи да његовог тела нема у гробу у недељу.

Ко је провирио у суботу тамо? Или у петак у 17:59 (ако узмемо да у 18 почиње субота)?

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Јанко рече

Ово препуцавање боље од Касандре и Љовисне, а камо ли турака... Једва ишчитах...

Тачка.

Христос испуњава Писмо ради нас временских, да се посведочи да његовог тела нема у гробу у недељу.

Ко је провирио у суботу тамо? Или у петак у 17:59 (ако узмемо да у 18 почиње субота)?

Sme Sina dotaći neko a da mu to sam Sin ne dozvoli?

Sin nije želeo da vidi ko će ga obući i sahraniti, ko će ga pomazati i uviti? 

Pomoz Bog Janko ti si ovde pravo naše pojačanje.

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Zoran Đurović рече

Није јасније. Заборавио си разбојника у рају. А он тамо мора да буде у телу.

Наше тело нема идетнитет физички зато што нам се целокупна материја промени много пута у току живота. Зато св. сава може да васкрсне иако од њега нема ништа.

Чекамо опште Васкрсење и општи Суд, многи су васрсли пре и после Христа, и Лазар и они по Распећу Господњем, треба пажљиво истраживати, тако верујем. Опрости. Мене интересује нешто друго.

Мојој мајци је данас четрдесети дан од како је тело предано труљењу, на очишћење, а душа враћена Богу, на чекање. Неколико година пре тога, мој син, њен унук је учио да се моли мало више. Један дан, после ручка по молитви, стојимо а она да се похвали како је увежбала нове молитве, поче да рецитује. Гледам, не могу да верујем, прекрстила је руке на грудима и сриче, као детенце, да гледао сам ону која ме родила као детенце, у тај час је то и била. Детенце, које моли и чека помиловање, та ми је слика једнако пред очима, када је се сећам. Ето, помените слушкињу Господњу Милену.

Подели на овим сајтовима

I ovde je neko citirao vladiku Nikolaja Velimirovića čini mi se nisam siguran u poslednje reči Isusa Hrista koji govori BOŽE BOŽE ZAŠTO ME OSTAVI.

Ja razumevam te reči u drugačijem kontekstu ne znam da li ih tako razumeva neki svetitelj Crkve moje pravoslavne do sada.

Isus Hristos je molio Oca na Krstu Bože oprosti im ne znaju šta čine.

Isus Hristos je voleo i zavoleo sve ljude ovoga sveta zavoleo, voleo kao Logos zavoleo kao Sin Čovečji i one fariseje i književnike i pilata i iroda i one koji Ga popljuvaše i one koji mu klinove zakucaše, voleo je i zavoleo je i onog koji ga probode kopljem SVE LJUDE.

Međutim Sin je do poslednjeg verovao kao Sin Čovečji da će se ljudi popraviti i na kraju kad se SVRŠAVA SVE znao je da samo SIN U TELU CRKVI NJEGOVOJ samo Sin Božji sa sinovima po blagodati kojičine Njegovo Telo uzlazi i vaskrsava TOG MOMENTA kod Oca sa Desne Strane.

Zato Sin Ocu na glas tužnim glasom veli: Bože Bože zašto me ostavi....... Jer je znao da izvan Sina više nema nišata ostaje smrt a smrt uzima i one koje je voleo i zavoleo ali koji su u njihovoj slobodi odlučili drugačije.

Ovo je vapaj Sina Čovečjeg Sina Božjeg celom čovečanstvu. Čak ni Sin Božji iz ljubavi budući sluga čovečanstvu nije mogao da podigne svo čovečanstvo u njemu i uznese ih Ocu.

djavdjav uspeva tako da dobije svoje duše smrtne i kod samih ljudi a ne više samo kod palih anđela.

