Jump to content

Разговарајте са теологом Александром Милојковим о догматским темама

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван Цветковић

Препоручена порука

• Одговори 1.9k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Dogmatski gledano na temi o Dverima i njihovom planu za kosovo, ko je u pravu Gligorije ili Nishizawa?

Nishizawa kaze da Gligorijevg stav nema ni P od pravoslavlja, sta ti mislis ?

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Dogmatski gledano na temi o Dverima i njihovom planu za kosovo, ko je u pravu Gligorije ili Nishizawa?

Nishizawa kaze da Gligorijevg stav nema ni P od pravoslavlja, sta ti mislis ?

Нисам пратио тему, јер ме не интересује.

Подели на овим сајтовима

pitanje nema veze sa Dverima

post #79

https://www.pouke.org...om/page__st__72

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Poštovanje Aleksandre,

da ponovim pitanje (zanima me Vaš ogdovor)

Želeo bih da Vam postavim pitanje u vezi teme koja

mi se već duže vreme vrzma po glavi.

Naime, zanima me onaj deo teksta biblije kada đavo kuša Hrista

između ostalog su tu kušanja

"Ako si Sin Božiji, reci da ovi kamenovi postanu hlebovi"

"Ako si Sin Božiji, baci se dole...

Meni se u glavi zadržalo treće kušanje koje glasi:

Kada je đavo odveo Hrista na visoku planinu i pokazao

Mu sva carstva ovoga sveta i rekao Mu:

"Daću ti sve ovo, ako padneš i pokloniš mi se". Hristos mu je

odgovorio: "Odlazi, Satano; jer je napisano: Klanjaj se Gospodu Bogu svome i

Njemu jedinome služi "

Interesu je me, ako biste bili ljubazni, da mi objasnite

čije je onda ovaj svet u kome mi živimo?

Kakvo carstvo ovoga sveta može đavo nuditi Hristu?

Da li je ovaj svet, koji je Božja kreacija, pod vlašću Satane?

"Daću ti sve ovo, ako...? " Ne može nuditi ako ne poseduje, zar ne?

Kakav onda mi odnos trebamo imati sa ovim svetom i prirodom?

Hvala

Подели на овим сајтовима

Hvala.

Ali, ne znam da li bih se složio. Ima logike, sve dotle dok ne vidimo koga kuša.

Ne može Hrista da kuša lažima, prosto to je naivno i unapred izgubljeno kušanje.

Više ima smisla da ako na carstva ovoga sveta on misli na ljude koji su mu se priklonili,

i tako on daje lažno obećanje Hristu da će mu tim carstvom dati sve te ljude koji su svoju dušu(telo) dali đavolu.

Pruža mu lažnu priliku da vlada i nad izgubljenim dušama.

Ruku na srce koliko ima izgubljenih duša može slobodno da se napravi jedno oveće carstvo :)

To je neka moja teorija, koja ne znam da li je moguća i ostvariva sa teološke strane, i na koju nigde nisam

naišao, ali mi zvuči logično.

Подели на овим сајтовима

"Oн је крвник људски од почетка, и не стоји на истини; јер нема истине у њему; кад говори лаж, своје говори: јер је лажа и отац лажи."

Зар није и борба против Бога наиван и унапред изгубљен подухват. Овде он куша Исуса као човека, и покушава да га наведе на грех својствен људима, да пожели власт и богатство. Сама жеља у срцу за таквим стварима би значила поклањање сатани, а не падање на колена или слично.Што ће рећи, сваки грех је поклањање сатани, а жеља да се сви људи спасу ни у ком случају не може бити грех. То је неко моје мишљење, али да не спамујемо више тему.

Подели на овим сајтовима

Да покушам да оговорим на последње питање. Овако. Прво требамо да видимо значење речи Сатана. Сатана је уп преводу "опадач", "противник". Дакле, онај који се противи вољи Божијој. Шта бто значи у овом контексту кушања Исуса у пустињи, конкретно за треће кушање? Шта значи "даћу ти свет"? Зар свет није Бог створио? Одакле ђаволу свет?

Не, никако ђаво није власник света, па да га даје коме хоће. Чак и власт на овом свету бива са Божијом вољом и допуштењем. То Христос потврђује Пилату који је рекао да има власт да га пусти или да га осуди: "Не би ти имао никакве власти да ти није дата одозго." О чему се онда ради? Лаж? Свакако да је лаж. Али какава лаж? Потребно је да уђемо у теолошки садржај приче. Бог је створио свет да овај вечно постоји. Кроз човекову вољу свет је требао да буде принет Богу и да тако постоји вечно. Човек је ту вољу одбио и учинио свет самодовољним (=постао је "сатана", противник Божији, послушао је савет змије). Тачније, окренуо га себи. Отуда, свет и човек нису стигли до своје ИСТИНЕ постојања (=вечно постојање). Но, Бог није одустао од свог плана. Текла је историја сапсења. Та историја врхуни у оваплоћењу Сина Божијег: "Сврши се!", речи су Сина Божијег на Крсту. Шта значи сврши се? Значи: испуни се воља Очева. Која и каква воља? Да човек себе и свет у себи принесе Богу. То дело је извршио Истинити Човек: Исус Христос.

