Jump to content

Правопис српског језика

Danijela

Препоручена порука

• 3 months later...

12219346_10153676680390120_4521943490871

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

sv. Ignjatije Brjančanjinov

Подели на овим сајтовима

Није да се нешто разумем, али правилно је ( :D ) ''с обзиром на'', тако да је ''с'' неправилно прецртано.  :)

Ово остало је у реду.  0703_read

(4+) Тодор

:)))  

Подели на овим сајтовима

• 4 weeks later...

logo_c.png

Добро дошли!

На овом сајту можете наћи решења за најчешће језичке недоумице.

Коришћење је веома једноставно. Унесите реч или израз који желите да проверите. Добићете објашњење како се правилно пише. Уколико у бази не постоји одговор, упит се аутоматски прослеђује нашем лектору који ће одговорити на ваша питања. Молимо вас за стрпљење - добијамо огроман број питања и није увек могуће одговорити у кратком року.

www.KakoSePise.com представља наш скроман допринос унапређењу писане комуникације.

Ненад Батоћанин, директор пројекта
Весна Тешић, лектор
Никола Лончар, програмер
Александар Илић, програмер
Синиша Петровић, дизајнер

"Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31)

podviznickaslova.wordpress.com

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

@@Paradoksologija

Е, ти ми требаш! :) Мислим да је ово у твом домену. А може наравно и било ко други. Како је правилно писати упитник и узвичник заједно: Овако?! или Овако!?

Ја све нагињем ка овом првом.

Thx a lot! :)

Подели на овим сајтовима

@@Paradoksologija

Е, ти ми требаш! :) Мислим да је ово у твом домену. А може наравно и било ко други. Како је правилно писати упитник и узвичник заједно: Овако?! или Овако!?

Ја све нагињем ка овом првом.

Thx a lot! :)

Pravopis kaze da moze i jedno i drugo.

Neki iznose misljenje da ako je recenica upitna, lepse bi bilo staviti ?!, a ako nije, vec se na drugi tip recenice dodaje ? zbog cudjenja, onda staviti !?

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Pravopis kaze da moze i jedno i drugo.

Neki iznose misljenje da ako je recenica upitna, lepse bi bilo staviti ?!, a ako nije, vec se na drugi tip recenice dodaje ? zbog cudjenja, onda staviti !?

Hvala puno! Tek sad vidim, nisam dobio notifikaciju.

To sam se dugo pitao kako je ispravno, pa reko što da ne pitam!?

:)

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

12924452_10154831782664968_3238320007409

Италијанска глумица Моника Белучи подржала је акцију „Негујмо српски језик“, која се бави неговањем и заштитом српског језика, писма, опште језичке културе и писмености. Познато је да Моника Белучи тренутно сарађује са српским режисером Емиром Кустурицом на филму „На млечном путу“, у којем глуми једну од главних улога, и за који је почела да учи српски језик. Моника је у више наврата понављала да је „заљубљена у нашу земљу, обичаје и језик“, а оваквим поступком је то показа и у пракси. Кампања „Негујмо српски језик“ има за циљ да се, уз учешће познатих личности и истицање различитих језичких поука, грађани подстакну да воде рачуна о томе како пишу и говоре, да се подигне ниво свести о значају неговања исправног писања и говорења. (Извор: Новости - http://bit.ly/1USrs0t )

https://www.facebook.com/Meet.the.Serbs/photos/a.10150460039364968.459018.53552959967/10154831782664968/?type=3&theater

Подели на овим сајтовима

• 2 months later...
Подели на овим сајтовима

• 3 months later...

ova je odlična! ovo je teško objasniti djeci od 10-ak godina, ali i mnogima odraslima, i uz to, školovanima! :)link

11222623_886592674761586_3280684939609840329_n.jpg?oh=74a9779655102ce3aae17d25acb73f1e&oe=58433E33

jes' da se negacija uz  glagol piše odvojeno - npr. 'ne mogu' (osim u ovim izuzecima: nemoj, neću, nema, nisam); ali se u pridjevima i prilozima, kao i imenicama, piše sastavljeno - 'neistina, nemiran, neočekivano' liink

12108068_883091781778342_7541923550810372652_n.jpg?oh=868f798a7dabbdc24f86889eb720f553&oe=5841A56D

Подели на овим сајтовима

• 3 years later...

Молим за стручно разјашњење.

Ако се две особе налазе на две локације и једна од њих каже: "Хоћеш ли овде ( кући ) да ручаш или тамо ( у ресторану)? " - да ли  одговор "тамо" подразумева ручак код куће, ако се особа већ налази у ресторану? 

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Sanja Т. рече

Молим за стручно разјашњење.

Ако се две особе налазе на две локације и једна од њих каже: "Хоћеш ли овде ( кући ) да ручаш или тамо ( у ресторану)? " - да ли  одговор "тамо" подразумева ручак код куће, ако се особа већ налази у ресторану? 

Свеједно, важно да има шта да се једе.

:)))(извини мор'о сам)

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...