Jump to content

Зоран Ђуровић - Онан - Онанија

Дејан

Препоручена порука

пре 7 минута, Kafanski amater рече

Чини ми се да је пре пао у блуд са женом, па су насајту Светосавља поствљали питање како је могао да буде епископ.

Мора да се види оригинал, али ја за то сада немам времена. Из Јустина се да закључити да је блудио са мушкима. То за Грке није ништа чудно. 

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Родољуб Лазић рече

Дејане, батали шупље тобож-духовитости.

Само ти греди са својим "авом", кад ти је већ толико стало да му правиш друштво тамо куда је кренуо. 

Dobro Rodjo, nemoj biti na kraj srca.

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Bokisd рече

Pa, sad, recimo ako je bio lakomislen (definicione - Lakomislen je onaj koji brzopleto i nepromišljeno donosi neke važne odluke), onda je sa njima je ucestvovao u raznim gresima,.... i prljao se necistim gresima.

Ali bre Ziko, koja je poenta ove price :scratch_head: sa Nifontom i eto opet nekom 'navodnom' homo pricom ? 

Odgovorio sam Dejanu, napisao sam već.

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Zoran Đurović рече

Мора да се види оригинал, али ја за то сада немам времена. Из Јустина се да закључити да је блудио са мушкима. То за Грке није ништа чудно. 

IMG_20210105_235048.jpg

... и сав живот свој Христу Богу предајмо

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Жика рече

Odgovorio sam Dejanu, napisao sam već.

al si me udostojio odgovora.....:smeh1: .... mrzi me da trazim,.... al mi nesto drugo sad simptomaticno,..... bila prica na forumu, ma eto homo, njima je tesko i teze od nas da se bore sa svojim stvarima, neka ih takve u crkvi .... i sad vidimo na primerima (ako su pouzdani) da onaj koji hoce da bude hriscanin moze da se bori i sa ovim homo grehom i da se na kraju i izbori.... nije lako, ali eto mozda i imamo ove primere sa Nifontom i Rouzom.... 

Подели на овим сајтовима

пре 26 минута, Kafanski amater рече

Ово је из првог издања рашко призренске епархије издато 2003.

Не, мене не итересује српски текст, него грчки оригинал. И кажем да немам времена јер морам под хитно да предам 2 студије за штампу, једна на ит., друга на срп. 

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Zoran Đurović рече

Не, мене не итересује српски текст, него грчки оригинал. И кажем да немам времена јер морам под хитно да предам 2 студије за штампу, једна на ит., друга на срп. 

-Πώ πώ! Τι αδιάντροπος! Τι ταραξίας! Στην οικουμένη δεν έχει τον όμοιό του!

Έλεγαν οι άνθρωποι, και φρόντιζαν να τον αποφεύγουν.

Τάχα για να ξεχάσει τους γονιούς και τον καϋμό της ξενιτιάς, άρχισε να

συχνάζει και στα θέατρα και στα καπηλειά και στα κακόφημα νυχτερινά κέντρα. Το

ξημέρωμα τον έβρισκε να πίνει, να χορεύει, να τραγουδάει, να αισχρολογεί...

Μα το πιο αξιοθρήνητο ήταν, πώς έπεσε στο βούρκο των σαρκικών

αμαρτημάτων. Έσμιξε με νέους ακόλαστους κι έφτασε στο σημείο να λερώνει, μαζί

μ’ αυτούς, την καθαρότητα της ψυχής του, πέφτοντας σε πορνείες, μοιχείες, ακόμα

και σε σοδομίες!...

Μέρα με τη μέρα σκοτιζόταν, καθώς βούλιαζε μέσα στην αμαρτία. Όλο και

παρασυρόταν από τις πανουργίες του σατανά. Και όλο πιο θρασύς γινόταν.

Κουβέντα δεν σήκωνε. Όποιος αποτολμούσε να του πει κάτι, δεχόταν βρισιές και

χτυπήματα.

Подели на овим сајтовима

On 5.1.2021. at 20:15, Zoran Đurović рече

НИЈЕ ИЗЛАПЕО АВА!!! Алелуја! :sunce:

Јесте Јаков. Ево из Џастиновог житија:

Пошто девојка она остаде код њега, ђаво искористи прилику. Видећи га самог у пустом месту са девојком, ђаво потеже своје замке: покрену у њему ружне мисли и нечисту телесну жељу, и силно га похотом распали. И он, кога не улови блудница упућена од Самарјана; он, који руку своју сажеже (да не би мастурбирао),...

Ко је читао Житије Преподобног Јакова Постника (4/17. март) зна да он своју руку није ставио у ватру да би се сачувао од греха рукоблуда (мастурбације, онаније). Његово житије (Житија Светих за месец март, Преп. Јустин Ћелијски) може се у електронској форми прочитати на следећој страници:

https://svetosavlje.org/zitija-svetih-4/5/

Пошто девојка она остаде код њега, ђаво искористи прилику. Видећи га самог у пустом месту са девојком, ђаво потеже своје замке: покрену у њему ружне мисли и нечисту телесну жељу, и силно га похотом распали. И он, кога не улови блудница упућена од Самарјана; он, који руку своју сажеже (да не би мастурбирао), да би сачувао целомудреност и чистоту; он, који чудеса чињаше, ђаволе изгоњаше, – страшно запаљен блудном похотом, заборави на страх Божји, заборави толике своје подвижничке многогодишње трудове, заборави на дар исцељивања који беше добио од Бога, и онако стар, побеђен од ђавола – паде: обљуби девојку, упропасти и њену и своју девственост, оскврни своје тело и душу, и уништи све своје пређашње трудове подвижничке. Но не беше му доста учинити овај један тешки грех, него учини још и тежи. Јер као што човек који се омакне са планинске литице лети у провалију падајући с камена на камен и разбијајући се, тако се догоди и њему: оклизнувши се у један велики грех, он паде у други већи и страшнији, додајући безакоње на безакоње. Јер ђаво му убаци у душу плашљиву помисао, те он мишљаше у себи, говорећи: Девојка ће казати родитељима да сам је обљубио и упропастио. То ће бити за мене страшна брука и срамота. И ја ћу због ње бити у великој опасности од њих.

И он, нахушкан на то од ђавола, устаде, уби невину девојку, мислећи да ће на тај начин сакрити од људи свој први грех, и избавити се срамоте. Па и на томе се не заустави, него се рину у још један грех: тело девојкино, које својом нечистотом оскврни, и својом руком немилосрдно уби, не сахрани по пропису у земљу, него га без икаквог сажаљења баци у реку.

Како се десило да велики подвижник начини тако велике грехе објашњено је у Житију. На жалост, из овако исецкане приче не може се схватити, још мање сагледати, контекст његовог пада, као ни величина његовог покајања и потоњег поновног чудотворства, као и његова блажена и мирна (=тиха, спокојна) кончина

Морал (то вам је наравоученије): Да је овај преподобни Јаков помало мастурбирао, не би пао у ове скарадне грехове.

Ово је тек глупост невиђена! Преподобни Јустин врло лепо објашњава да је скарадним гресима у које је пао Преп. Јаков Постник претходила гордост, као најцрњи и најсмртоноснији грех, претеча свих потоњих грехова којима смо склони сви ми, у мањој или вишој мери.

Цитат

СМИРЕЊЕ бива узрок многих добара и душекорисних врлина код људи који љубе Бога и живот свој управљају према заповестима Спаситељевим. Ко стекне савршено смирење, не боји се пада, јер се не узда у себе, нити високо мисли о себи. А како огромну штету и неизлечиву рану и велику погибао наноси неопрезнима високоумна гордост, може се видети из многих примера, а нарочито из ове повести која је пред нама. Они који на земљи проводе небески живот, нека се од ње науче како да буду опрезни и како да се чувају да не падну онда када мисле да стоје. У овој повести наћи ћемо дивну поуку за живот, науку смиреноумља; видећемо пример брзог и вредног устајања од греховног пада, и познаћемо силу покајања. Покајање је тако моћно пред милосрдним Богом, да оно не само отима човека од самих паклених врата и мука, него га и уводи у бољи живот од пређашњег, и уз помоћ благодати Господње оспособљује за узвишеније врлине од ранијих. Ево дакле те душекорисне повести:
У Феникији[11] близу града Порфириона живљаше један отшелник, по имену Јаков...

Ево, неколико питања за о. Зорана: Оче Зоране, шта Ви мислите, да ли убица Тијане Јурић не би урадио то што је урадио да је ”помало мастурбирао”? Да ли онај лудак из Пожаревца, који је неколико дана и ноћи играо игрице на свом компјутеру, па онда узео кухињски нож и изашао на улице Београда да - усред досаде - убије првог човека који му наиђе у сусрет (несрећног младића из Чачка), да ли би и он уз мало мастурбације избегао да ”пукне” до те мере да усмрти невиног човека, и да се притом (уз помоћ адвоката) ничега ни не сећа? Да ли би онај млади идиот из Београда, који је пре неколико дана усмртио дете од 12 година и одраслог човека, мужа, оца двоје (или троје) деце, возећи по улицама Ниша ауто брзином од око 180 км/х, да ли би и он успорио да је користио Ваш, на овом форуму ”патентирани лек” (који несебично препоручујете, као што и Мирољуб Петровић исто тако несебично препоручује своје лекове у борби против злоћудних тумора као једине исправне) - мастурбацију/онанију у више чинова/покушаја/наврата?

Да ли сте, на концу, свесни какву сте глупост пустили у етар (???) када сте написали следеће:

Морал (то вам је наравоученије): Да је овај преподобни Јаков помало мастурбирао, не би пао у ове скарадне грехове. Да не кажем што је наопако урадио па је спалио своју руку, и тако уништио Божије створење, и није схватио Исуса о сечењу удова...

...Нездраво, манијакално и опсесивно гушење страсти може да доведе само до пуцања човека, како се десилио и код св. Јакова. Потпуно је депласирано Јустиново убацивање у игру ђавола, јер је то најчешћи изговор код људи. Овде је била посреди неправилна сублимација страст која је резултирала овим крахом. Никакав ђаво ту није требао да посредује. 

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Талични Том рече

Ко је читао Житије Преподобног Јакова Постника (4/17. март) зна да он своју руку није ставио у ватру да би се сачувао од греха рукоблуда (мастурбације, онаније). Његово житије (Житија Светих за месец март, Преп. Јустин Ћелијски) може се у електронској форми прочитати на следећој страници:

Но знајући да лукавство ђаволово изазива похоту, и бојећи се да због сувишног милосрђа и сажаљења према жени не нанесе вечну муку души својој, он два или три сата држаше своју леву руку у ватри, јуначки трпећи, тако да му прсти изгореше и у огањ отпадоше. То чинише блажени војујући против ђаволског искушења, да му, због неподношљивих болова од руке која је у ватри горела, не би на ум дошла никаква рђава помисао.
А кад то жена виде, ужасну се, јер јој пред очима беше рука светитељева готово сва изгорела. То је потресе, и она одмах устаде, и баци се пред ноге светитељу, са сузама се ударајући у груди своје и кукајући: Тешко мени кукавној и ослепљеној! Тешко мени, јер начиних себе обиталиштем ђавола!

Хтео си рећи да неби пао у блуд а не у рукоблуд или нешто треће. Или ниси прочитао житије. Не разумем шта си хтео рећи.

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Kafanski amater рече

Хтео си рећи да неби пао у блуд а не у рукоблуд или нешто треће. Или ниси прочитао житије. Не разумем шта си хтео рећи.

Разумеш ти добро, само се правиш наиван к’о француска собарица.

Подели на овим сајтовима

@Талични Том

Da je sve normalno yenili bi se i udavali od 18 odmah pa do 22-23 bar, ali nista nije normalno. E sad, kad uzmes recimo kako je pokusaj katolika da "uštroje" tu prirodnu potrebu kod coveka zavrsila u pedofiliji, silovanjima i  koje cim, prenesi to na masturbaciju i eto ti analogije.

Problem treba sagledavati drugacije, ne ili-ili. U svakom slucaju masturbacija nije neka prirodna stvar, mislim na palu prirodu, dakle ni za takvu nije prirodna, timeje i greh verovatno, a time to treba i nadici, prevazici, pobediti.

Sad, neminovno je da je masturbacija mnoge spasila da ne upadnu u seksualni odnos sa nekim,  a druge je potakla.Ko ce to izmeriti? Ali je sigurno neki "ventil".

Ja se ne smatram duhovnim, a mislim da se to treba resavati na licnom planu sa duhovnikom, a masturbaciju svrstati pod greh, ali ne nabijati ljude n akolje i pretiti ognjem nesagorivim.

To sto Đurovic kaze ima smisla, verovatno govori dosta i iz licnog iskustva i sigrno se tu nalazi skoro svaki bogoslov danas. Pa sta decaci po bogosloviijama, do nekih svojih 22-23 ni ne dotaknu se? Te stvari se ne bi trebale ni lako omalovazavati niti lako uzdiizati u neka gorenja u paklu.

Na kraju, pogledajte kanonicari kanone i viidite kako su Oci osudjivali rukoblud, kako blud i sve je jasno.

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Талични Том рече

Ово је тек глупост невиђена! Преподобни Јустин врло лепо објашњава да је скарадним гресима у које је пао Преп. Јаков Постник претходила гордост, као најцрњи и најсмртоноснији грех, претеча свих потоњих грехова којима смо склони сви ми, у мањој или вишој мери.

Некада морам да цртам, јер се превуише уздам у вашу интелигенцију. Па ја и Јустин говоримо исто! Да је пао због гордости. Али да је мастурбирао, не би имао повода да се горди. Да ли сада разумеш? Или пак сматраш да је мастурбација једнак грех силовању, убиству и профанацији леша? 

пре 7 часа, Талични Том рече

Оче Зоране, шта Ви мислите, да ли убица Тијане Јурић не би урадио то што је урадио да је ”помало мастурбирао”?

Види, сви ови манијаци које си побројао пате од сексуалне дисфункције. Нити мастурбација нити сексуални однос по себи нису зло. Прљавом је све прљаво. Ерго, мастурбација није универзални лек, како ми из неразумевања приписујеш, јер ови се не могу "лечити" мастурбацијом. Такви се лече јаким лековима, па иду на психо терапије итд. Ја сам уредно слао људе код тераспеута кад сам видео да не могу да им помогнем. Ако неко мисли да је исповест исто што и психотерапија, нека мисли. Ја не мислим тако. 

Расуђивао си здраво, шта ти се сада десило, не знам. Можда сам пипнуо неки погрешан тастер...  

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, Kafanski amater рече

Хтео си рећи да неби пао у блуд а не у рукоблуд или нешто треће. Или ниси прочитао житије.

Имао је помрачење свести. Дешава се. Све што сам писао погрешно је разумео. 

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Ćiriličar рече

Na kraju, pogledajte kanonicari kanone i viidite kako su Oci osudjivali rukoblud, kako blud i sve je jasno.

Само са овим се не слажем, остатак текста је ок. Погледај моје видее: 

Погледај датуме видеа и види их по реду. 

Први је био о Онану:

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...