Иван Ивковић Написано Јун 20, 2015 Пријави Подели Написано Јун 20, 2015 Могао бих ја. А не би било лоше да се јави још неко па да поделимо. алиса and Олимп је реаговао/ла на ово 2 "Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31) podviznickaslova.wordpress.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Јун 21, 2015 Пријави Подели Написано Јун 21, 2015 Pročitaću ja, sva tri dana, ulijenila sam se skroz. Što nam nema tabele na vrhu? алиса, Иван Ивковић and Олимп је реаговао/ла на ово 3 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Ивковић Написано Јун 21, 2015 Пријави Подели Написано Јун 21, 2015 Pročitaću ja, sva tri dana, ulijenila sam se skroz. Što nam nema tabele na vrhu? Како ти кажеш. Поставио сам нову табелу која важи од сутра, надам се да се сада види. "Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31) podviznickaslova.wordpress.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Јун 21, 2015 Пријави Подели Написано Јун 21, 2015 Da, vidi se Иван Ивковић је реаговао/ла на ово 1 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
алиса Написано Јун 21, 2015 Пријави Подели Написано Јун 21, 2015 Хвала и једном, и другом. Теби, Иване, на доброј намери, а теби , Дијана, што ћеш ме заменити. Хвала још једном! Олимп је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Ивковић Написано Јун 23, 2015 Пријави Подели Написано Јун 23, 2015 Веома се радујем што сте сада преко Псалтира нашли нови извор утјехе. Сада сигурно увиђате како Псалтир прогони и проклиње демоне сна, унинија, чамотиње и преједања; како наслађује душу и исцјељује ум. Сада знате да нема подвига без Псалтира. Када почнете одмах ћете добити силу да наставите, појавиће се сладост која вам неће допустити да престанете. Зар не знате да читање Псалтира такође спушта ум у срце, доноси плач и покајање, често пута брже него Исусова молитва; ако се не појави онда је узалудно читати, ја гарантујем а ви испробајте. Осим поменутог, Псалтир је и тјелесни труд и рукодеље... Ви губите из вида да Псалтир такође враћа молитву и пажњу и да после читања све иде лако. Хвала Богу да се негдје чита Псалтир у овом несрећном народу. Ето, за мало труда одмах сте добили плату, мали тихи мир. Баш вам завидим. И ја у овом казану гријеха читам и падам од умора. Користим сваки атом снаге и тако враћам мир који свакодневно губим. Тако сам сада при крају ове тешке утакмице (мјесец дана у свијету) и једва одржавам резултат 0:0. Радује ме што се на вама потврдило оно моје искуство (од шест катизми). Значи читали сте шест и ништа нисте пазили и разумјели, а већ на седам и осам ум је почео да се прибира. То и јесте циљ Псалтира - да сабере ум да би се могли молити, а послије је већ све лакше, да ли бројанице или вапаји или наставак катизми, то је ствар унутрашњег осјећаја сваког од нас. Сад већ знате неке мјере и разлоге, назирете понеке путеве и почињете да се приближавате себи. Ако можете и кад год можете молите се, нијесте условљени Псалтиром. Али ако сте га истински завољели ко ће вас од њега раставити? Чули сте на службама кад се чита о небесима, како тамо "поју Псалтир"... о. Давид Јовандолски Gordana ., Дијана., Sanja Т. and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 "Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31) podviznickaslova.wordpress.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Hoffman Написано Јун 30, 2015 Пријави Подели Написано Јун 30, 2015 Псалам 102.Давидов, (Псалам).