Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

пре 44 минута, Zoran Đurović рече

Морам да ти пренесем поруку од Сотоне: Љути се што га не зовеш ђаво, како је нормално, него си му измениио име. :))

Sveti Duh govori svim jezicima a ne samo Crkvenim izrazima :))  (znam da ti to znaš)

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 54 минута, timjančica рече

Да напоменем... Господ: „Не дотичи ме се, јер још нисам узашао Оцу својему...“ (Јн 20,17).

Sto znaci kad ga se Toma dotakne on je vec kod Oca svog uznesen?

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, елТорнеро рече

Није окусио Богоостављеност, срце му није стало, наставио је да дише???

Не. Него није остао њоме заробљен, значи у онточошком смислу није имао последице смрти.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Матусал рече

Не. Него није остао њоме заробљен, значи у онточошком смислу није имао последице смрти.

Да," нећеш дати да Светац Твој види труљење".

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, timjančica рече

Да напоменем... Господ: „Не дотичи ме се, јер још нисам узашао Оцу својему...“ (Јн 20,17).

Да а још пре смрти каже ,, син човечији који је на небу,,  јов 3,13.

Изгледа да наша памет овде стаје, сада само вртимо у круг.....

Верујем да Духом просветљени можемо ово разумети, али треба то неко лепо да послаже и растумачи...

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Матусал рече

Желиш да кажеш да је на крсту умрла смрт?

Јер ја примих од Господа што вам и предадох, да Господ Исус оне ноћи кад бјеше предан, узе хљеб,

24

И захваливши преломи и рече: Узмите, једите, ово је тијело моје, које се за вас ломи; ово чините у мој спомен.

25

Исто тако и чашу, по вечери, говорећи: Ова је чаша Нови Завјет у мојој крви; ово чините, кад год пијете, у мој спомен.

26

Јер кад год једете овај хљеб и чашу ову пијете, смрт Господњу објављујете, докле не дође.

27

Тако који једе овај хљеб или пије чашу Господњу недостојно, биће крив тијелу и крви Господњој.

28

Али човјек нека испитује себе, и тако од хљеба нека једе и од чаше нека пије.

29

Јер који недостојно једе и пије, суд себи једе и пије, не разликујући тијела Господњега.

Подели на овим сајтовима

Pretpostavljam da je na nama, na svakom pojedincu da Ga ne zakucamo na taj Krst.

I to ne na način da se pravimo blesavi i da kažemo da taj Krst opšte ne postoji.

Подели на овим сајтовима

@Ivan Marković Видим да си се синоћ добро забављао са Ведраном и ВСБ, тако да сам пола сата и јаче јутрос читао... 

Овако, да не буде забуна. Твоја тврдња да се Мт 27, 53 односи на васкрсење у недељу је један интерпретативни покушај који иде против дословног смисла Мт текста и његове нарације. И то је очигледно по твојој памети, јер такву интерпретацију нисам нашао ни код једног оца. Да ли би ми привео једног или двојицу који тврде то што и ти? На страну оног католичког аутора јер он не спада у свете оце. 

Оно што је очигледно је да си ти и против Писма и против Отаца. Наравно, нико ти не одузима право да мислиш са својом главом и да будеш оригиналан. 

Са друге стране, да је Ис у том моменту умро и васкрсао и да су ови после тога у телу устали, како вели Мт, имамо целу серију сведочанстава из традиције: Јероним Стридонски, папа Лав Велики, Хиларије Пиктавијски, Јован Златоусти, Ориген, наш владика Николај... Нема мајчиног сина који је узео да силује Матеја. 

На тој твојој линији, али не и да дају твоје тумачење (морам да прецизирам због твоје опсесивности), има неких библиста које помиње Лопухин, који претпостављају да су речи μετὰ τὴν ἔγερσιν αὐτοῦ (после његовог васкрсења), каснија интеполација да би могла да се ускладе са Павлом који тврди да је он првенац из мртвих, међутим за поткрепу такве тврдње ми немамо ниједан једини рукопис. Дакле, они такође потврђују да Мт говори да су мртви устали за време распећа Ис., али им у главу не иде, као ни теби, како је могуће да они васкрсну пре Ис (јер мисле да после 3 дана он устаде), тако да бришу Мт речи: после његовог васкрсења.

Једна молба: да престанеш да бесомучно тврдиш како је ἔρχομαι презент у служби футура, јер је то неодрживо. Мени засигурно не можеш да држиш лекције из грчког. Ево ти 2 примера да се и сам увериш како је овај презент презент. 

1) Mт 3, 16 καὶ ἰδοὺ ἠνεῴχθησαν οἱ οὐρανοί, καὶ εἶδεν Πνεῦμα Θεοῦ καταβαῖνον ὡσεὶ περιστερὰν ἐρχόμενον ἐπαὐτόν· Опет исправан Синод: и гле, отворише му се небеса, и виде Духа Божијега где силази као голуб и долази на њега. Када бисмо употребили твоје изфантазирано правило испало би да на Ис није сишао Дух, него ће тек сићи. Видиш ли у какве бесмислице те твоја тврдовратост баца? 

2) Mк 15, 21 καὶ ἀγγαρεύουσιν παράγοντά τινα Σίμωνα Κυρηναῖον ἐρχόμενον ἀπ’ ἀγροῦ, τὸν πατέρα Ἀλεξάνδρου καὶ Ῥούφου, ἵνα ἄρῃ τὸν σταυρὸν αὐτοῦ. И натераше једног пролазника, Симона из Кирине, оца Александрова и Руфова, који је ишао из поља, да понесе крст његов. Видиш ли да Симон никад не би могао понети крст када бисмо те следили?

Дакле, усеби се ако те је обасјао Хр у васкрсењу. И прочитај до краја онај мој коментар против кога си узео да ратујеш.  

