Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

пре 7 часа, Ivan Marković рече

Brate, potpisujem! I ja znam toliko. I manje. I stoga mislim da je em nepotrebno, em može da bude i štetno, razmišljati o tim stvarima. Ako je čak Maksim, ej, Maksim, okolišio po tom pitanju, ko smo mi da čapkamo po tome. Za naše spasenje je bitno da verujemo u Hrista, volimo ga i volimo jedni druge. Krstimo se. Pričešćujemo. I ništa više.

Ава не околиша! Не смета ме памет као ни Боксита и Кратоса! :)):)):))

Написаћу један текст о томе, јер је терен склизак, па имамо сијасет старих јереси које су осуђене (два супростављена табора: аполинаријевци и павловци - од Самосатског). А интересантно је да се увек ова епизода јавља као једна од кључних за промишљање христолошког проблема. 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 8 часа, Матусал рече

Кавасила да је нови Адам праобраз старом тј. да је Адам створен по узору на Христа а не обратно.

То још у Иринеја Лионског. 

Подели на овим сајтовима

Brate, potpisujem! I ja znam toliko. I manje. I stoga mislim da je em nepotrebno, em može da bude i štetno, razmišljati o tim stvarima. Ako je čak Maksim, ej, Maksim, okolišio po tom pitanju, ko smo mi da čapkamo po tome. Za naše spasenje je bitno da verujemo u Hrista, volimo ga i volimo jedni druge. Krstimo se. Pričešćujemo. I ništa više.

Baš obrnuto , veća opasnost je ako se ne razmišlja o tim stvarima . Još ako si teolog ili kao ti znanstvenik onda još i više . 

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Vedran рече

И не знам зашто га ти сад браниш када сам говориш често. Ето нека он сам каже шта мисли, немојте му импутирати. Чини ми се да га ти спасаваш, и мимо његове воље. Али верујем да су побуде с твоје стране, за такав поступак, племените. Зато не треба да сумњаш ни да су моје побуде племените када му изнесем аргументе и када му кажем да не резонује добро. 

Амин!

Подели на овим сајтовима

Pa morao je da prihvati, jer je takav biblijski tekst. Ja sam mu to  preveo sa grčkog.

Ниси прочитао даље, он је то негирао и говорио да су анђели по природи, у облику тела! Погрешио си тада јер си рекао да је Зоранова линија сасвим прихватљива :D и да се даље може наставити са интерпретацијама. Ти ниси острашћен као Боксит, него кад видиш да је нешто објективино, сложиш се. Али аргументобвано браниш и ставове у којима се опонираш другима.

Како је жив Бог, тако сада може Боксит да каже: Ето, сви смо се договорили да су били анђели. И онда ми дигне притисак.  

Подели на овим сајтовима

Za naše spasenje je bitno da verujemo u Hrista, volimo ga i volimo jedni druge. Krstimo se. Pričešćujemo. I ništa više.

Oбраћам се теби, не зато што те доживљавам као некога ко је на мојој страни, моја страна су сви спасени, већ зато што видим да си ти једини који показује да разуме смисао мојих порука. Смисао је следећи: Сви смо позвани, сви смо потребни, свако у своме звању, свако да види другога равним себи, и вишим, то је Црква. Појединачно смо ништа, вашке. Без овога сазнања се гине, гину и најнеукији, гину и најученији, "У брату ми је спасење", Бог тражи да се трудимо да градимо заједницу, да се не узносимо, а ко отпада нека отпада, сам, без наше подршке. Живимо тешке околности, оразумимо се док није касно, јер времена је мало.

Да се причестимо о Васкрсу, да се видимо у Царству, и радујемо у вечност! Зоран и ја у Есхатону, лепо звучи.:)

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Bokisd рече

Prvo je bila prica o tri andjela koja se javljaju Avramu. Koliko znam, postoje i takva tumacenja kod otaca. Imamo i poznatu ikonu od Rubljova sa prikazom tri andjela.

@Ivan Marković рекох ли ти ја пророчки да може да се јави и даље да тупи о анђелима? :))

Сад прочитах овај пост... 

Зато ти кажем да ти не разумеш Боксита и Кратоса. 

Подели на овим сајтовима

пре 34 минута, Vedran рече

:dobro:

Да. Нема два оваплоћења. 

Ја уствари тумачим оно: Исус Христос је исти јуче и данас и у вијекове. Као и да је Алфа и Омега, и Прворођени... 

Ови неће да разумеју мој дискурс зато што се неосвешћени пелагијанци. Наиме, за њих је Хр модел кога треба имитирати. У њихову главу не може да уђе да су се сви људи крстили историјски у Јордану са Хр. Али, да би се то омогућило као реалан догађај, онда мораш да уведеш и а-темпоралну димензију, да се то све врши кроз јединство у ипостаси Сина Божијег. Ако неко вели да се Тело Христово надопуњује, и да се ја сада крштавам, и као сједињујем са Хр., остаје проблем што Аврам неће бити моћи спашен јер се он није крстио у Хр. Дакле, ми имамо посла са крипто-пелагијанцима и зато им ја с времена на време кажем да нису свесни своје несвести.

