JESSY Написано Јун 22, 2013 Пријави Подели Написано Јун 22, 2013 U staroj Grčkoj Sokrat je bio na glasu kao čovek koji ceni znanje. Jednog mu je dana prišao poznanik i rekao mu:- Znaš li šta sam upravo čuo o tvom prijatelju?- Stani malo - odgovori Sokrat. - Pre no što mi išta kažeš želim napraviti mali test. Zove se "Test trostrukog kriterijuma".- Trostrukog kriterijuma?- Upravo tako - nastavi Sokrat - pre nego što počneš pričati o mom prijatelju, mogao bi trenutak razmisliti zadovoljava li to neke kriterijume. Prvi kriterijum je Istina.Da li si potpuno siguran da je to što mi želiš reći istina? - Ne - odgovori poznanik - zapravo sam to tek čuo i ...- Dobro - reče Sokrat - znači nisi potpuno siguran da li je to istina ili nije. Da vidimo sada i drugi kriterijum, kriterijum Dobra.Da li je to, što želiš reći o mom prijatelju, nešto dobro? - Ne, naprotiv...- Dakle - nastavi Sokrat - želiš mi reći nešto loše o njemu, a nisi čak ni siguran je li to tačno. Još uvek možeš proći na testu, jer je ostao još jedan kriterijum, kriterijum Koristi. Da li će to, što mi želiš reći o mom prijatelju, biti korisno? - Ne, ne baš.- Pa - opet će Sokrat - ako to što mi želiš reći nije istina, nije dobro, i nije korisno, zašto bi mi uopšte rekao? keka and SHADOWS OF THE LIGHT је реаговао/ла на ово 2 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Margareta Написано Јун 22, 2013 Пријави Подели Написано Јун 22, 2013 Kad sam bila mala pročitala sam jednu pričicu koja mi je ostala urezana u glavi. Ne zamerite, prepričavam: Kažu da nakon rođenja svi dobijemo dve vreće. Jedna vreća je manja, i nju nosimo na leđima. Druga je veća, i nju nosimo oko vrata. Vreća koja stoji oko vrata predstavlja greške naših prijatelja, suseda i prodice. Vreća na leđima predstavlja nađe sopstvene greške. Zbog toga svi jako lako vide tuđe greške, a svoje ne. Ivana032 and keka је реаговао/ла на ово 2 Turn on, tune in, drop out Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јун 22, 2013 Пријави Подели Написано Јун 22, 2013 U staroj Grčkoj Sokrat je bio na glasu kao čovek koji ceni znanje. Jednog mu je dana prišao poznanik i rekao mu: - Znaš li šta sam upravo čuo o tvom prijatelju? - Stani malo - odgovori Sokrat. - Pre no što mi išta kažeš želim napraviti mali test. Zove se "Test trostrukog kriterijuma". - Trostrukog kriterijuma? - Upravo tako - nastavi Sokrat - pre nego što počneš pričati o mom prijatelju, mogao bi trenutak razmisliti zadovoljava li to neke kriterijume. Prvi kriterijum je Istina. Da li si potpuno siguran da je to što mi želiš reći istina? - Ne - odgovori poznanik - zapravo sam to tek čuo i ... - Dobro - reče Sokrat - znači nisi potpuno siguran da li je to istina ili nije. Da vidimo sada i drugi kriterijum, kriterijum Dobra. Da li je to, što želiš reći o mom prijatelju, nešto dobro? - Ne, naprotiv... - Dakle - nastavi Sokrat - želiš mi reći nešto loše o njemu, a nisi čak ni siguran je li to tačno. Još uvek možeš proći na testu, jer je ostao još jedan kriterijum, kriterijum Koristi. Da li će to, što mi želiš reći o mom prijatelju, biti korisno? - Ne, ne baš. - Pa - opet će Sokrat - ako to što mi želiš reći nije istina, nije dobro, i nije korisno, zašto bi mi uopšte rekao? I tako nikad nije saznao da ga je zena prevarila sa prijateljem Partibrejkers је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јун 22, 2013 Пријави Подели Написано Јун 22, 2013 Jedan čovek našao je orlovsko jaje i stavio ga pod kokoš. Orlić se izlegao kad i pilići i odrastao je sa njima.