Подели на овим сајтовима

пре 21 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Zašto Is Hr nisu polomili kosti na Krstu?

Па да се испуни Писмо, јер јагње пасхално се јело без да му се сломи иједна кост. 

Подели на овим сајтовима

пре 33 минута, Zoran Đurović рече

@Ivan Marković Видим да си се синоћ добро забављао са Ведраном и ВСБ, тако да сам пола сата и јаче јутрос читао... 

Овако, да не буде забуна. Твоја тврдња да се Мт 27, 53 односи на васкрсење у недељу је један интерпретативни покушај који иде против дословног смисла Мт текста и његове нарације. И то је очигледно по твојој памети, јер такву интерпретацију нисам нашао ни код једног оца. Да ли би ми привео једног или двојицу који тврде то што и ти? На страну оног католичког аутора јер он не спада у свете оце. 

Оно што је очигледно је да си ти и против Писма и против Отаца. Наравно, нико ти не одузима право да мислиш са својом главом и да будеш оригиналан. 

Са друге стране, да је Ис у том моменту умро и васкрсао и да су ови после тога у телу устали, како вели Мт, имамо целу серију сведочанстава из традиције: Јероним Стридонски, папа Лав Велики, Хиларије Пиктавијски, Јован Златоусти, Ориген, наш владика Николај... Нема мајчиног сина који је узео да силује Матеја. 

На тој твојој линији, али не и да дају твоје тумачење (морам да прецизирам због твоје опсесивности), има неких библиста које помиње Лопухин, који претпостављају да су речи μετὰ τὴν ἔγερσιν αὐτοῦ (после његовог васкрсења), каснија интеполација да би могла да се ускладе са Павлом који тврди да је он првенац из мртвих, међутим за поткрепу такве тврдње ми немамо ниједан једини рукопис. Дакле, они такође потврђују да Мт говори да су мртви устали за време распећа Ис., али им у главу не иде, као ни теби, како је могуће да они васкрсну пре Ис (јер мисле да после 3 дана он устаде), тако да бришу Мт речи: после његовог васкрсења.

Једна молба: да престанеш да бесомучно тврдиш како је ἔρχομαι презент у служби футура, јер је то неодрживо. Мени засигурно не можеш да држиш лекције из грчког. Ево ти 2 примера да се и сам увериш како је овај презент презент. 

1) Mт 3, 16 καὶ ἰδοὺ ἠνεῴχθησαν οἱ οὐρανοί, καὶ εἶδεν Πνεῦμα Θεοῦ καταβαῖνον ὡσεὶ περιστερὰν ἐρχόμενον ἐπαὐτόν· Опет исправан Синод: и гле, отворише му се небеса, и виде Духа Божијега где силази као голуб и долази на њега. Када бисмо употребили твоје изфантазирано правило испало би да на Ис није сишао Дух, него ће тек сићи. Видиш ли у какве бесмислице те твоја тврдовратост баца? 

2) Mк 15, 21 καὶ ἀγγαρεύουσιν παράγοντά τινα Σίμωνα Κυρηναῖον ἐρχόμενον ἀπ’ ἀγροῦ, τὸν πατέρα Ἀλεξάνδρου καὶ Ῥούφου, ἵνα ἄρῃ τὸν σταυρὸν αὐτοῦ. И натераше једног пролазника, Симона из Кирине, оца Александрова и Руфова, који је ишао из поља, да понесе крст његов. Видиш ли да Симон никад не би могао понети крст када бисмо те следили?

Дакле, усеби се ако те је обасјао Хр у васкрсењу. И прочитај до краја онај мој коментар против кога си узео да ратујеш.  

Добро, добићеш прилику да цитираш свеце које си поменуо. Дословно. А што се тиче ерхомаи, и остало добићеш детаљан одговор за викенд, јер сад морам да радим. Ако ја теби не могу да држим часове из грчког, не можеш ни ти мени из теологије. Не ратујем против твог ком, већ га преиспитујем. Стаљинградска метафора била је начелна и важи за све што кажеш као и сито и остало. Па ако прође, потпишем. Ако не, потпишеш ти. Толико за сад. Немам сво време овога света, као неки овде. Поз до викенда. 

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Ivan Marković рече

Стаљинградска метафора била је начелна

Мислио си, онако тријумфалистички, као Хитлер, да ћеш проћи. Већ си изгубио Гвоздени пук са ерхоме:)). Такође, нађи ми једног-двојицу отаца који веле да Мт мисли на васкрсење у трећи дан.

Срећам ти рад уз богодухне речи Алахове: „Али они га нису убили; они га нису разапели, њима се то само тако показало... Они га сигурно нису убили, већ је њега Бог уздигао к себи: Бог је моћан и праведан." (Куран 4:157)   

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Zoran Đurović рече

„Али они га нису убили; они га нису разапели, њима се то само тако показало... Они га сигурно нису убили, већ је њега Бог уздигао к себи: Бог је моћан и праведан."

Read more  

Хаха!

Има ушију којима ће ово звучати као најправославнија реченица која је икад изашла из Авиних уста.

12:smeha:

Нисам никад читао Куран, а изгледа да ћу морати, да би боље неке ствари разумео. :aplauz:

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Zoran Đurović рече

Видим да си се синоћ добро забављао са Ведраном и ВСБ, тако да сам пола сата и јаче јутрос читао... 

:skidamkapu:

Респект за подвиг!

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 10 часа, Zoran Đurović рече

Морам да ти пренесем поруку од Сотоне: Љути се што га не зовеш ђаво, како је нормално, него си му измениио име. :))

Ха,ха каква коинциденција. Хтедох вам поставити неко питање на вашој рубрици у разговорима па када видех број одговора не хтедох да кварим.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...