Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

пре 4 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

A ti bi sebe u sebi besmrtnime?

Ne moze.

To moze samo ako umres I pokopas vaistinu sebe u grob bez ikakvog prava na nastavak. Miloscu vaskrsavas I nikada neces ni umreti ni vaskrsnuti ako zadrzis sebe.

To sveti oci ne govore ti ih falsifikujes.

Read more  

Живели!:pivo:

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 31 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Mislim, kad već pričamo o teološkim postavkama ne bi trebalo da uvodimo tekstove koji su više duhovnog karaktera jer je tu sve poezija i leterarnog karaktera.

Слажем да је то аскетска литература и да треба водити рачуна јер имају недефинисан израз али се никако не слажем са тим да је поетског и литерарног карактера. То је Богом откривена истина стечена искуством кроз тежак пост и молитву, с тим што такви оци нису баш вешти у речи нити им је то примарно па нехотице склизну у погрешном правцу, али не може се рећи да он не говори о реалном Божијем откривењу. То је замена теза ми филозофирамо он зна шта говори, он има познање кроз просветљење.Није ли Павле рекао колошанима ,,упуштајући се у оно што није видјео, и узалуд надимајући се тјелесним умом својим,,.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Матусал рече

Слажем да је то аскетска литература и да треба водити рачуна јер имају недефинисан израз али се никако не слажем са тим да је поетског и литерарног карактера. То је Богом откривена истина стечена искуством кроз тежак пост и молитву, с тим што такви оци нису баш вешти у речи нити им је то примарно па нехотице склизну у погрешном правцу, али не може се рећи да он не говори о реалном Божијем откривењу. То је замена теза ми филозофирамо он зна шта говори, он има познање кроз просветљење.Није ли Павле рекао колошанима ,,упуштајући се у оно што није видјео, и узалуд надимајући се тјелесним умом својим,,.

Ne kazem da nije dusekorisna nego je suvisna u teoloskim raspravama I zavede manje potkovanije ucesnike na temi na krivi put.

Duhovna I teoloska literatura su sa pravom I sa smislom odvojene.

Sam jasniji?

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Zoran Đurović рече

Вучица са Проклетија је већ мало нарендала Десничара :2v2e0jr:. Да напише још који ред па да му ти урадиш једну дијагнозицу? 12:smeha:

:Hristos_vaskrse:

Neverovatno, na temu jos pisete 7896634, i necu da se vracam da citam negde od strane 208 - 214 gde @Bokisd odlazi u manastir i vraca jos gori:ani_biggrin: Oce, lepo predosetite da cu doci na temu. Verujem da nedostajem ekipi ovde, zaista, vrlo malo vremena za forum (porodica moj prioritet). Inace vojnik moze da zivi kod kuce ako je izvodljivo, tu su neki uslovi i ekonomski dodaci, ali ovo stanje nije prava stvar, nazalost, nije moguc jasan status, kod kuce, na otvorenom ili oboje. Sada je nesto veci fokus na odbrambeni uredjaj, mogu slobodno da kazem da mi nikad jedna zemlja nije bila tako strana kao sto je Severna Koreja. :krstix: Kad je fokus na mirovni profil ili vise na medjunarodnu solidarnost, vise vremena za 'rendanje' (rendam  i desno i levo, obe jednako) i seckanje, medjutim Severna Koreja je najveca pretnja bezbednosti foruma. :)

Oce, imam i jedan privat* zadatak da jedno dva grada pretvorim u prah. Pomolite se za mene.

Oprostite znam da je izvan teme.

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Ne kazem da nije dusekorisna nego je suvisna u teoloskim raspravama I zavede manje potkovanije ucesnike na temi na krivi put.

Duhovna I teoloska literatura su sa pravom I sa smislom odvojene.

Sam jasniji?

Nisu odvojene nego se prožimaju , slično ko razum i srce. Možda je ovo glupo što ću reći ali ja tebe više razumijem srcem o ovome što govoriš . Sam Krist isto koristi nešto tako.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, kopitar рече

slično ko razum i srce

Да, са једном опаском, без једнога си "само" луд, без другога мртав.

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, kopitar рече

Nisu odvojene nego se prožimaju , slično ko razum i srce. Možda je ovo glupo što ću reći ali ja tebe više razumijem srcem o ovome što govoriš . Sam Krist isto koristi nešto tako.

Ne radi se o tome nego kad neko koristi citate svetih otaca, onda mora da zna kad je neki sveti otac to pisao, kome je to pisao, da li je to kasnije porekao, vreme u koje je pisao, itd.. 

To se zove patrologija i to je predmet na bogoslovskom fakultetu, pošto se ovde koriste citati svetih otaca onako kao na nekoj pokretnoj traci zbrda zdola može da pomuti i smuti te zavede u ovakvoj diskusiji.

Eto mislio sam da znate pa da ne pišem sve ovo.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Ivan Marković рече

3) Stoga je Hristos vaskrsao ili na krstu ili u grobu (načelo isključenja trećeg, 1, 2)

Ergo, Хр тело није присутно на евхаристији јер је тело и ограничено је простором и временом. 

Подели на овим сајтовима

пре 16 часа, Vedran рече

Међутим, зар није то васкрсење једно исто васкрсење? То на Крсту је оно исто оно васкрсење у Гробу? 

Pa zavisi. Ako govorimo o Hristovom individualnom telu, koje je po svemu isto kao naše osim po grehu, onda ne. 

Ја нисам говорио о „индивидуалном телу", шта год то значило, него о тајни Спасења у Христу и о прожимању атемпоралног и темпоралног на Крсту. То је оно цепање завесе и распадање камења. Пуцање, процеп, продор. За мене је више него очигледно из Јеванђеља да се то одиграва на Крсту. Есхатолошка стварност „устајања СВЕТИХ" се одвија управо тада и то бива „ПО Његовом васкрсењу". Оног тренутка када умире Господ опет прелази у атемпорално са собом подижући човека. А смрт Њега није могла држати ни једног секунда, а камол и до трећега дана. Наш доживљај трећега дана је условљен темпоралношћу. Као што је њоме условљено то што „ће он опет доћи" (да искористимо Синодски превод), тј. што тај дан још чекамо. Или што је он „паки грјадушчиј" тј „опет долазећи" за сваког од нас појединачно, на крају времена, што је за нас наша смрт, и тако све до оног коначног краја времена за сву твар.

На Крсту је „завршни чин", јер Он каже „сврши се". А сама смрт Његова је пораз и разорење Ада, и победа над силом његовом. Јер Он СМРЋУ смрт уништи, не трећега дана, него СМРЋУ, онда када је њоме умро на Крсту.

Немам много времена да одмах исчитам све што је писано. Данас имам много обавеза.

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

Naša tela ne mogu u isto vreme biti na dva mesta (načelo neprotivrečnosti

А ово доказује да ти о овоме говориш искључиво у оквирима темпоралности.

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, елТорнеро рече

То твоје "веома лоше" је било темељ већине Светих. Они се нису препирали међу собом, него су једни од других, кроз поуке, учили како да победе свог највећег непријатеља, СЕБЕ!

Не причај глупости. Кирило Александријски вели за Златоустог: Ако је он у диптиху, тада је и Јуда у збору апостола

А ти се разумеш у духовност као Марица...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...