Jump to content

Утробно чедоморство

Оцени ову тему

Препоручена порука

Pa, mogao si sam da pokusas da definises, pa da vidimo gde je problem.

Ja vec rekoh da mislim da bioloske definicije zivota, ljudskog bica, organizma i deteta, imaju smisla u biologiji i pomazu nam da razlikujemo razlicite organizme, stupnjeve itd. Ali je van smisla nase konvencije koristiti da na njima (maltene bez bilo cega drugog) izgradimo eticke iskaze. Stoga ne vidim sto mi postavljas pitanje da ja nesto definisem, kad licno nemam problem sa definciijama kao takvim, vec sa njihovom (zlo)upotrebom u ovim raspravama. Te definicije sigurno nisu pravljene da bi prolazile kroz tvoje ili necije drugo "eticko sito".

A time sto mi navodis nekakve definicije vidim da uopste nisi shvatio poentu mog pisanja.

Domine, adiuva incredulitatem meam!

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1.2k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Ja vec rekoh da mislim da bioloske definicije zivota, ljudskog bica, organizma i deteta, imaju smisla u biologiji i pomazu nam da razlikujemo razlicite organizme, stupnjeve itd. Ali je van smisla nase konvencije koristiti da na njima (maltene bez bilo cega drugog) izgradimo eticke iskaze. Stoga ne vidim sto mi postavljas pitanje da ja nesto definisem, kad licno nemam problem sa definciijama kao takvim, vec sa njihovom (zlo)upotrebom u ovim raspravama. Te definicije sigurno nisu pravljene da bi prolazile kroz tvoje ili necije drugo "eticko sito".

A time sto mi navodis nekakve definicije vidim da uopste nisi shvatio poentu mog pisanja.

Shvatio je on odlicno, nije glup... samo je ono sto ja zovem intelektualna neiskrenost... kad neces d priznsh nesto sto intelektom znas da je istina iz nekih drugih razlog..

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Jeste; to je jabuka (pod uslovom da je oprašena!!) Jabuku ne čini samo konačan oblik već svaki trenutak od kada tučak bude oprašen! Kada budeš držao jabuku u ruci seti se ove slike ...i toga da li je uopšte moguće da ta jabuka u tvojoj ruci nije bila ovo na slici!

Tebe čine svi trenutci od kada si začet! Današnji "Ti" isti si onaj "Ti" kada si imao deset godina! Isti si onaj "Ti kada si imao dve godine; isti "Ti" kada si imao osam meseci; pa mesec dana ...isti "Ti" nedelju dana pred rođenje ...ili kada si imao svega dvanaest minuta od začeća! Čoveka čini i faktor "vreme" a ne samo oblik! Čovek je vremenski kontinuitet ...u večitom "SADA" - ali ne bih ulazio u Teološka pitanja ... samo pravna i zakonska kako sam već naveo u jednom komentaru! Ako si Ti nepromenljivo "Ti" u svakom trenutku dana, meseca, godine ...onda si kontinuirano Ti i sa danom začeća!! Bez tog dana i prvih deoba ćelije po začeću "Ti" sada ne bi kuckao po tastaturi!

Ova slika sa cvetom je u stvari fantastična slika! Sjajno!

Ponavljam: kada budeš držao jabuku u ruci pomisli samo na to  da li je ona nastala niotkud ..ili je bila ovaj cvet!! Neke čak još i mirišu kao taj cvet! Bravo za pitanje!!

Ako mi ikada budes zatrazio jabuku ja cu ti dati cinij punu cveca  i gledacu te kako se nerviras dok brstis latice samo zato sto si tvrdoglav...

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Ako mi ikada budes zatrazio jabuku ja cu ti dati cinij punu cveca  i gledacu te kako se nerviras dok brstis latice samo zato sto si tvrdoglav...

Ne smeta njemu to da kaze.. ali kd bi mu neko na pijaci dao kesu cveca umesto kesu jabuka.. sigurno bi napravio veliki problem... :) 

ali ovako.. sta ga kosta da kaze? 