Заврших за сада, ако преживим са Румунским попом, поподне или предвече ћу написати још по неку. Срећан празник! 

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Zoran Đurović рече

Заврших за сада, ако преживим са Румунским попом, поподне или предвече ћу написати још по неку. Срећан празник! 

Иди, иди, Аво, подвизавај се. Добро је то. :)

Ваља и мени преживети "српске обичаје" клечања кад му време није.

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Vedran рече

Pazi , da ne ispravljaš babe. Da ne prođeš ko moj kapelan. Došao čovjek iz Rima sa diplomom ali je onda napravio najveću moguću grešku , zamjerio se babama a ove ga tužile župniku  pa biskupu i čovjek brzo završi u nekoj zabiti.

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, kopitar рече

Pazi , da ne ispravljaš babe. Da ne prođeš ko moj kapelan. Došao čovjek iz Rima sa diplomom ali je onda napravio najveću moguću grešku , zamjerio se babama a ove ga tužile župniku  pa biskupu i čovjek brzo završi u nekoj zabiti.

Inače genije ko i o. Zoran a meni je dosta pomogao da izađem iz talibalizma.

A poslije afere sa babama i župnikom , gubi mu se svaki trag..:))

glava323.jpg

puntin.jpg  Novosti

puntin.jpg  Vijesti

puntin.jpg  Najave

puntin.jpg  Prikazi

puntin.jpg  Dokumenti

puntin.jpg  Traži

puntin.jpg  Foto servis

puntin.jpg  Tjedni bilten

puntin.jpg  O nama

puntin.jpg  English

l_pret.jpg printer.jpg

05.06.1998 | 00:00 | IKA V - 15165/6 

O. ŽELJKO BLAGUS U RIMU OBRANIO DOKTORSKU DISERTACIJU 

Zagreb, 5. 6. 1998. (IKA) - Karmelićanin o. Željko Blagus obranio je 2. lipnja pri Papinskome teološkom fakultetu "Teresianum" u Rimu, doktorsku tezu pod naslovom "Vječno Kristovo posredništvo u teološkoj antropologiji G. Marteleta i B. Sesbo((a". O. B

Zagreb, 5. 6. 1998. (IKA) - Karmelićanin o. Željko Blagus obranio je 2. lipnja pri Papinskome teološkom fakultetu "Teresianum" u Rimu, doktorsku tezu pod naslovom "Vječno Kristovo posredništvo u teološkoj antropologiji G. Marteleta i B. Sesbo((a". O. Blagus rođen je 20. rujna 1967. u Zagrebu gdje je završio osnovnu i srednju školu te otpočeo studij fizike na PMF-u Sveučilišta u Zagrebu. Prekida studij fizike i ulazi u samostan te, nakon novicijata, završava dvije godine filozofskog studija na Katoličkome bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. 1991. godine odlazi na studij teologije u Rim gdje je i diplomirao 1994. godine. Iste godine upisuje postdiplomski studij dogmatske teologije na Papinskome sveučilištu "Gregoriana" u Rimu, te magistrira 1996. godine na temu "Antropološki aspekti soteriologije nekih suvremenih teologa". Unutar posebne dogmatske teologije izabire područje teološke antropologije, te doktorski ciklus upisuje na specijalizaciji teološke antropologije pri Papinskome teološkom fakultetu "Teresianum" u Rimu. Doprinos doktorske disertacije suvremenoj teološkoj znanosti sastoji se u tome da je autor na temelju soteriološko-antropoloških radova dvojice istaknutih francuskih teologa druge polovice našega stoljeća, "kristološkim zaokretom" na području teološke antropologije uspio teološki osvijetliti i produbiti jedan od temeljnih stavaka biblijske Objave: "Bog je ne samo Spasitelj čovjeka, on sam je i njegovo spasenje". O. Željko Blagus svoju je disertaciju ukratko prikazao sljedećim riječima: "Srž kršćanstva nije skup nekih dogmi koje se moraju ispovijedati, niti je skup nekih moralnih propisa koji se moraju obdržavati, jer kršćanstvo nije ni teorija ili gnoza, a ni obredna ili zakonska praksa. Srž kršćanstva je osoba Isusa Krista, jer kršćane ne čini kršćanima ni puko razumsko ispovijedanje ili poznavanje nekih istina, a ni često materijalno obdržavanje nekih propisa. Kršćani su samo zato i samo dotle kršćani dok ih Krist čini takvima, dok ih suobličuje sebi. Kršćanstvo stoji ili pada s osobom Spasitelja. I zato je kršćanstvo jedino poistovjetilo Spasitelja i spasenje".

l_pret.jpg

doku.jpg

naja.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 35 минута, Vedran рече

Наш прота, о.Милић, одавно пресекао ту праксу.