Подели на овим сајтовима

пре 48 минута, елТорнеро рече

Међутим, уништиће се смрт и распадљивост, јер ће се оно обући у нераспадљивост и бесмртност. Између смрти и распадљивости постоји разлика, јер се реч „смрт“ користи само за бића која имају душу, док се распадљивост користи за она бића која су без душе. Ми имамо нешто слично неживом (тј. оном без душе), као што нокти или коса, али ће се и то обући у нераспадљивост.

Златоусти у трећој беседи о крсту и разбојнику, поднаслов ,, о васкрсењу мртвих,,  пасус 6,7,и 8

Тумачећи речи Павла када говори о смрти ,, јер не желимо да се свучемо него да се додатно обучемо,, прави релацију између смрти, тела и трулежности.  Па каже: не желимо да одложимо плот него него трулежност, не тело, него смрт. Једна ст ар је тело а друга ствар је смрт, једна ствар је тело а друга ствар је трулежност, нити је тело трулежност нити је трулежност тело. И тело јесте трулежно али тело није трулеж, и тело јесте смртно али тело није смрт, него је тело настало као дело Божије, а грех је увео трулеж и смрт. Хоћу вели дакле он да свучем туђе, не своје, то туђе није тело него трулеж. Због тога вели : тиме што не желимо да се свучемо, тј. да свучемо тело, него да се додатно обучемо у тело непропадљивости. Тело стоји између трулежи и нетрулежности. Свлачи дакле трулежност а додатно се облачи у нетрулежност, одбацује оно што је примило од греха  да стекне оно што је дала благодат Божија.......

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Матусал рече

не желимо да одложимо плот него него трулежност,

Ne želimo da odložimo ličnost nego da odbacimo truležni oblik te ličnosti, truležno duševno telo i obučemo nebesko duhovno telo.

duša je u telesnom obliku ovde i umire sa njim, ličnost nije duša to je nešto uzvišenije u Isusu Hristu stoji zapisana, zato ličnost ne umire a duševno telo umire i rađa se vaskrslo nebesko telo ličnosti naše.

Подели на овим сајтовима

пре 59 минута, Јанко рече

Тачка.

I još nešto bitno Anđeo kaže mironosicama: Zašto tražite Živoga među mrtvima?

Nije anđeo rekao izašao je Hristos iz groba.........

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Јанко рече

Тачка.

Не треба Писма буквално тумачити!:))12:smeha:12:smeha:

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, елТорнеро рече

Мојој мајци је данас четрдесети дан од како је тело предано труљењу, на очишћење, а душа враћена Богу, на чекање. Неколико година пре тога, мој син, њен унук је учио да се моли мало више.

Мозак те вара. Не рече ли ти добро пре неки дан да си видео да ти је мајка васкрсла? То ти је било исправно, а ова расуђивања ти нису јача страна.  

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Volim_Sina_Bozjeg рече

Zato Sin Ocu na glas tužnim glasom veli: Bože Bože zašto me ostavi....... Jer je znao da izvan Sina više nema nišata ostaje smrt a smrt uzima i one koje je voleo i zavoleo ali koji su u njihovoj slobodi odlučili drugačije.

Ovo je vapaj Sina Čovečjeg Sina Božjeg celom čovečanstvu. Čak ni Sin Božji iz ljubavi budući sluga čovečanstvu nije mogao da podigne svo čovečanstvo u njemu i uznese ih Ocu.

Надахнуто тумачење, сердаре! Свака ти част!

Војвода:D 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Zoran Đurović рече

Мозак те вара. Не рече ли ти добро пре неки дан да си видео да ти је мајка васкрсла? То ти је било исправно, а ова расуђивања ти нису јача страна.  

Варам и ја њега, па праштамо један другоме.

Рекао сам да сам први пут у животу знао да укопавамо тело а да она није ту, мртво тело- жива душа. Васкрсење без тела није васкрсење, бар за мене, и то сигурно нисам рекао. Моја мајка није мртво тело, већ жива душа која ће се вратити у тело, о Васкрсенију.

Христос васкрсе!!!

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...