Jump to content

Zašto su Ateisti Srbije protiv Srpske pravoslavne crkve?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Ja ne znam niti jednog.

Како не знаш,па то сте сви ви...ево да те подсетим шта значи анархизам,и трецими где се ти овде не проналазиш?

идеологија и филозофија друштва заснованог на слободи коју не ограничава власт. Анархисти се противе сваком ауторитету и сили и залажу се за апсолутну слободу појединца и самоорганзованих група.

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

ateista =kontras....ti verujes ja ne verujem.....zasto ja ne verujem?..pa zato sto nema dokaza...a el ima dokaza da ne postoji?pa nema..pa zasto onda verujes da ne postoji?pa...volim da udaram kontru..i da zaebavam ljude koji veruju.... greengrin  

LoL ajde da ne počinjemo....

Ja ću da ti pričam kako ateizam nije verovanje, a ti ćeš da me ubeđuješ kako sam ja vernik, prošlismo već ovo....:D

Ja ne znam niti jednog.

Ja sam anarhista, ali ne tip anarhiste koji se gleda po filmovima one zapaljene automobilske gume lanci itd, ili napaljeni klinci kad se skupe pa bi sve da ruše i uništavaju.

Подели на овим сајтовима

Како не знаш,па то сте сви ви...ево да те подсетим шта значи анархизам,и трецими где се ти овде не проналазиш?

идеологија и филозофија друштва заснованог на слободи коју не ограничава власт. Анархисти се противе сваком ауторитету и сили и залажу се за апсолутну слободу појединца и самоорганзованих група.

Posto volis definicije idi pogledaj definiciju ateizma pa se vrati da nam objasnis gde si sve pogresio ;-)

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Dovljno je samo da pratim ateisticke grupe i sve mi je jasno. Ovo narocito dolazi do izrazaja kada se ateisti dotaknu Biblije i pocnu da citiraju kako tamo nesto pise.

Najveći problem je što se upravo oni koji bi trebalo iste te Biblije da se dotakne to neradi. Jedan drug kog sam smatrao da je jedan od ovih što znaju, jer je išao na liturgije, postio, pričešćivao se u razgovoru sa drugom o mormonima kaže, citiram "Njihova knjiga je puna gluposti i imaju neka glupa pravila. Mislim naša je takođe puna nebuloza i gluposti, ali njihova baš preteruje". A usput njih šestoro koje znam ,ne računam gore navedenog veroučitlja, su pravi Hrišćani oni liturgijski, ako ih je i toliko

Подели на овим сајтовима

Pa se okrećeš tome da ti autoritet bude čovek koji obija manastire i crkve, a sebe nazivaš nazivom istim onim imenom koji se koristi za ljude pripadnike crkve od koje se ograđuješ 

Autoritet je Bog. Druge autoritete ni uzore ne nalazim, čak ni u samom sebi. Ne mogu da se kosim sa autoritarnošću Boga a da li je neko nešto obio, to su glasine nepotvrđene. Nije još uzelo maha u cjeloj Crkvi SPC. Još uvjek ispovjedamo pravu vjeru.. Pojedinci su u pitanju, unutar SPC..

Подели на овим сајтовима

Већина ових активиста атеиста (АС и екипа) су све, само не анархисти...

Ali znam puno vernika koji su libertarijanci a to mu dodje slicno :P

Управо тако. Крајња верзија либертаријанизма је десни анархизам. Ово ”десни” је јако битно нагласити, јер нису у питању они анархисти што пале по Грчкој и слични.

Подели на овим сајтовима

идеологија и филозофија друштва заснованог на слободи коју не ограничава власт. Анархисти се противе сваком ауторитету и сили и залажу се за апсолутну слободу појединца и самоорганзованих група.

Pa mozda ako to citas bas slobodno.

Anarhisti su protiv drzave i svake hijerarhije koja ne izrasta organski po potrebi, vec je unapred definisana.

Dakle jesam liberal ali nisam anarhista. A liberalniji sam od velike vecine ateista koje znam.

The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one

In the absence of science, opinion prevails

Подели на овим сајтовима

ateista =kontras....ti verujes ja ne verujem.....zasto ja ne verujem?..pa zato sto nema dokaza...a el ima dokaza da ne postoji?pa nema..pa zasto onda verujes da ne postoji?pa...volim da udaram kontru..i da zaebavam ljude koji veruju.... greengrin  

Da li si ti kontraš kada kažeš da ne veruješ Peri da ga svi lekari koji mu kažu da je zdrav lažu jer su se zaverili protiv njega?

Anarhizam je borba protiv svakog oblika vlasti ... ateizam nedostatak vere u postojanje božanskih entiteta. Čak i da si mislio na organizovanu borbu protiv religije, to ne mora da znači da su takvi automatski protiv svakog oblika vlasti.  

The only normal people you know are the ones you don’t know very well.

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Ne znam stvarno sta bih rekao na ovo

Одговорићу ти када будем имао више времена и концентрације. А до тада проучи положај жене пре Хришћанства и у Новом Завету.

Не знам да ли си проучавао положај жене у Хришћанству. Обзиром да нападате Хришћанство за мизогинију, и да део мог поста где сам написао да је Хришћанство увело праву револуцију у односу према женама називате врхунцем глупости (лош положај жене није дошао са Хришћанством него знатно касније је у неким срединама ушао у Хришћанство, али није део њега ) , решио сам да уместо вас мало прогуглам. Била је цела емисија на Националној Географији о томе. Али не знам где је на нету јер сам је гледао преко сателитске.

Па да кренемо. Текстове које ћу сада постављати нису моји него су преузети са нета.

Жене у раном хришћанству су играле битну улогу, која се временом умањивала како је патријархат јачао у покрету. У најранијим годинама хришћански покрет је показивао изразиту отвореност према женама.

За разлику од неких других учења тог времена, Исусова порука је посебно привукла жене. Исус је објављивао долазак царства Божијег, у коме неће бити неправде, патњи ни зла, у коме ће сви бити равноправни. То се показало као посебно привлачна порука за оне који су у том периоду били подређени, укључујући и жене. Неки од првих противника међу Хеленима, укључујући Целза, оцрнили су ту хришћанство тврдећи како је начињено углавном за оне нижег статуса: децу, робове и жене.

Однос Исуса са женама представља битан елемент у теолошкој дебати о положају жена у хришћанству, као што је представљао и модел за положај жена у раном хришћанству.

Еванђеља указују да су Исуса на његовим путовањима пратиле и женске ученице, и да су неке од њих финансијски издржавале њега и његове ученике, и биле покровитељке његових путујућих проповеди (види Марко 15:40-51; Лука, 8:1-3).

Исус је женама приступао на начин који је био нов и неуобичајен у то вријеме. Записано је да се Исус упуштао у јавне разговоре са женама и да им је јавно помагао (Марко 7:24-30, Јован, 4:1-24). Спасио је живот осуђеници на смрт (Ив 8,3-8), разговарао је са женама поганкама (Ив 4,27), промијенио је обичаје везане за развод (Мк 10, 2-9), залагао се да се промијени став према гријешним женама (Лк 7,36-50). Исус је прво жени објавио, да је изабрани Месија. Била је то у сусрету с поганком Кананејком.

Жене су пратиле Исуса на његовом последњем путовању у Јерусалим, где су присуствовале његовом распећу - једино су му оне остале верне до краја, док су мушки ученици побегли (Матеј, 27:55; Марко 15:40-41). А што је најзначајније од свега, сва еванђеља указују да су жене (Марија Магдалена сама, или са неколико пратиља) откриле његов празан гроб и да су оне први сведоци Исусовог ускрснућа из мртвих (Матеј 28:1-10, Марко 16:1-8, Лука 23:55-24:10; Јован 20:1-2).

Сам Исус није раздвајао мушкарца и жену. Штовише, он је кршио јеврејске обичаје тиме што је отворено разговарао са женама и укључио их међу своје пратиоце. Наиме, женама у јеврејским заједницама је било ускраћено активно учешће у богослужењу, образовању и друштвеном и политичком животу изван породице. У раним хришћанским списима се помињу бројне Исусове ученице и следбенице, међу којима су: Салома, Марија Магдалена, Марија Клеопова, Марта, Јована, Сузана, Арсиноја и друге.

Лука даје податак да је група жена без престанка следила Исуса на његовом путовању. Оне су отишле за њим, остављајући куће, породице, рођаке, своја села, свакодневни живот – и остале с њим, слушајући, причајући, путујући, пружајући добра и служећи, укратко живећи с њим. Лукино јеванђеље помиње именом три жене – Марија Магдалена, Јована и Сузана - као и „многе друге“.

Подели на овим сајтовима

• 3 months later...

А Пеђа се највише потресао...

Њега религија стварно уништава. Ментално му је нарушила здравље у великој мери. Само да се не одрази и на физичко здравље.

Када би нашао где га сврби, да се људски џапа на правом месту. Овако ништа, али буквално ништа неће постићи са том "борбом" против Бога и Његове Цркве. 

Стварно ми је жао што Црква нема праву критику у том удружењу.То је потребно и добро због саме Цркве. Жао ми је што заиста не промовишу науку и борбу против сујеверја. Који су документарац,емисију направили. или превели? Једино једну емисију Стевице Хокинга и ништа више за све ове године(колико је мени познато). Остало је само пљување по Богу и религији. Ако је то промовисање научног погледа на свет, онда сам ја космонаут. Радите нешто паметно другови, па сви ми да имамо неке користи од тога. Да научимо нешто из еволуције и науке. Али то је много теже од пљувања верника по фб-у. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...