Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

Управо сада, Justin Waters рече

Projekcija sa crkvenog kanona. Ako je neki naučni sabor nije proglasio naučnom, onda je samo teorija u kolokvijalnom smislu. 

Sakupe se naučnici i glasaja. Ako 50%+1 glasaju za - teorija je. Ako ih je manje - nije.:)

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Avocado рече

TE jeste naucna teorija.. ne razumem bas deo o proglasenju.

Mislio sam na to da bi se o njoj govorilo kao Naucnoj teoriji, mozda je bio potreban neki veci naucni skup koji bi je takvom i objavio.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, N.Petrovic рече

Mislio sam na to da bi se o njoj govorilo kao Naucnoj teoriji, mozda je bio potreban neki veci naucni skup koji bi je takvom i objavio.

U naučnom korpusu se ne održavaju skupovi s takvim ciljem. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, N.Petrovic рече

Који си ти мени краљ! Ја сам помислио да је Авокадо испалио неку пошалицу, кад оно стварно!:))

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, zivkov рече

Да ли мислите да је Адам историјска личност или не? Како се проматра Адам из позиције ТЕ?

Adam i Eva kao dve jedinke, muško i žensko od koga potiču svi ljudi koji su ikad živjeli na planeti po TE nisu nikad postojali. 

Ipak, same ličnosti Adama i Eve kao prvih ljudi koji su imali kontakt sa živim Bogom mogli su postojati i po TE. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 36 минута, zivkov рече

Да ли мислите да је Адам историјска личност или не?

Ne.

пре 36 минута, zivkov рече

Како се проматра Адам из позиције ТЕ?

Ne promatra se.

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Justin Waters рече

Ako nešto ne razumiješ onda ne možeš da budeš oponent tome. Većina na forumu pak razumije, jer ovaj forum je u početku bio pretežno kreatardski, da bi tokom godina kroz diskusije postao uporište TE. Mogao si i sam ako si pratio ovu temu od povratka popa Gorana, ne sad ovo zadnjeg nakon bana nego malo ranije, koliko ga je puta Avokado izuo iz cipela dokazavši otvoreno da je lažov, na njegova pitanja i pitanja ostalih članova nikad nije odgovarao jer naravno nema odgovore na ta pitanja zato što propagira nebuloze koje se lako daju pobiti. Bez da si imalo naučno potkovan, samo to da si pratio mogao si razumjeti savršeno na kojoj strani duva promaja. 

Inače na internetu postoji toliko mjesta na kojima je TE objašnjenja sažeto, ali suštinski, da se može sasvim lako razumjeti bez ulaženja u neke duboke naučne stvari, samo onaj ko nije ignorantan, i po već unaprijed zadanoj misli svjesno ignoriše dokaze kako bi i dalje ubjedio sebe da vjeruje u nešto što je neodrživo. 

(  mozda su dosli novi ljudi na forum, ....ili, ma, neka zavera je mozda u pitanju, nisu tu' cista posla.. :smeh1: )

Pa, ne razumemo svi sto posto matematiku, ali, neke delove koji su jednostavniji za razumevanje, mozemo da komentarisemo.

Nije o. Goran bas toliko potkovan  da moze da odgovori na sva pitanja, ima odredjeno znanje i iskustvo, ali, ne dovoljno da bi mogao da pokrije bas sve stvari.

Sad, ako je bas tako jednostavno, onda bi vecina prihvatala TE,  bez nekog licnog promisljanja na osnovu nekih drugih stavova. Mislim, u Americi se vodila najzesca rasprava godinama izmedju TE i kreacionizma, medijski, populisticki, politicki, naucno, sazeto, sustinski, prosto, duboko,....jednom recju na svim nivoima znanja i logike i intelekta i opet su ljudi u  Americi podeljeni povodom ovog pitanja.

