Jump to content

Све што сте хтели да знате о феминизму...

Оцени ову тему

Juanito

Препоручена порука

@Нифада

U pravu si za predrasude prema starijim zenama. 

Rekao sam jednom drugu koji je mladji od mene 4 godine da upozna devojku mojih godina, ali je on izjavio " Sta ce mi baba".

Po mom nekom misljenju, predrasude su samo nasa predjasnja losa iskustva, ili iskustva uopste, koja kada se umesa djavo imaju los uticaj na nas odnos prema necemu.

Te predrasude i ta iskustva su ustvari " jabuka sa drva poznanja" od kojih je hteo da nas sacuva Bog. E sad kako je patrijarh Pavle rekao u jednom intervijuu na yutubu" Bog je sadasnjost".

Kao sto kaze indiska poslovica " ko zivi i proslosti je depresivan, u sadasnjosti je srecan, a u buduscnosti zabrinut". Srecni i radosni ljudi zive u sadasnjosti i tada im je najlakse da prihvate Boga.

To se najlepse vidi u prijateljstvima ili brakovima, vezama izmedju ljudi razlicitih godina, godine i vreme ih ne sprecavaju da zive u sadasnjosti, jer im je duh u i vera sadasnjosti i nema predrasuda. Znaci godine i vreme za njih ne postoje, to je samo ljudska tvorevina, " kusanje sa drveta". E sad mi "kusamo" jer kako bi drugacije nesto saznali tj bili bi duduci za ovaj zemaljski zivot, ali ta iskustva koja ostaju su ustvari repovi, strahovi da nam se proslost ne ponovi u buducnosti.

Uglavnom sto se kaze ako je neko nesto uradio jednom uradice opet. To je vec zabrinutost za buducnost.

Tako da nemamo predrasuda i mnoga iskustva mi bi ziveli u raju, tacnije ako bi ziveli u sadasnjosti bez okretanja na proslost bili bi u raju. Ali to i nije lako izvodljivo jer i ostali ljudi ne zive tako. A i telo ima vek trajanja ali dusa ne, zato je potrebno da dusa zivi u sadasnjoti, i obzirom da zivimo u svetu u kome zivimo zato i trebamo oprostiti a ne zaboraviti, tj pravilno suditi o necemu a ne voditi se predrasudama.

Uglavnom zato smo pozvani na pravilan sud, a tek mozemo doneti kada budemo u " necijim" cipelam, ili kad nekoga upoznamo.

I zato i treba upoznavati ljude sa drugacijim misljenjima jer mozemo od njih saznati nesto sto nismo znali ili smo bili u nekoj zabludi.

Ali eto jedan primer osoba koje zive u sadasnjosti i prave vere po meni " izjava Ivanuske za njenu prijateljicu koja se molila da je buduci muz pozove telefonom, i udala se za njega" to je dobar primer zivota u sadasnjosti.

Itako ja se bas isfilozofirah al sto kaze Lane Gutovic ne moze da skodi. Ja, ne praktican, ali ovako filozovski nastrojen mogu biti dobar prijatelj a los suprug

. ??? ( Salim se malo).

Када се ствари ставе на папир, ми вредимо онолико колико наша дела говоре о нама а не наше речи.

Подели на овим сајтовима

On 31. 1. 2020. at 7:29, Flojd рече

@Нифада

U pravu si za predrasude prema starijim zenama. 

Rekao sam jednom drugu koji je mladji od mene 4 godine da upozna devojku mojih godina, ali je on izjavio " Sta ce mi baba".

Po mom nekom misljenju, predrasude su samo nasa predjasnja losa iskustva, ili iskustva uopste, koja kada se umesa djavo imaju los uticaj na nas odnos prema necemu.

Te predrasude i ta iskustva su ustvari " jabuka sa drva poznanja" od kojih je hteo da nas sacuva Bog. E sad kako je patrijarh Pavle rekao u jednom intervijuu na yutubu" Bog je sadasnjost".

Kao sto kaze indiska poslovica " ko zivi i proslosti je depresivan, u sadasnjosti je srecan, a u buduscnosti zabrinut". Srecni i radosni ljudi zive u sadasnjosti i tada im je najlakse da prihvate Boga.

To se najlepse vidi u prijateljstvima ili brakovima, vezama izmedju ljudi razlicitih godina, godine i vreme ih ne sprecavaju da zive u sadasnjosti, jer im je duh u i vera sadasnjosti i nema predrasuda. Znaci godine i vreme za njih ne postoje, to je samo ljudska tvorevina, " kusanje sa drveta". E sad mi "kusamo" jer kako bi drugacije nesto saznali tj bili bi duduci za ovaj zemaljski zivot, ali ta iskustva koja ostaju su ustvari repovi, strahovi da nam se proslost ne ponovi u buducnosti.

Uglavnom sto se kaze ako je neko nesto uradio jednom uradice opet. To je vec zabrinutost za buducnost.

Tako da nemamo predrasuda i mnoga iskustva mi bi ziveli u raju, tacnije ako bi ziveli u sadasnjosti bez okretanja na proslost bili bi u raju. Ali to i nije lako izvodljivo jer i ostali ljudi ne zive tako. A i telo ima vek trajanja ali dusa ne, zato je potrebno da dusa zivi u sadasnjoti, i obzirom da zivimo u svetu u kome zivimo zato i trebamo oprostiti a ne zaboraviti, tj pravilno suditi o necemu a ne voditi se predrasudama.

Uglavnom zato smo pozvani na pravilan sud, a tek mozemo doneti kada budemo u " necijim" cipelam, ili kad nekoga upoznamo.

I zato i treba upoznavati ljude sa drugacijim misljenjima jer mozemo od njih saznati nesto sto nismo znali ili smo bili u nekoj zabludi.

Ali eto jedan primer osoba koje zive u sadasnjosti i prave vere po meni " izjava Ivanuske za njenu prijateljicu koja se molila da je buduci muz pozove telefonom, i udala se za njega" to je dobar primer zivota u sadasnjosti.

Itako ja se bas isfilozofirah al sto kaze Lane Gutovic ne moze da skodi. Ja, ne praktican, ali ovako filozovski nastrojen mogu biti dobar prijatelj a los suprug

. ??? ( Salim se malo).

Expand  

Kada je reč o naglašavanju toga da treba živeti u sadađnjosti,naravno,međutim ono što je prošlo ne treba odbaciti tek tako,jer ako ništa nosimo neko lepo ili manje lepo iskustvo,ono što se još nije desilo,i pripada budućnosti,takodje nije nešto što treba ignorisati,neke stvari se mogu planirati,predvidjati ili očekivati.Međutim,neretko ljudi glorifikuju život u sadasnjosti onim stihom narodne pesme "Uzmi sve što ti život pruža,danas si cvet sutra uvela ruža...".Sa cvećem je tako,no neki ljudi ,a i žene znaju biti bolji  u nekim godinama.A i to da uzmemo sve što nam život pruža je vrlo relativno,život pruža svašta,nije sve za uzimanje.

Moje pominjanje predrasuda u kontekstu odnosa prema godinama,kada su u pitanju žene,dovodi do tog odgovora žena koji je naglašeno feministički.

Nisam pristalica velike razlike u godinama kada je reč o vezama ili brakovima,mada svima nam je poznato da u velikom procentu su muškarci ti koji se žene ženama mladjim 5,10,15 ili 20 godina.Obrnuto je redje.I onda se desi da npr.Verica Rakočević se uda za muškarca mladjeg od nje 30-35 godina,i onda je svi prozivaju,zašto? U tom smislu sam govorila o predrasudama,mentalitetu i sl.

A da ne pominjemo oženjene muškarce,zato ima kod nas neka pesma sa refrenom "Oženjen,ali ništa ozbiljno".Za žene nema takve pesme,mada možda usledi i odgovor žena "udata,ma ništa ozbiljno". Eto to je sadašnjost,no da li je lepa,e to je stvar svačijeg odosa prema životu,vrednostim ai sl.

Svaka čast onima koji žive lepu prošlost,sadašnjost i izvesnu i lepu budućnost,koji su se našli u nekoj svojoj lepoj priči,i u vezi su ili braku.

Postoje žene npr.čiji je stav da oženjen muškarac ne može biti dobar muškarac za njih, makar bio i Dzordz Kluni. Svako ima svoje prioritete.I treba uvažavati svaćiji stav čak i ako se razlikuje od našeg,ali prvenstveno poštovati svoj.

Нифада :)

Подели на овим сајтовима

Ako vredi,ljudi će čuvati prijateljstvo,a u prijateljstvu nema "uvelih prijatelja,ako je pravo". Nešto je moguće,nešto nemoguće.Neko rizikuje moguće zbog nemogućeg,neko čuva moguće i ne rizikuje,sve zavisi.

