Jump to content

Православна порука, мисао дана....

Препоручена порука

lepota-duse.jpg

"Ја сам сакупљач необичних ствари. Нека други сакупљају значке и марке. Ја сакупљам дане, часове и тренутке. " - Мирослав Антић

Подели на овим сајтовима

• Одговори 2k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

'Smrt i pogreb jesu evharistijski cinovi prinosenja i osvecenja.To nisu grozni i odvratni dogadaji nego je to zavrsni prinos svega naseg i nas samih Bogu, da bi nam granula cudna nada i zivot.

Svaka sveta Evharistija objavljuje smrt Gospodnju.Svaka Evharistija objavljuje nasu smrt i zalog vjecnog zivota.Ali i smrt vjerujucega hriscanina objavljuje Evharistiju.

Ukoliko vise nasa smrt postaje evharistijska zajednica sa Bogom, utoliko vecma preovladjuje i nadvladava u nama zivot. Ukoliko dobrovoljno prihvatimo smrt, utoliko postajemo pobjednici nad neizbjeznom smrcu koja dolazi. Ukoliko nase umiranje postane cin slobode, utoliko ce ono tu nasu poslednju tjeskobu i nevolju preobraziti u vjecnu slobodu.' 

arh.Vasilije Gondikakis / ' Sveta liturgija otkrovenje nove tvari' (izd.Beseda, Novi Sad 1998)

Подели на овим сајтовима

Аскеза као наказни спорт

Схиархимандрит Пајсије Хиландарац

Пост као пуке неједење или неки други облици аскезе, попут трпљења жеге и мраза, ако немају за циљ кроћење самољубља и напредовање у љубави, пре личе на неки наказан спорт. Један Светогорац недавно је испричао како његов старац дозвољава монаху да се причести чак и иако није потпуно поштовао прописани пост, ако је, на пример, због слабости попио чашу млека у среду или петак, али да нипошто не дозвољава да приступи светим Тајнама неко ко је увредио сабрата, а није се због тога искрено покајао и измолио опроштај.

http://www.prijateljboziji.com/Pouka-dana/2016-03-31/26.html

Спознај своју грешност у гордости и нетрпељивости, и смири се под јаку руку Божију, не кривећи никога осим себе. Тада ћеш видети помоћ Божију: како те Бог умирује и код оних који ти се супротстављају ствара наклонст срца према теби.Треба се прво очистити, а онда чистити,себе умудрити,а онда умудривати,постати светлост,а потом просветљивати,приближити себе Богу,па приводити,осветити, а онда освећивати.

Подели на овим сајтовима

Исповеђено је исповеђено

Не враћајмо се у мислима на грехе које смо раније исповедили. Сећање на грехе доноси зло. Јесте ли затражили од Бога опраштај? Готово је! Бог преко исповести све опрашта. Не треба да се враћамо и да се затварамо у тамницу безнађа. Пред Богом треба да будемо смирене слуге. Човек сам себе упропашћује говорећи:
- Ја сам грешник, бедник, ја сам ово, ја сам оно, нисам урадио ово, нисам учинио оно.... Требало је тада, нисам учинио тада. Сад већ не могу ништа.... Протраћио сам своје године. Нисам достојан, нисам низашта.... У њему се ствара осећање ниже вредности. За таквог човека, све око њега су само рушевине. Знате ли како је то тешко стање? То је лажно смирење. Све су то ознаке човека без наде, човека којим је овладао сатана.

Старац Порфирије Кавсокаливит

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Прљаво огледало не може примити у себе одсијавање и слике; и душа, која је заузета свјетским бригама (стварима) и помрачена страстима тјелеснога, мудровања, не може примити у себе обитавање Светога Духа. (Св. Василије Велики).

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Земља ништа не производи без кише, и без земље је опет киша некорисна; тако исто и благодат не дејствује без учешћа самога човјека, ни воља човјекова без учешћа благодати. (Св. Златоуст)

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Наоружајте се трпљењем

Свети Теофан Затворник

Домаћица ставља колач у пећницу и не вади га из ње док се не увери да се испекао. Владика света је и вас сместио у пећ и држи вас у њој и чека да се испечете. Трпите и чекајте. Чим се испечете, нећете ни минут више седети у пећи. Истог ће вас тренутка извући ван. Уколико сами јурнете напоље, бићете исто што и недопечени колач. Наоружајте се трпљењем! Добро ово запамтите и тиме срце своје тешите. Све је од Бога. Њему прибегавајте и молите се. Говорите му својим речима: "Видиш, Господе, шта ме је снашло! Не могу сам са собом да изађем на крај. Помози, Свемилостиви!" Испричајте Му потанко све што вас тишти, и тражите одговарајућу помоћ.

http://www.prijateljboziji.com/Pouka-dana/2016-04-02/26.html

Спознај своју грешност у гордости и нетрпељивости, и смири се под јаку руку Божију, не кривећи никога осим себе. Тада ћеш видети помоћ Божију: како те Бог умирује и код оних који ти се супротстављају ствара наклонст срца према теби.Треба се прво очистити, а онда чистити,себе умудрити,а онда умудривати,постати светлост,а потом просветљивати,приближити себе Богу,па приводити,осветити, а онда освећивати.

Подели на овим сајтовима

Духом Светим

Свети Силуан Атонски

Треба увек имати на уму да духовник обавља своју службу Духом Светим и бити пун поштовања према њему. Верујте, браћо, да када би се неком догодило да умре у присуству духовника и да му издишући каже: '' Оче свети, благослови ме да видим Господа '', његова молба би по благослову духовника била услишена, јер је Дух Свети и на небу и на земљи исти.

http://www.prijateljboziji.com/Pouka-dana/2016-04-03/26.html

Подели на овим сајтовима

Problem ličnosti nije problem sasvim drugačijeg poretka nego što je “školski” problem odnosa duše i tela. Ličnost uopšte nije duša različita od tela koje čoveka povezuje sa životom prirode. Ličnost je celovit lik čoveka u kojem duhovno načelo ovladava svim duševnim i telesnim moćima čovekovim. Jedinstvo ličnosti stvara se duhom. Ali i telo pripada čovekovom liku. Duševni život prožima čitav život tela, kao što i telesni život deluje na život duše. Dualizam ne postoji između duše i tela, već između duha i prirode, slobode i nužnosti.

Н. Берђајев

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

"Постите колико можете,вршите метаније колико можете,уживајте у свеноћним бдењима колико желите,али у свему будите радосни.Христос жели да се људи радују,шта више ужива у томе да шири радост." :sunce: Старац Порфирије

Подели на овим сајтовима

Право смирење

Старац Пајсије

Када те други понижава, и ти то прихваташ ето тада имаш право смирење, због тога што је право смирење - смирење на делима а не на речима. Једном је свети Козма Етолски упитао људе који су се окупили око њега: „У коме од вас нема гордости?“ - „У мени“ - рекао је један човек. „Ходи овамо, ти у којем нема гордости, - рече свети Козма. „Одрежи један брк и тако изађи“. „Е, не могу то урадити“- одговорио је овај. „Онда у теби нема смирења“, - рекао му је светитељ. Овим је свети Козма хтео рећи да је потребно делатно смирење.

http://www.prijateljboziji.com/Pouka-dana/2016-04-05/26.html

Подели на овим сајтовима

Шта је Рај

Старац Порфирије Кавсокаливит

Христос је рај, децо моја. Шта је то рај? То је Христос. Овде почиње рај. То је потпуно иста ствар: они који овде на земљи живе Христом, доживљавају рај. То је тако како вам кажем. То је исправно, истинито, верујте ми! Наш је задатак да се потрудимо, да нађемо начина да уђемо у светлост Христову. Није важно вршити формалне дужности. Суштина је у томе да будемо са Христом, да се наша душа пробуди и заволи Христа, да постане света. Да се препусти божанској љубави. Тако ће и Он заволети нас. Тада ћемо имати у себи радост коју нам нико и ништа не може одузети. Више од свега, Христос жели да нас испуњава радошћу, јер Он јесте Извор радости. Ова радост јесте дар Христов. У њој ћемо познати Христа. Не можемо Га познати, међутим, ако Он не позна нас. Ево шта о томе каже свети цар Давид: "Ако Господ не сазида дом, узалуд се труде они који га зидају; ако Господ не сачува град, узалуд не спава чувар" (Пс.126,1)

http://www.prijateljboziji.com/Pouka-dana/26.html

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...