Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

пре 10 минута, Жика рече

Булгаков сматра да је оваплоћене укључено у предвечни Божији савет о свету. Апостол Петар пише да је "Христос Јагње непорочно и безазлено, предназначено још пре постања света, а јављено у последња времена ради нас"(1.Петрова 1,19-20). Апостол Павле пише:" 4. Као што нас и изабра у Њему прије постања свијета да будемо свети и непорочни пред Њим, у љубави, 5. Предодредивши нас себи на усиновљење кроз Исуса Христа, по благонаклоности воље своје, 6. На похвалу славе благодати своје, којом нас облагодати у Љубљеноме" (Ефесцима 1, 4-6). Такође, у Првој Коринћанима пише:" 7. Него говоримо премудрост Божију у тајни сакривену, коју предодреди Бог прије вијекова за славу нашу."

Жико све ово што си навео стоји, али углавном говори о томе да је Бог и пре човека знао шта ће бити са човеком до краја. Нема ту усуда, предодређења, већ само предзнања. Оно друго, изведено из тога, је конструкција заснована на претпоставкама.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 1 минут, елТорнеро рече

Жико све ово што си навео стоји, али углавном говори о томе да је Бог и пре човека знао шта ће бити са човеком до краја. Нема ту усуда, предодређења, већ само предзнања.

Ови цитати говоре о оваплоћењу.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, елТорнеро рече

"Христос Јагње непорочно и безазлено, предназначено још пре постања света, а јављено у последња времена ради нас"

"Предзначено још пре постања света", Жико то је предзнање о целокупном Адаму пре но је створен. Знам да говоре о оваплоћењу, али је то предзнање, а не предодређење.

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече
пре 5 часа, елТорнеро рече

Опет ме прескачеш, ко је јео теле са Аврамом?

Tri coveka.

С тим што нису јели СА Аврамом јер Аврам није јео, него КОД Аврама.

Он је био нешто попут наших баба што ти стоје над главом да би биле сигурне да све једеш да не крепаш о глади :cheesy3: и сваки трен је запиткивао „јел добро срећо", „оћеш још мало сира", „а телетину још ниси ни пробао", „ узми још мало хлеба" „Саро душо! Дај још мало млека"

:whackado:

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, елТорнеро рече

"Предзначено још пре постања света", Жико то је предзнање о целокупном Адаму пре но је створен. Знам да говоре о оваплоћењу, али је то предзнање, а не предодређење.

Прочитај још једном мало боље. Такође, у Првој Коринћанима пише:" 7. Него говоримо премудрост Божију у тајни сакривену, коју предодреди Бог прије вијекова за славу нашу." Шта пише овде? Ова места говоре да је Христово оваплоћење било планирано пре стварања света и да би се Христос оваплотио без обзира да ли би Адам сагрешио или не.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Жика рече

Ова места говоре да је Христово оваплоћење било планирано пре стварања света

Ја то не спорим, спорим да је било неминовност, јер би тада слобода избора човека била доведена у сумњу, забрана у Едому би била безразложна.

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Zoran Đurović рече

Дај одакле је... 

И још нешто: Како то да знаш и енглески и руски? А пишеш и срБски? :D

Баци исто и за Иларија. Него, онај св. јеретик, Григорије из Елвире, што виде Мојсија и Илију, тај је тек био маљ за аријанце! Није их примао у свештеничком чину ни кад су се кајали! 

Овај Златоустов је из Беседа на књигу Постања. Чини ми се 41. беседа. Могу линк да убацим касније, сад сам на телефону. И за Иларија. Ово само да не заборавим јер читам редом нагомилане поруке :)

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Матусал рече

Da li je u eshatonu moguca promena?

Постоји мишљење да ћемо се непрестано усавршавати. Апостол Павле пише да љубав никад не престаје па можда и ми никада нећемо престати да растемо у њој, ни у есхатону.

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Vedran рече

С тим што нису јели СА Аврамом јер Аврам није јео, него КОД Аврама.

Ти очекујеш од попа да чита пажљиво текстове? - Ја сам био пропустио да га опоменем за ово јер сам мислио да је неки лаик. Кад ово класични богослов. Њима једем душу... :D Јајара се претварала до данас.  

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, елТорнеро рече

Заједница човека са Оцем и Сином у Духу Светоме.

Da kontam, bilo to slicno islamu samo malo obogacenija varijanta. Samo ne Alah nego Sv.Trojica bi se kroz razne proroke poput Muhameda javljali ljudima, davali uputstva zapisivale se knjige, sljedovalo tim uputstvima itd...bilo bi tu malo angela, malo koji glas s neba bi se cuo, razgorila bi se koja kupina i razgovarala sa covjekom, po koje cudo bi palo itd, po neko bi se vazneo na nebo i video razna rajska cudesa poput Muhameda na konju itd......sve je to uredu. Ali kad ja kazem da bez ovaplocenja to nije najblizi i najsavrseniji susret covjeka i Boga, zasto onda imputirate da je ovaplocenje nesto sto je Bog pa gotovo nevoljno uradio? Eto morao je da uzdigne Adama...tako ispada, da nije ne bi se cimao bezveze. 

Medjutim nije. Ovaplocenje je predodredjeno kao krajnji stadijum, savrsenstvo Bozijeg djelovanja. Bas zato sto je covjek stvoren nedovrsenim, i evolucija se tu uklapa savrseno i nema problema sa Predanjem, i ovaplocenje je zadnji stepen zavrsavanje nedovrsenog covjeka, a ne uzdizanja palog covjeka, vec priblizavanje nesavrsenog covjeka upoznatog sa iskustvom dobra i zla, ka savrsenom Bogu. 

Biraj sta ti je na volju. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Жика рече

Прочитај још једном мало боље. Такође, у Првој Коринћанима пише:" 7. Него говоримо премудрост Божију у тајни сакривену, коју предодреди Бог прије вијекова за славу нашу." Шта пише овде? Ова места говоре да је Христово оваплоћење било планирано пре стварања света и да би се Христос оваплотио без обзира да ли би Адам сагрешио или не.

Pitaj ga da li je stari adam bio obožen i kako je ijedan adam mogao postati obožen da nije bilo ili da nema Novog Adama?

Ovaploćenje Božanskog Logosa prisnije rečeno Sina Božjeg je momenat Oboženja čoveka, takav momenat nije moguć pre ovaploćenja Isusa Hrista.

Dakle nije Hristos došao da podigne palog starog Adama, nego da uspostavi novu tvar, Novog Adama i Oboži vascelu Tvorevinu.

To svi pravoslavni govore da je cilj, te se stoga Logos imao ovaplotiti bez obzira da li je stari adam pao ili nije.

Možete li zamisliti Oboženje vascele Tvari a da se to ne desi kroz samu Ličnost Sina Božjeg?

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Zoran Đurović рече

Ти очекујеш од попа да чита пажљиво текстове? - Ја сам био пропустио да га опоменем за ово јер сам мислио да је неки лаик. Кад ово класични богослов. Њима једем душу... :D Јајара се претварала до данас.  

Како знаш да је Ел Торнеро поп?

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Bokisd рече

imamo Hrista, samo kao u praslici buducih stvari, ili kako kaze sv.Ilarije.....u misteriji dolazeceg Ovaplocenja.

Престани стално да погрешно интерпретираш Иларија!

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...