Ove reči iz Malog princa su upravo odgovor na onaj refren "uzmi sve što ti život pruža,danas si cvet,sutra uvela ruža"-kako kome:1405_love:Jer žena je ipak više od cveta,iako voli da dobije cvet :)

Nije svako za sve.

mali-princ-citati.jpg

Нифада :)

Подели на овим сајтовима

On 30. 1. 2020. at 22:52, Нифада рече

To je možda samo tvoja percepcija .

Expand  

...

On 30. 1. 2020. at 22:52, Нифада рече

Opštepoznat stav je da kod nas žene nazivaju babe, cim predju četrdeset godina, termin deda se uglavnom koristi za očevog oca.

Expand  

...

Koji nije nigde opste poznat, osim u glavama teskih nosaca predrasuda...

Ovo iznad ti je npr. jedna kilometarska predrasuda, a cinjenica da si krenula da mi dokazes kako nemas predrasude upravo jednom takvom, i to vrlo velikom, govori da se u stvari stalno kreces u vazduhu zasicenom predrasudama. Bolje ti je da se ne zaleces u prazno, nego da malo promislis pre nego sto nesto napises.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

On 31. 1. 2020. at 11:51, obi-wan рече

osim u glavama teskih nosaca predrasuda...

Expand  

Који су дебела већина, из безброј разлога.... Па када нпр. у јутарњем програму на националној фреквенцији одвежу једног малоумника попут Марић Јована, пропалог естрадног психијатра, који ладно изјави - Женама после 50 откуцава биолошки сат и тад сте ништа - то не утиче само на ставове других према педесетогодишњакињама, већ и на стварање слике о себи код самих тих жена. Може да се каже да је у нашој средини овакав поглед на жену после 50. год скоро па правило, и ко то не говори ипак тако мисли.

Подели на овим сајтовима

On 31. 1. 2020. at 12:08, АлександраВ рече

Који су дебела већина, из безброј разлога.... Па када нпр. у јутарњем програму на националној фреквенцији одвежу једног малоумника попут Марић Јована, пропалог естрадног психијатра, који ладно изјави - Женама после 50 откуцава биолошки сат и тад сте ништа - то не утиче само на ставове других према педесетогодишњакињама, већ и на стварање слике о себи код самих тих жена. Може да се каже да је у нашој средини овакав поглед на жену после 50. год скоро па правило, и ко то не говори ипак тако мисли.

Expand  

Ne, nisu vecina ovde kod nas, nego je to izgleda tamo u prestonici, sto nas opet i iznova neminovno dovodi do zakljucka koliko je taj grad postao malogradjanski, da ne kazem seljobeski. Ovde kod mene zene gledaju kao zene, ni manje ni vise od toga. A svako godiste nadje sebi drustvo i srodne duse.

Drugim recima, ovde se pod "baba" ne misli na neku navodnu ruznocu koja ide s godinama (jer tako nesto i ne postoji, osim u Bgdu, izgleda), nego na porodicni status doticne zene. Ima kod mene u komsiluku jedna baba od cca 55-6 godina, kojoj se niko ne ruga ni na koji nacin, daleko bilo, a mnogi je (muski narocito) izuzetno cene i uvazavaju jer sa muzem u istoj ravni vodi njihov porodicni posao.

Da sad ne idemo u visoke sfere, kad npr. meni ujak prica za jednu baku (baka = 75+ godina), kako je preduzimljiva i sposobna, i kaze mi "to ti je bre `ajduk zena!"

Iz prilozenog se, dakle, vidi da se u nas zene cene i uvazavaju kao ljudi, i do sad nisam nijednom sreo (46 godina mi je) nijednog muskog koji bi neku u cca 50+ godina zvao "babom" u tom nekom pogrdnom smislu. A bome ih znam podosta slicnih godista koje izgledaju prefinjeno lepo i zanosno.

Savet: selite se odatle sto pre, a ovde u Sumadiji ste uvek dobrodosli. :mahmah:

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

I da - ma`nite se vise te televizije, to je tehnologija koja ce neminovno da se ugasi, ne dajte joj goriva sopstvenim zivcima i zdravljem.

Подели на овим сајтовима

On 31. 1. 2020. at 12:32, obi-wan рече

I da - ma`nite se vise te televizije, to je tehnologija koja ce neminovno da se ugasi, ne dajte joj goriva sopstvenim zivcima i zdravljem.

Expand  

Телевизију данас гледају само бабе и деде од преко 50 година... :smeh1:

Подели на овим сајтовима

Где си Оби, кућо стара :drugarstvo:

On 31. 1. 2020. at 12:32, obi-wan рече

Expand  

Мањивам се ја телевизије, информишем се на други начин, али! ТВ гледа Србија дан-ноћ, и сво то ђубре које се на њој емитује свакако утиче на ставове, итд...

On 31. 1. 2020. at 12:31, obi-wan рече

da se u nas zene cene i uvazavaju kao ljudi

Expand  

Мени је стварно веома драго када чујем овако нешто, искрено, али, то што је у твом окружењу није исто за неко друго. И не,

On 31. 1. 2020. at 12:31, obi-wan рече

nego je to izgleda tamo u prestonici, sto nas opet i iznova neminovno dovodi do zakljucka koliko je taj grad postao malogradjanski, da ne kazem seljobeski.

Expand  

није то само овде у престоници , мислим да ни у осталим већим градовима није толико присутан тај став, овде су жене у тим годинама које срећеш испуњене, јаке, самосталне, брину о свом изгледу, слободним активностима и некаквој каријери, и заиста изгледају млађе и не седе на клупи са плетивом и вуненим прслуком на којем пише 50, нити су дигле руке од живота јер су Марићево "ништа". За њих нико ни не мисли да су бабе, чак и када су бабе својим унучићима. Овде се нарочито популаризовао став "да је старост болест" и можеш да видиш лудило јурњаве за подмлађивањем на све могуће начине. Али, то је један део. Чим разгрнеш тај сјај, испод је огроман број измождених, уморних, сиромашних, болесних, незапослених и свакаквих других жена, које постају "бабе" и раније, у четрдесетим годинама, јер ако се не фарба, ако не зарађује, не вози бајс, не шминка се, онда је она баба. И то нема везе са сељоберским (истина да је постао и више него престоница малограђанштине) Београдом, или Новим Садом, Нишом, итд..., већ са укупним стањем у Србији, али и менталитетом људи који живе у њој. Баба си за "модерне" јер ниси фитнес манијак, не једеш чиа семенке, и ниси на справицама, немаш вештачке нокте и бар мало ботокса, а баба си и за "традиционалне" јер не рађаш више, спорије скуваш ручак, немаш дугу офарбану  косу јер су ти хормони оћелавили главу, носиш удобну а не модерну одећу, и зеваш од досаде када се прича о сексу. Штајазнам, мени не смета да ми неко каже баба, па чак ни подругљиво, ја волим своје године и оно што су ми донеле, мени су јадни људи који на основу старости цене нечију употребну вредност. Мени кажите да сам баба слободно :smeh2:

Подели на овим сајтовима

On 31. 1. 2020. at 13:10, АлександраВ рече

није то само овде у престоници ,

Expand  

Није, овде је јуче умро од грипа човек од 82 године, хроничан бубрежни болесник. Коментари на то су ишли од подсмевања што новинари лажу - јер неко од 82 године очигледно више није човек и онда кад кажу да је жртва грипа то је лаж - до чуђења што се неко од 82 године лечи уопште и што новинари траће време читалаца објављујући такву вест.

Подели на овим сајтовима

Овде се нарочито популаризовао став "да је старост болест" и можеш да видиш лудило јурњаве за подмлађивањем

Expand  

A ovde nije, o tome ti sve vreme i pricam.

Где си Оби, кућо стара :drugarstvo:

Expand  

:pivo:

Подели на овим сајтовима

On 31. 1. 2020. at 14:01, GeniusAtWork рече

Није, овде је јуче умро од грипа човек од 82 године, хроничан бубрежни болесник. Коментари на то су ишли од подсмевања што новинари лажу - јер неко од 82 године очигледно више није човек и онда кад кажу да је жртва грипа то је лаж - до чуђења што се неко од 82 године лечи уопште и што новинари траће време читалаца објављујући такву вест.

Expand  

Brate, cijim komentarima? Normalnih ljudi? Ma jok, nego one male sitne i zatupele mase koja visi po internetu i deli "pamet" svaki dan.
Tak`ih je, `fala Bogu, srazmerno malo prema onim drugim - ipak, vrlo normalnim - ljudima.

Kazem opet - ne dajte da vam mediji potamne rasudjivanje, jer sve to sto govorite je odraz onog sto oni zele da se govori.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...