Jump to content

Грађански рат у Украјини

Препоручена порука

пре 3 часа, sanja84 рече

Izvini brate, ali svaki dan umire tj gine toliko ljudi sa obe strane.. Koga briga za nadležnost crkve. Uvreda je za zdrav razum da se neko uopšte time bavi, pogotovu crkvene vlasti koji bi trebalo da se mole za mir i pomirenje

Пошто људи умиру ок је да буде и хаос у Цркви?

Хуманизам је тешко млаћење сламе.

Иначе уверен сам да је УПЦ под стравичним претњама ово урадила. Молимо је за јединство Цркве и мир.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, sanja84 рече

Slepi kod očiju. Jedno je biti vernik, a drugo slepi sledbenik crkvenih vodja. 

Бојим се сестро да ти немаш појма шта је Црква нити да је раскол сто пута гори од рата. Што не значи да се рату радујем нити ниподаштавам жртве.

Којих то црквених вођа сам следбеник, доврши мисао молим те?

Подели на овим сајтовима

@Вилер Текс ja stvarno ne znam što se ri stalno svađaš sa mnom. Pisaću ti o dva ruska sveca. Jedan koji je bio u takozvanom raskolu kako ti kažeš. Ruska zagranička crkva ili šta već i to nije smetalo čoveku da bude svetac. 

A drugi je sv Nikolaj ako se ne varam koji je širio pravoslavlje u japanu. Kad je počeo i trajao rusko-japanski rat on je bio uz svoj narod, tj. Japance, zamisli. Narod sa kojim je živeo, molio se i radovao do tog dana kada je počeo rat. I to mu nije smetalo da bude svetac. Tako kako je sad napravio ukrajinski patrijarh koji je bio pod ruskom jurisdikcijom. 

A u tu crkvu, o kojoj ti govoriš. Borbu oko vlasti i otimačine.. Ja ne poznajem stvarno.. I ne zanima me da je upoznam. 

A najsmešnije je to da ti braniš Ruse od mene. 

"Drži svoj um u adu i ne očajavaj"

Подели на овим сајтовима

пре 23 минута, sanja84 рече

@Вилер Текс ja stvarno ne znam što se ri stalno svađaš sa mnom. Pisaću ti o dva ruska sveca. Jedan koji je bio u takozvanom raskolu kako ti kažeš. Ruska zagranička crkva ili šta već i to nije smetalo čoveku da bude svetac. 

A drugi je sv Nikolaj ako se ne varam koji je širio pravoslavlje u japanu. Kad je počeo i trajao rusko-japanski rat on je bio uz svoj narod, tj. Japance, zamisli. Narod sa kojim je živeo, molio se i radovao do tog dana kada je počeo rat. I to mu nije smetalo da bude svetac. Tako kako je sad napravio ukrajinski patrijarh koji je bio pod ruskom jurisdikcijom. 

A u tu crkvu, o kojoj ti govoriš. Borbu oko vlasti i otimačine.. Ja ne poznajem stvarno.. I ne zanima me da je upoznam. 

A najsmešnije je to da ti braniš Ruse od mene. 

Ја се са тобом не свађам него одговарам на твоју прозивку да сам следбеник неких црквених вођа. Још ми не рече којих?

То што има и било је светих људи на свим странама које помињеш не значи да је раскол добар. Нити имаш право да прозиваш људе зато што им потенцијални раскол тешко пада. Буди уверена да је митрополит Онуфрије сигурно под страшним терором и уценама режима из Кијева. 

Канонски поредак је "борба око власти и отимачине"?

Црква је једна, нема их више. И није нити ће бити хуманистичка хипи дружина.

Нема потребе да ти браниш жртве рата од мене.

Подели на овим сајтовима

@Вилер Текс

Ja kad sam bila devojčica od nekih devet godina, nisam imala blagoslov da se pričestim jer sam se posvađala sa drugaricom. A dve mudre, stare glave, patrijarsi ruske i vaseljenski patrijaršije se pričešćuju možda svaki dan. Ja, kao neko  ko se sa devet godina susreo sa epitimijom i naučio lekciju, mogu da predložim jedan odlazak na pivo ili neki spa centar, ili oba. Nek se ispričaju i pomire... Valjda bolje znaju to pravoslavlje od devetogodišnjeg deteta. Nekako gube integritet kad tako ne znaju osnovne stvari. Ko će još njih da sluša. 

