Jump to content

Зоран Ђуровић: Јављење светаца у есхатолошким телима

Оцени ову тему

Препоручена порука

A bezvremena večnost je večna sadašnjost po nekoj definiciji.A sadašnjost je isto tako vreme,ili trenutak,tačka vremena.Tako da opet imaš vreme-vreme.

Nemas, zato sto u vecnosti ne mozes da uzmes stopericu i izmeris odredjeni vremenski period jer nemas sta izmeriti. Ovde mozes, uzmi pa proveri. 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 994
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Ако Павле не може да те поучи, ава ће још мање моћи...

Могуће је да ви погрешно тумачите Апостола Павла. Једно је вечна воља, то свезнање Божије које је потенцијал свих могућности, па чак и самога зла - јер Бог познаје зло такође пре постања твари.

Међутим, друго је остварење те воље Божије. С појавом човека пружена је могућност (укључујући појаву зла) која није детерминисана - јер човек је могао али није морао да сагреши, тако да када је човек сагрешио био је изненађен чак и сам Бог.

Вама је та слобода коју човек има, у односу на Бога који даје ту слободу, једна врста ,,гатања'' од стране Бога. Зато вам је боље што сте изабрали да слобода у правом смислу не постоји, него је довољно бити јуродив да би се то амортизовало.

Понављам сада што сам већ говорио, о важности разликовања између ,,воље'' и ,,остварене воље'' - те разлике коју је наглашавао св.Максим Исповедник. Размислите о тој разлици која указује на то да постојање одређене Божије воље, не значи да је та воље нужно остварена - тобоже, због тога што је за Бога све ,,вечно сада'', мора бити да је све већ остварено.

Ако би тако било, као што мислите, онда остварење воље никада није ни почело, него је све што се тиче појма воље већ остварено, и то, како тврдите, чак из перспективе вечности. Овим упадате на страну сукобљених са св.Исповедником.

Значи само размислите о тој разлици између ,,вечне воље'' с једне стране, и ''остварене воље'' са друге стране. Лепо је то што узвисујете Есхатон, међутим, ништа тамо није толико спектакуларно колико наручје у Богу Оцу.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Ne znam, da li desno oko moze bas da gleda ulevo a da svest ostane bistra.

Bog ne moze biti iznenadjen, izvini ali zaista ne moze. Bog moze da pokazuje ljudske osobine u drugoj prirodi Druge Licnosti S.Trojice ali govoriti kako Bog biva iznenadjen postupkom coveka, je zaista cudno.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

јер човек је могао али није морао да сагреши, тако да када је човек сагрешио био је изненађен чак и сам Бог.

Ти не видиш до каквих те апсурда воде аксиоми које слапачки следиш? Овакав став нисам нашао ни код једног Оца, а богме ни јеретика! - Хајде, цитирај ми једног јединог оца који је овако нешто рекао, а ја обећавам да ћу да поједем одштампаних тридесетак страница ових текстова које скоро написах!  

Подели на овим сајтовима

Svetitelji nam se javljaju iz putira vecnosti.

Deo odgovora o.Save, o.Zoranu (mislim da je citirani deo, o.Smemana)

Zapalo mi za oko a dobro ga je se podsetiti sada ovde.

Kako razmisljaju sada svetitelji, evo upravo sada dok ovo pisem a vi citate, na ovu temu?

Mozda bi sveti Nikolaj lako govorio o tome... kad bi upitao, duha ili svetitelja slavite?

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Ти не видиш до каквих те апсурда воде аксиоми које слапачки следиш? Овакав став нисам нашао ни код једног Оца, а богме ни јеретика! - Хајде, цитирај ми једног јединог оца који је овако нешто рекао, а ја обећавам да ћу да поједем одштампаних тридесетак страница ових текстова које скоро написах!  

Треба само спустити лопту кад је потребно. Не бих ништа друго.

О томе да Бог није унапред знао дефинитивни избор Адама пре пада, чуо сам неком приликом од владике Игнатија Мидића. Претпостављам да је владика за подршку томе имао став Зизјуласа, који, чини ми се, може да се сагледа у следећем тексту који сам издвојио као ,,О Божијем предвиђању и слободи'':

https://www.pouke.org/forum/topic/24300-slobodna-volja-i-borba-izmedju-dobra-i-zla-u-coveku/page-45#entry846754

Мислим да ово питање сеже дубоко и да нема пуно Светих који су га дотицали. Било би добро истражити.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Свом првобитном плану Бог на известан начин није предвидео све ове околности које је човеков пад створио.

створило је нову стварност која Бога приморава да измени првобитни план.

Vaistinu glupos...

Подели на овим сајтовима

Nemas, zato sto u vecnosti ne mozes da uzmes stopericu i izmeris odredjeni vremenski period jer nemas sta izmeriti. Ovde mozes, uzmi pa proveri. 

Nemaš ni ovde šta da meriš,realno.Vreme je apstraktan pojam.Mogu da gledam samo neke promene i da ubacim vreme da bi merio brzinu tih promena.Vreme su ,,stvorili,, ljudi,vreme nije realna fizička(pojavna) veličina.Ono što jeste su promene 

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Међутим, друго је остварење те воље Божије. С појавом човека пружена је могућност (укључујући појаву зла) која није детерминисана - јер човек је могао али није морао да сагреши, тако да када је човек сагрешио био је изненађен чак и сам Бог.

.

Onda nije sveznajući.I za njega je budućnost onda neizvesna.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Брзина светлости само анулира кретање кроз време и ту димензију претаче у кретање кроз простор. Што се већом брзином крећеш то је време спорије, а са брзином светлости време стаје.

Samo mala ispravka: vreme na tvom satu za tebe uvek teče jednakom brzinom. Da li sediš ispred kompjutera, voziš bicikl ili letiš u svemirskom brodu koji se kreće 99,99999% brzine svetlosti, ti nikada nećeš primetiti neko usporavanje vremena na tvom satu, tj. u tvom referentnom sistemu. To usporavanje vremena na tvom satu može da primeti samo neki drugi posmatrač iz svog referentnog sistema kada uporedi vreme kod sebe i kod tebe. On će onda videti da tvoj sat kuca sporije od njegovog - i ti ćeš to isto misliti za njega (samo neko drugi može da vidi vreme kako usporava na njegovom satu, nikad on sam), da njegov sat kuca sporije od tvog. Zato se zove teorija relativiteta, jer svako za sebe misli da miruje, a da se onaj drugi kreće. I onda sledi da ne postoji apsolutno kretanje ili apsolutno mirovanje.

E, sad, pošto znamo će taj drugi posmatrač videti da se vreme na tvom satu usporava što se brže krećeš, šta bi se desilo ako bi dostigao (kao što ne možeš) brzinu svetlosti, da li bi on video da je za tebe vreme stalo? Ovo je malo uvrnuto i tu ne postoji jasan odgovor: u trenutku kada bi ti dostigao brz. svetlosti, formula kojom bi on izračunao vreme na tvom satu (i ti na njegovom, samo opet da ponovimo) bi uključivala deljenje sa nulom, što se u matematici obično vodi kao nedefinisano. Tako da ne postoji definitivni odgovor šta bi se desilo u takvoj situaciji, takve situacije nema u prirodi. Isto važi ako bi ti uspeo da ideš brže od svetlosti: on bi video vreme na tvom satu ne kao negativno, nego kao imaginarno. Ovo znači da bi računica uključivala imaginarnu jedinicu, i, tj √-1. Imaginarno vreme takođe nema veze ni sa čim što znamo o prirodi i nemoguće je dati bilo kakav smislen odgovor šta je to i šta bi se dešavalo u takvom slučaju.

:)

Подели на овим сајтовима

О тој релативности сам и желео да нагласим. Време не можемо да зауставимо због стреле времена која зависи од пораста ентропије.

Слично овом што је рекао 'Kratos':

Vreme su ,,stvorili,, ljudi, vreme nije realna fizička (pojavna) veličina. Ono što jeste su promene.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Onda nije sveznajući. I za njega je budućnost onda neizvesna.

Будућност је за Бога неизвесна у оној мери колику слободу човек има. Међутим, то не значи да Бог не зна све могућности, јер све што је могуће, што може да се догоди, вечни је потенцијал воље Божије.

Тиме што вечна воља садржи план о човеку који садржи слободу, Бог не зна дефинитивно који избор ће човек учинити док се тај избор не оствари. Тај избор је непосредно везан за Божије дејство, тј. остварење воље Божије која у односу на човека - као и на пали свет - може бити у благовољењу, с једне стране, и допуштењу са друге стране када се ради о промашајима и последицама које доноси човек.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Nemaš ni ovde šta da meriš,realno.Vreme je apstraktan pojam.Mogu da gledam samo neke promene i da ubacim vreme da bi merio brzinu tih promena.Vreme su ,,stvorili,, ljudi,vreme nije realna fizička(pojavna) veličina.Ono što jeste su promene 

Samo sto u vecnosti nema tih promena i zato je suprotna od vremena. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...