sanja84 Написано Новембар 13, 2021 Пријави Подели Написано Новембар 13, 2021 пре 7 часа, Onufrije рече мисли се ту на многе који су поверовали и прихватили Господа Нашег Исуса Христа док су гледали како мученички страдају Свети пред њиховим очима, али нису могли да се крсте, није било могућности. Ко чита житије светих зна о томе не чуди се , али ко прескаче житије и Пролог стран им је појам . О томе је причао и Владика Игнатије на предавањима на БТФ. To je krštenje krvlju. "Drži svoj um u adu i ne očajavaj" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Марјанн Написано Новембар 17, 2021 Пријави Подели Написано Новембар 17, 2021 Како објаснити т.ј како Бог остаје са својим атрибутима да је свемоћан, безгрешан..., а да постоји пакао у есхатону, т.ј. грешка? ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! vaistinu 0442_feel Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Новембар 17, 2021 Пријави Подели Написано Новембар 17, 2021 пре 37 минута, Марјанн рече Како објаснити т.ј како Бог остаје са својим атрибутима да је свемоћан, безгрешан..., а да постоји пакао у есхатону, т.ј. грешка? Са друге стране постоји човек са својом слободном вољом. Пакао је производ тога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
mirko1929 Написано Новембар 17, 2021 Пријави Подели Написано Новембар 17, 2021 пре 22 минута, Александар Милојков рече Са друге стране постоји човек са својом слободном вољом. Пакао је производ тога. Питање је колико постоји слободна воља (врло је ограничена, зато се и бежи од искушења), а човек је често у вртлогу догађаја над којим нема никакву контролу (тако да има инфинитезималну околину где може да испољава своју ограничену агенцију -- попут видео игара за учење куцања). Али након васкрсења из мртвих свакако не постоји више никаква слобода воље. Свети не могу да отпадну, нити проклети да се покају. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Новембар 17, 2021 Пријави Подели Написано Новембар 17, 2021 пре 40 минута, mirko1929 рече Али након васкрсења из мртвих свакако не постоји више никаква слобода воље. Свети не могу да отпадну, нити проклети да се покају. Након васкрсења постоји поптуна и права слобода - љубав. Садашња слобода, као могућност негације, није савршена слобода. ИгорМ је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Марјанн Написано Новембар 17, 2021 Пријави Подели Написано Новембар 17, 2021 Пре сат времена, Александар Милојков рече Са друге стране постоји човек са својом слободном вољом. Пакао је производ тога. Да, али Бог је саздао тог човека који слободном вољом негира Божју вољу..., који би био разлог Бог да креира такво биће које би било проклето у вечности, а Бог то свакако унапред зна? ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! vaistinu 0442_feel Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Новембар 17, 2021 Пријави Подели Написано Новембар 17, 2021 пре 23 минута, Марјанн рече Да, али Бог је саздао тог човека који слободном вољом негира Божју вољу..., који би био разлог Бог да креира такво биће које би било проклето у вечности, а Бог то свакако унапред зна? Па није га створио да буде проклет, него да живи вечно, животом самог Бога - позван је на обожење. Тајна тог живота се зове љубав. За Бога се у Библији каже да је љубав (1. Јн. 4, 8). Љубав не може постојати без слободне воље. Створено биће, као оно које није вечно и које започиње своје постојање као слободно биће, иницијално ту слободу остварује као слободу избора. Но та слобода избора је мала слобода. Велика, потпуна слобода налази се у коначном остварењу човека, у његовом обожењу. То је слобода као вечна љубав, божанска љубав, тројична љубав. У тај живот човек ступа кроз Христа, Оваплоћеног Сина Божјег. То је и разлог Оваплоћења - Бог је постао човек да би човек постао бог. Да, Бог је и пре стварања знао да ће неки отпасти од свог коначног назначења, да ће слободу остварити као негацију, мржњу, самољубље... Али је исто тако знао и да ће се многи спасити кроз Христа. Ради ових других је и створио човека и свет. Марјанн and ИгорМ је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Новембар 17, 2021 Пријави Подели Написано Новембар 17, 2021 @Марјанн Када ђацима у гимназији тумачим ово и слична питања, објасним то кроз једну моју шаљиву анегдоту. Наиме, када сам био њихових година (16, 17, 18), пошто сам увек био брбљив и у неком центру пажње међу својим другарима, развијао сам и теорије за освајање девојака. Тако, по једној мојој тадашњој теорији, свака девојка која ти се свиди је у самом старту већ 75% твоја. Другари су ме знатижељно питали - како, како, објасни? Ево овако. Постоје четири фактора који се морају испунити да се деси љубав и сваки од њих носи 25% љубавне грађе. Први фатор - да ти можеш (да си слободан за љубав); други фактор - да она може (да је слободна, да већ нема момка); трећи фактор - да ти хоћеш и четврти фактор - да она хоће. И онада - ја могу, она може, ја хоћу. То је нешто што одмах на почетку знам и зато је љубав већ била 75% ту. Још само да она пристане и то је то - ето љубави. Наравно, најчешће се тих последњих 25% показало као кључно, најтеже, најкомпликованије. Е тако ти је и са Богом и са човеком: Бог може и хоће. Човека је створио да може и дао му власт да одлучи да ли хоће. У тих човекових 25% стоји рај или пакао. ИгорМ and Марјанн је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Марјанн Написано Новембар 17, 2021 Пријави Подели Написано Новембар 17, 2021 пре 3 часа, mirko1929 рече Свети не могу да отпадну, нити проклети да се покају. Зашто на пример проклети не би могли да се покају, због "редукције" слободе у или...? Ако може и професор @Александар Милојков да помогне у одговору? ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! vaistinu 0442_feel Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Новембар 17, 2021 Пријави Подели Написано Новембар 17, 2021 пре 39 минута, Марјанн рече Зашто на пример проклети не би могли да се покају, због "редукције" слободе у или...? Ако може и професор @Александар Милојков да помогне у одговору? Посматрано из перспективе есхатона - дакле, из перспективе коначног стизања историје до свог циља, то тако бива. То је, за сада, искључиво Божја перспектива - Он види коначно, вечно, свршено. Ми, будући да смо у историји, то јест на путу ка њеном свршетку (ка есхатону), видимо стварност као фрагменте који се смењују. Имамо, дакле, искуство живота као покрет и промену. Бог зна све те покрете, али у свим тим покретима он, као некакав каузални ланац, познаје и наше воље. Из Његове перспективе знања, они који су свети неће отпасти, а они коју су "сасуди гнева" (како каже апостол Павле) неће се покајати - не зато што их Бог на то приморава, већ зато што зна свршетак свега. Обзиром да је наше искуство живота историјско, покретно, променљиво - тешко је и готово немогуће ово философски спаковати у свој ум. Остаје да прихватимо са вером и да Бог зна све што ће се догодити, али и да постоји наша слобода одлучивања. То јесте парадокс. Њега није могуће избећи јер овде укрштамо две стварности, две позиције гледања: божанску (вечно) и људску (временито). Марјанн је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Новембар 17, 2021 Пријави Подели Написано Новембар 17, 2021 пре 3 часа, Марјанн рече Да, али Бог је саздао тог човека који слободном вољом негира Божју вољу..., који би био разлог Бог да креира такво биће које би било проклето у вечности, а Бог то свакако унапред зна? Зато што без слобде није могуће коначно остварење човека - љубав, као учешће у вечном, божанском животу. Како рекох, ради тог циља је Бог и створио човека и свакако је знао да ће многи до њега, крог Христа и стићи. Постојање пак ових других (како кажеш проклетих) није воља Божја, већ последица њихове воље. Бог ради првих, а не ради других ствара човека. Н И Н Е and Марјанн је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Новембар 17, 2021 Пријави Подели Написано Новембар 17, 2021 И човек, родитељ, рађао би своју децу, чак и онда када би унапред знао да му нека неће бити послушна и да ће му окренути леђа. Просто је љубав таква - она тежи да дарује живот, по сваку цену. Марјанн је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ćiriličar Написано Новембар 18, 2021 Пријави Подели Написано Новембар 18, 2021 @Александар Милојков 'Оће ли бити рукоположења? Питање је лично али сам си износио овде о томе, зато питам. Иначе - пошто си на форуму "део намештаја" па те знам(о) - сматрам да би био добар свештеник, користан народу, и било би ми драго. Узгред, ви високо "напуцани" теолози...јест да морате тамо да пишете те радове/радиће, да фуснотирате и да се рангирате....али, знаш сам да од тога нема ић. Ти учиш децу, то је добро. Преводиш, то је добро...изгледа да ниси гребатор, има те свуда а нема те нигде. Треба да те рукоположе... Још једна опаска - лични став - имаш јако јасан, једноставан, бритак израз...то је одлика људи који, поред начитаности (релативно) приме и благодат, који верују у то што пишу/говоре и који не говоре јер су то само тако измозгали. Рецимо...ето Ђого...и попо је, и млад се начитао и натитулисао....не може да се изрази к'о ти, иако је срчан, веран и др. Зашто ти ово говорим...мислим да треба да почнеш да пишеш о актуелним темамам у друштву. Да кратким текстовима (па ти си човек сажетка, то је врлина, не она "иза седам гора" што читамо по размим текстићима - јака ствар "накитити" текст/есеј, па штошта рећи, а ништа не рећи)....сугестијица од неког ко није од јуче...пиши о актуелним друштвеним проблемима, дај им толошки поглед...и...ту ће ти "гране озеленети"... Пиши за "Политику", баци пар текстова у јавност и неће ти дати мира...ти знаш да наступиш...Таталовић и сл., ма ОК момци, него не могу они да одговоре у неколико десетина секунди, пред камерама, а немају тај дар наступа ни писаног ни лајв....живи се стресно, брзо, информативно лудило...ту не пролази туц-муц и фусноте...а нема теологија шта да измишља топлу виду....спуштајте се у народ... Марјанн је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Новембар 18, 2021 Пријави Подели Написано Новембар 18, 2021 @Ćiriličar Хвала ти на комплиментима, али заиста не знам ништа у вези са рукополагањем, нити да ли ће га бити, нити када ће га бити ако га буде. А и не запиткујем никога о томе, додуше. У Божјим је рукакама све и ту се уопште не секирам - радим оно што ми је дато. Није то ствар само вере, већ и неких година, које по природи ствари смирују човека. Ја имам 48 и од мене има и квалитетнијих и млађих које треба ангажавоти на неким новим, одговорним дужностима. Потом, нисам никакав "напуцани теолог". Има тога доста што мени, у акдемском смислу, недостаје (то бих у разговору уживо таксативно могао да наведем). То што недостаје наравно није важно за спасење, али јесте за то да се буде на неком вишем академском нивоу бављења теологијом. Што се тиче писања, ја већ пишем. Овде можеш видети моју библиографију: Библиографија.pdf (weebly.com) Е сад, можда ти мислиш да треба и да ја могу више... Али то је то. Уз ово што овде пише, преводим списе Светог Августина (имамо око 400 страна превода његових списа, највише против пелагијанства), а спремам и једну књигу о његовом тумачењу Символа вере (у којој ће бити и преводи два или три његова тумачења вере). Марјанн and Flavius Belisarius је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Новембар 18, 2021 Пријави Подели Написано Новембар 18, 2021 пре 5 часа, Ćiriličar рече Пиши за "Политику", баци пар текстова у јавност и неће ти дати мира.. Ако знаш како да дођем до њих, реци ми. Радо ћу писати (уз претходни благослов свог архијереја). Марјанн је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука