Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

пре 12 минута, Tumaralo. рече
1 hour ago, Justin Waters рече

Ima dokaza da su ljudi s povredom mozga doživjeli promjenu karaktera, neki postali psihopate, ili ćutljivi, razdražljivi ili šta već...ima ih koji se rode sa nekom urođenom bolešću, recimo autizam ili daunov sindrom koji ih ograničava u kognitivnim sposobnostima. 

Šta je onda duša?

Kako da opstane hrišćanska temeljna koncepcija - ličnost, u svetlu savremene nauke?

Kada je ličnost nešto plastično, promenljivo i moguće je zamisliti u budućnosti genetski inžinjering ličnosti.

Identitet je iluzija, ondak.

Esencijalizam je propo.

(polazim od pretpostavke da si hrišćanin, javi ako grešim...)

(nisam ispratio,..) ali, ovo sto navodi Justin, mislim da ide na konto' Bozije promisli i providnosti o svakom coveku ponaosob, jer ce se svakom gledati situacija u kojoj je bio i kako je zbog toga reagovao, ...ako je neko sa povredom mozga doziveo i promenu karaktera, .... ne vidim drugacije, nego da ce se gledati na takvu situaciju...kao posledica drugih cinilaca.... sta covek da radi i koliko je kriv, kada je orudje (mozak) pokvareno nekim drugim nesrecnim slucajem,...ne njegovom voljom....

odo' da odmorim mozak...

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 52 минута, Bokisd рече

pa, promene na nivou prirode, ... da li promene DNK dovode do promene prirode,....

Pojma nemam šta podrazumevaš pod "prirodom" ovde... a ne znaš ni ti... (kad kažem šta podrazumevaš pod tim mislim na nešto konkretno što postoji u realnosti)

пре 52 минута, Bokisd рече

ako postoji velika razlika u DNK kod nesrodnih vrsta, onda o kod drugacijih vrsta postoji jos veca DNK razlika (kvalitativana, ona u kojima smo razliciti)....

Tako je... što je manje srodna vrsta, to je veća razlika u DNK... što sasvim lepo dokazuje da su sve srodne i da su nastale evolucijom - promenom DNK kroz generacije... 

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Avocado рече

Kažem da niko ne tvrdi da će kafa postati šećer... nauči da čitaš...

Зар не говоримо сво време како се кафа претвара у шећер?:tv:

Тако ти и треба кад кафенишеш са Бокситом!:))

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Zoran Đurović рече

Зар не говоримо сво време 

12:smeha:12:smeha:12:smeha:

:))

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 10 часа, Avocado рече
пре 11 часа, Bokisd рече

pa, promene na nivou prirode, ... da li promene DNK dovode do promene prirode,....

Pojma nemam šta podrazumevaš pod "prirodom" ovde... a ne znaš ni ti... (kad kažem šta podrazumevaš pod tim mislim na nešto konkretno što postoji u realnosti)

Pa, recimo, sta podrazumevam pod prirodom, sustinom,....ono sto odlikuje odredjeni subjekt,... primer, sto i stolica, po prirodi sto sluzi za jelo, stolica za sedenje, ....iako oboje mogu slicno da izgledaju, iako i na stolici mozemo da jedemo,  ne cini stolicu stolom....po prirodi stvari se razlikuju, iako slicno izgledaju,...

Tako isto i kod DNK, slicnost postoji, ali razlika (dnk)) cini da se vrste razlikuju po prirodi, mislim razlika svih vrsta u odnosu na  coveka, koji se po prirodi razlikuje od svih drugih vrsta zivotinja.

пре 10 часа, Avocado рече
Цитат

ako postoji velika razlika u DNK kod nesrodnih vrsta, onda o kod drugacijih vrsta postoji jos veca DNK razlika (kvalitativana, ona u kojima smo razliciti)....

Tako je... što je manje srodna vrsta, to je veća razlika u DNK... što sasvim lepo dokazuje da su sve srodne i da su nastale evolucijom - promenom DNK kroz generacije... 

Ako su sve srodne, imaju manju ili vecu slicnost DNK, zasto ne bi moglo da pokazuje da imaju jedan izvor nastajanja ? 

