Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

пре 6 минута, Ведран* рече

Јел то ерцеговачки сајт падре? 

:))

није!

Шта кажеш? Јесам ли савладао прво правило попа Горана? хах!:))

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 9 минута, ana čarnojević рече

O Zorane evo tražim Maksimove tekstove ali tek sam počela pa nemam ništa. Ovo je samo intervju za Blic,

evo, meni je ovo baš nekako indikativno

U duhu naslova intervjua "Kada kažem nauka i vera, mislim na..." episkop na početku kaže: "Pomislim odmah na svetog Grigorija Bogoslova iz četrvtog veka, koji je bio teolog, naučnik i episkop i koji je čoveka nazvao životinjom u procesu oboženja".

https://www.blic.rs/vesti/drustvo/episkop-napadnut-zbog-darvina-vladika-maksim-biologija-i-veronauka-se-uzajamno-ne/5wv21mx

Ја мислим да он и није писао неки текст, не сећам се сад најбоље. Мислим да је то поменуо у интервјуу во времја оно. 

Но, није Св Григорије једини који вели да смо живина :))

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Ведран* рече

Но, није Св Григорије једини који вели да смо живина :))

Зато ја кад код попа Горана прочитам да ми каже да сам змија, напуним се одмах Духа, као да читам Оце. :))

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, ana čarnojević рече

O Zorane evo tražim Maksimove tekstove ali tek sam počela pa nemam ništa. Ovo je samo intervju za Blic,

evo, meni je ovo baš nekako indikativno

U duhu naslova intervjua "Kada kažem nauka i vera, mislim na..." episkop na početku kaže: "Pomislim odmah na svetog Grigorija Bogoslova iz četrvtog veka, koji je bio teolog, naučnik i episkop i koji je čoveka nazvao životinjom u procesu oboženja".

https://www.blic.rs/vesti/drustvo/episkop-napadnut-zbog-darvina-vladika-maksim-biologija-i-veronauka-se-uzajamno-ne/5wv21mx

Без текста, не могу ништа да кажем - мислим да овде Макс манипулише са Григоријем, јер је његова антропологија компликованија а није стављена у један теолошки сустав. Јер, Гр говори слично католицима, мада је неопрезан у више наврата, да је душа супстанца божанског порекла, мада не само у смислу да ју је Бог проузрочио, него да је део саме божанске супстанце. То је став јако близак гностицима. Друго, у једном тумачењу канона, Теодор Валсамон наводи један текст од Гр где би он, по његовој интерпретацији (боље, по интерпретацији латинског преводиоца, као и савремених западних преводилаца) говорио о Адамовом суптилном, етеричном телу које је услед пада постало ово актуелно. Дакле, Гр говори о дееволуцији, а не о еволуцији. Зато ти велим да бих волео0 да прочитам шта Макс мисли заиста и на основу чега ово тврди.

Сасвим је нетачно да је Гр био научник. Завршио је Атинску Академију, али се није бавио никад науком.   

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Zoran Đurović рече

да је душа супстанца божанског порекла, мада не само у смислу да ју је Бог проузрочио, него да је део саме божанске супстанце. То је став јако близак гностицима.

И Јустину Воденом 12:smeha:

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Zoran Đurović рече

Зато ти велим да бих волео0 да прочитам шта Макс мисли заиста и на основу чега ово тврди.

И ја исто.

Ово нема неку тежину јер се тако изразио у интервјуу, слободно, па то није могуће озбиљније коментарисати. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, ana čarnojević рече

Hej, pa nisam znala...Katolička crkva je zvanično priznala Teoriju evolucije.

Пре свега, чак и да јесте прихватила, а после Другог ватиканског концила они прихватају доста тога што изазива отпор унутар саме РКЦ, то нас православне не обавезује ни на шта. Једноставно нисмо у канонском јединству са њима, свидело се то Ђури или не. То што је Ђура њихов полтрон је његов проблем, али нас овде то не обавезује ни на шта. Прихватили су и filioque , па треба ли сад и ми да мењамо Символ вере или шта...

Међутим, ствари нису тако једноставне како би неко хтео. Бивши папа Бенедикт је дао следећу изјаву:

U knjizi "Kreacionizam i evolucija", koja je u sredu objavljena na nemačkom jeziku, on je pohvalio napredak nauke ali je istakao uverenje da evolucija nije dokazana. Papa je naveo da evolucija pokreće filozofsko pitanje na koje nauka sama ne može da odgovori. "Ne radi se o tome da se treba opredeliti ili za kreacionizam ili za teoriju evolucije, radi se više o interakciji različitih dimenzija razuma. Smatram da je važno istaći da teorija evolucije sadrži pitanja koja treba pripisati filozofiji, a koja prevazilaze domen nauke", napisao je papa. Papa se u knjizi osvrnuo i na komentare svog prethodnika Jovana Pavla II, koji je 1996. rekao da je teorija evolucije Čarlsa Darvina ispravna ako uzima u obzir da je stvaranje sveta delo Boga i ocenio da je ona "više od hipoteze". "Papa je imao svoje razloge zbog kojih je to rekao, ali je istina da teorija evolucije nije kompletna i naučno dokazana teorija", naveo je on.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2007&mm=04&dd=12&nav_category=78&nav_id=241415

Ово није рекао неки полтрон римокатолика већ један папа лично и то пре неколико година.

О томе сам већ писао на овој теми , а ово што ћу навести из те теме говори само за себе:

Katolici kreacionisti na konferenciji Društva geoznanosti Azije i Oceanije prezentirali dokaze o maloj starosti fosila dinosaura i brzom nastanku stijena

Katolici kreacionisti na konvenciji Američke geofizičke unije prezentirali dokaze o maloj starosti fosila dinosaura i brzom nastanku stijena

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, о.Горан рече

То што је Ђура њихов полтрон је његов проблем, али нас овде то не обавезује ни на шта.

Сме ли се Ђури лајковати писање? :)))

'Оћемомо ли се осквернити? 

Једном за време службе у Цркви једна баба потеже мене за рукав и сва у паници ми саопштава "знаш ли ти да је папа укинуо Духа Светога!" 12:smeha:

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Ведран* рече

Зато ја кад код попа Горана прочитам да ми каже да сам змија, напуним се одмах Духа, као да читам Оце. :))

Ја реко` да мислим на идеје, а не на људе. Ти си само наиван, као Адам у врту, па си насео на змијине обмане.

msm-6466-600x900.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Ведран* рече

И Јустину Воденом 12:smeha:

Samo ako su Božanske energije isto što i Božanska supstanca. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Ведран* рече

Сме ли се Ђури лајковати писање? :)))

'Оћемомо ли се осквернити? 

Што да не, па ја нисам овде дошао као инквизитор, зар вам није довољно инквизитора :smeh1: ( мислим на ове што верују у бајке).

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, о.Горан рече

Међутим, ствари нису тако једноставне како би неко хтео. Бивши папа Бенедикт је дао следећу изјаву:

Знам за ово. Нисам прецизирао Ани да не бих тражио текстове обојице папа, али је довољно да је ТЕ начелно прихватљива за КЦ

Подели на овим сајтовима

пре 24 минута, о.Горан рече

U knjizi "Kreacionizam i evolucija", koja je u sredu objavljena na nemačkom jeziku, on je pohvalio napredak nauke ali je istakao uverenje da evolucija nije dokazana.

Griješi pape. Dokazana je. 

пре 24 минута, о.Горан рече

Papa je naveo da evolucija pokreće filozofsko pitanje na koje nauka sama ne može da odgovori. "Ne radi se o tome da se treba opredeliti ili za kreacionizam ili za teoriju evolucije, radi se više o interakciji različitih dimenzija razuma. Smatram da je važno istaći da teorija evolucije sadrži pitanja koja treba pripisati filozofiji, a koja prevazilaze domen nauke", napisao je papa.

Ovo načelno nije tačno. TE nema ništa što bi iziskivalo uplitanje filozofije, nego je čisto naturalistička naučna teorija koja objedinjuje razne grane nauke, od biologije, palentologije, genetike itd....Istinski problem koji TE pravi prema religiji je da ruši bukvalističko tumačenje Sv.Pisma. TE zaista ruši stavove da je svijet star 6000 godina, da je Bog stvarao 7x24 sata, da je to uradio na direktan način, da su postojali ljudi od koga potiču svi ostali koji su ikad živjeli, pa sve one Pejlijeve argumente o posebnosti svega u prirodi itd...međutim to nije problem TE i nauke, to je problem religijskiog tumačnje koje očigledno zahtjeva reviziju i tu prostora za usklađenost sasvim sigurno ima. 

пре 29 минута, о.Горан рече

"Papa je imao svoje razloge zbog kojih je to rekao, ali je istina da teorija evolucije nije kompletna i naučno dokazana teorija", naveo je on.

Nepostoji kompletna naučna teorija niti će ikad postojati, nego teorija koja najbolje opisuje prirodne pojave, i TE je na tom polju svakako najkompletnija. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Zoran Đurović рече

Знам за ово. Нисам прецизирао Ани да не бих тражио текстове обојице папа, али је довољно да је ТЕ начелно прихватљива за КЦ

За неке римокатоличке теологе да, за неке не, за неке папе да, за неке папе не. Није то баш тако једнообразно, уопштено римокатоличка црква није једнообразна како неки мисле, не мислим на тебе, ти свакако тамо знаш ствари из прве руке по том питању. За разлику од еволуције, ту си упућен.

Нпр. многи римокатолички верници не верују у еволуцију, на то не може да их примора чак ни неки папа, било садашњи, било будући. Неки од најеминентнијих заступика креационизма/ИД су римокатолици као Гиртих или Бихи и постоје разна креационистичка/ИД удружења која држе предавања, трибине, имају сајтове, а све то са благословом РКЦ. Навео сам на овој теми оног надбискупа чини ми се( или бискупа) који је звао Сандфорда и још неке заступнике ИД да држе предавање. 

Гиртих се опробао и у политици, био је једно време посланик парламента ЕУ као члан једне пољске конзервативне партије што значи да те идеје у конзервативној, а римокатоличкој Пољској, имају пуно присталица. Ево мало њега( имате енглески титл):

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...