Jump to content

Kako naša djeca kroz školske lektire uče da je normalno biti nasilan

Препоручена порука

Не знам где си и када ишла у школу, али ово се од памтивека чита у средњој школи, у осамнаестој години. Можда си помешала нешто?

Ne, isla sam na literarnu sekciju i citali smo, nije bilo obavezno, vec ko je htio vecu ocjenu... a u srednjoj je bila u drugom razredu.

Подели на овим сајтовима

Mi smo to citali u sestom razredu... da je knjiga neko remek djelo, jeste, ako si obozavalac Sofi Kinsele... mislim, rijecnik primitivan, radnja takodje... 

Da si rekao da si odusevljen Bednim ljudima, pa ajde...

Nije samo stvar naterati đake da čitaju knjige tako što ćeš da ih nagradiš/kazniš ocenom nego da im pokažeš da književnost nije dosadna i da za svakoga ima nešto, da im pikažeš da čitanje knjiga može da se voli, a ne da bude dsamo tamo neka stvar koju moraju da odrade.

Подели на овим сајтовима

Ovo je zapravo jedina lektira koju sam pročitao u srednjoj školi, mislim pročitao sam još dve ali ono to ne računam jer ih nisam čitao kao lektire nego pre nego i što sam znao da će trebati za lektiru.

Bas se pitam zbog cega si bas NJU procitao :)

Подели на овим сајтовима

Nije samo stvar naterati đake da čitaju knjige tako što ćeš da ih nagradiš/kazniš ocenom nego da im pokažeš da književnost nije dosadna i da za svakoga ima nešto, da im pikažeš da čitanje knjiga može da se voli, a ne da bude dsamo tamo neka stvar koju moraju da odrade.

Pa dobro, cak ni ovjde na forumu nije dozvoljeno primitivno izrazavanje, dok u toj knjizi jeste, '' umjetnicka sloboda'' ... Ja bih za tu umjetnicku slobodu, dobila jedinicu kao vrata, opomenu r.s. i ukor direktora... knjiga je ultra primitivna, i moze da se dopadne samo onima, koji nisu sposobni da shvate nesto vise od tuca, seksa, i slicnih gluposti... Da si odusevljen Strancem, Bracom Karamazovi, Don Kihotom, Necistom krvi i sl, pa ajde, da kazem da postujem, ali ovo...

Trebali bi onda i da uvedu i Pedeset nijansi sive, i iz toga moze dosta da se nauci, zar ne?

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Pa dobro, cak ni ovjde na forumu nije dozvoljeno primitivno izrazavanje, dok u toj knjizi jeste, '' umjetnicka sloboda'' ... Ja bih za tu umjetnicku slobodu, dobila jedinicu kao vrata, opomenu r.s. i ukor direktora... knjiga je ultra primitivna, i moze da se dopadne samo onima, koji nisu sposobni da shvate nesto vise od tuca, seksa, i slicnih gluposti... Da si odusevljen Strancem, Bracom Karamazovi, Don Kihotom, Necistom krvi i sl, pa ajde, da kazem da postujem, ali ovo...

Trebali bi onda i da uvedu i Pedeset nijansi sive, i iz toga moze dosta da se nauci, zar ne?

Oečkuješ od ćaka koji imaju 17, 18, 19 godina da zavole ozbiljnu literaturu i da o čemu se u tom dobu uglavnom razmišlja nego o seksu.

Recimo knjiga koja me je privukla čitanju negde prva srednje (pre toga ništa čitao nsiam jer su sve lektire bile dosadne i retko koja je odgovarala uzrastu đaka koji su je čitali) je bio Lovac u žitu, a da se ne lažemo ni tamo ne manjka seksa tuča i ostalog.

Подели на овим сајтовима

Oečkuješ od ćaka koji imaju 17, 18, 19 godina da zavole ozbiljnu literaturu i da o čemu se u tom dobu uglavnom razmišlja nego o seksu.

Recimo knjiga koja me je privukla čitanju negde prva srednje (pre toga ništa čitao nsiam jer su sve lektire bile dosadne i retko koja je odgovarala uzrastu đaka koji su je čitali) je bio Lovac u žitu, a da se ne lažemo ni tamo ne manjka seksa tuča i ostalog.

Dobro, onda mozes da predlozis da se u skolske lektire uvrste Grabljivica, Kupoholicarka i njena sestra, Beogradjanka, Srce od silikona... 

Подели на овим сајтовима

Nezgodno je kad oni koji se bave ili bi se bavili time kako deca uče književnost niti je razumeju niti vole, pa misle da su i deca takva. Da doživljavaju svaki tekst kao neku usko moralističku pouku.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

" Кад су цветале тикве " је књига о једном времену. И као таква не мора да буде лепa, јер ни време није било лепо. Мени се допала. Лепо описује трулеж и духовно пропадање које је у Србију донео комунизам. У ствари, семе које је донело плод који данас имамо.

Подели на овим сајтовима

Nezgodno je kad oni koji se bave ili bi se bavili time kako deca uče književnost niti je razumeju niti vole, pa misle da su i deca takva. Da doživljavaju svaki tekst kao neku usko moralističku pouku.

Dosli su u skolu da nauce nesto, da budu obrazovani, kulturni, zreli... a ne da uce o seksu i tucama, pa zato im ne treba skola, neka izadju na ulice, neka klosare.

Подели на овим сајтовима

" Кад су цветале тикве " је књига о једном времену . И као таква не мора да буде леп , јер ни време није било лепо .Мени се допала . Лепо описује трулеж и духовно пропадање које је у Србију донео комунизам . У ствари, семе које је донело плод који данас имамо  .

Pa onda smo mogli da citamo i Marka Vidojkovica, sto da ne?

Подели на овим сајтовима

Dobro, onda mozes da predlozis da se u skolske lektire uvrste Grabljivica, Kupoholicarka i njena sestra, Beogradjanka, Srce od silikona... 

Ako će se time povećati interesovanje mladih za književnost neka. Evo imam drugove sa kojima sam krenuo od Kad su cvetale tikve i lovca u žitu i veruj mi nisam tu stao.

Jer knjiga koja ma koliko dobra, poučna bila ukoliko je niko ne pročita ne vredi ništa, a to je trenutno slučaj sa lektirama.

Подели на овим сајтовима

@Драгана.

Гаго, 'ел си сигурна да на основу твог свеопштег ламента над квалитетом литературе за лектиру и онога што си нашла у неким од дела које си поменула, а изразила афирмацију за нека друга, па ту ставила и "Нечисту крв"... Мсм, како се то уклапа са претходним?

Подели на овим сајтовима

Ajde ovako. Da li je bolje dati nekome u srednjoj školi da čita nešto gde nema seksa i tuča itd. a da on to ne pročita nego jednostavno nađe na internetu o čemu se radi vidi za 10 minuta i završi sa tim. Ili da mu daš da čita nešto gde ima i jednog i drugog, ali da ga samim tim "navučeš" na knjižeevnost, a taj navučeni na književnost za 5-10 godina sigurno neće ostati na knjigama sa seksom i tučama, već će preći na nešto drugo i ko zna koliko knjiga pročitati, dok onaj prvi verovatno neće pročitati ništa?

Подели на овим сајтовима

@Драгана.

Гаго, 'ел си сигурна да на основу твог свеопштег ламента над квалитетом литературе за лектиру и онога што си нашла у неким од дела које си поменула, а изразила афирмацију за нека друга, па ту ставила и "Нечисту крв"... Мсм, како се то уклапа са претходним?

Ok, ali kada uporedis Necistu krv i Kad su cvetale tikve... za koju bi se prije odlucio? 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...