Sa te' strane , ne izgladaju bas tako jednostavne stvari ( iako, su mozda jednostavne za razumevanje )... :D

Подели на овим сајтовима

пре 45 минута, Justin Waters рече

Adam i Eva kao dve jedinke, muško i žensko od koga potiču svi ljudi koji su ikad živjeli na planeti po TE nisu nikad postojali. 

Ipak, same ličnosti Adama i Eve kao prvih ljudi koji su imali kontakt sa živim Bogom mogli su postojati i po TE. 

Dobro, ali, da li su po veri postojali ?

( sad me pretece Cloudking ) ...( bre ljudi, :osmeh: )....non stop se pokusava ugurati Bog u TE preko Adama,...i, ovako i onako, i mozda moze ovde ili onde,...ali, evolucinisti se bore,jadni, pricaju, ne moze, iako se slazemo u pogledu coveka kao evolucione  zivotinje, Bog i evolucija, ...opet, tesko da moze,... :D

( eto, tu se slazem sa evolucionistima, nasli smo neku zajednicku tacku,... :smeh1: )

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Juanito рече

Ел ово неки рођак тасманијског нечастивог? :smeh1:

неје, но лава форумског.

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Bokisd рече

Mislim, u Americi se vodila najzesca rasprava godinama izmedju TE i kreacionizma, medijski, populisticki, politicki, naucno, sazeto, sustinski, prosto, duboko,....jednom recju na svim nivoima znanja i nivoima logike i intelekta i opet su ljudi u  Americi podeljeni povodom ovog pitanja.

Neverovatno precenjujes javne debate sa kreacionistima na temu TE...

пре 2 часа, Bokisd рече

Vidi, opet ti kazem, meni nije problem sto neka braca iz crkve prihvataju TE i ne napadam nikog, samo se mi, izmedju sebe raspravljamo o tome sta i kako i sto vise i bolje i jasnije protumaciti i objasniti svoju hriscansku veru,.... i , na kraju svako nastavlja svojim putem u crkvi i zivi i svedoci tu svoju veru u naseg Boga i trudi se da bude dobar i pravedan covek.

Evo vidi... ne radi se o tome da svako ima prava malo da se poprica  o TE pa posle svako na svoju stranu... ne moze o naucnim teorijama tako da se prica. 

Posto sam shvatio da je vama najbolje objasnjavati u metaforama, to bi bilo otprilike kao da ja sad kazem u srbiji je satanizam alternativa  pravosalvlju. Ajde sad da stalno priacmo na temu dvojnosti satanizma i pravosalvlja u srbiji i da insistiramo na tome da se vode javne rasprave na temu razlika i slicnosti pravoslavlja i satanizma..

Jel kapiras da to nije fer? Ne mozes da stavlajs znak jednakosti izmedju dve potpuno nejednake stvari jer taj znak jednakosti nema svrhu komparacije dve slicnosti nego ima iskljucivo svrhu davanja legitimiteta onoj koja ga ne zasluzuje.

Evo drugi naucni primer.

Ja sad tvrdim da je unutrasnjost zemlje napunjena igrackama i trazim da zvanicna geologija to prizna i da se na svim emisijama vode debate gde cu ja iznositi svoje dokaze da je zemlja suplja i ispunjena igrackama. Pazi, ovo je i dalje naucna diskusija, bez obzira sto su moje tvrdnje apsurdne, momenat gde moje tvrdnje padaju u vodu kao kretenske je kada svoju teroiju umesto uvrezenim naucnim metodom ja postavljam na osnovu jedne knjige koju je napisao neki deciji pisac u 18 veku...  

Shvati... ne postoji nikakva zavera. Ako neko ima BILO KOJI dokaz da TE nije tacna, taj dokaz bi vec uveliko bio u svim medijma a njegov autor dobio sve moguce nagrade od noblesove do nagrade za istaknutog clana mesne zajednice.

