Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

пре 3 часа, Vedran рече

Нисам најбоље схватио због чега ово наводиш. Али ако је важно, онда би било добро да ми тачно наведеш шта сам рекао и где, да се вратим и сам погледам. Видиш да сам само због једног јединог слова у твојој интерпретацији Иларија морао да интервенишем. Тако да се сад плашим да и мени нешто нехотично не увалиш, а да ја у непажњи не превидим.  Мада ми ово наоко изгледа као да веродостојно преноси оно што сам рекао у контексту тога разговора.

Na 171.str. imas moj odgvovor na tvoj post, iz kog ( posta )  sam citirao tvoje reci.

Pusti sad slova, da li je .....'tajni' ili 'tajnu'.... u oba slucaja Ilarije vezuje 'misteriju' za buduci dogadjaj Ovaplocenja, pa, da li je sam dogadjaj u kojem je Avram  imao vidjenje , bas to ta' tajna, ili na samo' Ovaplocenje gleda kao na tajnu, nebitno je,.....oba konteksta stvari navestavaju buduci dogadjaj.

пре 3 часа, Vedran рече

Атемпоралност чега? Немој сад да замућујеш тему. Питао сам о "атемпоралном оваплоћењу", а ти сад у неком мојим речима видиш атемпоралност која нема везе са вашим "атемпоралним оваплоћењем".

O toj atemporalnosti ovaplocenja smo i pricali u onim nasim raspravama. Mozes da pogledas nas dijalog u tim postovima.

пре 3 часа, Vedran рече

Не!

Ово подебљано и јесте срж проблема. Што ти то не видиш. И ја видим да ти то не видиш и покушавам сво време да ти идентификујем препреке које те онемогућавају да ово видиш. И сад кроз ово питање опет показујеш да ниси разумео шта сам причао. Гледај овако, ако је ово претешка тема, онда лепо остави. Само замолићу те да се уздржиш онда коментара који имплицирају да се овде ради о јереси, и интервенција у заштиту предања и слично.

Не може да буде два оваплоћења јер се Христос не оваплоћава други пут да се покаже Авраму. Али тај исти Христос који се оваплотио једном за сва времена и сву вечност од Дјеве Марије, јавио се Авраму и јео код њега. Мислим да, ако и даље не разумеш како, или ти звучи неприхватљиво, зато што не разумеш, боље батали ову тему.

Niko nije pricao o jeresi i slicnim stvarima, pusti.

Srz problema je u toj tipologiji koja postoji u SZ i kroz koju vidimo buduce dogadjaje koji ce se ispuniti tek u NZ .  Slazemo se oko toga.

Mislim, da i ti znas i razumes,  da se kroz mnoge dogadjaje u SZ mogu videti kao u praobrazu i slici buduci dogadjaji koji ce se ispunili tek  u NZ. Na primer, neupalimaja kupina kao slika buduceg zacece Boogorodice, oblak i kisa kroz koju prolaze  Mojsije i narod kao slika buduceg krtstenja u Hristu itd.

U tom smislu mozemo gledati i na vidjenje Hrista od strane Avrama. Kao prasliku dogadjaja buduceg Ovaplocenja. Nije realno prisutno sada u vidjenju Avramovom , nego se vidi,  kao kroz praobraz Ovaplocenje Hristovo u buducem vremenu od Marije Djeve.

Vidim da i ti kazes da ne mogu postojati dva ovaplocenja , sto je i sasvim jasno i logicno. Naravno da razumem da se Hrist javio  Avramu ( ne treba neka velika filosofija ), ...nego se lome koplja oko toga, kako, na koji nacin se javio. Ili, mozda boje da kazemo, sta  je Hrist javio ovim dogadjajem. Sv. Ilarije govori o ovom dogadjaju kao tajni buduceg Ovaplocenja.

Avram gleda u Coveka , bogoklanja mu se kao Gospodu i vidi u tom Coveku buduce Ovaplocenje Hrista. Vidis sled stvari. Gleda u Coveka kao Gospoda, i kroz toga Coveka vidi buduceg Hrista u telu ( Ovaplocenje ). Zbog toga je to misterija ili tajna.

