Jump to content

Униније - како се изборити с њим?

Препоручена порука

Ima, tzv. endogena depresija, genetska predispozicija, bioloski izazvana (biohemijski procesi u mozgu). A ima ona tzv. psihogena, e ta bi bila duhovnog porijekla, hvala za podsjecanje. Ali u Hristu je lijek i za jedno i za drugo... olaksica za prvu a iscjeljenje za drugu.

1. Obe depresije su biohemijski procesi u mozgu. Pitanje je koja je patoloska koja nije. Za obe depresije je koren genetska predispozicija.

2. Isus je super ali je i cika psihijatar odlichan kao predstavnik isusa na zemlji. Ili josh bolje psiholog i cognitivna terapija a ako nema psihologa, psihijatar http://www.stetoskop.info/Antidepresivi-Seroxat-zoloft-flunisan-maprotilin-cipralex-2474-c73-content.htm

Ovo kazem zato sto znam par mentalnih bolesnika koje "isus leci" nazalost po njih i ljude oko njih pogubno za sve.

Zato molim sve vernike, Isus je super dok god se obratite za vas ili nekom u vasem okruzenju psihologu ili psihijatru sa problemima koje imate.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Tacno, biohemijski procesi prate i psihogene depresije. Pitanje je sta je biohemijske procese izazvalo. Prije su posljedica nego uzrok. Svi procesi u mozgu (koji upravlja cijelim organizmom) mogu biti izazvani psiholoskim (dusevnim i duhovnim) faktorima. Provjeri bolje, ima depresija koja nema genetsku podlogu; i kad ima genetsku podlogu, od mnogo faktora zavisi u kojoj ce se mjeri i da li ce uopste se aktivirati. Ta psihogenadepresija (naucnici priznaju da ne mogu sve da svedu na biohemiju i biofiziku) ne lijeci se psihofarmacima, nego samo rijecima. E sad, kojim rijecima, to je pitanje. Mi ne poricemo vrijednost psihoterapije, medicine i humanisticke nauke. Iako si ti to rekao ironicno, zaista, svi ljudi koji pomazu ljudima su 'produzene ruke' Boga (metafizickog Dobra), cak i kad u Boga ne vjeruju. Kao sto su oni koji zlo cine, produzene ruke necastivog (metafizickog Zla), znali to svjesno ili ne. Postoje slucajevi koje doktori ne lijece a vjera lijeci... Jedan od najvecih genija Jung je za vjeru rekao nesto u smislu "da pomaze u lijecenju (psihicke) bolesti, a sve je dobro sto pomaze covjeku" bez izjasnjavanja o osnovanosti vjerovanja samog tj. teoloskim pitanjima, jer je bio naucnik a ne teolog. (Takodje onaj koji je rekao da ne vjeruje nego zna da postoji Bog,naravno ovo je izjava covjeka a ne naucnika). A ti si nasao da porices vjeri tu mogucnost, samo zato sto u principu imas opsesivno-kompulsivnu potrebu da porices vjeru u svakom mogucem kontekstu i na vec patetican nacin ponizavas vjernike.... Ne treba da se brines za vjernike, i odredjujes kako ce se oni lijeciti... Bezveze je da od svog misljenja pravis univerzalni zakon. Dobronamjernost nije iskljuciva i otvorena je za sve opcije.

Подели на овим сајтовима

Svi procesi u mozgu (koji upravlja cijelim organizmom) mogu biti izazvani psiholoskim (dusevnim i duhovnim) faktorima.

Psiholoski faktori = mozak. Psihu kreira mozak.

Provjeri bolje, ima depresija koja nema genetsku podlogu; i kad ima genetsku podlogu, od mnogo faktora zavisi u kojoj ce se mjeri i da li ce uopste se aktivirati.

Sve na telu i u telu ima genetsku podlogu.

naucnici priznaju da ne mogu sve da svedu na biohemiju i biofiziku

Kada bi naucnici priznali da neku bolest ne mogu da svedu na biohemiju, ne bi trazili lek za istu. A to ti je isto razmisljanje ka u srednjem veku da je grip - ustvari demon koji ti zaposeda telo.

kada bi naucnici rekli da ne mogu sve da svedu na biohemiju - ne bi bili naucnici vec babe gatare.

Ta psihogenadepresija ne lijeci se psihofarmacima, nego samo rijecima.

Cognitivna terpija ( reci ) su jedan od nacina da ispravis neuronska kola u mozgu.

Farmacija je drugi nacin. Ne odgovara svakom isto.

E sad, kojim rijecima, to je pitanje.

Tu nema potrebe da se debatuje, to se zove cognitivna terpija. http://en.wikipedia....ehavior_therapy

Iako si ti to rekao ironicno, zaista, svi ljudi koji pomazu ljudima su 'produzene ruke' Boga (metafizickog Dobra), cak i kad u Boga ne vjeruju.

Nazivaj ih kako zelis i smatraj sta zelsi savrshno je irelevatno. Ali ako nekom preporucis duhovnika umesto psihologa ili lekova, ne radis ono sto verujes vec cinis zlo.

Postoje slucajevi koje doktori ne lijece a vjera lijeci...

Ne postoje.

A ti si nasao da porices vjeri tu mogucnost,

Vera nije lekar, vera ne operise i vera ne leci od bolesti. Vera moze da pomogne kao cognitive behavioral therapy, ali nikako ne sama po sebi i bez psihologa.

samo zato sto u principu imas opsesivno-kompulsivnu potrebu da porices vjeru u svakom mogucem kontekstu

Ne znam otkud ti to. Ja nigde, nikad nisam poricao veru u bilo kom kontekstu.

Ja poricem sebi i iskljucivo sebi tvrdnje koja religija iznosi ako neko hoce da veruje u njih neka veruje.

i na vec patetican nacin ponizavas vjernike....

Niti je ovo istina. Nikog ne ponizavam. Cak se dozivljavam tvoji izjavu jako nepostenom jer sam vise puta bio ja taj koji je sikaniran od strane vernika nego obrnuto.

... Bezveze je da od svog misljenja pravis univerzalni zakon. Dobronamjernost nije iskljuciva i otvorena je za sve opcije.

Dobronamernost je otvorena za sve opcije, ali zna se kako mozak radi i kak ose leci.

Molitva je u redu - ali samo molitvna kod psihickih oboljenja nikako nije u redu. Svako ko to preporucuje zbog religije ili neke druge stvari je zao covek.

Подели на овим сајтовима

Dragi Iuris, u zabludi si,a apsolutno ubijedjeno porices ono sto ne razumijes, (navodno cinis zlo ako upucujes na duhovnost, da molitva ne pomaze itd.). Molitva i svetinja nigdje toliko ne lijeci kao kod upravo psihicke bolesti, mada i tijelo preobrazava, zbog uticaja duse na tijelo... Mostima Sv.Vasilija Ostroskog (i ne samo tu) dolaze i katolici i muslimani, i ako vjeruju, iscjeljuju se.

To 'vise puta.oni mene nego obrnuto' znaci da si ponizavao i ti. Lijepo je kad nesvjesno priznas.

Od onoga sto ja tvojih postova procitam, nikako me ne napusta utisak da ti nisi svjestan koliko su tvoji izreceni stavovi, prividno racionalni i sa naucnom (pozitivistickom) podlogom, samo usmjereni da negiraju i obezvredjuju vjeru u Hrista. Zasmeta, jer udara u srce, u svetinju, a i zalosno je kad je covjek u takvom stanju. Narocito smeta kad kazes da je 'blagodatni oganj obmana' cime vrijedjas veliko mnostvo vjernika, patrijarha, obezvredjujes cijelo hriscanstvo, ili kad nekom ko je vjernik uskracujes slobodu i pravo ne samo da prica nego i da misli 'a sto ti ne ides u manastir umjesto sto pricas ovde, sto ti pricas o pojavama u Srbiji' (inace univerzalnim drustvenim i socijalno-patoloskim).

To je vjerovatno samo jedno duhovno stanje, koje vjerovatno ima veze s nekim tvojim duhovnim iskustvima, a inace si dobar mladic, rekla bih. Mnogi su ateisti, i cak bogoborni, jer ih muci zlo i patnja koju vide a smisla ne vide, znaci dobri ljudi... Negdje sam ovde na forumu procitala kako je neki (sadasnji vjernik) bio bogoboran, dok mu neki blagodatni prozorljivi starac nije dao usputnu dijagnozu 'sto se tol'ko protivis, gresna ti dusa, dijete'...

Подели на овим сајтовима

Dragi Iuris, u zabludi si,a apsolutno ubijedjeno porices ono sto ne razumijes, (navodno cinis zlo ako upucujes na duhovnost, da molitva ne pomaze itd.). Molitva i svetinja nigdje toliko ne lijeci kao kod upravo psihicke bolesti, mada i tijelo preobrazava, zbog uticaja duse na tijelo... Mostima Sv.Vasilija Ostroskog (i ne samo tu) dolaze i katolici i muslimani, i ako vjeruju, iscjeljuju se.

Molitva pomaze ali samo u autosugestvine svrhe isto kao sto pomaze bilo koja druga autosugestija.

Ko hoce nek se moli, alo svako ko hoce da pomogne drugom - pamet u glavu prvo doktori pa onda uz to i molitva.

To 'vise puta.oni mene nego obrnuto' znaci da si ponizavao i ti. Lijepo je kad nesvjesno priznas.

Jos je lepse kad se sluzis demagogijom.