Čitavog života orao je radio isto što i kokoši u dvorištu, misleći da je jedan od njih. Kljucao je naokolo u potrazi za bubama i glistama, kokodakao je i lepršao krilima, uzdižući se koji pedalj iznad tla.Prošle su godine i orao je ostareo.Jednog dana ugledao je u visini, na vedrom nebu, čudesnu pticu moćnih raširenih krila, kako lebdi na vetru.Stari orao je zapanjeno gledao uvis. "Šta je to?" pitao je."To je orao, kralj ptica", rekla mu je jedna kokoš. "On pripada nebu, dok mi, kokoši, pripadamo zemlji."I tako je orao umro među kokošima, neznajući ko je."Nesvesan život nije vredan da bude proživljen. Kada odbacite svoje iluzije i postanete svesni sebe i sveta oko vas, otkrićete svu lepotu života na Zemlji."Antoni De Melo ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јун 22, 2013 Пријави Подели Написано Јун 22, 2013 LJUBAV, BOGATSTVO, TUGA, SUJETA I ZNANJENa jednom dalekom, usamljenom ostrvu, usred okeana,živeli lepo i u slozi Ljubav, Bogatstvo, Tuga, Sujetai Znanje. Živeli su mirno na tom ostrvu daleko od svihsvetskih briga i događanja. Ali nakon mnogovekova primetili su da njihovo ostrvo polako , pa svebrže i izvesnije nestaje. Vrlo brzo shvatili su daostrvo ubrzano tone. Uznemireni oni spakuju svojestvari i krenu polako da napuštaju svoje lepo,čarobno, ali tonuće ostrvo, koje im jevekovima pružalo sreću.Jedino Ljubav , postojana po prirodi, reši da ostane.Jedino je ona verovala i nadala se da je sve toprivremeno i da će doći bolji dani kadaće sve biti lepo i veselo kao nekada.Međutim vremenom i Ljubav shvati da nema nade ida mora i ona da napusti svoj dom. Spakuje lepo onomalo stvari i puno uspomena sa sobom, ali ... sadaviše nije bilo načina da ode sa ostrva. Svičamci, brodovi i splavovi već su otplovili aza pravljenje novih više vremena nije bilo. Ljubav jepočela da doziva upomoć.Nekako u to vreme, put tuda nanese Bogatstvo. Ljubavse obraduje srećnoj slučajnosti i zamoliBogatastvo da je primi na svoj brod:- Primi me molim te, ostrvo tone, udaviću se -rekla je Ljubav.- Izvini ali moj čamac je pun zlata i dragogkamenja. Nema mesta još i za tebe Ljubavi. Ako i tibudeš ušla, bojim se potonućemo - rečeBogatstvo i ode.Ljubav je počinjala da hvata panika. Ostrvo jeviše tonulo i vode je bilo više. U panici, Ljubav je idalje dozivala u pomoć. Onda je na svom splavunaišla Tuga. Ljubav se obradovala starom prijatelju:- Tugo, molim te spasi me. Potonuću zajedno saovim našim ostrvcetom. Bilo bi šteta da svet ostanebez ljubavi.- Žao mi je Ljubavi - odgovorila je tuga - Toliko samtužna da ne mogu da te povedem sa sobom. Želim dabudem sama. I ostavi ljubav daleko iza sebe.Na ostvru Ljubav već hvata očaj . Ne vidinačina da se spase iz nezgodne situacije u kojojse našla i to zato što je verovala u bolje sutra.Međutim, tračak nade, ili je možda u pitanjuvera, još uvek su je nagonili da i dalje doziva upmoć. Njena dozivanja privuku pažnju Sujete kojaje tuda slučajno prolazila.- Povedi me sa sobom. Ti si mi jedina nada - zamoliLJubav.- Ne dolazi u obzir! Vidi kakva si prljava i mokra,hoćeš da mi pokvasiš čamac . Sama si kriva!Sad snosi posledice. Lepo sam ti govorila da odeš dokse još moglo. - I još uvređena ode i ostaviLjubav sa njenom tužnom sudbinom .Izgubivši i poslednju nadu, Ljubav se predala sudbini.Sela je na jedini nepotopljeni kamen što je ostao odnjihovog, nekad velikog i divnog ostrva i čekalada i on nestane ispod vode i sa sobom odnese i nju. Uto niotkuda , pojavi se neki stranac u čamcu.Stranac priđe sasvim blizu i pruži Ruku Ljubavi.Ona uđe u čamac i on je preveze na susednoostrvo. Tu je Ljubav izašla iz čamca, zahvalilase i pošla dalje. Tek par metara dalje shvatila je dane zna ko ju je spasio. Okrenula se i dotrčalanatrag do obale, ali čamac sa strancem većse izgubio na horizontu. Tada je Ljubav tek primetilaZnanje kako sedi na obali. Prišla je i upitala:- Reci Znanje, ko je stranac koji me je spasao sigurnesmrti?Znanje je pogleda, nasmeši se, pa joj reče:- Kako, zar ti ne znaš? To je bilo VREME.- Vreme? - upita zbunjeno Ljubav.- Da, VREME - odgovori Znanje - Jer jedino je VREMEsposobno da spozna koliko je Ljubav velika. ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јун 22, 2013 Пријави Подели Написано Јун 22, 2013 SUSRET - Zdravo!Klimam glavom i otpozdravljam. Odakle poznajem ovog čoveka? Trenutak zbunjene tišine sakrivamo rukovanjem.- Pa gde si ti?Sležem ramenima.- Evo...Ispašću glup ako se odmah ne setim. Prisećam se likova iz mladosti, škole, sa posla... ne ide, ne prepoznajem ga. A on i dalje drži usta razvučena u osmeh i gleda me pravo u oči.- Jel' radiš, a? Ima posla, ima...- Pa eto, ima.Možda bih umeo da započnem neki pametniji razgovor kad bih znao o čemu, ali nigde u sećanju ne mogu da pronađem ovog čoveka. Menjam mu boju zuba iz žute u belu, sklanjam mu brkove, vraćam mu kosu na teme, gomilu kose, ali prosto ne ide. Valjda će reći nešto što će mi razrešiti misteriju... Neće, samo ćuti i kezi se kao da ima facijalni grč. Pokušavam drugu taktiku. Gledam u daljinu, pa na sat, pa opet u daljinu... pomeram se jednu stopu u smeru u kome sam išao pre nego što me je zaustavio. Ne vredi, nema nameru da se otkači.- Šta ti radi brat?Tako dakle. Otvara novu temu, o familiji. Ako ovo prihvatim, gotov sam. Trenutak je da pređem na brutalne metode.- Nemam ja brata, ja imam sestru.- Ama brat tvoj, Brana.- Nemam brata, imam sestru, zove se Lidija.Ne znam odakle mi pade na pamet baš ovo ime, ali uspelo je. Konačno je skinuo idiotski osmeh sa usana. Fiksirao me je još trenutak, a onda je moja podvala počela da deluje.- Jel' si ti Voja?- Ne.- Nisi Voja?- Nikad nisam bio Voja.- Izvinite...- Ništa.Ostao je zbunjen kad sam se okrenuo i nastavio svojim putem. Sad neka malo on prebira po sećanju. Prljava igra, ali je bar rezultat nerešen. Jedan - jedan, i to na njegovom terenu. Лидија Миленковић је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јун 24, 2013 Пријави Подели Написано Јун 24, 2013 Zaletela sam se u stranca dok je prolazio. ’’O, oprostite mi, molim vas!“ - bio je moj odgovor.On je rekao: ’’Molim vas, oprostite vi meni, nisam vas video.’’Bili smo tako uctivi, taj stranac i ja....Pozdravili smo se i otisli svako svojim putem...Ali kod kuce se pricala drugacija prica. Kasnije toga dana, dok sam kuvala veceru, moj sin je stao iza mene vrlo tiho. Kad sam se okrenula, gotovo sam se sudarila s njim. ’’Makni mi se s puta!’’ - rekla sam uz viku.On je otišao, a njegovo malo srce se slomilo. Nisam shvatila koliko sam oštro govorila. Dok sam ležala budna u krevetu, tihi Božji glas mi je progovorio:’’Dok si delila sa strancem uobicajenu uljudnost, tvoja porodica koju voliš bila je povrijedena. Iidi i pogledaj na kuhinjski pod, naci ceš cvece pokraj vrata. To cvece je tvoj sin doneo za tebe. Ubrao ga je sam: ružicasto, žuto i plavo. Stajao je vrlo tiho da ne pokvari iznenadenje, nisi videla suze koje su ispunile njegove male oci.’’Tada sam se osetila tako malenom i suze su mi pocele kapati niz lice.Tiho sam otišla i klekla pored njegovog kreveta.’’Probudi se, maleni, probudi se,’’ rekla sam.’’Jesi li ti ubrao za mene ovo cvijece?’’ Smiješio se: ’’Našao sam ih napolje, kod drveta. Ubrao sam ih zato jer su lepi kao ti. Znao sam da ce ti se svideti, posebno plavi. ’’Rekla sam: ’’Sine, jako mi je žao što sam se onako ponela danas, nisam trebala vikati tako na tebe.’’ Rekao je: ’’O, mama, u redu je. Svejedno te volim.’’ Ja sam rekla: ’’Sine, i ja tebe volim. I volim cvece, posebno plavo.’’ Jeste li svesni da ako umremo sutra, poso za koju smo radili lako nas uskoro može zameniti. Ali, porodicaj koju ostavljamo iza sebe osecala bi gubitak do kraja njihovih života. Mnogi se unose u posao više nego u svoje obitelji, ne misliš li da to nije mudro ulaganje? Jelena 76, Ivana032 and keka је реаговао/ла на ово 3 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јун 25, 2013 Пријави Подели Написано Јун 25, 2013 Na dobrotvornoj gala-večeri, na kojoj su se prikupljala sredstva za školu za decu sa posebnim potrebama, otac jednog od učenika podelio je sa prisutnima priču koju neće zaboraviti niko ko je tada prisustvovao tom događaju. Pošto je zahvalio školi i njenom predanom osoblju, postavio je sledeće pitanje: "Ako nije ometena spoljašnjim uticajima, sve što priroda stvori je savršeno kreirano. Ali moj sin Siniša ne može da nauči sve one stvari koje mogu druga deca. Nije u stanju da razume i uradi sve ono što i njegovi vršnjaci. Gde je tu prirodni poredak stvari, kada se radi o mom sinu"? Publika je utihnula posle tog pitanja. Otac je nastavio: "Verujem da se, kada telesno i umno invalidno dete, poput mog Siniše, dođe na svet, prilika za iskazivanje istinske ljudske prirode sama javi i pokaže, i to u vidu načina na koji drugi ljudi tretiraju to dete". Potom produži: Siniša i njegov otac šetali su pored parka, gde su neki dečaci, koje je Siniša inače poznavao, na terenu igrali fudbal. Siniša je upitao oca: "Šta misliš, tata, da li bi me pustili da igram sa njima"? Sinišin otac je znao da većina dečaka ne bi želela da neko kao Siniša igra u njihovoj ekipi, ali je isto tako vrlo dobro znao koliko bi njegovom sinu značilo da mu dozvole da zaigra, i koliko bi mu to samo dalo toliko potrebni osećaj pripadnosti i samopouzdanja, uverenje da od društva biva prihvaćen uprkos svom invaliditetu. Sinišin otac je prišao jednom od dečaka pored aut-linije i upitao (ne očekujući previše) da li bi i Siniša mogao da zaigra sa njima. Momčić se u neverici okrenuo prema igralištu i rekao: "Znate šta, gospodine, mi gubimo sa 4:1, a bliži se i kraj drugog poluvremena. Pa,..., može da igra za našu ekipu, pokušaćemo da ga postavimo na poziciju levog beka". Siniša se malo namučio hodajući do ekipe, ali je sa širokim osmehom obukao dres svog tima. Otac ga je ozaren gledao sa majušnom suzom u oku i osećajem narastajuće topline u grudima. Dečaci su mogli jasno da vide i osete sreću ovog čoveka, ganutog oca koji radosno gleda kako njegov sin biva priman u njihov tim. Pri kraju utakmice Sinišina ekipa je dala gol iz jedne brze kontre, ali je još uvek gubila sa dva gola razlike. Siniša je pokrivao levu stranu polovine terena. Iako nikakve akcije tuda nisu išle, on je očito bio u euforičnom raspoloženju jer je dobio priliku DA BUDE u igri, na travnatom tepihu; razvukao