Tipicna tipologija SZ ili gledanje kroz praobraze ili slike. Evo, jos jedna tipologija istog dogadjaja. Iz Knjige Postanja sa jevrejskog i grckog u izdanju manastira Hilandar , Studenica , Decani i Tvrdos ( na 97. str. teme ) :

Св. Оци тумаче:

"Предходно богојављења Аврааму бивају са неба, а ова последња пред његовим шатором, и то је био знак да ће на крају Бог "ушаторити се" међу нама кроз Логоса (Јн 1.14). А јављање је било у образу Св. Тројице, Која је изнад твари".

Klasican primer tipologije SZ. Najava buduceg primanja tela od strane Logosa. O tome pricamo sve vreme.

Inace, ova tvoja recenica,.....'Али тај исти Христос који се оваплотио једном за сва времена и сву вечност од Дјеве Марије, јавио се Авраму и јео код њега.'......opet mi deluje kao atemporalnost, jer, kako se  taj Hristos rodjen o Djeve Marije, javio Avramu......kada se jos nije realno Ovaplotio ?  :scratch_head:

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 11 минута, Bokisd рече

Na 171.str. imas moj odgvovor na tvoj post, iz kog ( postu )  sam citirao tvoje reci.

Pusti sad slova, da li je .....'tajni' ili 'tajnu'.... u oba slucaja Ilarije vezuje 'misteriju' za buduci dogadjaj Ovaplocenja, pa, da li je sam dogadjaj u kojem je Avram  imao vidjenje , bas to ta' tajna, ili na samo' Ovaplocenje gleda kao na tajnu, nebitno je,.....oba konteksta stvari navestavaju buduci dogadjaj.

O toj atemporalnosti ovaplocenja smo i pricali u onim nasim raspravama. Mozes da pogledas nas dijalog u tim postovima.

Niko nije pricao o jeresi i slicnim stvarima, pusti.

Srz problema je u toj tipologiji koja postoji u SZ i kroz koju vidimo buduce dogadjaje koji ce se ispuniti tek u NZ .  Slazemo se oko toga.

Mislim, da i ti znas i razumes,  da se kroz mnoge dogadjaje u SZ mogu videti kao u praobrazu i slici buduci dogadjaji koji ce se ispunili tek  u NZ. Na primer, neupalimaja kupina kao slika buduceg zacece Boogorodice, oblak i kisa kroz koju prolaze  Mojsije i narod kao slika buduceg krtstenja u Hristu itd.

U tom smislu mozemo gledati i na vidjenje Hrista od strane Avrama. Kao prasliku dogadjaja buduceg Ovaplocenja. Nije realno prisutno sada u vidjenju Avramovom , nego se vidi,  kao kroz praobraz Ovaplocenja Hristovog u buducem vremenu od Marije Djeve.

Vidim da i ti kazes da ne mogu postojati dva ovaplocenja , sto je i sasvim jasno i logicno. Naravno da razumem da se Hrist javio  Avramu ( ne treba neka velika fikosofija ), ...nego se lome koplja, kako, na koji nacin se javio. Ili, mozda boje da kazemo, sta  je Hrist javio ovim dogadjajem. Sv. Ilarije govori o ovom dogadjaju kao tajni buduceg Ovaplocenja.

Avram gleda u Coveka , bogoklanja mu se kao Gospodu i vidi u tom Coveku buduce Ovaplocenje Hrista. Vidis sled stvari. Gleda u Coveka kao Gospoda, i kroz toga Coveka vidi buduceg Hrista u telu ( Ovaplocenje ). Zbog toga je to misterija ili tajna.

Tipicna tipologija SZ ili gledanje kroz praobraze ili slike. Evo, jos jedna tipologija istog dogadjaja. Iz Knjige Postanja sa jevrejskog i grckog u izdanju manastira Hilandar , Studenica , Decani i Tvrdos ( na 97. str. teme ) :

Св. Оци тумаче:

"Предходно богојављења Аврааму бивају са неба, а ова последња пред његовим шатором, и то је био знак да ће на крају Бог "ушаторити се" међу нама кроз Логоса (Јн 1.14). А јављање је било у образу Св. Тројице, Која је изнад твари".

Klasican primer tipologije SZ. O tome pricamo sve vreme.

Inace, ova tvoja recenica,.....'Али тај исти Христос који се оваплотио једном за сва времена и сву вечност од Дјеве Марије, јавио се Авраму и јео код њега.'......opet mi deluje kao atemporalnost, jer, kako se  taj Hristos rodjen o Djeve Marije, javio Avramu......kada se jos nije realno Ovaplotio ?  :scratch_head:

Ako ovo vidi Ava , bojim se najgoreg..:sossos:

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Vedran рече

Можда зато и треба да клечиш. 

Нема ко да ме бије, а осећам потребу, па то компензујем клечањем.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Vedran рече

Чоче! Колико ми је требало да скапирам да су ово јаја. :))

Ја мислио да су неке парти таблетице! 12:smeha:

Cekamo da se voda ohladi do temperature prostorije pa druga tura od 10 jaja, itd. Nacin pripreme: jutros brali vrhove mlade koprive pre kretanja na Ruse da povecamo izdrzljivost :ani_biggrin:

i tako malo za farbanje jaja i ljuske od luka crvenog, druga tura travcice za interesantne sare. Ucim skandinavce vojnike pravoslavlju. Natovci prihvatili. :ok::))

IMG_3165.jpg

bojena jaja od pre neki sat  foto Tanja1

a ljubicice  neke parti tabletice (ishrana u prirodi) :ani_biggrin:

IMG_3174.jpg

foto Tanja1 led kocke sa ljubicicama

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Јанко рече

Држиш се монашког келејног правила о клечању до Великог петка? Од јуче нема по храмовима...

Јок терам инат.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече

Pa ima vucica Bog I zenu.

I musko I zensko stvori ih.

Tako je brate moj!

пре 2 часа, Zoran Đurović рече

Поједох белог лука на живо, сроза ми притисак... Сада можда нећу моћи да идем до цркве...

Parfem mirisi citrusa i limuna ili sveze kriske. :ok:

Ja ponekad imam nizak (sekundarna hipotenzija), uzrokovan tako nekim stanjem ili ne unesem dovoljno soli...upravo slucaj danas,

a ja da ne budem lenja pojedem skoro pola tegle meda EU ekoloskog nekoliko vrsta...Sada mogu samo da idem na spavanje... :))

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

пре 58 минута, Тања1 рече

i tako malo za farbanje jaja i ljuske od luka crvenog, druga tura travcice za interesantne sare

a ova tri plasticna smo nacrtali dok jaja bojimo da ukrasimo stol, ukrasnu granu u staklenu vazu na sredini stola i objesiti ova plasticna

i tako odmaramo dok se ne zacuje misteriozno zvono ko neka djeca :))

IMG_3172.jpg

crtana plasticna foto Tanja1

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Bokisd рече

Св. Тројице, Која је изнад твари"

misliš iznad svih mogućih prirodnih zakona koje su vezane za tvar.?

pa je tako iznad tvari i mogućnost da se tvarni Hristos koji se ovaploti dosta posle tog susreta sa Avramom ustvari taj Sin Čovečji koji se javlja preobražen i Vaskrsao iznad zakona svake tvari iako je On sam nosioc tela od kostiju mesa i krvi?

Ili jock?

Ili kad kaže Isus za Preteču Jovana, Jovan je onaj anđeo kojeg su proroci videli i koji će pripraviti put Sinu Božjem.

Zašto Hristos Jovana naziva anđeo?

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 54 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

misliš iznad svih mogućih prirodnih zakona koje su vezane za tvar.?

pa je tako iznad tvari i mogućnost da se tvarni Hristos koji se ovaploti dosta posle tog susreta sa Avramom ustvari taj Sin Čovečji koji se javlja preobražen i Vaskrsao iznad zakona svake tvari iako je On sam nosioc tela od kostiju mesa i krvi?

Ili jock?

Ili kad kaže Isus za Preteču Jovana, Jovan je onaj anđeo kojeg su proroci videli i koji će pripraviti put Sinu Božjem.

Zašto Hristos Jovana naziva anđeo?

Verovatno se misli da je po prirodi  i sustini i bivstvovanju Sv. Trojica iznad tvari. Ili, je iznad tvari kao Ona koja je i Stvoritelj i odrzavatelj ( tvari ) u postojanju. Ili, nesto trece, po nekim osobinama po kojima je Trojica iznad tvari.

Tesko moze da bude ovako kako si kazao. Jer, prvo se govori o Trojici. Kakve veze ima sada sa Hristom ? Drugo, sama recenica iz koje si uzeo ove reci glasi :

""Предходно богојављења Аврааму бивају са неба, а ова последња пред његовим шатором, и то је био знак да ће на крају Бог "ушаторити се" међу нама кроз Логоса (Јн 1.14). А јављање је било у образу Св. Тројице, Која је изнад твари".

Vidimo da vec sam kontekst celog teksta, nagovestava drugacije vidjenje stvari. Pred Avramovim satorom dolazi Trojica, medju kojom je i Hrist, i to je bio znak i dogadjaj koji je navestavao u tajni, da ce se na kraju Logos 'usatoriti' medju nama telom uzetim od Marije Djeve.

Ne znam tacno za Jovana, mozda kao neko koji je glasnik Hrista u telu, ili, neko drugo duhovno tumacenje, kao andjeosko zivljenje po telu.

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, Жика рече

А ја мислим да је створен смртан и да му је потребно васкрсење и овако можемо до сутра.

Žika:"Adam bi umro i da nije sagrešio"

Kartaginski sabor:"Adam ne bi umro da nije sagrešio"

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Bokisd рече

Možda ovako. Hristos se ovaplotio od Duha Svetoga i Marije Djeve u vreme kada se ovaplotio (Avgust i Kvirinije). Ali, budući Bog, može da radi šta mu je volja pa i da se vrati u prošlost, razgovara i jede sa Avraamom. I da u isto vreme sedi atemporalno sa svojim Ocem na nebeskim prestolima. Ali sam Simvol je izričit kada kaže:"Raspet za nas u vreme Pontija Pilata". Dakle ne atemporalno. Ostale implikacije izvuci sam. Ovo bi bilo jedno moguće objašnjenje.

Подели на овим сајтовима

Данас после литургије, причестили се и сели да попијемо кафу. Размишљам ја да питам ову моју браћу која су стално у Цркви и на литургији шта мисле о јављању Сина Божијег у телу оваплоћеног пре него што се роди од Марије дјеве у назначене дане. Није им требало ни пар секунди кад одговор: Па мож' мислити што не би било могуће. Шта је све урадио и какве се све ствари спомињу и у Старом и Новом Завету па што и овако нешто не би могло, па Он је Бог може шта хоће и како хоће.

Подели на овим сајтовима

пре 13 часа, Zoran Đurović рече

Пориче Кратос, не разумеш га. 

Tumačim ga po pravoslavnom ključu, baš kao i ti filioque. I ovi naši vajni ekumenisti, kada za koptsko "priroda", kažu "ma oni to misle ipostas". Ako meni ne veruješ, pitaj velikog znalca Đunisijevića.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

пре 12 часа, kopitar рече

talibalizma.

Ovaj termin je nekorektan, i služi za blaćenje protivnika. Pa bih te molio da ga ubuduće ne koristiš. Pošto forum zabranjuje vređanja i klevetanja, ukoliko isti pokušaš bilo kome da prišiješ ili pak da svojim neistomišljenicima imputiraš mržnju, kako si to već činio, dajem ti reč da ću te uredno prijavljivati. Isto važi i za oca Zoran i ostale.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...