Христос, Син Божији који је постао човек, показао је истинско човештво. Онакво каквим га је Бог благоволео пре стварања света. Он је људску вољу, вољу своје човечанске природе, оставио усмереном ка вољи Бога Оца. Није је, пшопут Адама, окренуо контра. Много пута је то Господ посведочио. Изузетан пример је његова молитва у Гетсиманском врту, непосредно пре хапшења. Природно, као човек, плашећи се смрти, молио је Оца: "Оче, ако је могуће да ме мимоиђе чаша ова!" Која чаш? Чаша страдања и смрти. И то је било искушење да се човек окрене од Бога, од воље Божије. Ипак, Господ показује ИСТИНИТОГ, богоподобног човека јер одмах затима каже: "Али, не како ја хоћу, него воља твоја да буде!"

Овим је Гоиспод показао шта је ИСТИНИТИ човек у односу на оно шта је ЛАЖНИ човек. Истинити човек је човек возглављен у личности Сина Божијег и као такав унешен у заједницу са Богом Оцем. Истинити човек је бесмртни човек. То је човек који се поистоветио са Сином Божијим, човек коме темељ идентитета представља ОДНОС са Оцем, кроз Сина у Духу Светоме. То је ОБОЖЕНИ човек. То и значе оне Христове речи приликом ђавољег кушања:

"Odlazi, Satano; jer je napisano: Klanjaj se Gospodu Bogu svome i Njemu jedinome služi

Супротно од тога је адамовски грех: одбијање Бога и прихватање света и само света без Бога. То је ЛАЖНИ човек. То је човек који не може изаћи из граница смртности. Тај грех понављамо и ми увек и свагда када нам бриге овога света постану темељ нашег идентитета. То не значи да треба да одбацимо свет. Напротив. То значи да свет, заједно са собом, требамо да посистоветимо са Христом (=Света Литургија: "Твоје од Твојих, Теби приносећи због свега и за све!"). Ми не требамо да презиремо свет као "ђавољи" јер свет није ђавољи него Божији и наш. Ми требамо да презиремо начин постојања света који је супротан вољи Божијој. Требамо да презиремо схватање да нам је свет сам по себи довољан, да у тој самодовољности тражимо срећу и покој. Нећемо је наћи јер то је ЛАЖ. Тако окренут свет (супротно вољи Божијој, супротно свом назначењу да се возглави у личности Сина Божијег), води у страдање и смрт на крају. Такво задовољење светом Христос је презрео. Тиме је показао како истинитог човека, тако и истинити свет.

Подели на овим сајтовима

Нисам пратио тему, јер ме не интересује.

Hmm ne pricam o temi, baci pogled, dohvatili su se hriscanske tematike. Zato te pitam.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Не могу брате. Нисам пратио, а написали су странице и странице. Пишем свуда о хришћанској тематици, па ти може бити јасно шта мислим.

Подели на овим сајтовима

Ми не требамо да презиремо свет као "ђавољи" јер свет није ђавољи него Божији и наш. Ми требамо да презиремо начин постојања света који је супротан вољи Божијој. Требамо да презиремо схватање да нам је свет сам по себи довољан, да у тој самодовољности тражимо срећу и покој. Нећемо је наћи јер то је ЛАЖ. Тако окренут свет (супротно вољи Божијој, супротно свом назначењу да се возглави у личности Сина Божијег), води у страдање и смрт на крају. Такво задовољење светом Христос је презрео. Тиме је показао како истинитог човека, тако и истинити свет.

"Oн је крвник људски од почетка, и не стоји на истини; јер нема истине у њему; кад говори лаж, своје говори: јер је лажа и отац лажи."

Hvala na odgovorima

Samo mala digresija.

Đavo koristi laž da bi pridobio ljude, slažem se potuno. Ali takva laž uspeva kod nekih ljudi,

a čim uspeva znači da taj i takav Satanin svet(carstvo) postoji. Ludi su slobodnom voljom

pristupili tom svetu, jel tako?

Moje pitanje nije da li se on služi lažima, nego kojim lažima.

Da li Hristu lažno nudi taj svet večno izgubljenih?

Što je veće iskuŠenje za Hrista

nego da mu nudi da vlada svetom koji nije njegov (već Božji), Što je za Logosa

ne zamirite na izrazu krajnje detinjasto kuŠanje.

Подели на овим сајтовима

Не постоји "ђавољи свет" у неком онтолошком смислу. "Ђавољи свет" је погрешан начин постојања човековог света који је Бог створио. Окретање смисла тог света супротно вољи Божијој, због које је свет и добио биће, јесте "ђавољи свет", "лажни свет". То је она аутономија, самопојмљивост и самодовољност света, о којој сам говорио.

Ђаво је кушао Христа исто као што куша и свакога од нас: да постоји, да му смисао живота буде у границама овога света, тако што ће да једе, пије, ужива и ништа више и да на крају умре. Христос је одбијањем да се поклони, да пристане на такав начин схватања и вредновања света показао који је прави смисао света. О томе сам говорио горе. Свет треба да се принесе Богу Оцу на усиновљење, да тако постоји вечно. То је смисао света. Када тај смисао откинемо, онда имамо лаж - зато што се наше живљење и живљење света завршава смрћу. Оно што умире, нема истине у себи.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...