je osmeh od uva do uva, dok mu je otac mahao sa tribine. U samoj završnici Sinišina ekipa je opet postigla gol, dakle, gubila je samo sa 4:3! Sada, sa jednim golom u minusu, smešila im se prilika za eventualno izjednačenje u zaustavnom vremenu od 5 minuta. I zaista, dosuđen je penal za Sinišin tim i dečaci su stali da se pogađaju ko će ga izvesti. Pade ideja da puca Siniša, ali uz veliki rizik da izgube utakmicu!? Na opšte iznenađenje - Siniši je ipak data lopta! Svi su znali da je to bila nemoguća misija, jer Siniša nije ni umeo pravilno da šutira, a kamo li da pogodi okvir gola i da prevari golmana. Ipak, kad je Siniša stao iza lopte, protivnički golman je, shvativši da Sinišina ekipa svesno reskira poraz radi tog jednog jedinstvenog trenutka u Sinišinom životu, odlučio da se baci u pogrešnu stranu kako bi lopta ipak ušla u mrežu. Siniša je uzeo zalet, zamahnuo i... traljavo zakačio loptu, koja je polako krenula ka suprotnoj stativi. Utakmica bi u ovom trenutku bila praktično rešena, jer je lopta bila spora i većina protivničkih igrača bi je mogla sustići. Medjutim, i oni su se kretali sasvim lagano, pa svi gledaoci povikaše: "Siniša, Siniša, trči za njom, Siniša, trči, stigni je, stigni! Trči, trči, i ćušni je u mrežu! Nikada pre u svom životu Siniša nije toliko brzo trčao, uspeo je, na jedvite jade, da stigne do nje pre nego što je završila u gol-autu. Doteturao se i širom otvorenih očiju, zadihan, upitnog pogleda, zastao da vidi šta će dalje. Svi graknuše: "Šutni je, šutni je u gol! Uhvativši dah, Siniša je vidno potresen, naprežući zadnje snage, kao u nekom delirijumu, magnovenju, nekako umirio loptu, zahvatio je unutrašnjom stranom stopala i... i smestio je u mrežu! Muk,... , a onda provala... prasak - svi skočiše: "Siniša, Siniša, bravo, Siniša!" Zajapurenom i preneraženom Siniši priskočiše svi saigrači, grleći ga, ljubeći ga i slaveći ga kao heroja koji je spasao svoj tim od poraza. "Tog dana...", okončavajući svoju priču s drhtajem u glasu potreseni otac, dok su mu se suze kotrljale niz lice, "... dečaci obeju ekipa doneli su komadić prave ljubavi i humanosti u ovaj svet". Siniša nije preživeo do sledećeg leta. Umro je još iste zime, nikada ne zaboravivši da je bio heroj, da je zbog toga njegov otac bio presrećan i pamteći kako je svog malog heroja dočekala oduševljena majka, grlivši ga plačući od sreće! ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јун 27, 2013 Пријави Подели Написано Јун 27, 2013 Jednom je jedan pobožan čovjek sanjao san kako beži od lava. Čovekpobeže na drvo i sede na jednu granu drveta. Pogledavši dole ugledalava koji ga čeka. Zatim čovek pogleda na stranu i ugleda dva pacovakako kruže oko grane, na kojoj je sedio i jedu je. Jedan pacov je biocrn a drugi beli. Činilo se da će grana uskoro pasti na zemlju. Čoveksa strahom opet pogleda dole i ugleda crnu zmiju kako otvara svojavelika usta tako da mu se činilo da će upasti u njih. Čovek pogledaiznad sebe da vidi imali nešto zašto bi se mogao uhvatiti. Ugledao jedrugu granu sa saćem meda na njoj. Kapi meda su kapale iz saća. Čovekhtede da okuša jednu kap. Pružio je jezik i okušao kap meda koja jepala. Med je bio veoma sladak. On htede da okuša još jednu kap. Kada touradi izgubi se u slasti meda. Tako da zaboravi pacove koji su jelinjegovu granu, lava na zemlji i zmiju koja je sjedila ispod njega. Nakoizvesnog vremena probudi se iz svog sna. Tražeči značenje sna otišao jedo pobožnog