Jump to content

Spavanje, ritam i poremecaji

Препоручена порука

код мене је прави циркус од спавања...све касније лежем и најчешће све касније устајем...тешко заспим и тешко устајем...некад се веома често будим током спавања, некад спавам''к`о топ''....али све чешће имам кризе спавања у поподневним сатима....највећи проблем ми је кад ми се приспава у провозу...док се малио дуже возим.....одремам тако....хаха

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Zbog cega alkohol izaziva nesanicu? Kad god mi se desilo da pijem uvek sam maksimalno spavao nesto jace od 4 sata.

I ja ne mogu da spavam ako pijem (uglavnom) belo vino uvece. zestoka pica nikada ne pijem pa ne znam

da li bi i od njih bilo tako.

Подели на овим сајтовима

I ja ne mogu da spavam ako pijem (uglavnom) belo vino uvece. zestoka pica nikada ne pijem pa ne znam

da li bi i od njih bilo tako.

Ni ja... i crno...al' kad popijem malo, jednu-dve čaše. Sve preko- pravac krevet.

Inače,ako nastavite da kukate na nesanicu pobiću vas kao zečeve, ljubomorna sam. Spavanje mi oduzima previše vremena!

Turn on, tune in, drop out

Подели на овим сајтовима

Kako se izboriti sa jutarnjom nesanicom?

Umesto da pijete sedative ili hipnotike, naučite bar jednu vežbu opuštanja i videćete koliko će vam pomoći u borbi protiv nesanice,

VEŽBA DISANJA

• Udahnite duboko iz stomaka, tako da osetite da vam je vazduh ispunio trbušnu duplju. Pri tom, dok udišete, brojte u sebi polako do četiri.

• Izdišite tako što ćete polako ispuštati vazduh. Dok izdišete, brojte u sebi do osam, a glasno izgovarajte „h“ ili „s“.

• Ponavljajte ovu vežbu sve dok ne počnete da zevate.

• Ovu vežbu ne treba da radite automatski. Ne dozvolite da vam misli lutaju. Morate da se koncentrišete na opuštanje. U tom slučaju osetićete kako vam se opuštaju mišići duž celih leđa, od ramena do krsta, pa naniže, mišići nogu, od kukova do stopala, od peta do nožnih prstiju.

OPUŠTANJE ZVUKOM

• Lezite na leđa. Ako vam je udobnije, stavite tanak jastuk ispod glave. Stavite ruke na telo ili ih položite pored tela, a noge malo razmaknite.

• Sad treba samo da proizvodite i održavate jedan isti ton, sa zatvorenim ustima, kroz nos. Usta ne treba čvrsto da zatvarate. Svi mišići lica treba da budu opušteni.

• Visina tona treba da vam prija i neka ton traje dogod imate daha. Ton možete da izvodite kao kad izgovarate neki samoglasnik (a, e, i, o, u) ili kao duže izgovarate „m“.

• Obratite pažnju pri tom na efekte koje ton ima na vaše telo. Gde osećate da ton vibrira? Tu gde vibrira, u kostima, mišićima, organima, tu je ton lekovit.

• Vežba treba da traje pet minuta i možete da je radite po jednom svakoga dana.

• Ova vežba ima i elemente lečenja. Pripada arsenalu terapeutskih metoda dr Alfreda Tomatisa, italijanskog lekara koji je sredinom prošlog veka dao ogroman doprinos korišćenju zvuka i muzike u lečenju raznih vrsta poremećaja.

VEŽBA VIZUALIZACIJE

• Zatvorite oči i zamislite da se nalazite na nekom vama prijatnom mestu, koje već postoji u vašem sećanju ili u vašoj mašti.

• Odaberite svoj način kretanja po tom mestu. To može da bude hodanje, šetnja, letenje ili plivanje. Uživite se, osetite kao da se zbilja krećete po tom divnom mestu.

• Zamislite boje koje na tom mestu postoje. Veoma je važno da zaista vidite te boje u svom umu i da ih doživite kao prave i jasne.

