Jump to content

Саопштење Светог Архијерејског Синода поводом ревизионистичке кампање о броју жртава концентрационог логора смрти Јасеновац

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 1 минут, Agnostik рече

Brojke oko Jasenovca koji kruze nasem narodu, su prenaduvane, kao cele brojke o zrtvama 2. svetskog rata u Jugoslaviji. A cemu to, da se drzi u narodu brojke koje su poznato naduvane. Broj jasenovackih zvrtva ne prelazi 200.000, a broj ubijenih od ustasa srpskih civila se krece oko 400.000 do 500.000. Jos vece su maipulacije oko ubijenih od strane cetnika koje za realnost nemaju veze, pa niko se ne drzi jugoslovenskih zvanicnih podataka kako su Cetnici pobili 100.000 muslimana (nego se u kazuje na nemogucnost nekih tvrdnji, tipa da Foca nema pad stanovnika a cetnici su genocidisali ceo grad). Tako svaki covek za matematikom osnovone skole moze da obori tvrdnje o 700.000 ubijenih u Jasenovcu.

Jedina brojka koja je umanjena su partizanske zlocine. 

Svi zivi drze prenaduvane brojke o nekim zlocinama, necu da pricam o Srebrenici  ista se sve precutkava (da velik deo zrtava su ubijeni u borbi pre 95 i kao vojnici ArBiH) i.t.d. A dobro pitate se sto da ne lazemo ko Muslimani. Zato sto osim Jevreja (koji imaju svoje razloge sto se drze 700.000 ubijenih u Jasenovcu) nas niko ne brani. Jedva cekaju svi da genocid nad Srbima obore, a mi im dajemo flanku. Jer svaki moze da tvrdi kad Srbi laze o brojki onda mozda cela prica nije tacna. 

Taj kult zrtve. Kako je Predrag J. Markovic reko najdraze mu bilo da se ispostavi da smo Hrvate zeznuli i da se ono nikad nije desilo. I voli kad ljudi nisu stradali (a kao Srbi naravno i kad Srbi nisu stradali. 400.000 do 500.000 ljudi su zverski ubijeni to je toliko strasno da sad ne moramo da naduvamo toliko da Srba zapadno od Drine ne bi ostalo, sta bi se desilo da nije bilo Italjana i borba cetnika i ustasa. 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 265
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Sta Hrvati tvrde o blajburgu je tek smerurija. Jeste najvece stradanje Hrvata, ali 400.000 Hrvata nije ubijeno.

Hrvati su dokazali to nekom statistikom padom broja Hrvata pre i posle rata. A pre rata su uzeli ustasku statistiku gde svi Muslimani su Hrvati.

I tako ispade da 1948 nego 1931 ima malo vise Srba, a Hrvata malo manje, pa onda tvrde kako onda genocid nad Srbima. 

Подели на овим сајтовима

On 1. 10. 2023. at 21:50, Родољуб Лазић рече

Имам ја вијуге, а ти?,

Не, није то рекао Јован. Јован је рекао да КАДА МЕСИЈА ДОЂЕ, тог истог Месију и том приликом кад буде дошао, хришћАНИ ЋЕ ДОЧЕКАТИ ДРУГИ ПУТ,  а Јевреји први пут. А то значои да и Јевреји, као Јевреји виде Христа као Месију. А то није тачно. Јевреји који постану хришћани чекају Христа као Месију, али не први пут, него као и сви хришћани, другои пут.  

Господ када дође да суди свету, КАДА ДОЂЕ МЕСИЈА —ЗА НЕКЕ ПО ПРВИ, ЗА НЕКЕ ПО ДРУГИ ПУТ  — ЗАЈЕДНО ГОВОРИМО ДА ЋЕ УЋИ НА ВРАТА ЈЕРУСАЛИМА КОЈА СЕ ЗОВУ „ША'АР РАХАМИМ“

Да ти поновим, еда би на крају скапирао: Јован је рекао да ће приликом Христовог другог доласка тог истог Христа и УПРАВО ТОМ ПРИЛИКОМ Јевреји дочекати као Месију, први пут. А то не пије воду. 

И да ти помогнем, пошто не можеш да превалиш преко усана, односно тастатуре, ТО је оно што си и ти видео када си рекао да се еп. Јован "ужасно лоше изразио".

Ствари у вези са речима еп. Јована о томе "да када Господ дође да суди свету за неке ће то бити први пут а за неке други пут",  сада су прилично јасне. То је епископ узео из ватиканског документа из 2002. године "The Jewish People and the Holy Scriptures in the Christian Bible"

https://www.vatican.va/roman_curia/congregations/cfaith/pcb_documents/rc_con_cfaith_doc_20020212_popolo-ebraico_en.html

О овом документу у тексту објављеном у "Јеврејској телеграфској агенцији" пише:

"Jews involved in interfaith dialogue are praising a new Vatican document that appears to represent a turning point in the way Roman Catholic doctrine views the Hebrew Bible. One of the key points of "The Jewish People and the Holy Scriptures in the Christian Bible" is that the Church believes the "Old Testament" retains its moral value, not just its literary appeal, Rabbi Arthur Schneier told JTA by telephone from New York. Schneier is the president of the Appeal of Conscience Foundation, a group that promotes religious freedom. Released quietly two months ago, the document also explicitly states that "the Jewish wait for the Messiah is not in vain." Jews and Christians share the wait for the Messiah, it says, but Jews are waiting for the first coming, and Christians for the second."  "The difference consists in the fact that for us, he who will come will have the same traits of that Jesus who has already come," wrote the Vatican´s chief theologian, Cardinal Joseph Ratzinger, who signed the document. 

https://www.jta.org/2002/01/22/lifestyle/church-jews-also-waiting-for-messiah

Дакле, епископ Јеван је усвојио ватикански став о овом питању.

А о томе да ли је такав ватикански став реалан, може се видети у тексту канадског теолога Стива Џонсона у тексту о разликама између јудаистичког и хришћанског веровања у Месију:

https://www.insightforliving.ca/read/articles/why-do-judaism-and-christianity-differ-beliefs-about-messiah

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

On 8. 10. 2023. at 18:42, Agnostik рече

Сигурно је већа бројка, по мени нека реална цифра јесте око 500.000, ејб бре па неко је избројао 53 различита начина којима смо убијани у Јасеновцу, једини дечији логори у Европи, демонско зло које неки покушавају да редефинишу на бљутав начин, нажалост ту је и овај један наш владика у тој екипи, шта ће му то никако ми није јасно.

Иначе ево јавио се владика :

https://stanjestvari.com/2023/10/10/episkop-slavonski-jovan-u-toku-pobuna-diletanata-posle-saopstenja-sinoda-osjecam-se-kao-djordano-bruno/?fbclid=IwAR07EuzYKkECXjhwM0HsRA-5Wv6hy6wOdJLiTfEo2O8oeubGWfhWyYuJ__E

"Лепо" је одговорио Синоду наш нови Бруно...... :1321_womens:

Prema objavljenoj izjavi Sinoda SPC-a, vama je zabranjeno da govorite o toj temi? Kako to tumačite?

– Već su me pitali kako se osjećam posle toga, pa sam u šali rekao kao Giordano Bruno. Pritom sam ja od države, po stručnoj osnovi, postavljen na mjesto predsjednika Upravnog odbora državne institucije koja se upravo bavi pitanjem žrtava Drugog svjetskog rata, pa i njihovim brojem. Za dalje pitajte Sinod.

По свему судећи човек не жели да стане и мало укочи...... нажалост морам грубо.... без образа....:blush: 

Подели на овим сајтовима

On 11. 10. 2023. at 13:25, Bokisd рече

Сигурно је већа бројка, по мени нека реална цифра јесте око 500.000, ејб бре па неко је избројао 53 различита начина којима смо убијани у Јасеновцу, једини дечији логори у Европи, демонско зло које неки покушавају да редефинишу на бљутав начин, нажалост ту је и овај један наш владика у тој екипи, шта ће му то никако ми није јасно.

A odakle ti to. Demografski gubitci i natalitet Srba tog kraja govore nesto drugo. A i vecina zrtava ustasa nisu ubijeni u logoru nego vani. 

Brojke muzeja genocida su najverovatnije najrealnije, laze se za brojkama svugde, nas je bad guy image naterao da moramo da brojke realno predstavimo.

Od ovih kojih su potpisali najvise me boli Kovic, jer je covek stvarno naucnik, ali braneci ne realne brojke niti cemo raditi nesto dobro, niti zrtvama Jasenovca koji cu neki Hrvati i neprijatelji Srba negirati jer eto brojke sigurno nisu tacne, pa cela prica nije tacna. 

Подели на овим сајтовима

On 11. 10. 2023. at 13:59, Владимир Владимирович Цар1 рече

много се дружи са екипом из Израела. А Јевреји имају то у агенди да умање све друге жртве осим њихових.

Zvanicni muzej genocida u Jerusalimu kao i Greif drzi se 700.000 ubijenih Srba u Jasenovcu. 

Ali zbog 90tih i politickih razloga se te brojke obaraju od raznih ljudi i to za dobrim argumentima (cesto za losom argumentacijom).

Jevreji se drze Titovih brojki jos uvek (makar zvanicne institucije), iako su nasi to vec odavno oborili. 

Подели на овим сајтовима

On 11. 10. 2023. at 13:11, Родољуб Лазић рече

А о томе да ли је такав ватикански став реалан, може се видети у тексту канадског теолога Стива Џонсона у тексту о разликама између јудаистичког и хришћанског веровања у Месију:

Према кабали Исус изгледа јесте месија (то је нпр. рабин Исак Кадури оставио у писму пре него што је умро), али тренутно, до повратка, обитава у Ситра Атри, на „Другој Страни.“ Има доста књига на ту тему, нпр. „Повратак Кошер Прасета“ од рабина Исака Шапира. Оно што треба имати на уму у вези са јудаизмом јесте да он није попут хришћанства -- нема догматских прогласа од стране васељенских сабора, већ управо супротно, све је закукуљено, замумуљено, сакривено, неодређено... Талмуд је живи пример тога, на сваку тему је записана расправа између различитих рабина, и нигде нема закључка, само расправа! Зато је врло тешко говорити о некаквом јединственом јеврејском ставу о било којем питању. Нпр. хасидска династија Хабад-Лубавич верује да њихов покојни старешина Мендел Шнирсон није уопште покојни и да је месија... и оваплоћени Бог.

Подели на овим сајтовима

On 1. 10. 2023. at 23:18, Ćiriličar рече

Па на прву заиста звучи опомињуће, плаши помало...али кад погледаш није. Лично мислим да, пошто је јако шакљива та тема, најбоље се држати устаљене праксе - не спомињати (када није прилика, прилика је рецимо неки спмосион, или договорена расправа о томе) не спомињати ствари које су ЈАКО осетљиве. Владика се дотакао најосетљивијих ствари међу нама и Јеврејима и изразио се како се изразио, али сувише су то тешке ствари и ПРЕостељиве да се ваљају пренесена знаљења - свако "пренесено значење", свако преноси како он хоће и то оде у провалију. Ако кажеш директно - онда мораш рећи тако да оног другог напоменеш на неке лоше ствари јер неко је погрешио. Дакле, најбоље не претендовати на те успоне братимљења преко јако осетљивих проблематика...да тако кажем.

Ја сам изразио НАДУ а и заиста оно што верујем да је владика мислио. Ако није тако мислио онда би ме то мало уплашило. Сад можда сам ја неки "сентиш"....

Важно је како МИ верујемо то око Другог доласка. Антихристов период ће бити дуг (у поређењу са Господњим доласко), дакле кад Господ дође, ако је све кратко и у ТРЕНУ, тада владикине речи нису спорне...мада, понављам, мислим да треба избегавати те шкаљиве ствари међурелиогиозне - то су ствари за теолошке расправе, не за беседе.

PS

Многи (од оно мало) Јевреји који су хришчани су тајно хришћани. Исто као и Хрвати. Има Хрвата који су узели православље али крију то, јер не би могли опстати у својим срединама.

Добар пример о томе...те ствари су ЈАКО осетљиве и најбоље је не одтицати их се олако и неопрезно.

Ima brdo Jevreja koji smatraju Isusa velikog rabina, profeta i tako.

Brdo jevrejskih i to orthodoksnih rabina pisu kako su hrscani sve obrnuli a Isus je bio farizejski rabin i nista sta Isus je reko nije izvan kontekst Jevreja.

Cuo sam nekog rabina koji krivi Pavla za to, da je izdo Isusa i otvorio njegovo ucenje helenizmu, neka druga Ruth Lapid tvrdi kako su to kasniji pagani izmotavali. Da je Isus farizejski rabin, njen muz je cak verovao da je Isus mozda mesija, ali sigurno veliki jevrejski ucitelj..

Подели на овим сајтовима

У овим актуелним данима око Израела, говори се о многим поделама код Јевреја, о многим различитим исповедањима, сектама итсл. Доста њих не служе војску, не признају ни државу Израел коју су освали људи него чекају да то Бог уради.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

On 13. 10. 2023. at 15:34, Agnostik рече

A odakle ti to. Demografski gubitci i natalitet Srba tog kraja govore nesto drugo. A i vecina zrtava ustasa nisu ubijeni u logoru nego vani. 

Brojke muzeja genocida su najverovatnije najrealnije, laze se za brojkama svugde, nas je bad guy image naterao da moramo da brojke realno predstavimo.

Od ovih kojih su potpisali najvise me boli Kovic, jer je covek stvarno naucnik, ali braneci ne realne brojke niti cemo raditi nesto dobro, niti zrtvama Jasenovca koji cu neki Hrvati i neprijatelji Srba negirati jer eto brojke sigurno nisu tacne, pa cela prica nije tacna. 

Јесте то је тако лако на основу демографије и наталитета то би неко већ одрадио, али ти си вероватно неки нови већи експерт.... :algabacaju:

И зашто су те бројке Музеја нејреалније на основу чега ne_shvata, минимално немају они ништа више од старих бројки, чак је вероватније да старе бројке имају више основа, лично сам узео најмању могућу цифру која се помиње од око 500.000 убијених у Јасеновцу, и у ствари је супротно управо ово као неко реално узимање нових бројева убијених и ништа добро нам неће донети, био сам у мало у Прагу ових дана они тамо уопште ни не знају ко су св.Кирило и Методеји који су им све дали тамо је Римокатолицизам све и свја наши светитељи се и не помињу, е то је пропаганда учинила да имамо нову стварност о цркви у Чешкој, вероватно је и прикривени и крајњи циљ овога новог редефинисања Јасеновца да се он у будућности представи да није оно што је био у стварности демонско стратиште злочиначке и монструозне творевине НДХ у коме су неколико стотина убијених Срба и Јевреја и Цигана и Хрвата само зато што су били део тих нација и нису хтели да буду део НДХ.

Подели на овим сајтовима

On 14. 10. 2023. at 12:51, Agnostik рече

Ima brdo Jevreja koji smatraju Isusa velikog rabina, profeta i tako.

Brdo jevrejskih i to orthodoksnih rabina pisu kako su hrscani sve obrnuli a Isus je bio farizejski rabin i nista sta Isus je reko nije izvan kontekst Jevreja.

Cuo sam nekog rabina koji krivi Pavla za to, da je izdo Isusa i otvorio njegovo ucenje helenizmu, neka druga Ruth Lapid tvrdi kako su to kasniji pagani izmotavali. Da je Isus farizejski rabin, njen muz je cak verovao da je Isus mozda mesija, ali sigurno veliki jevrejski ucitelj..

Па то су њихови Јеврејски ставови и веровања то су за нас њихова наклапања и бајке, Павле је наставио Исусову мисију и проповед, итд....

Подели на овим сајтовима

On 16. 10. 2023. at 18:26, Bokisd рече

Јесте то је тако лако на основу демографије и наталитета то би неко већ одрадио, али ти си вероватно неки нови већи експерт.... :algabacaju:

И зашто су те бројке Музеја нејреалније на основу чега ne_shvata, минимално немају они ништа више од старих бројки, чак је вероватније да старе бројке имају више основа, лично сам узео најмању могућу цифру која се помиње од око 500.000 убијених у Јасеновцу, и у ствари је супротно управо ово као неко реално узимање нових бројева убијених и ништа добро нам неће донети, био сам у мало у Прагу ових дана они тамо уопште ни не знају ко су св.Кирило и Методеји који су им све дали тамо је Римокатолицизам све и свја наши светитељи се и не помињу, е то је пропаганда учинила да имамо нову стварност о цркви у Чешкој, вероватно је и прикривени и крајњи циљ овога новог редефинисања Јасеновца да се он у будућности представи да није оно што је био у стварности демонско стратиште злочиначке и монструозне творевине НДХ у коме су неколико стотина убијених Срба и Јевреја и Цигана и Хрвата само зато што су били део тих нација и нису хтели да буду део НДХ.

Ti si poceo da pricas o Kulinu Banu do danas.

Broj od milion i vise ubijenih od ustasa je nerealan i to moze svako da vidi. Pa posle kolonizacije Vojvodine koliko Srba bi zapadno od Drine ostalo da nije. To svako moze da izracuna koji ima osvnovno znanje matematike. 

A sta ostalo pises nemam pojma kakve veze ima. Ako mislis da ja imam nekakve simpatije za ustase varas se, cak mi dobar deo i jeste iz najgore nastradalih teritorija Hrvatske gde je genocid najbrutalnije sproveden gde italijani, cetnici i partizani nisu imali kontrolu.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Agnostik рече

Ti si poceo da pricas o Kulinu Banu do danas.

Broj od milion i vise ubijenih od ustasa je nerealan i to moze svako da vidi. Pa posle kolonizacije Vojvodine koliko Srba bi zapadno od Drine ostalo da nije. To svako moze da izracuna koji ima osvnovno znanje matematike. 

A sta ostalo pises nemam pojma kakve veze ima. Ako mislis da ja imam nekakve simpatije za ustase varas se, cak mi dobar deo i jeste iz najgore nastradalih teritorija Hrvatske gde je genocid najbrutalnije sproveden gde italijani, cetnici i partizani nisu imali kontrolu.

Каквих сад милион, ја сам рекао моје мишљење о минималној цифри која кружи у многим изворима.

Опет ти о бројкама, јел ти мислиш да си открио топлу воду и да неко не би то досад одрадио да је тако лако и приступачно.

Нема везе са тобом нисам се теби лично ни обратио, него има везе са општом причом о наративу Јасеновца.

Подели на овим сајтовима

@Bokisd

пре 19 часа, Bokisd рече

Каквих сад милион, ја сам рекао моје мишљење о минималној цифри која кружи у многим изворима.

Опет ти о бројкама, јел ти мислиш да си открио топлу воду и да неко не би то досад одрадио да је тако лако и приступачно.

Нема везе са тобом нисам се теби лично ни обратио, него има везе са општом причом о наративу Јасеновца.

Kako milion vecina Srba u 2. svetskom ratu nisu ubijeni u logoru nego u raznim masakrima ustasa, 500.000 i jeste i moj broj za sve zrtve.

Tako ili si me dementavao a ja nisam tvrdio nista drugo nego ti ili je broj od milion.

Ja tvrdim 500.000 ukupno ubijenih civila u ustasa od toga 200.000 u Jasenovcu, to tvrdi i muzej genocida.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...