Олимп Написано Април 14, 2015 Пријави Подели Написано Април 14, 2015 И ја се слажем, и мислим да је тако најбоље. JESSY and Иван Ивковић је реаговао/ла на ово 2 "Покаткад ми Бог даје тренутке савршеног мира. У тим тренуцима ја љубим и верујем да и мене љубе. У тим тренуцима ја сам формулисао своје Вјерују сасвим просто. Ево њега: "ја верујем да нема ништа љупкије,дубље,симпатичније и савршеније од Христа. Са суревњивом љубављу говорим себи: не само нема Њему слична,него и не може бити." Ја шта више изјављујем:када би ми неко могао доказати да је Христос ван истине,и када би збиља истина искључивала Христа, ја бих претпоставио да останем са Христом,а не са истином". Достојевски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nana Написано Април 15, 2015 Пријави Подели Написано Април 15, 2015 Читам, не желим да се превише опустим. Сећам се да сам се претходних година превише (по мом мишљењу) опуштао током Светле седмице, а као што Џеси рече - неће шкодити. Псалтир је музика Истине. Мој је предлог да не чита ко не жели или мисли да не треба ... Унапред те молим ( а и Џеси и Олимпа истовремено), не замерите и опростите. Симпатична су ваша размишљања ал не иде то баш тако. Није до вас што нико меродавнији од мене и Гоце није нашао за сходно да се јави...разумем вас сасвим. Разумите и ви....ово наше читање псалама читамо под благословом Цркве и по томе се равнамо. Псалтир се не чита у Светлој Недељи и нек је мени на душу али молим вас да сви то испоштујемо. 8086.gif JESSY, Иван Ивковић, Саша од Москве and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Ваистину Воскресе !!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sanja Т. Написано Април 15, 2015 Пријави Подели Написано Април 15, 2015 Читала сам ових дана, вечерас престајем.Искрена да будем, баш ће ми пријати пауза, јер синоћ сам и прексиноћ читала толико на силу, као кад дете једе јело које му се не свиђа. Опростите на овим речима, али тако сам доживела. Gordana . and nana је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Олимп Написано Април 15, 2015 Пријави Подели Написано Април 15, 2015 Добро Нано, ако тако кажеш... Онда, настављамо 19. одакле смо стали? Gordana ., nana, Kaludjerovic Sreten and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "Покаткад ми Бог даје тренутке савршеног мира. У тим тренуцима ја љубим и верујем да и мене љубе. У тим тренуцима ја сам формулисао своје Вјерују сасвим просто. Ево њега: "ја верујем да нема ништа љупкије,дубље,симпатичније и савршеније од Христа. Са суревњивом љубављу говорим себи: не само нема Њему слична,него и не може бити." Ја шта више изјављујем:када би ми неко могао доказати да је Христос ван истине,и када би збиља истина искључивала Христа, ја бих претпоставио да останем са Христом,а не са истином". Достојевски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nana Написано Април 15, 2015 Пријави Подели Написано Април 15, 2015 Онда, настављамо 19. одакле смо стали? Значи, за настављање користимо ову табелу коју је Иван већ јуче поставио. Gordana ., Олимп, Kaludjerovic Sreten and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Ваистину Воскресе !!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Саша од Москве Написано Април 18, 2015 Пријави Подели Написано Април 18, 2015 E stvarno! Ko je dao blagoslov? Trebalo je njega pitati, i proslediti odgovor. Ili bilo kojeg ,,nadležnog''. No sad tako je kako je... Пошто је изговорите, реч вама влада. Док је неизговорена, ви владате њоме. Арапска пословица Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Април 18, 2015 Пријави Подели Написано Април 18, 2015 Ko je dao blagoslov? нико....значи и ово радимо без благослова.... ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Април 18, 2015 Пријави Подели Написано Април 18, 2015 Ja sad tek stizem da se javim ovde. Nana jeste u pravu, u Svetloj nedelji se ne cita Psaltir, ali mi to nije uopste palo na pamet da treba da se i ovde kaze. Zato bi najbolje bilo da onaj ko pravi raspored napravi od ponedeljka od mesta do kog smo bili stigli pre Praznika. Jel se slazete da se tako uradi? Cini mi se da je tako najprostije... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nana Написано Април 18, 2015 Пријави Подели Написано Април 18, 2015 E stvarno! Ko je dao blagoslov? Trebalo je njega pitati, i proslediti odgovor. Ili bilo kojeg ,,nadležnog''. No sad tako je kako je... нико....значи и ово радимо без благослова.... таман посла Џеси.... нисмо почели читање док није благословио наш отац Иван. Оби. Већ је Иван објавио одштампан распоред па ако се слажеш да не компликујемо већ да по њему наставимо ( погл. на предх. страни, #551). Олимп, obi-wan and Gordana . је реаговао/ла на ово 3 Ваистину Воскресе !!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Април 18, 2015 Пријави Подели Написано Април 18, 2015 ja to nisam znala, i čitala sam/ čitam i dalje... da li se to odnosi samo na crkvene službe, ili na svako, i privatno, čitanje psaltira... što reče bez obzira na ta pravila u nekim manastirima se čita non-stop, a i ovo naše je tako nešto valjda. najbolje bi bilo da je neko pitao oca Ivana, od kojeg jesmo dobili blagoslov... ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Април 18, 2015 Пријави Подели Написано Април 18, 2015 ja to nisam znala, i čitala sam/ čitam i dalje... da li se to odnosi samo na crkvene službe, ili na svako, i privatno, čitanje psaltira... što reče bez obzira na ta pravila u nekim manastirima se čita non-stop, a i ovo naše je tako nešto valjda. najbolje bi bilo da je neko pitao oca Ivana, od kojeg jesmo dobili blagoslov... U principu, ono sto vazi za sluzbe vazi i za pojedince u ovom smislu. Ako su sluzbe usmerene sasvim na Vaskrs, tako valja da bude i kod nas. Pretpostavljam da znate za ono molitveno (kucno) pravilo koje vazi od Vaskrsa do Tomine nedelje - dakle, i tu se isto ogleda potpuna centriranost na najveci Praznik. Ili, kako ono rece sv. Grigorije Bogoslov - "ne budi veci od zakona, ili stroziji od pravila". @nana Sad vidim tu poruku, znaci idemo po njoj... nana, Gordana . and Олимп је реаговао/ла на ово 3 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Април 18, 2015 Пријави Подели Написано Април 18, 2015 Sto se samog citanja tice - ja licno sam pitao svojevremeno o. Ivana, i dobio od njega potpunu saglasnost (= blagoslov) za citanje Psaltira. Svakako da ni ja nikad ne bih tako nesto poceo bez saglasnosti/blagoslova... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Данче* Написано Април 18, 2015 Пријави Подели Написано Април 18, 2015 Ауу, ја сам све време читала, нисам ни обилазила тему да погледам.. Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Април 18, 2015 Пријави Подели Написано Април 18, 2015 i ja takodje; ako sam dobro shvatila, od ponedeljka nastavljamo kao da smo čitali sve vrijeme, tj. pogledaću šta je Ivan gore okačio... nije da znam za posebno pravilo o Vaskrsu,tj. da aktivno i svjesno znam... .možda sam i vidjela u velikom molitveniku nešto takvo, ali nije da sam upražnjavala, ne obavljam ja sve što bi trebalo... ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gordana . Написано Април 18, 2015 Пријави Подели Написано Април 18, 2015 МОЛИТВЕ УЗ ВЕЛИКИ ПОСТ Великопосна молитва светог Јефрема Сирина Господе и Владико живота мога, дух лењости, чамотиње, властољубља и празнословља, не дај ми. (земни поклон) Дух целомудрености, смиреноумља, трпљења и љубави, даруј мени, слузи Твом. (земни поклон) Да, Господе Царе, даруј ми да видим сагрешења своја и да не осуђујем брата свог, јер си Благословен у векове векова. Амин. (земни поклон) Од Васкрса до Томине недеље И јутарње и вечерње молитвено правило замењује се овим: Христос васкрсе из мртвих, смрћу смрт уништи, и свима у гробовима живот дарова. (трипут) Видевши Васкрсење Христово, поклонимо се Светом Господу Исусу, једином Безгрешном. Крсту Твом клањамо се, Христе, и свето Васкрсење Твоје певамо и славимо; јер си Ти Бог наш, осим Тебе другог не знамо, и име Твоје призивамо. Приђите сви верни, поклонимо се светом Васкрсењу Христовом. Јер гле, кроз Крст дође радост целом свету. Увек благосиљајући Господа, певајмо Васкрсење Његово; јер ради нас претрпевши Крст, смрћу смрт уништи. (трипут) Ипакој, глас 4. Претекавши јутро мироносице са Маријом, нашавши камен одваљен од гроба, слушаху од Ангела: Што с мртвима као човека тражите, Онога који је у вечној светлости? Видите погребне повоје, трчите и свету проповедајте да је васкрсао Господ, победивши смрт, јер је Он Син Бога, који спасава род човечански. Кондак, глас 8. Ако си и у гроб сишао, Бесмртни, но адову си силу разорио, и васкрсао као Победитељ, Христе Боже. Женама Мироносицама рекавши: "Радујте се!" И Твојим апостолима мир дарујући, палима дајући васкрсење. У гробу телесно, у аду с душом као Бог, у Рају с разбојником, и на Престолу био си, Христе, са Оцем и Духом, све испуњавајући, Безгранични. Слава Оцу и Сину и Светоме Духу. Гроб Твој - извор васкрсења нашег, Христе, показа се као живоносан, као лепши од раја, уистину светлији од сваке царске одаје. И сада и увек и у векове векова. Амин. Радуј се, Богородице, освећен си божански стан Свевишњег, јер се Тобом даде радост онима који кличу: Благословена си Ти међу женама, свебеспрекорна Владичице. Господе, смилуј се. (40 пута) Слава Оцу и Сину и Светоме Духу. И сада и увек и у векове векова. Амин. Часнију од херувима и неупоредиво славнију од серафима, Тебе што Бога-Реч непорочно роди, уистину Богородицу величамо. Христос васкрсе из мртвих, смрћу смрт уништи, и свима у гробовима живот дарова. (трипут) Од Томине недеље до Вазнесења Уместо Царе небески... чита се Васкршњи тропар: Христос васкрсе из мртвих, смрћу смрт уништи, и свима у гробовима живот дарова. (трипут) Од Вазнесења до Духова Почиње се од Свети Боже, свети Крепки, свети Бесмртни... (изоставља се све пре овог). Све важи и за вечерње молитве. http://www.molitvenik.in.rs/molitve/opste_molitve/molitve_uz_veliki_post.html nana and Дијана. је реаговао/ла на ово 2 https://www.facebook.com/SrpskaPravoslavnaCrkvaSvetogSpiridona?ref=hl https://www.facebook.com/pages/MAJ-Atelje/454900264583452?ref=hl Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука