Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

пре 2 часа, Zoran Đurović рече

Реци ми ти, што се Исус плашио смрти?

Mogo bi da ti odgovorim al pošto sam prsnut neću :)) Ali kaži ti nama što se plašio smrti kad je on već bio vaskrsnut i pre nego što svet nastade  u nekoj nadvremenskoj dimenziji?Nije imao kontakt sa eshatološkim sobom?0703_read

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 3 часа, Zoran Đurović рече

Где сам ја изјавио да не верујем у Тројицу која је створила свет и човека? Али то што ја верујем да је тако, не значи да то тако и јесте. Реци ми ти, што се Исус плашио смрти?  

No photo description available.

:)

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Tumaralo. рече

Obraćanjem avi, hteo sam da podsetim verujuće učesnike foruma da je prema Objavi: Bog stvorio svet i da ga je ustrojio premudro.
Zatim, svet ima svoj logos i svaka stvar i biće u njemu ima svoj logos (sv. Maksim Ispovednik).

(tu' sam,... neko pomenu' neke verujuce,.... :smeh1:)

Ono sto kontam je da ono sto znamo o Bogu dobijamo upravo kroz Otkrovenje koje nam se daje na razne nacine, na primer kroz Sveto Pismo koje je nadahnuto sv.Duhom u kome se objasnjavaju osnovne istine o svetu i coveku. Takodje i kroz znanje i iskustva svetitelja koje oni dobijaju kroz blagodatnu zajednicu sa Bogom, sam Bog im otkriva najvece tajne o sebi Samom i o svetu i coveku.

Na primer, sveti su nam objasnili sta znaci i kako covek moze svojom smrtnom prirodom da postane bog po blagodati kroz netvarnu Boziju svetlost i energije. Apostol Pavle nam je kroz otrkrovenje Bozije otkrio da se prvobitna tvar pokorila propadljivosti i da ce se na kraju vremena ,( kako kaze) ,....osloboditi od ropstva raspadljivosti  (jer smrt i trulez i propadljivost sada vladaju nad nama) na slobodu slave dece Bozije... tj. slava dece Bozije jeste covek koji je vaskrsao i nad kojim vise ne vlada smrt i greh ( i mnogo vise jer cemo biti u zajednici i slavi i blagodati sa Bogom....)

Ima u Psalmu stih,.... Како је много дјела твојих, Господе! Све си премудро створио;.... mogu da se slozim sa tebe' mister Tumaralo (:D) da Bog premudro stvara kroz svoj Logos i svaka stvar i bice ima u tom Logosu svoj logos postojanja,( sv.Maksim Ispov.)...  smisao i razlog postojanja.

Подели на овим сајтовима

пре 41 минута, Heraklit рече

Čak i njegove nevidljive osobine, njegova večna sila i božanstvo, mogu se od stvorenja sveta jasno sagledati, ako se na njegovim delima promatraju, da nemaju izgovora, 21 jer iako su Boga poznali, nisu ga kao Boga proslavili, niti zahvalnost pokazali, nego u svojim mislima padoše u ništavnu varku, te potamne njihovo nerazumno srce. 22 Postali su ludi govoreći da su mudri, 23 pa zameniše slavu besmrtnoga Boga slikom i prilikom smrtnog čoveka, i ptica, i četveronožnih životinja, i gmizavaca.

Pa, ako neka slika svojim stilom odslikava umetnicki (stil ) i licnu umetnicku vestinu i talenat nekog odredjenog slikara, tako i  svojstva i odlike koje Bog ima po svojoj prirodi mogu da se odslikaju na Njegovoj umetnickoj slici.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Heraklit рече

Čak i njegove nevidljive osobine, njegova večna sila i božanstvo, mogu se od stvorenja sveta jasno sagledati, ako se na njegovim delima promatraju, da nemaju izgovora, 21 jer iako su Boga poznali, nisu ga kao Boga proslavili, niti zahvalnost pokazali, nego u svojim mislima padoše u ništavnu varku, te potamne njihovo nerazumno srce. 22 Postali su ludi govoreći da su mudri, 23 pa zameniše slavu besmrtnoga Boga slikom i prilikom smrtnog čoveka, i ptica, i četveronožnih životinja, i gmizavaca.

Kakve veze stih koji se odnosi na idolopoklonstvo ima veze sa činjenicom da ništa u prirodi ne ukazuje nužno na prisustvo Boga? 

Koliko su ljudi uspjeli saznati i objasniti prirodu u odnosu na vrijeme kada je ta stih napisan?

Kao po običaju samo bezveze tlapite. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Bokisd рече

Ima u Psalmu stih,.... Како је много дјела твојих, Господе! Све си премудро створио;.... mogu da se slozim sa tebe' mister Tumaralo (:D) da Bog premudro stvara kroz svoj Logos i svaka stvar i bice ima u tom Logosu svoj logos postojanja,( sv.Maksim Ispov.)...  smisao i razlog postojanja.

Ali šta ako nas nije Gospod stvorio? Šta ako smo stvarno proizvod nekog super softvera kao u matriks filmu? Šta ako je i Hristos isto tako neki softverski kod, sam pojam Boga je softverski kod, vječni život, smrt, Sveto Pismo, život, univerzum, sve su to pojmovi implicirani tim programom.

Isto kao i Kratosu ti govorim. Mi Hrista prihvatamo vjerom, a ne zato jer je sve to logično i lako provjerivo. Da smo zbog toga ludi, jesmo i to je rečeno u Pismu. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Bokisd рече

Mislis na postojanje Boga ? 

Da

• Свиђа ми се 1

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Justin Waters рече

Ali šta ako nas nije Gospod stvorio? Šta ako smo stvarno proizvod nekog super softvera kao u matriks filmu? Šta ako je i Hristos isto tako neki softverski kod, sa poja Boga je softverski kod, vječni života, smrt, Bog. Svetpom Pismo sve su to pojmovi implicirani tim programom.

Isto kao i Kratosu ti govorim. Mi Hrista prihvatamo vjerom, a ne zato jer je sve to logično i lako provjerivo. Da smo zbog toga ludi, jesmo i to je rečeno u Pismu. 

Mislim da govorimo o tome, da li postoje ili ne, neke odlike u prirodi i coveku koje mogu upucivati na Bozije postojanje, jer, osnovna pretpostavka je da ako je Bog stvorio svet i coveka onda bi trebalo da postoje i neke odlike koje u tim stvarima upucuju na onoga koji ih je i stvorio.

Ono, kao sto kazes, mi sada verujemo, ne trebaju nam nikakvi drugi dokazi 'spolja', ali, pricamo o tome da li je osnovana ova pretpostavka o stvarima u prirodi i coveku koja mogu da upucuju na Bozije postojanje i tu mislim prvenstveno na neku prirodnu filosofiju kojom se vekovima ukazivalo na postojanje Boga, dok je kasnije dosao ID kao jedan vid i naucnog i filosofskog dokazivanja postojanja Boga (tako meni deluje)

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Bokisd рече

Mislim da govorimo o tome, da li postoje ili ne, neke odlike u prirodi i coveku koje mogu upucivati na Bozije postojanje, jer, osnovna pretpostavka je da ako je Bog stvorio svet i coveka onda bi trebalo da postoje i neke odlike koje u tim stvarima upucuju na onoga koji ih je i stvorio.

Ono, kao sto kazes, mi sada verujemo, ne trebaju nam nikakvi drugi dokazi 'spolja', ali, pricamo o tome da li je osnovana ova pretpostavka o stvarima u prirodi i coveku koja mogu da upucuju na Bozije postojanje i tu mislim prvenstveno na neku prirodnu filosofiju kojom se vekovima ukazivalo na postojanje Boga, dok je kasnije dosao ID kao jedan vid i naucnog i filosofskog dokazivanja postojanja Boga (tako meni deluje)

Ne postoje. Što je ljudima prije izgledalo Božije to je danas objašnjeno. Zamisli da nekad nisu imali pojma otkud kiša, zašto se dešava zemljotres i poplava. Kako zvijezde stoje na nebu, kako se sunce kreće sve je to onda bilo pripisivano direktnom Božijem dejstvu. Sunce je Bog pomjerao, kišu je Bog slao, zemljotrese i poplave je Bog izazivao, bolesti je slao Bog, izlečenje je davao isto Bog...itd 

Svijet pak izuzetno kompleksan i lijep s toga i dalje ima svoju ulogu da afirmiše čovjekovu slobodu.  Svijet izgleda i kao da ima i kao da nema Boga, pa stoga na čovjeku je da odabere. 

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, о.Горан рече

:)):)):))

Нема шта, прави си геније човече :)).

Стварно је потпуно логично да невероватно комплексан  орган какав је мозак настане само уз помоћ насумичних мутација, насупрот Другом закону термодинамике, али ти си на време спречио баљезгање које се супротставља тој веома логичној чињеници :))...

Upravo ovo sto si ovde naveo je baljezganje, i to ovaj boldovani deo. Naprotiv, ako se malo zaisteresujes za Bolcmanove mozgove, videces da bi bas zbog entropije mozgovi trebalo spontano da nastaju u praznini. Znaci, da ponovim, taj boldovani deo je baljezganje. Da li je logican spontani nastanak, kolika je verovatnoca, i tako dalje, to je nesto drugo. Cinjenica je da mozak ne znamo kako funkcionise (iako zadnjih godina imamo gotovo magicne vesti iz nauke koje raskrikavaju pojedine delove), nemamo nacin da ga napravimo osim seksom i to je jos uvek jedna od najvecih misterija ne samo biologije nego i svermira. Ja samo nisam spreman da nepoznato i zadivljujuce strpam u prljavu vrecu koju mi prodaju kretardi.

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Justin Waters рече

Ne postoje. Što je ljudima prije izgledalo Božije to je danas objašnjeno. Zamisli da nekad nisu imali pojma otkud kiša, zašto se dešava zemljotres i poplava. Kako zvijezde stoje na nebu, kako se sunce kreće sve je to onda bilo pripisivano direktnom Božijem dejstvu. Sunce je Bog pomjerao, kišu je Bog slao, zemljotrese i poplave je Bog izazivao, bolesti je slao Bog, izlečenje je davao isto Bog...itd 

Svijet pak izuzetno kompleksan i lijep s toga i dalje ima svoju ulogu da afirmiše čovjekovu slobodu.  Svijet izgleda i kao da ima i kao da nema Boga, pa stoga na čovjeku je da odabere. 

(da ostavimo bar malo,:945729: pa, toliko ljudi je poverovalo u Boga gledajuci (njegova) dela i kroz filosofiranje, sozercavanje,komplemetaciju, razmisljanje dosli do Njega... )

Upravo ovo sto kazes, svet je takav i kao da ima i nema Boga, pa neka covek odabere , nekim svojim nacinom shvatanja zivota, ljudi, zivotinja, prirode, svemira, kroz proucavanje i nauke, filosofiju, razmisljanje, intuiciju, mistiku i slicno da li Bog postoji ...(odo' da cepam jednog svog pacijenta u PES -u ... :smeh1:)

Подели на овим сајтовима

пре 12 часа, cloudking рече

Mislim  da bi morao malo bolje da pogledas taj zakon a narocito definicije otovorenih i zatvorenih sistema...

Nije ni nauka za svakog jbg...

Ali gledao ga je. Problem je sto mu je sve fragmentarno u glavi, nije u stanju da poveze ono sto zna, i da izvlaci nove zkljucke. On zna kako glasi taj zakon, ali nije u stanju da postavi tu recenicu pored recenice iz omiljene kretardske knjige koja mu prezvrlja to sto vec zna. Ne vredi da mu dajes keca.

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

пре 10 часа, Zoran Đurović рече

То што овај свет има своје законе, не значи да има и Законодавца

Ја разумем поенту овога у контексту ствари :)), али само по себи, без контекста ствари, ми није баш прихватљиво. 

Наиме, емпиријски узевши, оно како свет видимо и доживљавамо, ми законе доживљавамо као уређеност. Исто тако сваку уређеност доживљавамо као производ интелигенције. То је базирано на нашем искуству овог света. Тако да на чисто ителектуалном нивоу ми можемо доћи и до таквог закључка да иза закона стоји Законодавац, и тај закључак неће бити противан логици овога света.

Међутим, емпиријски ми то не можемо ЗНАТИ (непобитно доказати), јер је потребан искорак вере изван простора емпирије. 

Оно где неки овде греше јесте што се труде да представе "непобитне емпиријске доказе" за Божије постојање. А то је залудан посао. Јер да је Бог хтео да се на тај начин открије у емпирији, не би било ни Св Писма ни Христа. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...