Подели на овим сајтовима

Да ли су, тзв., биохемијска трудноћа  и оплођена јајна ћелија за коју никада не можемо сазнати да је постојала једна те иста или различита ствар? :.mislise.

Ne, nisu. "Oplođena jajna ćelija za koju ne možemo znati da je postojala" se nigde ne "zakači", odlazi prvom menstruacijom bez simptoma, i ne izaziva lučenje hCG hormona. Telo žene nije trudno.

Pa da, u tome je osnovni problem - možemo svi da se složimo da je trenutak u vremenskom procesu relativna stvar i da oprašen tučak jeste što i plod, što i seme, što i izraslo stablo - da se razlikuju samo po trenutku u procesu.

Ono što iz toga za jedne poizilazi, a za druge ne, bilo bi da se cvet, plod i stablo zakonski tretiraju jednako. A to nosi dosta problema.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

@,

Ja jos nisam nista pricao o etici, nego da li je embrion ljudsko bice. Totalno si promasio o cemu ja pricam.

Pitam te za definiciju jer mi kritikujes argument i pojmove koje sam koristio u argumentu na osnovu semantike, pa reko, ako sam pogresio nesto, ti valjda ces mi reci gde sam pogresio i kako, ali nisi.

A koje je pojenta tvog pisanja? Davidimo....Pomenuo si etiku, sto nije tema, niti sam argumentovao....Pomenuo si neku glupost o mom argumentu koja nema nikakvog smisla, pomenuo si samantiku i definicije...Sta ti tacno oces?

Подели на овим сајтовима

Не може се издвојити само један тренутак тог процеса и рећи, е то није човек, и зато нема никаква права.

I bas zato sto se ne moze izdvojiti nijedan trenutak ste se vi nasli jako pametni i izdvojili trenutak zaceca.

Подели на овим сајтовима

Ja jos nisam nista pricao o etici, nego da li je embrion ljudsko bice.

Ranije si vec pisao maltene isto, tako da, ako utvrdis da je embrion ljudsko bice reci ces kako je to isto kao i ubistvo rodjenog coveka. Dakle, mozes da ne pricas ali je svakome ko zna sta si pisao ranije jasno na sta ciljas...

Pomenuo si argument, pomenuo si samantiku i definicije...Sta ti tacno oces?

Rekoh vec dvaput sta je moja poenta.

Подели на овим сајтовима

@,

To je sasvim druga tema. Ako dodje, onda verovatno (ako imam vremena i zivaca), ali ako dodje. Sada ne pricamo o tome, niti sam pisnuo o tome, pa ne vidim sto me prozivas zbog toga.

Mislis ono o objektivnosti? Da znam, samo ne vidim kakve to veze ima samnom, osim ako zelis da mi kazes de sam pogresio? Ako ne, ne vidim sta mi saljes ista.

Подели на овим сајтовима

@,

To je sasvim druga tema. Ako dodje, onda verovatno (ako imam vremena i zivaca), ali ako dodje. Sada ne pricamo o tome, niti sam pisnuo o tome, pa ne vidim sto me prozivas zbog toga.

Mislis ono o objektivnosti? Da znam, samo ne vidim kakve to veze ima samnom, osim ako zelis da mi kazes de sam pogresio? Ako ne, ne vidim sta mi saljes ista.

kako bre drug tema, sustinsko za tvoj argument, uzeo si ga kaao premisu.. i sd druga tema.. :D

Подели на овим сајтовима

Današnji "Ti" isti si onaj "Ti" kada si imao deset godina! Isti si onaj "Ti kada si imao dve godine; isti "Ti" kada si imao osam meseci; pa mesec dana ...isti "Ti" nedelju dana pred rođenje ...ili kada si imao svega dvanaest minuta od začeća!

Isti, osim sto nema mozga, srca i tako tih nekih nebitnih organa. Ali u sustini bas licite.

Подели на овим сајтовима

Па да, али где одлазе из јајовода? Ваљда ипак у материцу, па кроз материцу, путем менструације, напоље. Нисам ни мислила на обичну тест траку из апотеке, већ на тест крви којим се мери присуство тј. количина бета hCG хормона. Зато се и назива биохемијска трудноћа, јер је једино могуће утврдити је путем анализе крви.

