Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

пре 2 минута, Zoran Đurović рече

Сумануто одвајање људи од животиња је довело Горана да не уме да објасни што су животиње постале смртне ако немају везе са Адамом.   

Животињке су нажалост колатерална штета....:smeh1:

• Свиђа ми се 1

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 48 минута, Avocado рече

Jel to ona fora: "Kako se kulturno nekom kaže: ....em te u mozak?"  ;)

он ме инспирисао јер вели да ти га је више пута објаснио...:))

• Оплаках :)) 1
Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Рапсоди рече

како могу да буду ако ништа немају онтолошки заједнички са човеком? Шта се десило? Бог проклео животиње па им каже: Од данас ћете да умирете? Или је Адам толико акумулирао греха у себи, па кад је избачен из раја пустио тихомира и потровао све животиње а Еви отпале трепавице? Писмо по Горананди каже да је Ева зато рекла Адаму да ће да живе на дрвећу и отвореном да се не би угушила у кући... 

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Zoran Đurović рече

не уме да објасни што су животиње постале смртне ако немају везе са Адамом.

Ја Августина ич не познајем :( али питао сам сличну ствар госпон Кратоса.

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Zoran Đurović рече

како могу да буду ако ништа немају онтолошки заједнички са човеком? Шта се десило? Бог проклео животиње па им каже: Од данас ћете да умирете? Или је Адам толико акумулирао греха у себи, па кад је избачен из раја пустио тихомира и потровао све животиње а Еви отпале трепавице? Писмо по Горананди каже да је Ева зато рекла Адаму да ће да живе на дрвећу и отвореном да се не би угушила у кући... 

Ако је проклео змију, зар није са њом и све животиње. Мора ли баш децидно да се све наведу. 

• Свиђа ми се 1

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Zoran Đurović рече

Аг вели да рука Божија није орган, него efficiendi potentia, која једнако ствара животиње и људе. 

А Оци су од философа покупили и у теологији прихватили и термин разумна животиња, за људе.

Неки ће се сетити мојих инсинуација са овим термином од пре недељу дана. Али, на жалост, неки када то чују одмах оболе од мракобјесија и почну да вичу "евулоталибани, евулоалибани, евулоталибани".

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Рапсоди рече

Ако је проклео змију, зар није са њом и све животиње. Мора ли баш децидно да се све наведу. 

не размишљаш са оцима. аг ће рећи дда је ово проклество симболичко, а не физичко (Бог није ампутирао змији ноге), као и да је једино змија проклета. 

Подели на овим сајтовима

пре 27 минута, Рапсоди рече

зар нису и  животиње и човек од истог праха настали,  исто су благословени, па зашто их не би задесила иста смртност.

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Снежана рече

зар нису и  животиње и човек од истог праха настали,  исто су благословени, па зашто их не би задесила иста смртност.

па ја то и говорим попу, али он каже да немамо заједничку природу са животињама

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Снежана рече
пре 32 минута, Рапсоди рече

зар нису и  животиње и човек од истог праха настали,  исто су благословени, па зашто их не би задесила иста смртност

Pa, to i kaze Rapsa,....covek i zivotinje su u korelaciji , s tim da je covek kruna stvaranja ( i vlastan nad zivotinjama, ... recimo, dobio vlast od Boga da daje' imena zivotinjama ),...sve je stvoreno za njega i zbog njega i kada on egzistencijalno pogresi, to se egzistencijalno odrazava i na sav drugi svet.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Снежана рече

„Владајте над морским рибама и створењима која лете по небу и над свим створењима што се мичу по земљи“ (Постанак 1:28). 

На крају рече Бог: "Да начинимо човека по лику и подобију Нашем, који ће бити господар од риба морских и од птица небеских и од стоке и од целе земље и од свих животиња што се мичу по земљи." Пресвета Тројица, Бог наш, створио је човека од праха земаљског, и удахнуо у њега дух живота. Прво је Бог створио Адама, па му је онда створио жену, "човечицу", Еву, да му буде помоћник на путу ка вечном циљу њиховог живота и живота свих створења. Човек и човечанство постају тако тајанствена слика у којој се огледа Света Тројица: Људи су створени да се узајамно воле и испуне несебичном божанском Љубављу.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Рапсоди рече

„Владајте над морским рибама и створењима која лете по небу и над свим створењима што се мичу по земљи“ (Постанак 1:28). 

На крају рече Бог: "Да начинимо човека по лику и подобију Нашем, који ће бити господар од риба морских и од птица небеских и од стоке и од целе земље и од свих животиња што се мичу по земљи." Пресвета Тројица, Бог наш, створио је човека од праха земаљског, и удахнуо у њега дух живота. Прво је Бог створио Адама, па му је онда створио жену, "човечицу", Еву, да му буде помоћник на путу ка вечном циљу њиховог живота и живота свих створења. Човек и човечанство постају тако тајанствена слика у којој се огледа Света Тројица: Људи су створени да се узајамно воле и испуне несебичном божанском Љубављу.

да, па? шта си хтела да ми покажеш овим цитатом?

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Рапсоди рече

када цитираш, наведи ко каже.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Zoran Đurović рече

па ја то и говорим попу, али он каже да немамо заједничку природу са животињама

То се обично дешава када неко хоће да прилагоди СвПисмо себи, а не себе СвПисму. Да учи, уместо да се учи. Говорим о онима који се сматрају црквеним.

То одвајање им је неопходно да се претера са наглашавањем "по врстама" њиховим или из неке друге агенде.

А богословље Цркве сво време наглашава превазилажење свих дистинкција и подела (Св Максим, на пример о томе говори експлицитно). Имајући у виду коначан циљ стварања.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Zoran Đurović рече

када цитираш, наведи ко каже.

Нисам хтела да вас иритирам 12:smeha:

http://www.spc.rs/sr/stvaranje_sveta

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...