Ali, recimo, covek i primati su srodne vrste, velika slicnost DNK, i ne mogu da se razmnozavaju ?

Подели на овим сајтовима

Али ово је за сатиричара попут Џонатана Свифта-Авокадо који врши пропаганду имбецилне хипотезе као "глас разума" који истрајно издржава у борби за правду :)):)):))...

300px-Jonathan_swift.jpg

После носталгичног гледања дигитализованих Маратонаца и Ко то тамо пева пре неки дан читање појединих порука ми дође као логични наставак тј. комедија у наставцима...

Сатира се иначе често заснива на мани која се представља као врлина, нпр. глупост као памет. Што већи распон између ово двоје то је потенцијал за сатиру већи. Пошто овде имамо неопевану глупост која се представља као врхунска научна истина( :))) онда су могућности сатире више него изобилне...

Подели на овим сајтовима

пре 35 минута, о.Горан рече

Али ово је за сатиричара попут Џонатана Свифта-Авокадо који врши пропаганду имбецилне хипотезе као "глас разума" који истрајно издржава у борби за правду :)):)):))...

После носталгичног гледања дигитализованих Маратонаца и Ко то тамо пева пре неки дан читање појединих порука ми дође као логични наставак тј. комедија у наставцима...

Сатира се иначе често заснива на мани која се представља као врлина, нпр. глупост као памет. Што већи распон између ово двоје то је потенцијал за сатиру већи. Пошто овде имамо неопевану глупост која се представља као врхунска научна истина:))) онда су могућности сатире више него изобилне...

Oduševljen sam, samo kad zucneš odmah vjerno predstaviš u par riječi kompletan tvoj nastup na ovoj temi, kako i sve buduće što budeš pisao. Nevjerovatno. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 14 часа, Bokisd рече

mislim da ide na konto' Bozije promisli i providnosti o svakom coveku ponaosob, jer ce se svakom gledati situacija u kojoj je bio i kako je zbog toga reagovao, ...ako je neko sa povredom mozga doziveo i promenu karaktera, .... ne vidim drugacije, nego da ce se gledati na takvu situaciju...kao posledica drugih cinilaca.... sta covek da radi i koliko je kriv, kada je orudje (mozak) pokvareno nekim drugim nesrecnim slucajem,...ne njegovom voljom.... 

Neuronauka implicira besmisao koncepata kao što su Božja promisao itd.

Ne postoji moja volja, slobodna volja prema rezultatima do kojih je došla nauka.

Ono čemu težiš ima osnov u fiziologiji i strukturi mozga. Ako se to promeni nekakvim mehaničkim/hemijskim uticajem - menja se i tvoja "slobodna" volja.

Pazi ovo. Čovek voli svoju porodicu. Poseti ga Alchajmer pa onda otkrije da je ustvari okružen strancima. Nasilno se opire njihovim pokušajima da mu iskažu brigu i ljubav.

Identitet je iluzija. We are all fluid. (Ne samo gender fluid hihihi)

RIPČINA

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Tumaralo. рече

Neuronauka implicira besmisao koncepata kao što su Božja promisao itd.

Ne postoji moja volja, slobodna volja prema rezultatima do kojih je došla nauka.

Ono čemu težiš ima osnov u fiziologiji i strukturi mozga. Ako se to promeni nekakvim mehaničkim/hemijskim uticajem - menja se i tvoja "slobodna" volja.

Pazi ovo. Čovek voli svoju porodicu. Poseti ga Alchajmer pa onda otkrije da je ustvari okružen strancima. Nasilno se opire njihovim pokušajima da mu iskažu brigu i ljubav.

Identitet je iluzija. We are all fluid. (Ne samo gender fluid hihihi)

RIPČINA

Šopenhauer likes this.:ani_biggrin:

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Heraklit рече

Šopenhauer likes this.:ani_biggrin:

Da.

U svetlu savremenih otkrića reklo bi se da je Šopi bio ispred svog vremena.

To nije baš tako...jer na filozofiju kao ni na umetnost ne možemo primeniti temporološku kategoriju "progresa".

Seti se samo, još si ti pre 2500 godina govorio: karakter je sudbina.  ;)

Šopi je u stvari bio van vremena.

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Bokisd рече

Pa, recimo, sta podrazumevam pod prirodom, sustinom,....ono sto odlikuje odredjeni subjekt,... primer, sto i stolica, po prirodi sto sluzi za jelo, stolica za sedenje, ....iako oboje mogu slicno da izgledaju, iako i na stolici mozemo da jedemo,  ne cini stolicu stolom....po prirodi stvari se razlikuju, iako slicno izgledaju,...

Nisi definisao šta je, dao si primere... a u primerima govoriš o nekakvim funkcijama predmeta... i to netačno... evo upravo sedim za stolom koji ne služi za jelo već mi služi za rad...

Kao što sam i pretpostavljao, ni ti ne znaš šta je tačno ta "priroda" o kojoj govoriš... čak i za jednostavnije predmete, koje smo mi izmislili i napravili, a pokušavaš da to ubaciš u priču o razlikovanju vrsta živih organizama?

Uostalom, koje su to različite "prirode" npr. sekvoje, čempresa, orla, sokola, psa i vuka?

пре 4 часа, Bokisd рече

Tako isto i kod DNK, slicnost postoji, ali razlika (dnk)) cini da se vrste razlikuju po prirodi, mislim razlika svih vrsta u odnosu na  coveka, koji se po prirodi razlikuje od svih drugih vrsta zivotinja.

Ne. Razlika u DNK čini da se vrste razlikuju po DNK. :D

пре 4 часа, Bokisd рече

Ako su sve srodne, imaju manju ili vecu slicnost DNK, zasto ne bi moglo da pokazuje da imaju jedan izvor nastajanja ? 

Moglo bi... i o tome smo više puta pričali... ne postoji naravno ništa što može da dokaže da je jedna osoba stvorila sve vrste... samo što ih je u tom slučaju stvorila na apsolutno identičan način kao da su nastale prirodnim mehanizmima koje opisuje TE... i time praktično priznajete da je TE validna teorija jer u takvom slučaju ona jeste najbolje objašnjenje realnosti.

Kao što ti na primer možeš da uz mnogo rada, truda i vremena napraviš neku šumu tako da ona izgleda kao da je prirodno nastala i da ni jedan čovek nikada u nju nije ni kročio. Izgledaće potpuno prirodno iako si je ti napravio. To je svakako moguće. Samo je potpuno besmisleno i glupo da usled postojanja takve mogućnosti tvrdiš da su sve šume nastale intervencijom inteligentnog dizajna i da kad naiđeš na šumu za koju ne znaš kako je nastala tvrdiš da je morao stvoriti inteligentni dizajner.

пре 4 часа, Bokisd рече

Ali, recimo, covek i primati su srodne vrste, velika slicnost DNK, i ne mogu da se razmnozavaju ?

Čovek jeste primat. Nije ništa čudno da vrste koje spadaju u neku grupu ne mogu da se razmnožavaju. Čovek je i sisar pa ne može da se razmnožava sa svim sisarima. Međutim, imamo prilično dobre dokaze da se čovek razmnožavao sa nekim izumrlim vrstama primata, pre svega sa neandertalcima.

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Avocado рече
пре 5 часа, Bokisd рече

Nisi definisao šta je, dao si primere... a u primerima govoriš o nekakvim funkcijama predmeta... i to netačno... evo upravo sedim za stolom koji ne služi za jelo već mi služi za rad...

Kao što sam i pretpostavljao, ni ti ne znaš šta je tačno ta "priroda" o kojoj govoriš... čak i za jednostavnije predmete, koje smo mi izmislili i napravili, a pokušavaš da to ubaciš u priču o razlikovanju vrsta živih organizama?

Uostalom, koje su to različite "prirode" npr. sekvoje, čempresa, orla, sokola, psa i vuka?

Pa, .... kroz jednostavne primere pokusam da objasnim sta mislim.

Jer, eto, po prirodi (stvari) sto koji se koristi za jelo, moze da se koristi i za rad, ....kao i stolica, i za rad i za jelo, ali, opet, stolica ostaje stolic i sto ostaje sto,,....iako se oboje koriste i za rad i jelo... to je prost primer na koji mozemo da vidimo razliku izmedju priroda, ...stola i stolice iako dele mnoge zajednicke odlike, ali, se ipak razlikuju kao dve razlicite stvari i fizicke pojave.

Sekvoja, cempres, neziva priroda, ....orao, pas, ziva priroda,... zar nije ocigledna razlika po prirodi ?

пре 11 минута, Avocado рече
Цитат

Ne. Razlika u DNK čini da se vrste razlikuju po DNK. :D

Naravno, sta bi bilo drugo,:D....ali, nadovezao sam se u istoj poruci na pricu (sto i stolica), kako imaju puno slicnosti,ali je sto i dalje jedna priroda i ne moze da postane stolica( i obratno)..... da li DNK putem promena moze da promeni prirodu, kada se desava evolucija iz jedne vrste u drugu vrstu,..... ako su prirode nepromenjive ?

пре 21 минута, Avocado рече
Цитат

Moglo bi... i o tome smo više puta pričali... ne postoji naravno ništa što može da dokaže da je jedna osoba stvorila sve vrste... samo što ih je u tom slučaju stvorila na apsolutno identičan način kao da su nastale prirodnim mehanizmima koje opisuje TE... i time praktično priznajete da je TE validna teorija jer u takvom slučaju ona jeste najbolje objašnjenje realnosti.

Kao što ti na primer možeš da uz mnogo rada, truda i vremena napraviš neku šumu tako da ona izgleda kao da je prirodno nastala i da ni jedan čovek nikada u nju nije ni kročio. Izgledaće potpuno prirodno iako si je ti napravio. To je svakako moguće. Samo je potpuno besmisleno i glupo da usled postojanja takve mogućnosti tvrdiš da su sve šume nastale intervencijom inteligentnog dizajna i da kad naiđeš na šumu za koju ne znaš kako je nastala tvrdiš da je morao stvoriti inteligentni dizajner.

Da, pricali smo.

Naravno, ja nisam odmah i decidno rekao  da se to desilo 100%,(jedna osoba), nego kao mogucnost, kao neka pretpostavka na osnovu slicnosti izmedju razlicitih vrsta  ...i na osnovu te' pretpostavke se dalje razradjuje kroz kreacionizam da li postoji mogucnost za takvu stvar.....ili, nekim drugim putem se pokusava otkriti mogicnost stvaranje od jedne osobe, kroz filosofska, logicka i intelektualna razmisljanja,...... kao sto ti na osnovu slicnosti izvodis zakljucke da je kroz TE moguce najboje objasnjenje realnosti.

Ovo oko sume,...mislim da je drugi kontekst kojim se pretpostavlja inteligetno stvaranje (ne da li je moguce da jedna osoba stvara) i to su po meni filosofske i logicke pretpostavke za intel. stvaranje koje se kroz ID dokazuju da li su realno moguce.

пре 43 минута, Avocado рече
Цитат

Čovek jeste primat. Nije ništa čudno da vrste koje spadaju u neku grupu ne mogu da se razmnožavaju. Čovek je i sisar pa ne može da se razmnožava sa svim sisarima. Međutim, imamo prilično dobre dokaze da se čovek razmnožavao sa nekim izumrlim vrstama primata, pre svega sa neandertalcima.

Dobro, ne znam o tim stvarima, ...mislio sam na stvar da se previse nesrodne vrste ne mogu razmnozavati zbog razlicitog DNK (vec si navodio), ...pa, sam mislio kako se ne moze (danasnji) covek razmnozavati sa primatima kao slicnoj vrsti,  iako imaju veliku slicnost DNK,... osim ako ima nekih drugih stvari koje uticu na (ne)mogucnost razmnozavanja.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Avocado рече

Međutim, imamo prilično dobre dokaze da se čovek razmnožavao sa nekim izumrlim vrstama primata, pre svega sa neandertalcima.

Кад  нагласиш да имате прилично добре доказе(као и да сам сумњаш у оно што тврдиш )....све ми је јасно. Докази су докази, не требају им добре прилике....:ani_biggrin:

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

Još kad bi nam pokazao genetsku razliku između neandertalca i čoveka bilo bi dobro al to su bulažnjenja tipa veća lobanja manji đoka ko da das svi imaju isto đokice i iste lobanje,smešno.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...