(МТ: Псалам 103) БЛАГОСЛОВИ, душо моја, Господа, и све што је у мени Име свето Његово. Благослови душо моја Господа, и не заборављај сва уздарја Његова. Који очишћује сва безакоња твоја, и исцељује све болести твоје. Који избавља од трулежи живот твој, Који те венчава милошћу и добротама. Који испуњује добрима жеље твоје, обновиће се као у орла младост твоја. Чини милостињу Господ, и суд свима онеправдованима. Казао је путеве Своје Мојсију, синовима Израиљевим вољу Своју. Милосрдан је и милостив Господ, дуготрпељив и много милостив. Неће се до краја гњевити, нити ће до века срдити се. Није нам по безакоњима нашим учинио, нити је по гресима нашим узвратио. Јер по висини неба од земље, утврдио је Господ милост Своју на онима који Га се боје. Колико је далеко исток од запада, удаљио је од нас безакоња наша. Као што милује отац синове, помилова Господ оне који Га се боје. Јер Он позна саздање наше, сети се да прах јесмо. Човек је као трава, дани његови, као цвет пољски, тако прецвета. Јер изиђе дух из њега, и нема га, и не познаје више место своје. А милост је Господња од века до века на онима који Га се боје, и правда је Његова на синовима синова оних који чувају завет Његов, и памте заповести Његових да их извршују. Господ је на небу припремио престо Свој, и Царство Његово влада над свима. Благословите Господа сви Анђели Његови, моћни снагом творећи реч Његову, да чујете глас речи Његових. Благословите Господа све Силе Његове, служитељи Његови творећи вољу Његову. Благословите Господа сва дела Његова. На сваком месту владавине Његове, благослови душо моја Господа. :bendoff: Kaludjerovic Sreten, Sanja Т., Олимп and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 As far as the East is from the West, I remember your sin no more. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Ивковић Написано Јул 20, 2015 Пријави Подели Написано Јул 20, 2015 Δούλοι Κύριον - Ψαλμός 134ος ХВАЛИТЕ Име Господње, хвалите, слуге (Господње), Господа, који стојите у дому (=Храму) Господњем, у дворима дома Бога нашега. Хвалите Господа, јер је добар Господ; псалмопојте Имену Његовом, јер је добро. Јер Јакова изабра Себи Господ, Израиља за достојање Себи. Јер ја познах да је велик Господ, и Господ је наш над свима боговима. Све што је захтео Господ, створио је, на небу и на земљи, у морима и у свим безданима. Који узводи облаке са краја земље, муње за кишу (Он) створи; Који изводи ветрове из скровишта својих. Који погуби првенце Египатске од човека до животиње. Посла знаке и чудеса усред тебе, Египте, на фараона и на све слуге његове. Који порази народе многе и поби цареве силне: Сиона цара Аморејског, и Ога цара Васанског, и сва царства Хананска; и даде земљу њихову у наслеђе, у наслеђе Израиљу народу Своме. Господе, Име је Твоје до века, и спомен Твој је из нараштаја у нараштај. Јер ће Господ судити народу Своме,[1] и за слуге Своје умолиће се. Идоли незнабожаца сребро су и злато, дела руку човечијих; уста имају и неће говорити, очи имају и неће гледати, уши имају и неће чути, нити има даха у устима њиховим. Слични нека им буду они који их праве, и сви који се уздају у њих. Доме Израиљев, благословите Господа; доме Аронов, благословите Господа; доме Левијев, благословите Господа; који се бојите Господа, благословите Господа. Благословен је Господ са Сиона, који живи у Јерусалиму. Олимп, Svetlana Pecin-Saraguda, Zero and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31) podviznickaslova.wordpress.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јул 20, 2015 Пријави Подели Написано Јул 20, 2015 Заштитни Псалам 90 – Псалм Живе помоћи (МТ: Псалам 91) Неколико речи о псалмима и како се употребљава Псалтир. Псалам 90 или 91 (МТ нумерација) је заштитни псалм од негативних сила „Не, Љоша, нису демони јаки, него су људи без Бога слаби. Апостол Павле у Посланици Филипљанима пише: „Све могу у Исусу Христу који ми снагу даје“. Тако и сваки хришћанин који живи у Христу, има од Њега благодатну заштиту и снагу да се супростави замкама и нападима демона. Таквом рабу Божијем демон не може да придје – сила Божија својим пламеном прља нечистога. А до безбожника – пут је широк, навали, искушавај! Тај неће ни приметити да је већ пао у ропство некој демонској страсти … Роман „Флавијан“ – протојереј Александар Торин, страна 71. Псалтир, псалми и псалам 91 Живе помоћи Света књига Псалтир и стихови Цара Давида се свакодневно читају у Цркви, а требало би да се свакодневно прочита макар и по један Псалм из Псалтира у дому сваке хришћанске породице. „Нико у другим књигама не слави Бога тако као Псалтир, књига корисна за душу, који слави Бога заједно са анђелима, узноси и пева високим гласом подражавајући анђеле. Овде се ђаволи куну и прогоне, нагоне на плач и рањавају, за цареве и кнезове и за цео свет моли Бога. Псалтири сами од себе моле Бога више од свих других књига. … Псалтир је смело и храбро обраћање Богу за спасење душе, велика је корист у посту, клањању и читању Псалтира. … Зато немој ни један дан остати да не читаш Псалтир. … Када су браћа упитала великог Јована Златоуста. Да ли је добро оставити Псалтир, он рече: боље је да сунце остави пут свој, него оставити Псалтир, јер више је користи учити се у псалмима и пажљиво читати Псалтир. Све су, вели, књиге на корист човеку и на тугу дјаволу, али ни једна није као Псалтир.“ Свети Василије Велики Постоје две нумерације Псалтира и бројева Псалама у њима – Септуагинти или Мазоретски текст (МТ), тако да се немојте збунити јер зависно од издања Псалтира, број Псалама се разликује за један. На пример, Псалм 90 који вам данас представљамов је Псалам 91 по МТ нумерацији у неким издањима Псалтира и наћићете на пример, да је тако обележен када се чита Псалтир у преводу Дјуре Даничића. Псалм 90 се у руској традицији зове Псалам Живе помоћи и врло је поштован у руском народу. Руске сељанке и руски војници су исписан Псалам 90 (или псалам 91 по МТ нумерацији) носили на појасу или ушивали у шињеле као заштиту од враџбина, урока, чинодјества, лоших снова, негативних помисли. Иста традиција је постојала и код Срба. Сматра се да је Псалм 90 заштитни псалам „Да ђаво буде истеран када се пројави у човеку и када га застрашује“ … и чита се када се осети негативно дејство од људи или појава, јер се у њему позива Свемогући Бог да нам буде заштита у свим опасностима. На пример, када имате необјашњиве ноћне море, страхове или немире, када осећате да вам неко није наклоњен, када на вас и ваш дом нападају секташи и јеретици, када вас изазивају богоборци, када се према вама устремљују синови таме, када вам се јављају утваре, духови и оностране појаве. Тада треба свакодневно читати Псалам 90 (МТ: Псалам 91). Псалам 90.Похвална песма Давидова.(МТ: Псалам 91) КОЈИ живи у помоћи Вишњега, под кровом Бога Небескога настаниће се. Рећи ће Господу: Заступник мој јеси Ти, и уточиште моје, Бог мој, и уздаћу се у Њега. Јер ће те Он избавити од замке ловачке, и од речи метежне. Плећима Својим заклониће те, и под крилима Његовим надаћеш се; као оружјем окружиће те истина Његова. Нећеш се бојати страха ноћнога, од стреле која лети по дану, од ствари која проходи у тами, од сусрета и демона подневнога. Пашће поред тебе хиљада, и десет хиљада с десне стране теби, а тебе се неће дотаћи; ипак ћеш очима својим сагледати, и расплату грешника видећеш. Јер си Ти, Господе, надање моје; Вишњега си поставио за уточиште своје. Неће те зло дотаћи, и ударац се неће приближити стану твоме. Јер ће Анђелима Својим заповедити за тебе,[1] да те сачувају на свим путевима твојим. На руке ће те узети, да се не спотакне нога твоја о камен. На аспиду и змију отровну наступаћеш, и згазићеш лава и змаја. Јер се на Мене поуздао, и избавићу га; покрићу га, јер је познао Име Моје. Призваће Ме, и услишаћу га; са њиме ћу бити у невољи, избавићу га, и прославићу га. Дугим данима (живота) испунићу га, и показаћу му спасење Моје. http://dodjiividi.blogspot.com/2013/09/90-91.html Олимп је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јул 20, 2015 Пријави Подели Написано Јул 20, 2015 тумачење 90 Псалма од Светог Василија Великог Псалам 90Похвална песма Давидова; ненатписан код Јевреја СадржајПредставивши у 89. псалму преобраћање јеврејског народа, природно је следило да у овај псалам уведе оне, који су достигли савршенство у Христу[1] и који Њиме побеђују духовне непријатеље, тј. начала и власти, кнежеве света (космократоре) таме, духове злобе и најомраженијег сатану. Ти непријатељи се у овом псалму именују на различите начине: као (5) страх ноћни, стрела која лети по дану (6) ствар која проходи по тами, демон подневни, (7) хиљада и десетина хиљада, (13) аспида и змија (василиском), лав и змај. Псалам обзнањује победу човека Божијег над свим тим непријатељима.(1) Који живи у помоћи Вишњега. Пророкујући Дух блаженим назива човека, тј. онога којем је помоћ и заштита Христос, јер је Он Вишњи. Зар није блажен онај, који се удостојио да за свог Покровитеља има Бога небеског? Под кровом Бога небеског настаниће се. Ко обитава у овој помоћи, свагда ће бити покривен и сачуван.(2) Рећи ће Господу: Заступник мој јеси Ти, и уточиште моје. Ко би то рекао Господу, осим човека који је на Њега положио своју наду и који се на Њему утврђује у делу свог спасења?(3) Јер ће те Он избавити од замке. Унапред поучава да се тиме означавају противничке силе.(4) Плећима Својим заклониће те. Будући да је човек Божији рекао да ће га Сам Бог избавити од замке ловачке и од речи метежне, пророчки Дух, крепећи га и помазујући за духовну одважност, одговара: Плећима Својим заклониће те. Јасније речено, заклониће те под сенку Својих крила, заштитиће те оружјем, након чега ти ниједна противничка сила неће нашкодити.(5) Од стреле која лети по дану. Стрелом је овде назвао неку нечисту силу.(6) Од сусрета и демона подневнога. Подневним демоном назива демона лењости (немара, нехата, грч. ακηδια).(7) Пашће поред тебе хиљада. Речима поред тебе означава заправо леву страну, јер с те стране, како каже, зло смишља хиљада, а са десне - десет хиљада. Наиме, на оно, што је право (десно) у нашим делима, што је снажно, врлинско и чудесно, устремљује се мноштво лукавих сила да би га уништило.(8) Ипак ћеш очима својим сагледати. Нећеш, каже, претрпети ни најмању штету од злонамерника, и видећеш пад својих непријатеља.(9) Вишњега си поставио за прибежиште цвоје. Дух човека Божијег и пророкујући Дух, одговарајући један другом, показују колика је корист од уздања у Бога.(10) Неће те зло дотаћи, зато што зло долази споља, а врлине имају темељ унутар нас. Бог створи човека доброг, али је он, тражећи рђаве (лукаве) помисли, споља привукао зло (в. Књ. проп. 7; 29). И ударац се неће приближити стану твоме. Заповеда му да буде одважан, јер му се неће догодити ништа непријатно, као и да верује да се онима, који верују у Бога, за помоћника шаље ангео.(11) Јер ће ангелима Својим заповедити за тебе. Ово је рекао и у тридесет трећем псалму: Ангео Господњи је око оних, који Га се боје, и избавиће их (Пс. 33; 7). Послушајмо шта каже и патријарх Јаков: Ангео који ме избављао од свакога зла (1. Мојс. 48; 16). И велики Авраам је, храбрећи свога слугу, рекао: Господ Бог ће... послати ангела Својега пред тобом да отуда доведеш жену сину мојему Исааку (1. Мојс. 24; 7). Отуда, дакле, дознајемо да Бог сваке твари посредством ангела чува оне који се уздају у Њега. Да те сачувају на путевима многим. Онај, који се ни у чему не спотиче, биће сачуван на свим путевима својим.(12) Да се не спотакне нога твоја о камен. Речју нога означава душу, а речју камен грех.(13) На аспиду и змију отровну (василиска) наступаћеш. Ти, човече Божији, не само да нећеш претрпети никакво зло, него ћеш чак и све мноштво духова видети под својим ногама, због чега ћеш сасвим неустрашиво газити њихове главе.(14) Јер се на Мене поуздао, и избавићу га. Овде говори у име Самог Бога, Који као награду за веру обећава спасење. Ово је на крају изговорио Бог сваке твари, поучавајући какав је плод уздања. Избавићу га, каже Бог, од свих видљивих и невидљивих злонамерника, оградивши га уздањем у Мене. Због тога ћу га сачувати, услишати кад Ме призива и примити његову прозбу. Покрићу Га, јер је познао Име Моје. Слуге Своје нећу само избавити од злонамерника, него ћу им подарити и бесконачни живот и удостојићу их Мог спасења. А наше спасење је Исус Христос, Који нас уводи у нови подвиг и припрема да се с Њим зацаримо.