Jump to content

Jurodiv

Члан
  • Број садржаја

    635
  • На ЖРУ од

  • Последња посета

О Jurodiv

  • Рођендан 05/29/1987

Profile Information

  • Пол :
    Мушко

Скорашњи посетиоци профила

4356 посетилаца

Jurodiv's Achievements

  1. Sa ovim sam ga tumačenjima čitao. Pa baci pogled. Niko ne razumije Otkrivenje do duhovni asketa. A to je moguće za bilo koga da postane putem podvizavanja. Ovo je striktno Sveti Otac. Otkrivenje ne širi strah nego Istinu. Dokumentarac ne širi strah nego istinu, ako se desi da jedno parče nije u saglasju sa nama percepiranom istinom, zašto bi onda mi bili u pravu, a oni ne, je li to postoji neka naša univerzalna istina spram nečije? Zašto lijepiti nekom etiketu laži čim ne misli isto što i mi? Blagoslov je neophodan, ali ja ne sumnjam. Blagoslov je nužan, ali multimedija je u pitanju, kako se to još multimedija uopšte blagosilja, to meni nije jasno.. http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Svetopismo/TumacenjeOtkrovenjaSvetiAndrejKesarijski/TumacenjeOtkrovenjaSvetiAndrejKesarijski.htm
  2. Pa gledao sam, prvi odražava neiskusnost, drugi je meni najdraži. Zbog onog neokortikalnog rata i umnih sila kojim svaki čovjek raspolaže.
  3. Mislite oni krici iz pakla. Pa tako recite.. Ako se ogradila, onda ok, podržavam. Ako takvo nešto ne smje da podlegne blagoslovu, ne znači ni da je čitav film falsifikat.
  4. Neću biti bezobrazan. A gdje stoji da blagoslova nema? Ko to može da dokaže? Kako se blagoslov uopšte dokazuje, jer je očito da se upućuje u par sekundi, ko je bez blagoslova kad ga neko blagoslovi?
  5. Kapiraš li ti da nije Artemije ništa stvorio, nego je izabrao put kojim će ga neko drugi okarakterisati kao raskolnikom, a nije ti to isto. Ne zove Artemije sebe raskolnikom, niti priliči ljudima da ga tako zovu ili pridavaju njemu taj izbor kao da je on u svemu kriv. On je jednostavno oprao ruke od starješina koji su se povodili za drugim stvarima, iskrivljenim kanonima, dogmatima i slično, kao što je Isus bio van sinagoge i farizeja i sadukeja, time se povodi i jedna osoba kojoj se ne može zamjeriti što je pošla za svojim unutrašnjim pobudama, sa kojom su se takođe zasebno vodili svojom voljom mnogi u narodu. Ne možeš kazati za drugoga kad ima smirenje kad nema, to nije vidljivo oku, to mi ne smjemo da znamo o drugima, to je svačije unutrašnje blago pred Bogom. To Bog cjeni kao skriveno a ne kao hvalospjevno. Tražiti milostinju nije hvalospjevno ni licemjerno. To je traženje pomoći, to ne prlja ničiji ugled do etažiranja lične poniznosti pred svjetom, koliko sam ja uspjeo da odgonetnem. Mantija nije vlasništvo Crkve pa da ima pravo na nju, mantija je odežda, vidljiva ili nevidljiva, kojom se odjevaju monasi. Ne osporavajmo da su atributi Crkvenih relikvija na nekome bez potvrde, jer ni sami nismo sigurni kojim putem idemo, do zadnjeg dana. Tad je spasenje ili stradanje, tad se jedino zna, svako pojedinačno za sebe odgovara, to moraš da upamtiš. Pusti ga, neka radi to što čini, to je njegovo pravo. Osnovno životno pravo je da se prosi.
  6. Dakle, prema tome ispada da su jurodivi još gori iz tvoje perspektive, jer su bili monasi, u monaškom činu, a nisu ni mantiju imali na sebi.. Kategorički tvrdim da raskola nije ni bilo, da je sve to iluzija. Svi sveštenici koji su uz raščinjenog vladiku Artemija su i dalje za istu Crkvu koja je na nebesima, i to niko ne može papirima za optužbu da demantuje, jer ne odgovara se pred ljudima nego pred Bogom. Ko će da sledi njega, nije otpao od Crkve, jer sledi Crkvu, svi smo mi Crkva, narod Božiji.
  7. Ne, a glupo je pitanje da li čitate Otkrivenje Jovanovo.. Mislim, hej, gospodine, čitate li Bibliju, on odgovori čitam, naravno. Čitate li Otkrovenje Jovanovo? Zašto postavljaš glupa pitanja? Logično ispada da sam tupson što postavljam uopšte neka pitanja.
  8. Možda je naprotiv blagoslov anonimno došao, samo što mi ne znamo. Jer nam nije od koristi da znamo. Ko će to da opovrgne?
  9. Jesu li jurodivi bili u manastiru? Jesu li jurodivi imali čin monaha?
  10. Jedino što mogu da zamjerim Digitalnom anđelu je što je uzimana video prezentacija sa zapada, mislim, dosta se kalkulisalo sa oskudnim video materijalom, ali sam po sebi, Digitalni anđeo uopšte ne unosi strah ni paniku među veliki broj onih koji su vidjeli ovaj dokumentarac. Zato su mogli malo više domaćeg materijala ili jednostavno ikona pa tekst prilijepljen preko njih. Kako obično kače. No, ni Prijatelj Božiji fofondacija ne odstupa od sličnog kriterijuma, s tim da je i prebogato 'domaćeg' video materijala. Najviše mi se sviđa drugi dio filma. Ovo je jedan podsjetnik da je Otkrivenje Jovanovo po mjeri čistote naših duhovnih očiju ilustrovano i akomodirano (zapadnim paletama pijeteta što ne znači da je nužno obojeno propagandom zapada, niti tako mislim, niti to zastupam) do kreacionih visprenosti anonimnog autora, jer je jaki stisak klješta nadvijen nad neutralnim ljudskim kuriozitetima modernih shvatanja. Time se i opravdava mjestimično i rječi iz Otkrivenja da se 'ne zapečate rječi proroštva' jer je ta knjiga dostojna da je vjerujući čitaju i da se upoznaju bliže sa njom jer nas grešne upravlja ka istinskom životu i putu spasenja. I tu nema mjesta za nikakav strah jer znamo da ćemo se opravdati pred Bogom sledeći samo zapovjesti Njegove i hraneći se Njegovim tijelom i krvlju. Preporučio bih svima da ovaj film gledaju više od jednog gledanja, jer asocira na nominalnu vrijednost dostupnih znanja o mogućim pretpostavkama za budućnost. Uz ovo da padne koje listanje Svetih Otaca, pa nigdje milije stvari. Ali i ovo je rebus sam po sebi, Oce primarno držati, a Digitalnog zakulisno..
  11. Pobogu, brate. Kategorizuješ ljude. Uvlačiš se u međuprostor onih koji osuđuju i koji su distancom opomenuti od toga. Pripazi da se jednog dana istina ne okrene protiv tebe. Možda sutra vidimo tebe kako sjediš i pišeš 'pomozite depresivcu'. Ipak, pomozimo svima! Nema među nama ni raskolnika ni odjeljenih, ništa nije dokazano, sve je razmotreno. Čovjek prosi jer nema. A šta bi da ima.
  12. Planiram i ja da prosim, molim da me upute ka tom kutku knez Mihajlove, udružićemo snage. Prosijaka je dok je svjeta i vjeka ali Njega nam je samo jednom.
×
×
  • Креирај ново...