Zasmeta, jer udara u srce, u svetinju, a i zalosno je kad je covjek u takvom stanju.

E pa to vec nije moja krivica. Ja mogu da kazem da mene vredja sto ti dises, ali to ne znaci da sam ja ispravan. Taj kome smeta moja kritika vere i pokushava da mi namece da kritikujem njega ili omalovazavam, neka resi taj problem u sebi jer to nije problem u meni.

Narocito smeta kad kazes da je 'blagodatni oganj obmana' cime vrijedjas veliko mnostvo vjernika, patrijarha, obezvredjujes cijelo hriscanstvo, ili kad nekom ko je vjernik uskracujes slobodu i pravo ne samo da prica nego i da misli 'a sto ti ne ides u manastir umjesto sto pricas ovde, sto ti pricas o pojavama u Srbiji' (inace univerzalnim drustvenim i socijalno-patoloskim).

A sta, ne smem da kritikujem nesto jer vrejdam vernike? Jel kad napisem da je komunizam los- vredjam komuniste? Lepo ti je to razmisljanje.

... Negdje sam ovde na forumu procitala kako je neki (sadasnji vjernik) bio bogoboran, dok mu neki blagodatni prozorljivi starac nije dao usputnu dijagnozu 'sto se tol'ko protivis, gresna ti dusa, dijete'...

Btw po tvojoj logici ti sad mene vredjas. Jer pricas za moje ubedjenje isto sto i ja za tvoje. Da ne valja.

Pa jel se vredjamo ili se ne vredjamo?

Подели на овим сајтовима

Bratac, ako je molitva samo autosugestija, onda bi ateisti bili najzdraviji ljudi na svijetu i medju njima ne bi bilo bolesnih. Razumijem ja tebe i kako i zasto ti tako razmisljas, ali recimo majku ateistu koja sa gnusanjem odbija da pokusa taj jos jedan nacin za svoje bolesno dijete, e to ne razumijem. Ima neka sila mnogo jaca od majcinske ljubavi, i bas ima nesto protiv Hrista.

Tvoje ubjedjenje ne valja, pogresno je, ali ne kazem da je ateizam plod plitkog, pogresnog rasudjivanja, zasnovanog na obmani i samoobmani i gordosti, a da si ti obmanuta budala, ili u nasoj verziji, posjednuta nistarija, dakle, ne vrijedjam ni tvoja osjecanja zbog tvojih ubjedjenja ni tebe licno. Ne kazem ti, nemas ti pravo da razgovaras o vjeri, jer ne razumijes ili da imas/izgovoris misljenje o ratu u Bosni jer si Srbijanac.

Jel kapiras sad sta pricam?

I nema nista lose u tome sto se ne razumijemo. MI se ne mozemo razumjeti (ne volim svrstavanja u kolektivne entitete, ali nekad su nuzna). Moze samo da se ne mrzimo i ne vrijedjamo, tj. kako si lijepo primijetio, ne smeta nam sto drugi dise, govori, pise.

Подели на овим сајтовима

2. Isus je super ali je i cika psihijatar odlichan kao predstavnik isusa na zemlji. Ili josh bolje psiholog i cognitivna terapija a ako nema psihologa, psihijatar http://www.stetoskop...c73-content.htm

Ovo kazem zato sto znam par mentalnih bolesnika koje "isus leci" nazalost po njih i ljude oko njih pogubno za sve.

Zato molim sve vernike, Isus je super dok god se obratite za vas ili nekom u vasem okruzenju psihologu ili psihijatru sa problemima koje imate.

Христос не негира медицину :)

https://www.pouke.org...8-%D1%81%D0%B5/

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1323145586' post='538493]

Христос не негира медицину :)

https://www.pouke.org...8-%D1%81%D0%B5/

Nikad to nisam ni rekao. Problem je sto pojedini vernici misle da negira, pa je i oni negiraju, zato i pisem ovo ovde. Slicno kao za evoluciju.

Nametanje religijskih resenja za medicinske probleme je zlonamerno u krajnju ruku.

Dijana, i za tebe isto vazi gore. A ti to radis pricajuci o moci molitve i slicnim stvarima.

Molitva uz to - u redu, molitva sa odbacanjem lekara i terapija - nije u redu. A upravo takve reci o "snazi" molitve pojedine ljude nateraju na takve gluposti i idolotke koji skupo kostaju.

*pri gluposti i idiotluci, smatram odbacivanje medicine zarad religijskog resenja.

Подели на овим сајтовима

А у чему је поента да дођеш на сајт где се скупљају људи које повезује једино православна вера, дакле вера у Бога, и да се са њима свађаш, будући да си атеиста? Вероватно да знаш да их нећеш убедити да су твоји погледи исправни, нити да су хришћанство и теорија еволуције комплементарни или било шта што се коси са православним схватањима живота и света.