(15) Призваће Ме, и услишићу Га. Онај, који ме призове громогласношћу душе, задобиће Моју пажњу и благонаклоност према његовој прозби, јер ја сам свагда с њим, чак и кад је у искушењу.(16) Дугим данима (живота) испунићу Га, и показаћу му спасење Моје. Ово спасење је Сам наш Господ Исус Христос, Који нас уводи у нови век и припрема да се зацаримо с Њим. http://dodjiividi.bl...3/09/90-91.html ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Август 21, 2015 Пријави Подели Написано Август 21, 2015 Псалам 126 "Ако Господ не сазида дом,узалуд се труде они који га зидају;ако Господ не сачува град,узалуд не спава чувар." Олимп, Gordana ., Kaludjerovic Sreten and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Ивковић Написано Септембар 24, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 24, 2015 @@obi-wan, @@Ljubičasta, @@Дијана., @@Gordana ., @@Олимп, @@Orthophill, @@nana, @@Svetlana Pecin-Saraguda, LISA ме је обавестила да не може наставити са редовним читањем али може прећи у резерву. Има ли ко расположен да дође на њено место? Важећа табела остаје до краја месеца. Ако се до тада договоримо измене ћу уврстити у нову. "Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31) podviznickaslova.wordpress.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Септембар 24, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 24, 2015 Псалми су тишина душе, дароватељи мира, успокојитељи смутних и бурних помисли. Они умекшавају раздражење душе и умеравају неуздржљивост... Из Псалама познајеш величину храбрости, строгост правде. красоту целомудрености, савршенство разумности, узор покајања и сваког добра које год помислиш.''Дејство Псалтира је сасвим непосредно. нема човека који читајући Псалме не осети да се то говори баш о њему лично решавају загонетке његовог живота, објављују његове тајне и страховања, трзаји, мучења и надања.НИТИ ИМА ДРУГЕ КЊИГЕ У СВЕТУ, КОЈА ЈЕ СВОЈОМ ИСКРЕНОШЋУ И ОТВОРЕНОШЋУ ВЕЋИ УТУК СВАКОМ ЛИЦЕМЕРСТВУ И ФАРИСЕЈСТВУ. Св. Василије Велики ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Септембар 24, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 24, 2015 Псалам 90.Похвална песма Давидова.(МТ: Псалам 91) КОЈИ живи у помоћи Вишњега, под кровом Бога Небескога настаниће се. Рећи ће Господу: Заступник мој јеси Ти, и уточиште моје, Бог мој, и уздаћу се у Њега. Јер ће те Он избавити од замке ловачке, и од речи метежне. Плећима Својим заклониће те, и под крилима Његовим надаћеш се; као оружјем окружиће те истина Његова. Нећеш се бојати страха ноћнога, од стреле која лети по дану, од ствари која проходи у тами, од сусрета и демона подневнога. Пашће поред тебе хиљада, и десет хиљада с десне стране теби, а тебе се неће дотаћи; ипак ћеш очима својим сагледати, и расплату грешника видећеш. Јер си Ти, Господе, надање моје; Вишњега си поставио за уточиште своје. Неће те зло дотаћи, и ударац се неће приближити стану твоме. Јер ће Анђелима Својим заповедити за тебе, (Мт. 4, 6 ) да те сачувају на свим путевима твојим. На руке ће те узети, да се не спотакне нога твоја о камен. На аспиду и змију отровну наступаћеш, и згазићеш лава и змаја. Јер се на Мене поуздао, и избавићу га; покрићу га, јер је познао Име Моје. Призваће Ме, и услишаћу га; са њиме ћу бити у невољи, избавићу га, и прославићу га. Дугим данима (живота) испунићу га, и показаћу му спасење Моје. ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gordana . Написано Септембар 25, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 25, 2015 Necu moci da pomognem oko zamene Lise, imam previse obaveza i jedva stizem sve. Mogu da uskocim jednokratno kao pomoc. https://www.facebook.com/SrpskaPravoslavnaCrkvaSvetogSpiridona?ref=hl https://www.facebook.com/pages/MAJ-Atelje/454900264583452?ref=hl Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука