Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

пре 2 минута, Ведран* рече

Наиме, емпиријски узевши, оно како свет видимо и доживљавамо, ми законе доживљавамо као уређеност. Исто тако сваку уређеност доживљавамо као производ интелигенције. То је базирано на нашем искуству овог света. Тако да на чисто ителектуалном нивоу ми можемо доћи и до таквог закључка да иза закона стоји Законодавац, и тај закључак неће бити противан логици овога света.

Међутим, емпиријски ми то не можемо ЗНАТИ (непобитно доказати), јер је потребан искорак вере изван простора емпирије. 

Оно где неки овде греше јесте што се труде да представе "непобитне емпиријске доказе" за Божије постојање. А то је залудан посао. Јер да је Бог хтео да се на тај начин открије у емпирији, не би било ни Св Писма ни Христа.

О томе сам говорио. Лепо си разложио. 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 12 часа, Zoran Đurović рече

Не бих ово потписао. У питању је само друга физика, а не рушење природних закона. Како заиста и на основу којих закона се десило васкрсење, то не знамо, јер самим тим што нешто не знамо како ради, не значи да то нешто не функционише по неком закону. Зато оно што не знамо како ради често називамо чудом.

Може и овако да се каже а може и да се каже да Бог као стваралац универзума нема проблем да учини да се било који део универзума понаша онако како је Његова воља, која је крајњи закон свега, и тиме то није кршење било чега из природе која је у постојању такође Његовом вољом.

Кажем то јер смо на теми где смо дискутовали о Христовој материјализацији међу апостолима дошли до закључка да је неминовно да се природни закони прекрше тј. они закони за које знамо.

Е сад да ли има још неких других закона испод, изнад, поред познатих то не знамо, али знамо да су ови за које знамо међусобно повезани и условљени а ако је то тако тешко је замислити да се та повезаност одржи ако се неки од њих (произвољно) крше. Јер испало би да паралелно са познатим законима постоје и непознати али који су у супротности са познатима и преко тога ни не понашају се као закони, тј. да увек у истим околностима исто делују, него могу да се произвољно активирају или не, а ако је то тако онда нису ни закони уопште (у смислу у којем тако називамо правилности које опажамо у природи).

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Vladan :::. рече

Јер испало би да паралелно са познатим законима постоје и непознати али који су у супротности са познатима и преко тога ни не понашају се као закони, тј. да увек у истим околностима исто делују, него могу да се произвољно активирају или не, а ако је то тако онда нису ни закони уопште (у смислу у којем тако називамо правилности које опажамо у природи).

Е ту је квантна физика која управо руши "законитост", "закона" како их ми до сада познајемо. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

Ја бих ипак рекао да Бог не ради противприродне ствари. Ми их чак тако и не зовемо, него кажемо натприродне. Што може да се схвати и као ствари које из ове временске перспективе изгледају изван законитости, али су сасвим у складу са телосом. А сва природа је усмерена ка томе. 

Детету које не хода је нормално да пузи, то је као закон, а ходање му је натприродно, до момента док не прохода. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Ведран* рече

Е ту је квантна физика која управо руши "законитост", "закона" како их ми до сада познајемо. 

Нисам сигуран да она може да се уклопи у овај опис закона

пре 1 сат, Vladan :::. рече

који су у супротности са познатима и преко тога ни не понашају се као закони, тј. да увек у истим околностима исто делују, него могу да се произвољно активирају или не

Јер једно је да за неке појаве (из домена квантне физике или из домена чуда) немамо јасне законитости и објашњења а друго је да се цео један (тренутно непознати) природни закон произвољно час активира час не а мислим да је на тако нешто @Zoran Đurović мислио. А ако је на то мислио онда то уопште није ни закон.

1 hour ago, Ведран* рече

Што може да се схвати и као ствари које из ове временске перспективе изгледају изван законитости, али су сасвим у складу са телосом. А сва природа је усмерена ка томе.

Да, то ми се поклапа са овим што сам горе написао:

пре 1 сат, Vladan :::. рече

стваралац универзума нема проблем да учини да се било који део универзума понаша онако како је Његова воља, која је крајњи закон свега, и тиме то није кршење било чега из природе која је у постојању такође Његовом вољом

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Vladan :::. рече

Јер једно је да за неке појаве (из домена квантне физике или из домена чуда) немамо јасне законитости и објашњења а друго је да се цео један (тренутно непознати) природни закон произвољно час активира час не а мислим да је на тако нешто @Zoran Đurović мислио. А ако је на то мислио онда то уопште није ни закон.

Па управо такве појаве имаш у квантној физици. Не сећам се сад детаља али они експерименти са честицама које се поншају час у складу са неким законима, час сасвим другачије као да тај закон не важи. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Ведран* рече

Наиме, емпиријски узевши, оно како свет видимо и доживљавамо, ми законе доживљавамо као уређеност. Исто тако сваку уређеност доживљавамо као производ интелигенције. То је базирано на нашем искуству овог света. Тако да на чисто ителектуалном нивоу ми можемо доћи и до таквог закључка да иза закона стоји Законодавац, и тај закључак неће бити противан логици овога света.

Ne znam zašto često teisti zamišljaju da bi priroda bez nekog Zakonodavca bila haotična i promenjiva... inteligencija tj. ljudi su haotični i promenjivi... baš zato nam i trebaju ljudski zakoni, kao naredbe i pretnje (preskripcije) ljudima donete sa ciljem da ih usmere da se (ne) ponašaju na određeni način, jer neki od nas imaju takve tendencije... ne znam zašto zamišljate da bi neko morao da propiše ili zapreti atomu ili fotonu kako da se "ponaša"... zakoni prirode za razliku od zakona koje pišu zakonodavci nisu naredbe i pretnje, nego samo naš opis toga kako se priroda ponaša (deskripcije)... i postoje baš zato što priroda (niti neko ko je kontroliše) nema volju i različite tendencije...

Dakle, upravo je suprotno... da je brzina svetlosti haotična - danas ovoliko brza, sutra duplo sporija, prekosutra ode u kafanu, napije se i pobije sa gravitacijom, a posle pet dana ukrade gasovima svu toplotu, onda bi neko morao da piše zakone za sve njih i tera ih u neki kosmički aps da se opamete, i onda bismo znali zasigurno da neka inteligencija stoji iza toga...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 46 минута, Ведран* рече

Па управо такве појаве имаш у квантној физици. Не сећам се сад детаља али они експерименти са честицама које се поншају час у складу са неким законима, час сасвим другачије као да тај закон не важи. 

Не знам ни ја о којим се то експериментима ради али није ни битно у суштини јер из таквог понашања честица могу да следе (мислим најмање) два закључка:

- онај који си ти навео тј.: постоје два супротстављена закона који делују на те честице па час делује један час други без неког примећеног поретка и разлога

- закони које понекада следују честице нису комплетни и зато не дају објашњење за понашања ван њих тако да би у том домену то пре биле хипотезе него закони.

Други је проблем што мислим да је незахвално да се догађаји из макро света објашњавају аналогијама из микро света јер модерна наука још није како ваља спојила та два, зато и немамо још увек Теорију свега, и зато у таквој ситуацији баратамо са претпоставкама.

Рецимо на примеру закона из макро света овај пример са непослушним :) честицама би изгледао као када би ми повремено примећивали да и врапци пробијају звучни зид, као што то редовно раде млазни авиони, иако не лете ни близу брзине звука. У таквој ситуацији ми не би имали само пар прекршених закона него комплетну нефункционалну физику која ничему не би служила тј. у таквој физици не бисмо могли ни да конструишемо авион :) 

Подели на овим сајтовима

пре 21 минута, Avocado рече

Ne znam zašto često teisti zamišljaju da bi priroda bez nekog Zakonodavca bila haotična i promenjiva...

Природа јесте промењива тако да опаска не стоји. Природа јесте и хаотична, зависи како се посматра, али је и хармонична. 

пре 23 минута, Avocado рече

zakoni prirode za razliku od zakona koje pišu zakonodavci nisu naredbe i pretnje, nego samo naš opis toga kako se priroda ponaša (deskripcije)..

Управо тако, описи. А до тих описа долазимо интелигенцијом. Истом том интелигенцијом знамо да закони природе сами по себи не стварају ништа. Него су опис нечег хармоничног у природи. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Vladan :::. рече

у таквој физици не бисмо могли ни да конструишемо авион :) 

коме треба авион када имаш суперсоничног врапца! :))

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Ведран* рече

коме треба авион када имаш суперсоничног врапца! :))

а замисли тек суперсоничног кенгура ;) ајд то савладај брајко мој 12:smeha:

Подели на овим сајтовима

е бољи су они пернати кенгури него овај метални јер они сигурно не би наплатили да се суперсонично однесу неки папири до другог континента ;) 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...