Jump to content

Spavanje, ritam i poremecaji

Препоручена порука

pitanje za ove tri mame (Taša, Jelena*, Duška) :Zašto bdijete celu noć nad decom?

Одакле ти то да "бдијем" над децом? Спавам са бебом у истој соби, старије дете спава у својој. Чујем сваки њен покрет, сваки пут кад закмрчи, промешкољи се, врисне, заплаче... Све оно што бебе обично раде. Старија по некад прича у сну, по некад ружно сања,  устаје да пишки... Све се то чује из суседне собе а и мора неко да устане да је обрише. Па и ја бих највише волела да се закуцам и не устајем док ми се не смучи излежавање :) а не овако... Ја њих не дирам, дирају оне мене.

Друго, а то ме је, хвала Богу прошло, дојење... Обе бебе су спавале по целу ноћ, већ у прва два месеца, али ја сам морала због проблема са превеликом количином млека и маститисом да устајем на сваких сат, сат и по да празним дојке... https://www.pouke.org/forum/topic/24092-dojenje-ili-ve%C5%A1ta%C4%8Dko/ 4869

Ето разлога за недовољно сна.

Земаљско је за малена царство, а небеско увек и до века.

Подели на овим сајтовима

Одакле ти то да "бдијем" над децом? Спавам са бебом у истој соби, старије дете спава у својој. Чујем сваки њен покрет, сваки пут кад закмрчи, промешкољи се, врисне, заплаче... Све оно што бебе обично раде. Старија по некад прича у сну, по некад ружно сања, устаје да пишки... Све се то чује из суседне собе а и мора неко да устане да је обрише. Па и ја бих највише волела да се закуцам и не устајем док ми се не смучи излежавање :) а не овако... Ја њих не дирам, дирају оне мене.

Исти случај и са мном...

"Данашњи људи не мисле о вечности. Нису схватили дубљи смисао живота. Нису никада осетили оне друге, небеске радости."

Старац Пајсије Светогорац

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

Pričajući one ne toliko bitne stvari a koje su opet najčešća tema, sa prijateljima (mnogim ŽRUovcima među njima) zapazio sam jedan neobičan fenomen. Mnogo, ali baš mnogo ljudi ima problem sa spavanjem.

Ili ne spavaju celu noć, pa se po danu razvlače, ili im je spavanje isprekidano i nedovoljno. Uopšte uzev imaju ono što bi se nazvalo "poremećaj spavanja". Da se radi o jednom, dvoje, troje, nego je to gotovo svako drugi, ako ne i više.

Sad, pošto se radi o ljudima sa približno istim navikama ili načinom života, rezonujem da je glavni krivac za to kompjuter. Dosta ljudi ima kompjutere u sobama gde i spavaju, što je jedna prilično loša stvar, ali kako su svi sad prešli uglavnom na pomična računala, to se da lako rešiti, ali treba prosto navika da se stekne da se računalo ne ostavlja kraj kreveta i sl. 

Šta je zdravo spavanje i da li postoje neke norme?

Mislim da je to prilično individualno i da zavisi od težine posla kojom se neko bavi, kao i od emotivne i psihofizičke strukture. Činjenica je da je većina osoba koje imaju problem, ženskog roda!!! I to je tako kroz ceo prošli i sadašnji vek. Sećate se i sami filmova i serija u kojima uvek neka žena pati od migrena, nesanica, pa koristi sedative ili te tabletice za spavanje. Nijednom nisam video scenu u kojoj muškarac kaže da ne može da spava i da guta tablete za to.

Moje navike su nekako uglavnom određene godišnjim dobom. 

Zimi duže spavam (oko 7 sati) a leti mi je dovoljno i 5 sati. 

Prelazni periodi, pogotovo jesen i proleće su mi prilično zanimljivi, jer je to jedini deo godine kada kljoknem i popodne moram bar neku dremku od 15 minuta pa do sat vremena. To obično potraje par dana, valjda dok se organizam ne prilagodi. 

Kakve su vaše navike, i kako ste rešili problem, ukoliko ste ga imali?

Mislim da je to i najbitnije pitanje i očekivani odgovor koji se može dati u ovoj temi.