• Osetite zatim zvuke tog mesta. Neka zvuci budu prijatni. Dozvolite im da vas obaviju, da vas obuhvate kao neki štit. Koncentrišite se na zvuke, na njihovu boju, visinu, uživajte dok ih slušate, uživajte u doživljaju koji vam slušanje tih zvukova pruža.

• Zatim osetite dodire. Kad dodirujte stvari oko sebe, osetite kakve su pod prstima, jesu li glatke ili hrapave, ispucale ili čvrste.

• Pokušajte najzad da osetite i mirise tog mesta. Mirisi najviše opuštaju, ali ih je najteže prizvati u pamćenje i doživeti, evocirati.

• Na kraju, dok zamišljate neki predmet koji je pored vas na tom mestu, pokušajte da uđete u njega, pokušajte da se poistovetite sa tim predmetom, da ga osetite iznutra.

• Veština vizualizacije može da se razvije, ali za to je potrebna vežba.

http://zena.blic.rs

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

SAVETI ZA LAK I PRIJATAN SAN

- Pre spavanja radite nešto u čemu uživate i što vas opušta – gledajte TV, slušajte muziku, plešite…

- Nakon večere prošetajte se pola sata. Ubrzaćete probavu i pripremićete organizam za san.

- Voda fenomenalno opušta, te uronite u toplu kupku ili se istuširajte mlakom vodom. To će vam pomoći da lakše utonete u san.

- Spavaću sobu uredite tako da u njoj preovlađuju umirujuće boje. Za zidove, nameštaj i posteljinu preporučuju se plava kao nebo, zelena poput trave, kao i sve tople boje jeseni.
- Trudite se da u krevet uvek odlazite u isto vreme, uključujući i vikendom.

- Uveče ne treba da pušite niti da pijete kafu, gazirane sokove i vruću čokoladu.
- Ne vežbajte bar tri-četiri sata pred spavanje pošto fizički napor ubrzava metabolizam i razbuđuje organizam.
- Ne konzumirajte alkohol jer oslobađa hormon noradrenalin, poznat kao prirodni stimulans.
- Nemojte da idete u krevet ni punog ni praznog stomaka. Ne zna se šta je gore – kad vam zavijaju creva ili kad su zidovi punog želuca rastegnuti do pucanja.
- Ne očajavajte. Ako ni nakon sat vremena niste uspeli da zaspite, ustanite, prošetajte se po kući, čitajte knjigu ili pogledajte film koji će vas opustiti.

PODESITE ALARM ZA ODLAZAK U KREVET
Osim za buđenje, bilo bi dobro da podesite i alarm za odlazak u krevet. Kad čujete budilnik, počnite da usporavate tempo. Odvojte 20 minuta za pripremanje užine ili garderobe za decu za sutrašnji dan, zatim 20 minuta provedite u kupatilu (tuširajte se, operite zube, sredite veš...), a zatim još 20 minuta posvetite relaksaciji – pročitajte nešto ili pogledajte kratko TV.

NE RAZMIŠLJAJTE O BRIGAMA PRED SPAVANJE
Eksperti su saglasni da su depresija i anksioznost glavni uzročnici lošeg sna, a brige preko dana proživljavaju se i noću. Idelano bi bilo da pred spavanje sve brige izbrišete iz glave, ali se ne opterećujte i ne paničite ako to ne uspevate. Predveče se opuštajte, ne pravite planove, ne razmišljajte šta ćete sutra kuvati, kupiti u radnji... Neka vam mozak bude „isključen“.

PROBAJTE DA BROJITE
Brojite od 300 unazad. Verovatno će vam taj „posao“ toliko okupirali misli da nećete ni misliti na stresne događaje. I lakše ćete zaspati.

USTANITE POLA SATA RANIJE
Bez obzira što planirate da ustanete u 7 sati, navijte sat da vas budi u 6.30. Bićete pospani tokom prepodneva, ali ovo je najadekvatniji način da „resetujete“ svoj unutrašnji časovnik. On govori organizmu da ne može da nadoknadi san ujutru, već da se pripremi za raniji počinak uveče.