"evolucionisti" nisu fanatici koji obozavaju TE... iskreno, mada sam to vec sto puta napisao, ja prizeljkujem da se za mog zivota desi neko otkrice koje ce celokupnu nauku kakvu danas poznajemo da baci pod noge... znaci bukvalno prizeljkujem legitimni mokri san oca gorana... TO bi bilo nevevatno uzbudljivo i sjajan momenat da mu budes svedok. C

isto radi disklejmera da napisem da to ne znaci da bi se nauka srusila a bog ostao kao jedino resenje nego da bi smo dobili novu nauku, kakvu do sada nismo mogli ni da sanjamo, ali onu koja  u potpunosti zadovljava principe i pravila koja smo vec utvrdili... dakle opet bi bila nauka, drugacija, ali nauka...

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

@Avocado Пошто си негде помиња, ево ти Мекграта: Две велике анкете о религијским убеђењима научника, спроведене на почетку и на крају 20. века, сведоче о једном врло значајном тренду. Једно од општеприхваћених уверења у атеистичким круговима било је да ће све већа заступљеност „научног“ погледа на свет у западној култури умањити број религиозних научника до тачке безначајности. Према анкети о религијским убеђењима научника из 1916. године, око 40% научника имало је лична религијска уверења. У то време, ово се сматрало шокантним, па чак и скандалозним. Анкета је поновљена 1996. године и испоставило се да није било никакве битније редукције броја верујућих научника, што је довело у питање популарну идеју о незаустављивој пропасти вере унутар научних кругова. Анкета је пољуљала сигурност оних који су тврдили да су природне науке неопходно атеистичке. Од укупног броја испитаника, 40% је активно практиковало религију, 40% није имало религијска убеђења (и стога се легитимно могу сматрати атеистима), док их се 20% изјаснило за агностицизам.

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Bokisd рече

Nije o. Goran bas toliko potkovan  da moze da odgovori na sva pitanja, ima odredjeno znanje i iskustvo, ali, ne dovoljno da bi mogao da pokrije bas sve stvari.

Hehe, ne da nije potkovan nego nema dve sabrane u glavi po tom pitanju, ali nije stvar u tome jeli ili nije potkovan, stvar je u tome koliko je čovjek ili nije. Avokado ga je pitao zašto je isjekao sliku iz jednog rada, kako bi prikazao "dokaz" fosila kita zatrpanog u sedminetu koji treba da ukaže na masovno zatršavanje, dok je zapravo isjekao sliku koja opisuje kita koji padne na morsko dno i vremenom ga prekrije sediment. Dakle samo ga je pitao zašto je isjekao sliku, i lažno prikazao informacije...nije ga uopšte pita nešto zbog čega je morao pokazati intelektuane kapacitete. Mislim poprilično si naivan, ili se makar praviš nevješ kada misliš da Goran ne umije da objasni. 

пре 17 минута, Bokisd рече

Sad, ako je bas tako jednostavno, onda bi vecina prihvatala TE,  bez nekog licnog promisljanja na osnovu nekih drugih stavova. Mislim, u Americi se vodila najzesca rasprava godinama izmedju TE i kreacionizma, medijski, populisticki, politicki, naucno, sazeto, sustinski, prosto, duboko,....jednom recju na svim nivoima znanja i nivoima logike i intelekta i opet su ljudi u  Americi podeljeni povodom ovog pitanja.

Sa te' strane , ne izgladaju bas tako jednostavne stvari ( iako, su mozda jednostavne za razumevanje )... 

Pa većina razumnih ljudi i prihvata TE, na razumne mislim one koji su iskreno pregledali materiju i razumjeli stvar. Žalosno je što mnogo ljusi u SAD i dalje vjeruje da je zemlja stara 6000g, ali nije ni blizu da su pristalice kreacionizma i dalje na tom stajalištu jer se vodila burna diskusija koja je izrodila obostrane argumente pa je bilo teško odlučiti. Činjenica je prosta. većina kreacionista u SAD su sa srednjeg zapada, farmeri, seljaci, provincijalci pripadnici neke od protestantskih denominacija koji bukvalistićli tumače bibliju i koji nikakve dokaze u prilog TE ne prihvataju nego im je važno da nešto stoji u Bibliji. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...