Подели на овим сајтовима

пре 31 минута, sanja84 рече

A drugi je sv Nikolaj ako se ne varam koji je širio pravoslavlje u japanu. Kad je počeo i trajao rusko-japanski rat on je bio uz svoj narod, tj. Japance, zamisli. Narod sa kojim je živeo, molio se i radovao do tog dana kada je počeo rat. I to mu nije smetalo da bude svetac. Tako kako je sad napravio ukrajinski patrijarh koji je bio pod ruskom jurisdikcijom

Ово није истина. Св. Николај Јапански је био Рус. А Јапанска Православна Црква је аутономна од 1970. и под јуриздикцијом РПЦ и дан данас.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, sanja84 рече

@Вилер Текс

Ja kad sam bila devojčica od nekih devet godina, nisam imala blagoslov da se pričestim jer sam se posvađala sa drugaricom. A dve mudre, stare glave, patrijarsi ruske i vaseljenski patrijaršije se pričešćuju možda svaki dan. Ja, kao neko  ko se sa devet godina susreo sa epitimijom i naučio lekciju, mogu da predložim jedan odlazak na pivo ili neki spa centar, ili oba. Nek se ispričaju i pomire... Valjda bolje znaju to pravoslavlje od devetogodišnjeg deteta. Nekako gube integritet kad tako ne znaju osnovne stvari. Ko će još njih da sluša. 

Још кад би ствари биле просте као свађа две девојчице...

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Вилер Текс рече

Ово није истина. Св. Николај Јапански је био Рус. А Јапанска Православна Црква је аутономна од 1970. и под јуриздикцијом РПЦ и дан данас.

Pa I rekla sam da je bio rus. A kad sam rekla svoj narod, govorila sam o tome ko je tvoj bližnji... Priča iz jevanđelja. 

A svađa dve devojčice, vidiš, bila je veći razlog za epitimiju od svađe drugog i trećeg Rima. Ne potcenjuju čupanje za kike. 

Šta je toliko teško reći brate nek je blagosloveno.

Ko hoće biti prvi, neka bude zadnji... Šta ja znam... Nisam plela kiku davno

Подели на овим сајтовима

Ne znam, meni se čini logično da se rpc skloni u stranu sad kad se pobiše. Hteo -  ne hteo jednom prosečnom ukrajincu trenutno nije prijatno da ide u crkvu, čiji je patrijarh stao na neku stranu. Ipak je to rat. I nekako mi se čini kao mnaje bolna opcija, i prilično razumna da se trenutno skloni, i pusti narod da ostanu pravoslavni, inače odoše u katolike... 

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, sanja84 рече

Pa I rekla sam da je bio rus. A kad sam rekla svoj narod, govorila sam o tome ko je tvoj bližnji... Priča iz jevanđelja. 

A svađa dve devojčice, vidiš, bila je veći razlog za epitimiju od svađe drugog i trećeg Rima. Ne potcenjuju čupanje za kike. 

Šta je toliko teško reći brate nek je blagosloveno.

Ko hoće biti prvi, neka bude zadnji... Šta ja znam... Nisam plela kiku davno

Али није одвајао Цркву иако је колико знам била прогоњена у Јапану за време руско јапанског рата. Што не значи да треба осуђивати митрополита Онифрија, иако потез није добар. Верујем да њему није било мило али ко зна на какве су га муке нацисти ставили и чиме све уцењивали. 

Ово није рат између Руса и Украјинаца него се Руси бране на својим истроијским територијама од нато усташа и њихових усташа у Украјини, а они сигурно нису просечни Украјинци нити у цркву иду већ су је нападали физички за рачун Епимафијеве расколничке клике.

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, sanja84 рече

Ne znam, meni se čini logično da se rpc skloni u stranu sad kad se pobiše. Hteo -  ne hteo jednom prosečnom ukrajincu trenutno nije prijatno da ide u crkvu, čiji je patrijarh stao na neku stranu. Ipak je to rat. I nekako mi se čini kao mnaje bolna opcija, i prilično razumna da se trenutno skloni, i pusti narod da ostanu pravoslavni, inače odoše u katolike... 

Знаш ли колико има Украјинаца којима не пада на памет да се одвајају од РПЦ? 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...