Naravno, u svemu se slažem sa Vama; čak ovo nije replika Vama nego čisto problemu da i oplođena jajna ćelija bude menstrualno izbačena. Suština naslovne teme je "voljno i svesno odstranjivanje začetog deteta" od strane roditelja - ne i "loš tajming oplodnje"!  Oplođena ćelija koja je odbačena je samo "nesrećnik lošeg tajminga" kao što sam i ja lošeg tajminga kada mi padne ledenica na glavu (kao ministru Antiću nedavno) - pogrešno mesto u pogrešno vreme! Nema krivca u tom prirodnom procesu! Bilo kome od nas ovde koliko sutra, usled neke prikrivene srčane mane, može smrt da pokuca na vrata - ali to je priroda ovog palog i obolelog sveta. Tu nema krivca; nema zlodela. Moguće da veliki procenat oplođenih jajnih ćelija bude izbačen; pa čak moguće da je to i devedeset posto ..smrt ko i svaka smrt, ali pravno nema krivice ni u kome! Krivica nastaje kada se zna da je to već zigot pa se interveniše nekom spoljašnjom akcijom da to bude ubijeno. A smrt inače dolazi po svakog pre ili kasnije! Po nekog odmah po oplodnji; po nekog kad navrši sto godina - ko god se rodio stao je u red za smrt! Moja tema je, već sam naveo u jednom komentaru, pravni aspekt abortusa kao svesnog odstranjenja dokazano živog ploda koje je već ljudsko biće u celini ...samo majušno. Dakle pravni aspekt koji bi možda, ako Bog da, mogao uz ozbiljnost države, na naučnim temeljima "dete iz epruvete", da spreči mnoge nasilne smrti; da pruži šansu svakome.. (makar prvi ja dekretom i slovom zakona usvojio troje iz "neželjene trudnoće") ...kao što i nama Bog svakog jutra daje još jednu šansu! To je ono što ljudi, pobornici abortusa, ne shvataju! Ko zna koliko bi se roditeljskih duša sačuvalo neuprljano, makar i silom zakona, od ozbiljog ogrešenja o život!? A kad se dete rodi, koliko god da je iz "neželjene trudnoće" normalna osoba ne može da ga ne zavoli! Jako su retki slučajevi kao nedavni kada bebicu po rođenju bace na otpad! To je već tragična patologija duha i nije vredna posebnog osvrta - osim izolacije i osude da sama sa sobom provede ostatak života! Daj Bože, mislim to iz dna srca, pokajanje takvim osobama. Sto puta: "Daj im Bože i smiluj se" ... nesrećne su nesagledivo!

Da ponovim Jelena; naravno, jasno Vam je da ovo nije replika Vama ...već vraćam temu u pravni kolosek a više ne znam kome tačno da uputim tu "skretnicu" - vidim da na Vaše kometare uglavnom dosta ljudi reaguje! :)  ..pa ko velim - ajd' i ja :)

Подели на овим сајтовима

Moja tema je, već sam naveo u jednom komentaru, pravni aspekt abortusa kao svesnog odstranjenja dokazano živog ploda koje je već ljudsko biće u celini ...samo majušno.

Ali zapravo uopste nije pravni aspekt bilo cega a kamoli abortusa. Osim ako nam kao uzori ne sluze islamske dzamaharije i neke slicne drzave blagostanja...

Dakle pravni aspekt koji bi možda, ako Bog da, mogao uz ozbiljnost države, na naučnim temeljima "dete iz epruvete", da spreči mnoge nasilne smrti; da pruži šansu svakome..

"Dete iz epruvete" ne govori u prilog zabrani abortusa. Zapravo, to nam ne govori nista novo u odnosu na ono sto smo vec ranije znali. Da, jasno je da embrion raste i razvija se kako nedelje prolaze. Al' to nam ne govori kako treba s njim treba da postupamo.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...