NE BRINITE AKO NE ZASPITE ODMAH 
Ako zaspite istog sekunda kada spustite glavu na jastuk – to nije dobar pokazatelj. Ukoliko se to dešava često, znači da patite od hroničnog nedostatka sna koji vas tera da se „komirate“ čim legnete. Idealno je da lagano utonete u san, između 15 i 25 minuta od momenta kad legnete u krevet.

NA SPAVANJE SAMO KADA STE UMORNI
Ne terajte sebe da legnete u krevet, iako vam se ne spava. Bez obzira što je već ponoć, a ustajete za manje od sedam sati – osluškujte organizam. Umesto da se valjate po krevetu, ustanite, uradite nešto opuštajuće i vratite se u krevet kada osetite umor. Ako vam naredni dan bude zamoran zbog malo sna, sledeća noć će sigurno biti bolja.

http://zena.blic.rs

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Imam godinama noćne more. Nekada je bilo užas, sada sam se već navikla i čini mi se da ide na bolje. Godinama sam se budila u znoju, kada zaspem, pa se probudim. Pa gušenja, pa trista čuda... Pa onda period, kada ne mogu da zaspem. Uhvati me neki nemir, da Bog sačuva. Ni kao mala, nisam bila od nekih spavača i spavala sam popodne uglavnom kada sam bolesna, ali ovo... Ne spavam aj više, kao normalan svet. I na to sam se navikla. Vremenom me je to opterećivalo, sada me više ni to ne tangira. Nije više kao pre, pa nije, Bože moj, teram sada ovako, pa šta sad. jeste malo naopako, ali ko će ga znati. Pokušavala na sve načine..džaba. Znam ja šta meni je. I dok ne naučim da nosim se s tim bolje, a sve bolje umem i uspevam,  očito ovako biće. Tako je to sa mnom u životu. Naviknem na jedno, onda me sklepa nešto peto i posle toga, aj više ne znam kako je bilo moguće živeti životom onakvim prvim, kada znam samo za ovaj drugi. :)

Подели на овим сајтовима

Ја годинама патим од несанице! Тачније спавам јако мало 3-4 сата! Понекад се само деси да одспавам осам или десет сати, али то ваљда дође кад се организам толико исцрпи да нема више куда :)

Лични рекорд у неспавању је пет дана и пет ноћи без трунке сна! :) (молим вас да ово не покушавате :D )

И немам појма зашто је то тако! :)

Znam kako je to jer i ja od toga patim godinama, ali znam koji je uzrok u mom slučaju, tako da se nekako s tim borim...,

Подели на овим сајтовима

• 5 weeks later...

Da se pohvalim uspeo sam ovaj raspored spavnja koliko-toliko da vratim u normalu, sada ležem između 1:30-2:00 i ustajem oko 8:00-9:00, tako da je mnogo bolje nego pre 

Haha, bilo je lepo dok je trajalo, upravo sam jeo, jer sam bio gladan nisam spavao ceo dan a sada imam utisak kao da je negde 10-12 sati uveče, a ne 4.

Tako da ko zna kada ću zaspati, a tek kada ću se probuditi...

Подели на овим сајтовима

U mom slucaju se pokazalo da pivo i crni luk deluju bolje od bilo kojih tableta za spavanje. Kada za vreme jela pojedem glavicu crnog luka ceo dan mi se posle spava. A pivce a jos i ako je lavce me dovede do najsladjeg sna. 

Inace sve ovo sto je jessy pisala je simpaticno ali ne pomaze u mom slucaju. Dakle ljudi pivo i luk! :good2:  :pivo:

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

• 3 months later...

Svetski mediji javljaju o gotovo bizarnoj i neobjašnjivoj pojavi: na granici Kazahstana sa Rusijom sve je više slučajeva da ljudi odjednom padaju u dubok san i bude se tek nekoliko dana kasnije.

0,,17582632_303,00.jpg

U današnje, histerično doba, mnogima se čini da bi najradije „pali u krevet i danima samo spavali“. U selu Kalači u Kazahstanu to se ljudima zaista i događa – i to „iz čista mira“. Odjednom padnu u dubok san. Neki su spavali i po šest dana, bez prestanka. Nakon toga se bude i više ničega ne mogu da se sete.

Među pogođenima ima osoba svih uzrasta, a nakon što su o tome javljali lokalni mediji i strani novinari su krenuli u proveru toga koliko ima istine u tim tvrdnjama. Zaista, do danas već ima više od četrdesetak slučajeva osoba koje su odjednom zaspale, ponekad radeći nešto sasvim drugo.

Tako je jedna seljanka zaspala dok je muzla krave: „Kao i svakog dana, ujutro sam muzla krave i odjednom sam zaspala. Više ničega ne mogu da se setim. Kad sam se ponovno probudila, bila sam u bolnici i oko mene su bile medicinske sestre. Druge žene u bolnici su me nazvale Trnova Ružica. Spavala sam dva dana i dve noći, a posle su mi rekli da sam i u snu htela da pomuzem krave.“

„Kao da me neko isključio

Izgleda da to ne pogađa samo stanovnike, već i došljake. Jedan tridesetogodišnjak došao je da poseti svoju majku i kada je uveče sede za računarom, odjednom kao da mu je neko isključio prekidač – ne računara, već neki prekidač u njegovoj glavi. I on je završio u bolnici gde je spavao više od trideset sati.

Tamošnji lekari ne znaju šta se to događa sa ljudima koji spavaju „kao zaklani“. Sve vrednosti krvi su u granicama normale i nema nikakvih drugih simptoma. Oni tvrde da su pokušavali da pronađu slične slučajeve i na internetu, ali takav „sindrom Trnover Ružice“ nepoznat je u medicini. Čini im se da se tako nešto po prvi puta pojavilo baš kod njih, u Kazahstanu.

Lokalni lekari više nisu sami. U Kalači je stigla i jedanaestočlana ekipa sa mobilnom laboratorijom. Do sada su mogli da utvrde samo to da se ne radi ni o kakvoj zaraznoj bolesti, niti da neke bakterije šire bolest koja je do sad bila nepoznata. Jedino što su do sad uspeli da smisle kao preporuku tamošnjem stanovništvu jeste da uzimaju hranu sa više vitamina – i da izbegavaju alkohol.

Tamošnje stanovništvo uvereno je, međutim, da ipak nije reč samo o kojoj čašici više. Jedna od teorija povezuje slučajeve spavanja sa tim što je na tom području u vreme Sovjetskog Saveza bio rudnik uranijum. Možda je taj radioaktivni element zagadio podzemne vode i sada ljudi oboljevaju od tajanstvenog napada spavanja?

O radijaciji se danas mnogo zna, ali ni najveći stručnjaci za to još nisu čuli za nekakvo zračenje koje bi kod nekoliko desetina ljudi odjednom izazvalo dubok san – i ništa drugo. Istovremeno, i neki stanovnici tog mesta u Kazahstanu smatraju da je ta teorija jednostavno glupost.

Zračenje iz svemira“ ili „svi su poludeli“?

Rudnik je, naime, zatvoren već godinama. Mnogi lujdi nekada su i radili u rudniku, ali tada nije bilo nikakvih slučajeva zagonetnih „uspavanih lepotica“. To se pojavilo tek pre godinu dana, dakle decenijama kasnije. Isto tako, dok je hladno, ništa se ne događa. Ali kad postane toplije, pogađa ljude koji nisu ni slutili da tako nešto može da im se dogodi.

Zato se među narodom mogu čuti i druga objašnjenja. Tako jedna vračara tvrdi da je reč o „zračenju iz svemira“ koje je genetski promenilo neku travu koja se naizgled ne razlikuje od obične. Ali kada krave pojedu tu travu, preko njihovog mleka 'to' dolazi u telo čoveka koji zbog toga može da padne u san koji traje i po šest dana.

S druge strane, prilično banalno zvuči i objašnjenje jednog stručnjaka za spavanje iz Kazahstana koji tvrdi da je svo lokalno stanovništvo jednostavno poludelo i da pati od halucinacija.

• Datum 16.06.2014

http://www.dw.de/tajanstvena-bolest-spavanja/a-17709367

Подели на овим сајтовима

Ја нисам склон да поверујем у те ствари .

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...