Нити певамо "Вечери твојеја тајнија" ујутру (sic! што би рек`о Таса), нити клечимо на Јеванђељима. 

И зато смо новотарци, између осталог...

П.С.

Навијам за Илију и Мојсија у есхатолошким телима уз Христа код Авраама (не тврдим нити намећем, само бих волео...). Шта је Богу који је ван времена (атемпоралан што би рекао Иван) направити ванвременску (атемпоралну) туру напред-назад? (Сад атеистички фазони - је л` мислите да је ово Богу немогуће?) Их, њих тројица мало код Авраама, мало на Тавору, мало на Армагедону...

А у међувремену се историјски дружи са Мојсијем - ћаска прво у пустињи код купине, па прође поред њега да га подсети како изгледа отпозади, па под шатором, на крају га вероватно и одведе после телесне смрти (нема му тела као ни Богородици); мало прича са Илијом у пустињи па га провоза на кочијама... Да нису онда и Мојсије и Илија били са њим у пустињи после крштења? Чисто да га подсете шта су све до тад радили (иако нису већ ће тек да раде у прошлости? :coolio:). После му Тавор дође као финална сцена која све открива...

Одувек сам волео СФ. Ово ми звучи као испуњење дечачког сна који се претвара у јаву...

П.П.С.

Материја је "везана" енергија. То је са квантном механиком постало очигледно.

Дакле, конзумирање хране је конзумирање и везивање потребне енегије.

Дакле, анђели би могли да конзумирају специфичну енергију (тј материју) на специфичан начин (не варењем већ (можда?) разлагањем на елементарну енергију, тако да им ореоли боље светле од фисије ;) ). Ово да оправдам своје виђење да би и анђели могли да једу пред људима... :stadaradim:

Ето, мало велкопосних созерцавања...

Праштајте, покушавам да пустим тензију у ове дане. Ако је већ Христос страдао дајте да умно састрадавамо са њим, а не једни од других... 

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

пре 12 часа, елТорнеро рече

Ја нисам; Сунцокрет54, нисам ел Торнеро, нисам о Горан, нисам будала9, нисам Армагедон, нисам сг колубара, нисам... ја сам људско биће, које комуницира са вама, неком врстом духовне комуникација, ваше знање о мени је крајње оскудно. Ако мене не можете јасно одредити, како мислите да одредите јасно Онога ко нас је створио, зар такав покушај није плод гордости, придавање себи знања и значаја који не стоје? Од тога да се зна много неупоредиво је веће волети много. Ти си ми драг, зашто бих те анализирао? Надам се да сам појаснио.

Primetila sam da znas da napravis razliku izmedju razlicitih tipova argumenata, izjava, objasnjenja i teorije. Kakvo je ovo poredjenje da otkrivam (posto sam i ja prilikom citiranja Zikine poruke podebljala подсећа на Сунцокрета 54 , i odgovorila ovim recima: To je bilo prvo sto sam pomislila.) razlike i slicnosti izmedju Onoga ko nas je stvorio i vas gospodine елТорнеро? Sta je ovde "pokusaj" i u tom kontekstu "gordost"? Pokusavala nisam, a vidim ni @Жика nije, jasno smo odredili da nas podsecas na Сунцокрета 54. Tako jasno poredjenje nije plod gordosti ili pridavanja sebi znanja i znacaja. Pre svega, problem je u tome mozda ne znate sta je poredjenje? Ja vam mogu pomoci. U poredjenju se prikazuju slicnosti i razlike izmedju bilo kog materijala, kao sto na primer dva knjizevna teksta ili mozda dve figure. U principu, vise materijala zbunjuje i nije preporucljivo. Zar nije lakse da ste rekli da ste se uplasili da vas ne otkrijemo?! Onoga ko nas je stvorio ne treba da odredjujem jasno ni nejasno. Manite se demagogije! A podsecati na nekog nije analiza. Ako ja uzmem da vas izanaliziram...:))

:mahmah:

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Тања1 рече

Zar nije lakse da ste rekli da ste se uplasili da vas ne otkrijemo?! Onoga ko nas je stvorio ne treba da odredjujem jasno ni nejasno.  Manite se demagogije!

Радим, не претиче ми времена, па ћу одговорити само на ово. Зашто бих се уплашио да будем откривен, зар сам у непријатељским редовима, зар не осећам свеприсуство Божије, зар сам стидљива девојчица??? Сестрице, ти својим питањем потврђујеш оно што сам већ рекао, и што није тешко разумети; Ако мене не познајете, вероватно ни себе, како мислите да ћете разумети Бога, у свему што желите.?

Подели на овим сајтовима

Ja ne znam kako vi mislite da Isus Hristos preobrazeni I vaskrsli nije protegao svoje koske meso I krv od pre starod adama preko avrama pa sve do naseg vremena I poslednjeg svetitelja u Carstvu Bozjem stvarno opipljivo I realno.?

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...