Да се разумемо, немам ја ништа против тебе лично, нити твојих убеђења, али ми није јасна потреба да та своја убеђења износиш на православном сајту и улазиш у бесконачне расправе, јер мени на памет не пада да идем по сајтовима на којима се скупљају атеисти?

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

А у чему је поента да дођеш на сајт где се скупљају људи које повезује једино православна вера, дакле вера у Бога, и да се са њима свађаш, будући да си атеиста?

Морам да изнесем оно што сам приметила, а то је, под један, да заиста још нисам прочитала Јурисов пост у коме некога вређа (баш напротив, он је доста вређан овде на форуму), а под два, значи, онда ниједан муслиман, католик, будиста итд итд не треба да пише овде, јел ? Онда треба да се нагласи да је ово искључиво сајт православаца, да се одмах при регистрацији свако "чекира" а да се остали одбаце.

Подели на овим сајтовима

А у чему је поента да дођеш на сајт где се скупљају људи које повезује једино православна вера, дакле вера у Бога, и да се са њима свађаш, будући да си атеиста? Вероватно да знаш да их нећеш убедити да су твоји погледи исправни, нити да су хришћанство и теорија еволуције комплементарни или било шта што се коси са православним схватањима живота и света.

Ja nikog nigde nisam ubedjivao da je hriscanstvo neispravno a ateizam ispravan.

Sto se evolucije tice ako neko hoce da ostane neobrazovani duduk koji veruje u suplje price kvazi-naucnika neka bude. Ja nemam nista protiv. Ali bogami necu da im dozvolim tek tako da haraju po forumima gde ima osetljivih da poveruju u njihove budalastine i dozvolim da se samo njihov glas cuje.

Jednostavno je veliko zlo terajuci ljude da odbacaju naucna znanja jer navodno nisu u koleraciji sa religijskim. Covek koji to radi je POKVAREN DO SRZI.

Да се разумемо, немам ја ништа против тебе лично, нити твојих убеђења, али ми није јасна потреба да та своја убеђења износиш на православном сајту и улазиш у бесконачне расправе, јер мени на памет не пада да идем по сајтовима на којима се скупљају атеисти?

Pa sta sad, jel tebi mora da bude jasna svaka potreba?

Prvo, ja moja ibedjenja uglavnom ali uglavnom ( mozda se nekad omakne) ne iznosim po pravoslavnim temama. Dakle ne idem random po pravoslavnim temama, i ne pricam da pravoslavlje ne valja.

Drugo ovo nije pravoslavna tema, ovo je tema koja nema apsolutno nikakve veze sa pravoslavljem? Ja ne nabedjujem na ovoj temi nikog da pravoslavlje ne valja, niti bil osta slichno. I za ovu temu isto covek koji ubedjuje nekog da odbaci naucna i medicisnka znanja i resenja i okrece se iskljucivo religijskim jer ona mogu dati rezultate je zao covek.

A sad ja tebe i cas da pitam pitanje:

Da li je normalno da neko ima psihickih problema i da mu neko kaze ignorisi te zle lekove i terapije to je naucno zlo neko sotonsko nego ti se lepo moli Bogu i sve ce biti u redu?

E sad sto vi kada ja stavim nauku ispred molitve za resenje medinskih problema imate problem, ne znam sta da vam kazem stvarno.

Подели на овим сајтовима

Морам да изнесем оно што сам приметила, а то је, под један, да заиста још нисам прочитала Јурисов пост у коме некога вређа (баш напротив, он је доста вређан овде на форуму), а под два, значи, онда ниједан муслиман, католик, будиста итд итд не треба да пише овде, јел ? Онда треба да се нагласи да је ово искључиво сајт православаца, да се одмах при регистрацији свако "чекира" а да се остали одбаце.

Погледај његов пост изнад. Називати глупостима неке ствари у које било ко верује, за мене јесте увреда.

Нити ја могу нити желим било коме да браним било шта, само не разумем потребу да одеш на место где се скупљају људи са уверењима која су директно супротна твојим, и да са њима улазиш у жучне расправе. Притом сам пар пута укапирао и да намерно провоцира ради распиривања расправе. Изнео сам свој став да потребу за тим не разумем и питао сам да ми то разјасни.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Na ovom sajtu su dobrodošli svi ljudi bilo koje vere a i oni koji ne veruju ,naravno pod uslovom da ne vređaju druge članove foruma i da ne provociraju,tako da je namena ovog sajta jasna.što se Jurisa tiče,ne smatram da je ovde iz tih razloga da vređa i provocira,mada se povremeno svakom omakne neki malo grublji izraz u pisanju,nezavisno od verskih i li ne verskih ubeđenja,pa i Jurisu.

Inače što se same teme tiče molitva jeste potrebna ali kod nekih težih oblika depresije ili nekoh drugih psihičkih problema,lekar je uz molitvu neophodan.

“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...