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

A ja evo po prvi put u zivotu se srecem sa nesanicom. Mnogo gadna stvar, legnes da apavas a san jednostavno nece na oci. Kad god pogledam u sat vid vec tri sata proslo od kako samlego i nista tako do 6 ili 7 sati ujutru. Duzina spavanja od 4 do 5 sati. Inace sam ranije mogao da spavam od 8 do 9 sati.

Подели на овим сајтовима

Ја годинама патим од несанице! Тачније спавам јако мало 3-4 сата! Понекад се само деси да одспавам осам или десет сати, али то ваљда дође кад се организам толико исцрпи да нема више куда :)

Лични рекорд у неспавању је пет дана и пет ноћи без трунке сна! :) (молим вас да ово не покушавате :D )

И немам појма зашто је то тако! :)

• Волим 1

Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4)

Подели на овим сајтовима

Ја годинама патим од несанице! Тачније спавам јако мало 3-4 сата! Понекад се само деси да одспавам осам или десет сати, али то ваљда дође кад се организам толико исцрпи да нема више куда :)

Лични рекорд у неспавању је пет дана и пет ноћи без трунке сна! :) (молим вас да ово не покушавате :D )

И немам појма зашто је то тако! :)

A da li uzimas neke lekove poput persena i bromazepama?

Подели на овим сајтовима

Синоћ сам одгледао римејк "A Nightmare on Elm Street" па сам после имао проблема са спавањем... ;)

Freddy_Krueger.JPG

Искрен да будем, није ми се свидео, прво што је Фреди приказан очајно, што се маске тиче, а друго први глумац је био пет пута бољи...  Недостајао ми је онај смех... :)

.

..

...

Подели на овим сајтовима

Два`ес и кусур година сам навикао себе, да у било које доба године устајем у 5 сати, без обзира када легнем (било је и екстрема у момачким данима, када сам легао у 2-3 сата и опет устајао у 5, додуше надокнађивао сам такве "излете" на послу када се укаже прилика или пак поподне) ради спремања и одласка на посао... Сад кад сам умировљен и када бих и могао да спавам, што би рекли докле `оћу-не вреди... И даље се будим к`о вештац...

Подели на овим сајтовима

• 4 weeks later...

кад поменусте несаницу, Виктор Франкл ту саветује тзв. парадоксну интенцију, тј. трудиш се да не заспиш.

Ваљда је фора у томе да терањем себе на нешто, па и сан, заправо подижеш тензију и не можеш да заспиш. Просто психа не воли ништа на силу.

Подели на овим сајтовима

Ja sam imao nesanicu 2 godine, kako niko ne bi pozeleo. Popio sam Šleper lekova za uspavljivanje. Triciklicne antidepresive i jos stosta...(nekad me doza od 90 mg mianserina plus 50 gr bromazemana nije uspavala Primer cu dati. Drugu se spavalo dao sam mu 15 mg mianserina, posle 15 minuta ga je oborilo dok je isao u kupatilo da pere zube i puzeci je dosao do kreveta :D ) Nesanica se javlja zbog mnogo stvari, i nije je tako lako desifrovati. Nekad je to somatski premor, nekad je psihicki, nekad je usled zracenja prilikom gledanja u monitor, gde se razdrazuju osecanji, misli i paznja, nekad je nesvesno koje prolazi ka svesnom, nekad je savest koja nije umirena, nekad su brige od brige, nekad je zivotna besmisao, nekad je nezadovoljenost naseg bice koje raspolaze raznim talentima a nisu iskorisceni.. itd.. Ima razlcitih stvari.  A ima razlicite tehnike od najbezazlenijih za uspavljivanje (kao sto su Logoterapija) gde se koristi PARADOKSNA INTENCIJA (Obrnuta namera) do razgovora sa psihosomaticarem.

Kazem nije tako jednostavno. Al treba otici korak po korak. put nije lak, ali koji jeste? Upoznati sebe, i tako najbolje desifrovati sta koci nesanicu.

"Bog spava u kamenu,
diše u biljkama,
sanja u životinjama,
a budi se u čoveku."

Angelus Silesius

Подели на овим сајтовима

• 4 weeks later...

...а мени се стално спава..... 0227_sleep 1303_womens...ево и сада ми се баш спава.....а ујутро, будим се ја, али наставим опет да спавам и чини ми се да бих могла до поднева....

...а поподне кад као мало прилегнем, не могу да се разбудим..... :-

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Ја бих радо учествовао на овој теми, али не могу, спава ми се.

.smesko.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...