Jump to content

Моје молитвено правило

Молитвено правило  

30 члановâ је гласало

1. 1. Имате ли своје молитвено правило?

• Да! (^_^)
      27
    • Не, а баш бих желео/ла... (-_-)'
      2
    • Не и не треба ми. Довољно је ићи на Литургију. (u_u)/
      0
    • Први пут чујем за тако нешто.
      1
  2. 2. Да ли редовно испуњавате молитвено правило?

• Да, уз Божју помоћ...
      13
    • Не али се трудим.
      16
    • Не и не трудим се.
      1

Препоручена порука

... tolike godine a do sad nisam "zvanično" od paroha dobila ništa za molitveno mi pravilo. Mislim se šta ću kako i naiđem na MOLITVENO PRAVILO PREPODOBNOG SERAFIMA SAROVSKOG.

I mislim se,..pa reko' ajd, tako ću, ...dobro, ne skroz celo ( mislim na +onih150..) nego samo ovo osnovno 1-2-3- i savet kako u toku dana.... i uveče od svega dodam, kako- kad da ne nabrajam, to mi zavisi u kakvom sam stanju i snazi.

Nedavno mi se promenio paroh pa imam nameru da ga o tome konkretno priupitam za mišljenje i savet.

...evo 'vako je to sve opisano i preporučeno :

KRATKO MOLITVENO PRAVILO PREPODOBNOG SERAFIMA SAROVSKOG

Ustavši od sna, neka svaki Hrišćanin stane pred svete ikone i pročita ove molitve:

1. Molitvu Gospodnju ("Oče naš") - tri puta;

Oče naš, Koji si na Nebesima, da se sveti Ime Tvoje, da dođe Carstvo Tvoje, da bude volja Tvoja i na zemlji kao što je na Nebu. Hleb naš nasušni daj nam danas, i oprosti nam dugove naše kao što i mi opraštamo dužnicima svojim. Ne uvedi nas u iskušenje, no izbavi nas od zloga. Jer je Tvoje Carstvo i sila i slava Oca i Sina i Svetoga Duha, sada i uvek i u vekove vekova. Amin.

2. Molitvu Bogorodici ("Bogorodice Djevo") - tri puta.

Bogorodice Djevo, raduj se, blagodatna Marija! Gospod je s tobom. Blagoslovena si ti među ženama i blagosloven je plod utrobe tvoje, jer si rodila Spasitelja duša naših. Amin.

3. Simvol Vere - jednom.

Verujem u jednoga Boga Oca, Svedržitelja, Tvorca Neba i zemlje i svega vidljivog i nevidljivog.

I u jednoga Gospoda Isusa Hrista, Sina Božijeg, Jednorodnog, od Oca rođenog pre svih vekova, Svetlost od Svetlosti, Boga istinitog od Boga istinitog, rođenog (a) nestvorenog, Jednosuštnog Ocu, kroz Koga je sve postalo;

Koji je radi nas ljudi i radi našeg spasenja sišao s Nebesa i ovaplotio se od Duha Svetoga i Marije Djeve i postao čovek;

I Koji je raspet za nas u vreme Pontija Pilata, i stradao i pogreben;

I Koji je vaskrsao u treći dan po Pismu;

I Koje se vazneo na Nebesa i sedi s desne strane Oca;

I Koji će opet doći sa slavom da sudi živima i mrtvima, i Carstvu Njegovome neće biti kraja.

I u Duha Svetoga, Gospoda, Životvornoga, Koji od Oca ishodi, Koji se zajedno sa Ocem i Sinom obožava i slavi, Koji je govorio kroz Proroke.

U Jednu, Svetu, Sabornu i Apostolsku Crkvu.

Ispovedam jedno Krštenje za otpuštenje grehova.

Čekam vaskrsenje mrtvih.

I život budućega veka. Amin.

Izvršivši ovo pravilo, neka se zanima poslom na koji je postavljen ili prizvan. A dok radi u kući ili putuje, gde god da se nalazi, neka tiho izgovara Isusovu molitvu:

"Gospode Isuse Hriste, Sine Božiji, pomiluj me grešnog!" ili Gospode Isuse Hriste, Sine i Logose (Slovo) Božiji, Bogorodice radi, pomiluj me!".

Ako je, pak, okružen ljudima, neka, baveći se svojim poslom, samo umom govori: "Gospode, pomiluj!".

Pre ručka neka izvrši gore opisano jutarnje pravilo.

Posle ručka, obavljajući svoj redovni posao, neka tiho izgovara:

"Presveta Bogorodice, spasi me grešnoga!" ili "Bogorodice Djevo...".

I neka tako nastavi do samog počinka.

Odlazeći na spavanje, neka opet očita gore ukazano pravilo, ograđujući se krsnim znakom, tiho ili samo umno izgovarajući "Isusovu molitvu" dok ne zaspi.

Držeći se toga pravila moguće je dostići meru hrišćanskog savršenstva, jer su naznačene tri molitve - temelj Hrišćanstva: prvu nam je dao sam Gospod, i ona je obrazac sviju molitava; drugu je doneo sa Neba Arhangeo Gavrilo, kao pozdrav Prečistoj Djevi Mariji, Majci Gospodnjoj; Simvol Vere sadrži u sebi ukratko sve spasonosne dogmate Pravoslavne hrišćanske vere.

Pored ovog molitvenog pravila, Sveti Serafim svakome je savetovao i čudotvornu molitvu " Bogorodice Djevo" - da svaki dan pažljivo pročita odjednom sto i pedeset puta. Svako ko je po savetu Oca Serafima držao ovo pravilo, ostao mu je zahvalan čitavog života.

Po smrti Sv. Serafima pronađena je u njegovoj keliji sveska sa opisima čuda koja su se događala onima što su se držali ovoga pravila.

Ваистину Воскресе !!!

Подели на овим сајтовима

• Одговори 129
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Који је најбољи начин да се у молитвено правило укључи прослављање светитеља? Тропари дана, читање житија? :citac:

"Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31)

podviznickaslova.wordpress.com

Подели на овим сајтовима

On 20. 11. 2015. at 23:05, Иван Ивковић рече

Који је најбољи начин да се у молитвено правило укључи прослављање светитеља? Тропари дана, читање житија? :citac:

..... pa da se odlazi jutrom ili večeri na službu u hram Božiji, što bi duplirali i osamljivali se :)

Ivane, brate, oprosti,...ova je tema u odeljku Pravoslavlje za početnike pa da mi bude odgovor u skladu sa tim..... nije dobro da sami sebi uvodimo nikakvo molitveno pravilo npr. ko ja što sam se dovijala ( a sve zbog svoje nemarnosti ili nesnalaženja da o tome priupitam paroha).

Nije to dobro bez rukovođenja rukopoloženih činiti. Pravilo je , ko što i reč kaže, nešto što se uzima za svakodnevnu obavezujuću činidbu i što treba ispoštovati ako ga već odrediš. Može se smučiti i slošati čoveku ako pretovari breme.... koja je korist od toga?

Ваистину Воскресе !!!

Подели на овим сајтовима

On 21. 11. 2015. at 0:21, nana рече
..... pa da se odlazi jutrom ili večeri na službu u hram Božiji, što bi duplirali i osamljivali se :)

Штета... у нашој цркви се од редовних служења углавном може присуствовати само Литургији. Вечерње и јутрење само на Васкрс, Духове... и сл. ne_shvata

On 21. 11. 2015. at 0:21, nana рече
treba ispoštovati ako ga već odrediš

То се не доводи у питање.

• Волим 1

"Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31)

podviznickaslova.wordpress.com

Подели на овим сајтовима

On 16. 10. 2015. at 7:32, Hoffman рече

Zaglavio sam se sa mojim pravilom. Treba mi osvezenje.

Moze li neko da prekopira pravilo Sv. Jefrema Sirina? Nisam supeo da skontam kako glase njegove molitve.

КРАТКО МОЛИТВЕНО ПРАВИЛО ЗА МИРЈАНЕ

светог Серафима Саровског

Уставши од сна сваки хришћанин треба да, оградивши се крсним знаком и ставши на изабраном месту, чита спасоносну молитву, коју је с a м Исус Христос предао Својим ученицима: Оче наш , до краја, три пута , затим у част Мајке Божије Богородице Дјево , до краја, такође три пута , и најзад једанпут Символ вере (Верујем у једнога Бога...).

Завршивши то јутарње правило, сваки хришћанин, ма којег да је пола, звања или рода, нека одлази на посао на који је постављен или призван.

Крећући на пут или занимајући се послом код куће, нека тихо говори:

Господе Исусе Христе, Сине Божији, помилуј мене грешног (или грешну)!

Ако га, пак, због неке потребе окружују људи, некаон, занимајући се делом, умом говори једино:

Господе помилуј!

и нека тако продужи све до ручка.

Пред ручак нека он понови наведено јутарње правило.

После ручка нека сваки хришћанин, испуњавајући свој посао, такође тихо изговара:

Пресвета Богородице, спаси мене грешног (или грешну)!

и нека тако продужи све до сна.

Када се деси да је усамљен, нека говори:

Господе Исусе Христе, Богородицом ме помилуј грешног (или грешну)!

Приближавајући се времену за сан, сваки хришћанин треба да понови јутарње правило: Оче наш , до краја, три пута , затим у част Мајке Божије Богородице Дјево , до краја, такође три пута , и најзад једанпут Символ вере (Верујем у једнога Бога...) и после тога нека заспе оградивши се крсним знамењем.

При томе је преподобни старац Серафим, указујући на опит светих отаца и праведних стараца, говорио да сваки хришћанин који се држи овог малог правила као спасоносног сидра усред валова светске сујете и са смирењем га испуњава, може достићи до мере хришћанског савршенства и божанственењубави зато што су ове три молитве основа Хришћанства:

прва , јер предствања речи самог Господа коју је Он поставио као образац свих молитава;

друга , јер ју је архангео донео са неба као поздрав Пресветој Дјеви, Мајци Господњој и као крајеугаони камен Новог Завета;

и трећа , јер у себи укратко сабира све догмате хришћанске вере.

Ако хришћанин, држећи се овог првила, буде имао још слободног времена, нека придода и друге спасоносне молитве и читања, нпр. неколико зачала из Светог Јеванђеља и Апостола, или каноне, акатисте, Псалме и молитве, смирено притом двоструко хвалећи Господа што га је удостојио да Му принесе још нешто од свештених плодова. Кроз то он се мало по мало уздиже на врх хришћанских врлина.

Ономе ко није у стању да испуни чакни то мало правило (нпр. слуга због обавеза према господару, или службеник због обавеза према својој дужности), преподобни старац Серафим је саветовао да га изврши макар и на постељи, или у ходу, или при вршењу посла, будући да реч Божија каже: Јер сваки који призива име Господње биће спасен (Рим. 10,13).

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

On 21. 11. 2015. at 13:03, Снежана рече

Da. To je to isto kratko molitveno pravilo Svetog Serafima Sarovskog koje i ja citirah na predhodnoj strani (al ovo tvoje štampanje sređenije, lepše i puno preglednije ). Hvala :)

Ipak, Hoffman se, predpostavljajući da ga ima, raspitivao za neko m.pravilo Svetog Jefrema Sirina.....meni, kao i Ivan što reče, nije poznato.

Ваистину Воскресе !!!

Подели на овим сајтовима

On 21. 11. 2015. at 12:57, Иван Ивковић рече

Штета... у нашој цркви се од редовних служења углавном може присуствовати само Литургији. Вечерње и јутрење само на Васкрс, Духове... и сл. ne_shvata

То се не доводи у питање.

Joj izvini, razumem. Ja smetnula s'uma gde si ti. Onda se ovo, što napisah, odnosi na one koji su u prilici, da kažem i ...privilegiji :)

Što se ne posavetuješ sa nekim sveštenikom sa foruma, to bih ja uradila da sam na tvom mestu.

Ваистину Воскресе !!!

Подели на овим сајтовима

@@nana,

Извини нисам видела да си ти поставила већ пошто сам редом читала па ми је пало на памет да је Хофман мало побркао јер ни ја нисам чула за молитвено правило Св. Јефрема Сирина :)

• Волим 1

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

Koristim

Pravoslavni molitvenik

izdanje 2004. sa blagoslovom patrijarha Pavla i Sinoda

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

On 21. 11. 2015. at 14:47, Снежана рече
Извини нисам видела да си ти поставила већ пошто сам редом читала
od viska glava ne boli.... :coolio:

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Да, молитвено правило треба да имамо због наше слабости, како бисмо, с једне стране, избегли лењост, а са друге, да бисмо дали меру ревности. И највећи молитвеници имали су молитвено правило и држали су га се. Сваки пут они су молитву започињали прописаним мољењима, да би потом, ако би им током мољења дошла самопокретна молитва, остављали би та мољења и настављали да се моле овом молитвом. Ако су они поступали тако, онда би тим пре требало и ми то да чинимо. Ми заправо уопште не знамо како бисмо се помолили без прописаних молитава. Када њих не би било, сасвим бисмо остали без молитве.

Ипак, не треба узимати превише молитава. Боље је да их буде мало али да буду обављене како треба, него много молитава изговорених на брзину, од чега је тешко уздржати се када нису узете с мером, у жару молитвене усрдности.

За Вас је сасвим довољно да ујутро и увече из Молитвеника прочитате јутарње молитве и молитве пред одлазак на починак. Само се трудите да их сваки пут прочитате пажљиво и са одговарајућим осећањем. Да бисте то успешно обавили, потрудите се да их у слободно време све прочитате, да размислите о њима и да их осетите, како би Вам, када почнете да их читате на молитвеном правилу, биле познате свете мисли и осећања садржана у њима. Молитве не треба само прочитати, него треба усвојити њихов садржај и произносити их тако као да иду из нашег ума и нашег срца.

СВЕТИ ТЕОФАН ЗАТВОРНИК

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...
  On 6. 1. 2016. at 22:05, prolaznik_ рече
У којим случајевима се одступа од молитвеног правила?
у разним....не треба нам форма и морање....него срце...

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

тако је.. али не треба ни то да буде (само)оправдање

Али кад се лоше осјећам не испуњавам све што бих требала, и не осјећам страх и кривицу због тога

опет кад сам при већој духовној снази читам и акатисте и тако

али заиста то треба да буде свјестан и срчани израз, боље него само форма и морање, мада је и напрезање и отпор унинију добар

Подели на овим сајтовима

On 6. 1. 2016. at 22:05, prolaznik_ рече

У којим случајевима се одступа од молитвеног правила?

Кад ниси у прилици да га прочиташ.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...