Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

пре 3 минута, Bokisd рече

Ali, opet, moramo da se vratimo na pocetak price, gde ribe treba  da predju put transformacije disanja iz vode na suvo, ....gde je slucaj dvodohalica i paralelnih organa  dat kao primer, da moze da se stvori organ kao funkcionalan i kompleksan.

Ali, opert, ako dvodih, nije primer za evoluciju u vodozemce, kako onda TE deluje kada je u pitanju isti organ za disanje kod riba koji treba da se transformise u jednom trenutku u potpuno funkcionalan organ za disanje na suvom. Inace, riba ne bi prezivela. Kako izvesti takvu stvar, ako je TE postepena i spora kroz dug period.

Ili, jedno ili drugo,...ili, jeste ili nije,....ili dise u vodi, ili dise na suvom, kroz isti organ.

Neću ti odgovarati dok ne pročitaš onu poruku i ne shvatiš sam gde si pogrešio... zaista mi ne pada na pamet da razgovaram sa nekim ko i ne čita šta sagovornik napiše... možemo da se ne slažemo, ali ovo je već ludilo...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 16 минута, Avocado рече

Vidiš, to mi malo smeta kod vas zagriženih kreacionista... jer veoma dobro znate da je to što pričate čist bullshit... da ne znate, uvek biste mogli da odgovorite na ova pitanja o tome šta bi vas ubedilo u suprotno i koji dokaz biste prihvatili... nemate čak ni dovoljno intelektualnog poštenja da lepo kao ljudi priznate da ste zacrtali u svojoj glavi da to ne može da bude tako i da stoga ne postoji ništa što bi moglo da vas ubedi u suprotno...

Mislim, da je drugi problem u pitanju.

Jednostavno, covek nema dovoljno informacija o raspravi TE vs kreacionizam, dok Ti imas vise znanja i iskustva i informacija o  tim stvarima,  borba je pomalo neravnopravna, ali, dobro, svako bararata sa onim koliko zna i ima informacije.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Avocado рече

Neću ti odgovarati dok ne pročitaš onu poruku i ne shvatiš sam gde si pogrešio...

Pa, ako je greska, da mislim da je TE kada se jedan organ transformise u drugi, cime se dobijaju nove vrste, ....da li je to tacno ili nije ?

• Не свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Рапсоди рече

Који су параметри ( неовисно од теме ) услови потребни  да би се ти крстио, односно да би постао литургијски хришћанин ?

Iz iskustva drugih ljudi koje cenim, to mogu da budu različiti uslovi:

- mogla bi neka žena da me nagovori da se krstim da bismo se venčali i ostali zajedno (to otpada jer sam oženjen i verovatno ne bih reagovao dobro na takvu ucenu),

- mogao bih da doživim neko duhovno iskustvo koje bi me potpuno promenilo i ubedilo da postoji Bog (ne znam šta bi to bilo, jer nisam ništa slično doživeo)

- mogao bih da na osnovu dokaza zaključim da postoji... i tu razni dokazi dolaze u obzir... npr. dovoljno je da komunicira sa mnom na način koji detektuju i drugi ljudi (to je po meni inače kriterijum da znaš da li razgovaraš sa drugom postojećom osobom ili sa svojim izmišljenim prijateljem)...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, ana čarnojević рече

Dobro, razumela sam. Postavila bih Vam još dva pitanja, neću više da Vas mučim, bolesni ste a i postoji velika disproporcija u Vašem i mom poznavanju teme pa je malo besmisleno. A pre toga da Vam kažem da sam lično dočekala Sveti oganj ispred Hrama i da sam rođenim rukama držala veliku sveću čijim sam plamenom dodirivala svoje rođene obraze i ništa osetila nisam do nekog nežnog sapunastog milovanja tok istog plamena. Ne peče.

1. Možda je Rouz konvertit i šta god tvrdite da jeste ali je istakao nešto što i mene zanima

Ako je covek "evoluirao" iskljucivo prema zakonima prirode, onda se njegova razumna priroda, njegova dusa, obraz Boziji, od zivotinja ne razlikuje kvalitativno nego samo kvantitativno. On je u tom slucaju iskljucivo zemaljska figura i tu nema mesta za svetootacko tumacenje da je on "delom zemni a delom nebeski" i mesavina dvaju svetova, da upotrebimo izraz svetog Grigorija Bogoslova. 

Dakle ako nam Sveti Maksim ispovednik kaže da se stvaranje sveta sastoji iz pet koncentričnih sfera bića u čijem centru se nalazi čovek koji ih potencijalno sve u sebi sadrži i da je čovek bio prizvan da u svojoj prirodi savlada razdeljenost sfera...da savlada razdeljenost na dva pola, da sjedini raj sa zemljom, da pronikne granice čulnog i sjedini čulno i nadčulno i najzad da uruči Bogu čitavu vaseljenu objedinjenu u njegovom biću...da li je čovek stvoren kao životinja koja samo ima ekskluzivnost uspravnog hoda i dah inteligentne duše (tako ste Vi formulisali) ima potencijal da sve to učini. On to učinio nije to znamo...ali je stvoren da učini.

2. Kada bi se desilo nemoguće pa ispred mene seli Mitropolit Crnogorsko-primorski, vladike  umirovljeni Zahumsko - hercegovački i Bački da li bi mi rekli

..Sestro taka i taka stvar, Bog je čekao da se tamo u nekoj pećini u Sibiru sretne nekoliko vrsta praistorijskih ljudi nastalih od majma a majmun od ko zna koga , pa da na čuđenje naučnika a na osnovu fosilnih ostataka jedne devojčice utvrde da je prilikom nastanka savremenog čoveka došlo do mešanja tih vrsta...itd. tako da smo sve u svemu malo pričekali pa da nastane biće koje u sebi spaja sve sfere bića i prizvano je da Tvorcu prinese svu Vaseljenu.

I u kom pravcu ja grešim u razmišljanju. Slobodno pucajte ako imate potrebu.

Ništa ja tu ne bih dirao...pusti ove polupane koji se trude da budu moderni konformisti...

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 12 часа, Ivan Marković рече

Нормално...Црква лаже, само падрова пинк екулибанска секта прича истину.:ani_biggrin:. Није ни свестан у какве хуле упада.

Ja bi ga meto na jedno 3 meseca na lebu i vodi,mnogo mu se zbrkalo pročitano,previše info za obraditi...3 meseca suhe kontemplacije uz neprestanu Isusovu molitvu da se svegrešni padre od Rima vrati na put ortodoksije...:ani_biggrin:

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Avocado рече

- mogao bih da doživim neko duhovno iskustvo koje bi me potpuno promenilo i ubedilo da postoji Bog (ne znam šta bi to bilo, jer nisam ništa slično doživeo)

Hteo bih nesto da te pitam Avocado.

Da li mislis, da covek moze nekako sam sebi da napravi neku blokadu koja nece dozvoliti da neko drugo iskustvo dopre do njega ? Kako onda covek da dozivi bilo kakvo drugo iskustvo.

Recimo, licno, nemam problema sa bracom koja su vernici i zastupaju TE, ako se drzimo crkve i osnovnih postulata vere u spasenje i pokajanje  i Vaskrsenje. I, to je neko iskustvo vernika u crkvi koje prihvata i TE i Boga.

Hocu da kazem, postoje razlicita iskustva , slobodni smo i razliciti ljudi po karakteru, ....covek samo treba da se otvori prema razlicitim iskustvima, nece bas neka iskustva doci sama po sebi.

( nadam se da ces nekada doziveti i neko drugo iskustvo,... :945729: )

Подели на овим сајтовима

@ana čarnojević нека те поп упуцава, :)) ја ћу само да ти убацим неколико питања за размишљање.

пре 21 минута, ana čarnojević рече

Ako je covek "evoluirao" iskljucivo prema zakonima prirode, onda se njegova razumna priroda, njegova dusa, obraz Boziji, od zivotinja ne razlikuje kvalitativno nego samo kvantitativno.

Зашто? Па не сматраш ваљда да је душа еволуирала? Или мислиш да неко други то мисли и исповеда? Какве везе ово има?

пре 23 минута, ana čarnojević рече

Bog je čekao da se tamo u nekoj pećini u Sibiru sretne nekoliko vrsta praistorijskih ljudi nastalih od majma a majmun ....

Одакле ти идеја да Бог било шта чека, у било којој верзији догађаја? Било 24 сата, било милионе година, било пар тренутака. Шта то Бог чека? То није Бог којег ја исповедам. Одакле ти црпиш такву теологију, из којег извора?

А сад ви наставите...

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

Уснимио младунац доказ Иванове клетве!:)) Јуче ме је он у 2 наврата и гурао, јер како се ухватим руком, тако ме нож убоде...

Подели на овим сајтовима

пре 30 минута, Рапсоди рече

да би постао литургијски хришћанин ?

Извини ми Рапсоди што ћу (зло)употребити твоју поруку, да питам нешто опште. Шта вам значи ово литургијски хришћанин, молим вас лепо? Сви се по Србији палите на литургијско ово, литургијско оно. Секту бре направисте од „литургијског" аристократисања.

Него какав ће бити Хришћанин него и литургијски и молитвени, и јеванђељски и, и, и. И што сад па посебно литургијски? 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

@Рапсоди @Рапсоди , pa zar odavde   http://www.cps.org.rs/Cks4/cks4.html   da prepisuješ? joooj 

".... sa aspekta genetike je potpuno nelogicno traziti u fosilnom zapisu prelazne forme." ( 7. pasus)

Sad mi je jasno što ne možeš da objasniš šta je pesnik hteo reči.

A nelogično si zamenila sa smešno, da se Vlasi ne dosete?

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Zoran Đurović рече

Уснимио младунац доказ Иванове клетве!:)) Јуче ме је он у 2 наврата и гурао, јер како се ухватим руком, тако ме нож убоде...

( nema sale sa Ivanom,...:smeh1: )

To neki nerv u pitanju ? ( mozda malo cejlonskog cimeta pomogne, ja pijem za ovaj moj nerv na licu koji me muci,... )

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Ведран* рече

Извини ми Рапсоди што ћу (зло)употребити твоју поруку, да питам нешто опште. Шта вам значи ово литургијски хришћанин, молим вас лепо? Сви се по Србији палите на литургијско ово, литургијско оно. Секту бре направисте од „литургијског" аристократисања.

Него какав ће бити Хришћанин него и литургијски и молитвени, и јеванђељски и, и, и. И што сад па посебно литургијски? 

Већина Срба су нелитургијски хришћани, хришћани по потреби, мрсни хришћани сем  појединих дана у години и ев.4 недеље посне у години дана . ....не живите у Србији па не знате. И Клауд бој је крштен, али није литургијски хришћанин. :)

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Zoran Đurović рече

Аха: тамо куд и цар иде котрљајући се! :))

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Branka62 рече

@Рапсоди @Рапсоди , pa zar odavde   http://www.cps.org.rs/Cks4/cks4.html   da prepisuješ? joooj 

".... sa aspekta genetike je potpuno nelogicno traziti u fosilnom zapisu prelazne forme." ( 7. pasus)

Sad mi je jasno što ne možeš da objasniš šta je pesnik hteo reči.

A nelogično si zamenila sa smešno, da se Vlasi ne dosete?

Па шта, ви сваки линк  ископирате, ја се бар потрубим да без копи пејстова нешто кажем и својим речима. 

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...