učenjaka. Ovaj mu reče: „Lav kojeg si vidio je smrt. Uvekte progoni i ide za tobom kuda god da ideš. Dva pacova beli i crnpretstavljaju dan i noć. Beli predstavlja dan a crni noć. Oni kružejedan za drugim, jedući tvoje vreme i približavajući ti smrt. Velikacrna zmija sa velikim ustima je tvoj grob čekajući da padneš u njega.Saće meda je ovaj svet a slatki med je uživanje ovog sveta. Mi volimoda okušamo slatko uživanje ovog sveta želeći sve više i više. Umeđuvremenu se izgubimo u tom uživanju tako da zaboravimo naše vreme .. . našu smrt i . . . naš kraj.“ ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јун 28, 2013 Пријави Подели Написано Јун 28, 2013 - E, sad, rece Vanja i stavi svesku na sto - hajde da pisemo pricu.- Hajde, rece Lenocka i sede na stolicu.Vanja uze olovku i napisa "Bio jednom jedan kralj". Onda se zamisli izagleda u tavanicu. Lenocka pogleda u svesku i procita sto je Vanjanapisao.- Vec postoji takva prica - rece Lenocka.- Otkud znas, upita Vanja.- Znam jer sam citala - rece Lenocka.- Kako ide? - upita Vanja.- Kralj je jeo kompot od jabuka kada mu nesto zape u grlu; kraljica gaudari po ledjima kako bi mu izbila parce jabuke, ali kralj pomisli kakoona hoce da se bije pa je tresnu casom po glavi. Kraljica se razjari itresnu kralja tanjirom. Kralj lupi kraljicu cinijom. Kraljica udarikraljastolicom. Kralj skoci i udari kraljicu stolom. Kraljica srusi orman nakralja. Ali kralj ispuza ispod ormana i tresnu kraljicu svojom krunom.Onda kraljica dohvati kralja za kosu i zavitla ga kroz prozor. Alikraljse dotetura natrag u sobu kroz drugi prozor, zgrabi kraljicu i gurnu jeupec. Medjutim, kraljica se provuce kroz dimnjak na krov, spusti se nizgromobran u bastu, i vrati se u sobu kroz prozor. Kralj zapali vatru upeci da spali kraljicu. Kraljuca se dosunja iza njega i gurnu ga. Kraljupoade u pec i izgore. To je kraj price - rece Lenocka.- Vrlo glupa prica,rece Vanja. Ja sam hteo da napisem jednu sasvimdrugu.- Hjade onda napisi, rece Lenocka.Vanja uze olovku i napisa: "Bio jednom jedan razbojnik."- Cekaj malo! uzviknu Lenocka. - Vec postoji jedna takva prica.- Nisam znao, rece Vanja.- Kako da ne, rece Lenocka. - Razbojnik je pokusao da pobegne od cuvarai skocio na konja, ali je skocio prejako, preleteo na drugu stranu i pao.Razbojnik onda opsova i skoci ponovo na konja, ali opet pade na drugustranu jer nije dobro procenio svoj skok. Razbojnik se podize, zapretipesnicom, skoci opet na konja prejako i pade. Onda razbojnik izvuce izopasaca pistolj, opali u vazduh i ponovo skoci na konja, ali sa takvomsilinom da prelete preko njega i tresnu na zemlju. Onda zgrabi kapu sglave, zavitla je na zemlju, izgazi je i opet skoci na konja, i ponovopredaleko pa pade i slomi nogu. Konj otkasa malo dalje. Razbojnikdosepado konja i tresnu ga pesnicom po glavi. Konj pobeze. Cuvari dojahase ibacise razbojnika u zatvor.- Ali ja necu da pisem o razbojniku - rece Vanja.- Pa o cemu hoces da pises? - upita Lenocka.- Hocu da pisem pricu o kovacu. - rece Vanja.Vanja napisa: "Bio jednom jedan kovac".- Postoji vec jedna slicna prica! - uzviknu Lenocka.- Stvarno? - rece Vanja i ostavi olovku.- Naravno - rece Lenocka. Bio jednom jedan kovac. I, jednoga dana,kovaoon potkovicu i toliko je jako zamahnuo cekicem da je glava cekicapoletelasa drske, odletela kroz prozor, ubila cetiri goluba, udarila uvatrogasnukulu, odbila se na drugu stranu, razbila prozor na kuci komandiravatrogasne brigade, preletela preko stola za kojim su sedeli komandirvatrogasne brigade i njegova zena, probila zid kuce komandiravatrogasnebrigade i izletela na ulicu. Tamo je zveknula u jednu banderu, okrznulanogu sladoleddzije i pogodila Karla Ivanovica Sustergina u glavu. Bas utom trenutku on je skinuo svoj sesir da rashladi glavu. Posto jepogodilau glavu Karla Ivanovica Sustergina, glava cekica je poletela nazad,ponovookrznula sladoledziju po nozi, udarila dva macora koji su se borili nakrovu, tresnula jednu kravu, ubila cetiri vrapca, opet uletela ukovacnicui vratila se na drsku koju je kovac jos drzao zamahnutu u svojoj desnojruci. Sve se to desilo tako brzo da kovac nista nije primetio, pa jenastavio da kuje potkovicu.- Znam da je prica o kovacu vec napisana, ali ja hocu da napisem pricuosebi - rece Vanja i napisa: "Bio jednom jedan decak i zvcao se Vanja".- Vec postoji takva prica - rece Lenocka. - Bio jednom jedan decak izvaose Vanja i on podje...- Cekaj malo - rece Vanja - ja sam hteo da napisem jednu pricu o sebi.- Vec je napisana jedna prica o tebi - rece Lenocka.- To je nemoguce - rece Vanja.- Kazem Ti vec je napisana - rece Lenocka.Gde je napisana? - upita Vanja zapanjeno.- U knjizi "Takmicenje", a napisao je Danil Harms.Danil Harms ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јун 28, 2013 Пријави Подели Написано Јун 28, 2013 U novom engleskom jeziku timšel znači «može biti» ili, jednostavno «možda».Možda. Imamo svoju reč.Najmudriji odgovor na konačna pitanja.Reč koja ukazuje na otvorena vrata i široke horizonte. Ne verujem u to da je značenje života zagonetka koju treba razrešiti.Život jeste. Ja jesam. Svašta može da se desi.A ja verujem da svome životu mogu dati novo značenje.Neizvesnost je sreća u formi nesreće.Da sam apsolutno siguran u sve, proveo bih život u patnji, bojeći sesmrti. Ali, pošto je uvek sve moguće, čuda su uvek negde u blizini inikada neće prestati da se događaju.Verujem da čovekova sloboda može da se definiše jednom jedinom rečjukoja, poput sićušnog podupirača omogućava vratima postojanja da ostanuotvorena.Ta reč je: Možda.Robert Fulgam''Možda da, možda ne keka је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јун 29, 2013 Пријави Подели Написано Јун 29, 2013 Lepota i rugoba Jednog dana na plaži se susretoše Lepota i Rugoba. "Hajdemo se kupati u moru", rekoše. Skinu se i zaplivaju. Nakon nekog vremena Rugoba izađe iz mora, obuče odeću koja je pripadala Lepoti te pođe svojim putem. Kad je iz mora izašla Lepota, ne nađe svou odeću. Budući da se stidela hodati naga, obuče Rugobinu odeću te pođe svojim putem. Ljudi i danas počesto zamiene jednu za drugu. Ipak ima i onih koji prepoznaju Lepotu bez obzira na to kako je odevena, kao i onih koji prepoznaju Rugobu ne dajući se zavesti njenom odećom ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јул 1, 2013 Пријави Подели Написано Јул 1, 2013 Cekajuci zavrsetak snezne oluje americka ekspedicija se ulogorila uselu u podnozju Himalaja. Jedan clan ekspedicije je primetio starca,mestanina, kako ceo dan sedi pored izbusene rupe u ledu i peca.Zanimalo ga je zasto starac vraca ribe u vodu, sve sem jedne i takodanima. Pridje starcu jedan dan i zapita ga: Zasto vracas tu silnu ribuu vodu? Ovaj mu odgovori: Dovoljna mi je jedna za obrok danas. Na to muAmerikanac rece: Znam ali ostale prodas pa kupis jos jedan stap pa sadva stapa upecas duplo, pa prodas, kupis jos jedan stap, pa sa tristapa troduplo ribe, zatim kupis mrezu, izvadis tone ribe pa kupisbrod, zaposlis ljude da rade za tebe, pa dva broda... i tako jednogdana imas celu korporaciju koja radi za tebe.A sta ja da radim dok svi oni rade za mene? Upita ga starac.Pa sta znam, ti samo uzivas, radis samo ono sto volis, ti recimo odes ceo dan da pecas.Pa ja i pecam sada ceo dan ! Rece starac. Ivana032 је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јул 2, 2013 Пријави Подели Написано Јул 2, 2013 Jedne noći tokom 60-tih godina prošlog veka, oko pola dvanaest, starijacrnkinja je stajala pored autoputa u Alabami, pokušavajući izdrži udarekiše i vetra. Njen automobil se pokvario i ona je, promrzla i mokra,pokušavala da zaustavi neka kola. Stao joj je jedan beli mladić. U timdanima rasnog konflikta i segregacije, na američkom jugu je tako neštobilo ne samo neuobičajeno, već i nečuveno. Mladić ju je odvezao u gradi pomogao joj da nađe taksi. Izgledalo je da je ona bila u velikojžurbi, ali je uspela da zapiše njegovu adesu. Nekoliko dana je prošlo,i na mladićeva vrata je neko zakucao. Na njegovo veliko iznenađenje,ogroman TV u boji, bio je dopremljen njemu na kuću. Uz televizor jestajala poruka:“Hvala Vam veliko što ste mi pomogli na autoputu pre nekoliko večeri.Kiša me nije samo iskvasila, već je ubila i moj duh. Onda ste Vinaišli. Zahvaljujući Vama uspela sam da stignem do muža koji je bio nasamrtničkoj postelji, samo kratko vreme pre nego što je preminuo. BogVas blagoslovio zato što ste mi pomogli i što ste nesebični u pružanjupomoći bilo kome.Iskreno, gospođa Net King Kola.” ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јул 4, 2013 Пријави Подели Написано Јул 4, 2013 Neki stariji bracni par godinama je vodio malu radnju u jednom selu uNovoj Engleskoj. Umoran od dosadne svakidasnjice, vlasnik je jednogjutra u izlog stavio oglas : "Na prodaju."- "Zeno" - rekao je - "mozda ce neki mladi ljudi sa vise novca negozdravog razuma doci i kupiti je. Tada se ti i ja mozemo otseliti uFloridu gde cemo bolje ziveti."Medjutim, sedmice su prolazile, a takav kupac nije se pojavio. Jednogjutra u selo je stigao neki stranac natovaren slikarskom opremom. Usaoje u radnju i rekao vlasniku:- "Da li mi dozvoljavate da slikam vasu radnju?"- "Da", - odgovorio je starac, - "ali ovde ne vidim nista sto bi moglo da pivuce slikara."Stranac je namestio svoj pribor i marljivo radio celog dana. Sledecegdana nastavio je svoj posao. Kada je zavrsio, zahvalio se vlasniku iotisao. Nekoliko sedmica kasnije isti stranac ponovo je usao u radnju.Starom bracnom paru poklonio je ulaznice za umetnicku izlozbu uobliznjem gradu. Slikar je pored ulaznica poklonio domacinima i novacza autobuske karte do grada.Starac je mislio da je sve to samo "gomila gluposti", ali je nanavaljivanje supruge ipak pristao da poseti izlozbu. Stari bracni pardosta zbunjeno, prolazio je kroz galeriju Iznenada muz je zastao iuzviknuo:- "Mama, to je nasa radnja!"Priblizili su se i sa srtahopostovanjem posmatrali privlacnu sliku.- "Nikad nisam primetio da ti siroki brestovi tako uokviruju nasu zgradu!" - rekao je on.- "Nisam znala da prozorska okna tako svetlucaju!" - uzviknula je ona.Slika njihove radnje privlacila ih je kao magnet. Posto su jos malo postojali, starac je uhvatio ruku svoje zene i rekao:- "Mama, hajdemo kuci. Cak i prozorska okna svetlucaju kada je srce u redu!"Cim su stigli kuci izvadili su oglas iz izloga. ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука