Драгана Милошевић Написано Новембар 23, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 23, 2012 Ocekuje se najezda iskusenja jer je malo uvrnuta situacija u kuci sto se tice posta i crkve uopste.Jedan na tri. Саша M., pink panter and Драшко је реаговао/ла на ово 3 Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Новембар 23, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 23, 2012 Некако силом прилика у задње време сам обратила пажњу на лековите биљке нашег поднебља, типа мајчина душица,маслачак,коприва,невен,матичњак,дивља јабука,шипурак... Па сам уз то некако смањила и престала да користим бели шећер,со,месо и млеко... Тако да ми наступајући пост ако да Бог неће пасти тешко. Навикла сам и да скоро сваки дан кувам по мало пшенице и самељем,па додам у то млевене орасе,бадем,лешник,то је иначе душу дало када осетите глад и пад енергије,јер је калорично. Користим и две стаклене тегле у које убацим пшеницу колико да покријем дно,додам мало воде,радим то наизменично, тако да имам свакога дана пшеничне клице које су пуне витамина и минерала. Навикла сам и да користим просо као замену за пиринач, иначе користим само интегрални пиринач, у јелима.И од њега интегралног, може да се скува одличан посни сутлијаш на води уз додато суво грожђе. Пуно користим и суве:шљиве,кајсије,смокве,урме,...семе из коштица кајсије,... Корисно је знати и да Хилендарци слатко једу пре оброка, а не после...ја то нисам знала. Почела сам и да користим хладно цеђено уље од кукурузних клица.Мени је фантастично јер ме не надима,преливам га преко скуваног јела,навикла сам се на тај мирис и супер је.Изгледа масно,али није, без холестерола је. Сада сам схватила шта ми годи. Посна храна је калорична и не бојте се да ћете остати гладни.И најлепша је, јер можете комбиновати како хоћете.Још увек на пијацама има дивног спанаћа,печурки, шитаке су фантастичне,тиквица,патлиџана...купуса свежег... Е сада да кажем нешто још најважније.Када сам почела да ишчитавам и пишем на нашем сајту пре неколико година пост ми је заиста тешко падао.И јела сам једноличну посну храну. А да не причам о посту на води.Три дана је био мој рекорд. Онда сам овде пуно читала,писала,таман и неспретно,слушала духовну музику,читала молитве,житија,историјате многих манстира и икона...Стекла и неколико правих пријатеља,пуно научила о вери и цркви од наших теолога са сајта И могу заиста рећи да сам стекла праве погледе искуства и знање да се надам да ћу овај пост коначно постити како треба. Боже помози! slavabogu pink panter, Јадранка-Дервента, Саша M. and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Новембар 23, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 23, 2012 Какве су ти ово ђаконије бре Dragi? 4869 4869 4869 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Новембар 23, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 23, 2012 У новом броји Магазина,... Политикиног додатка читајте...(у недељу,25.новембра)... УОЧИ БОЖИЋНОГ ПОСТА Чинити добра дела и кувати лака јела Шестонедељне припреме за прославу Христовог рођења подразумевају уздржавање од злих мисли и жеља, мржње и зависти, од страсти, што је много теже него уздржавање од масних залогаја, подсећа протојереј др Жарко Гавриловић, уредник Српске енциклопедије православља. Он је и аутор готово хиљаду страна дебелог Српског православног посног кувара (недавно се појавило и треће издање) из којег објављујемо неколико рецепата. Пише Рајна Поповић http://www.politika.rs/rubrike/Magazin/U-novom-broju-Magazina-u-nedelju-25-novembra-citajte.sr.html Саша M. је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Новембар 23, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 23, 2012 Важно је, да ће се купус до почетка поста већ укиселити... :0104cheesy: Саша M., Mamica Forumska, мирођија and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Новембар 23, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 23, 2012 Hteo bih postiti,u mladosti nikad nije bilo problema a sad... Ne jedem hleb,ne smem slatko,ulje rafinisano izbegavam,ne znam šta da radim... исти проблем...решавам чашом коле на таште и куваним кромпиром ка главном раном,бели лукац неизбежан у вечерњим сатима, због ради вампира...а уље никако...постоји палмина маст или биљна маст па пробај со тим ако имаш пара за бацање... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Новембар 23, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 23, 2012 Очекујем свађу на форуму Саша M., Драгана Милошевић and Лидија Миленковић је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар београдски Написано Новембар 23, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 23, 2012 Уместо што се бацате на припреме хране и психички се спремате да не једете ништа животињског порекла, боље припремите душу своју. Храна је ту апсолутно најмањи проблем. marta ., feeble, R.Žiskar and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Славите Господа, јер је добар. Алилуја! Јер је до века милост Његова. Алилуја! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Новембар 23, 2012 Гости Пријави Подели Написано Новембар 23, 2012 Уместо што се бацате на припреме хране и психички се спремате да не једете ништа животињског порекла, боље припремите душу своју. Храна је ту апсолутно најмањи проблем. Лепо речено... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Angelus Написано Новембар 23, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 23, 2012 Уместо што се бацате на припреме хране и психички се спремате да не једете ништа животињског порекла, боље припремите душу своју. Храна је ту апсолутно најмањи проблем. Тако је и свима нама треба да је то познато,а свака добра куварица,зна шта се све од поврћа може направити,а што се мене лично тиче,ја никад месо и врло ријетко га једем и све друго од животињског поријекла,научила сам на рибу и све производе од ње,морски плодови,маслине,и та приморска храна,а поврће изнад свега,воће,домаћи сокови које правим скупљајући шумско биље и производе у шуми,чајеви који су велики антиоксиданси,али молитве треба у посту појачати и стално стражарити над собом. Свети Фотије Патријарх Цариградски каже: "Пост благопријатан Богу је онај који подразумјева поред уздржања од хране и удаљење од сваког гријеха, мржње, зависти, оговарања, неумјесних шала, празнословља и других зала. Онај који пости само тјелесно не трудећи се у врлини личи на човјека који је саградио лијепу кућу, али у њој живи са змијама и шкорпијама." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Желе Зека Написано Новембар 23, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 23, 2012 Јао мени...по цео дан на факсу са сувим погачицама а када дођем кући - пекмез Пишем, братијо, пред лицем Бога свог: смирите срца своја и видећете милост Господњу још овде на земљи и познаћете Творца небеског и ваша душа неће моћи да се насити љубави. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Таша Написано Новембар 23, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 23, 2012 Mmmmm miris mu osecam Желе Зека, Саша M., pink panter and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Sve sto dise neka hvali Gospoda ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Новембар 23, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 23, 2012 Ма код нас је сваки дан "још мало па пост"... ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Новембар 23, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 23, 2012 Уместо што се бацате на припреме хране и психички се спремате да не једете ништа животињског порекла, боље припремите душу своју. Храна је ту апсолутно најмањи проблем. Видим ти си је већ припремио,спреман на осуду... Као друго,храна није мали проблем , а празнији стомак има итекако утицај на (припрему) душе...Чак је и Христу био важан телесни пост,приликом искушавања у пустињи,имаш у евангелију о томе... Ленка*, Лидија Миленковић, мирођија and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gaša Написано Новембар 23, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 23, 2012 исти проблем...решавам чашом коле на таште и куваним кромпиром ка главном раном,бели лукац неизбежан у вечерњим сатима, због ради вампира...а уље никако...постоји палмина маст или биљна маст па пробај со тим ако имаш пара за бацање... Ubila bi me tašta kad bi je čašom kole gringrin Šalim se brate,nemam para za bacanje,moraću da se se snabdem krompirom,a biljna mast ti je isto od rafinisanog ulja,nije to zdravo. Neko je pomenuo ovde kuruzno ulje,ne znam kako ga nacede u Sremu slabo rodio gringrin Баба је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука