Jump to content

СПЦ и ријалити програми

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 9 часа, Вилер Текс рече

Поента није што је поменуо. Поента је што ако не слушаш оне који су ти дати, глупо је да се позиваш на оне који ти нису дати и да говориш ех да нам је....

Nije to bre Viler poenta na koju sam mislio, poenta je da nam fali ta njihova revnost i svest, svima nama, jer ako se ne pozivamo na njih, pa na koje cemo se primere pozivati.

Fali nam ipak malo da kao crkva, tu ne mislim samo na crkvene velikodostojnike, nego i na svestenike, monahe, pa i vernike, vise i jace pricamo i pisemo o svemu tome i nama samima i drugima van crkve i ukazujemo na stetnost tih rijalitija, i ne samo njih, nego i drugih stvari, stetnost abortusa, samoubistva, bluda, preljube, medjusobne mrznje, nemilosti, propagande homo price i drugo.

Подели на овим сајтовима

Najvise bi voleo da narod glasa daljinskim da takav program nece.

Ali kod Srba je tako oni koji najvise kritikuju rijaliti, se najbolje razumu u njega. Kad pitas sto gledas onda dodju izgovori ko "hocu da vidim kako narod truju".

Da je razlog postojanje rijaliti njegova gledanost, koja donosi Mitrovicu pare, na tu ideju ne dolaze, misle to je zavera "zapada, Vatikana, Jevreja ili bilo koga durgog". Sta pokazuje koliko smo ekonomski nepismeni narod.

Подели на овим сајтовима

пре 32 минута, Agnostik рече

Da je razlog postojanje rijaliti njegova gledanost, koja donosi Mitrovicu pare

Није само то. Мислим да је то вишеслојна прича, да је ту уплетено и уграђено мноштво интереса, те да се ради о "удруженом злочиначком подухвату" више фактора и субјеката. 

Подели на овим сајтовима

пре 56 минута, Родољуб Лазић рече

Није само то. Мислим да је то вишеслојна прича, да је ту уплетено и уграђено мноштво интереса, те да се ради о "удруженом злочиначком подухвату" више фактора и субјеката. 

To je teorija zavere, da ne bi raja gledala rijaliti nebi bilo, tu nisu potrebni zli centri moci.

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Agnostik рече

To je teorija zavere, da ne bi raja gledala rijaliti nebi bilo, tu nisu potrebni zli centri moci.

Види се да ниси читао Едварда  Бернајза. :D

За кокошку и јаје, зна се које старији , аналогно томе, да ли раја гледа ријалити што воли или је неко опасно изманипулисао умове маса , и убедио је да јој је баш ријалити потребан. Од несвесног до несвесне масе.

• Свиђа ми се 1

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

Родољуб је извршио коректуру и хвала му на овом тексту. Мало ме чуди да и даље инстира на томе да се Црква изјасни око оних мученика что зараЂују цркавицу на фарми, јер текст је одличан. Каже да су неке ствари које нам се чине сасвим нормалне исто душепогубне тако да је питање колико Црква треба да реагује на ово са ријалити бедом јер мора да упозорава и на ствари кое се чине да су на први поглед у реду а погубне су. Рецимо жеља родитеља да децу школују у инистранству да би имала угодан живот је можда и већи проблем?

Рече безуман у срцу својем: нема Бога.
Трула су и мрска дјела њихова. (Пс. 13, 1)

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Onufrije рече

Рецимо жеља родитеља да децу школују у инистранству да би имала угодан живот је можда и већи проблем

Није већи проблем. 

Не знам шта није јасно у мом залагању да Црква одреди према ријалити програмима? Показао сам да је Синод много пута и много мањим (али не неважним уопште) поводима издавао саопштења, а да је ове године, нпр. реаговао на Нацрт закона о истополним заједницама, и притом дао образложење да сматра да је

"Поменути предлог закона за Српску Православну Цркву је неприхватљив, јер је огромна већина предложених одредби у супротности са Јеванђељем Христовим и свеукупним искуством и праксом Цркве на којима је духовно и морално утемељен наш српски народ, као и целокупна европска цивилизација."

А ја мислим да је из истих разлога и ријалити програм неприхватљив, те да, као што се реаговало на Нацрт закона, има сасвим места и логике да се реагује и на ријалити програме.

Јер су и ријалитији супротни Јеванђељу и свеукупном хришћанском духовном и моралном утемељењу српског народа.

Осим тога,  и патријарх Иринеј је пре три године реаговао негативно у једном интервјуу, и патријарх Порфирије давне 2010. године, када је садржај ријалитија био много бенигнији (али и тада далеко од бенигног). Дакле, архијереји су већ реаговали. Али у међувтремену се ситуација вишеструко погоршала. То је, по мени, разлог да Црква понови и појача (у одговарајућој званичној форми) свој став. Шта у овом размишљању није јасно или шта је погрешно?

Подели на овим сајтовима

Може бити да се ту не ради само о новцу, већ да је прирема за укидање слобода. Не могу да тврдим са сигурношћу, али има дима што би рекли. А ево, мало-мало закључавања по свету...

Подели на овим сајтовима

По мени јесте јер имам децу да школујем.

Треба бити мудар. Црква се већ изјаснила на крају крајева да не може то да забрани око фарме, да ли је довољно, није, али по мени је проблем много  већи о истополним заједницама него фарма. У ствари је проблем како да се Црква одреди шта је већи грех а шта мањи јер не може све да покрије. А у Цркви су гори мали грехови јер је са њима теже изаћи на крај него са великим јер их ни не видиш.

Јја бих реаговао другачије у неким ситуацијама  од Цркве, али вероватно нисам у праву, рецимо нису се бунили када је премијерка добила дете ван свакаких законских норми а чак јој је и Председник и честитао нека живи делија :)). То не би прошло ни у Француској јер је ван закона, али код нас је у реду. И Црква ћути иако је против закона, чак га Патријарх јавно хвалио  председника, нарано не за то ванбрачно дете :)) али са друге стране успели смо да завршимо Храм који је величанствен за време тог истог Патријарха Иринеја коме многи замерају да је подржавао власт, а он знао шта ради јер је радио како му каже Дух Свети и био достојан Патријарх.

Рече безуман у срцу својем: нема Бога.
Трула су и мрска дјела њихова. (Пс. 13, 1)

Подели на овим сајтовима

Зашто људи то смеће уопште гледају? Црква је одавно рекла да је то смеће, и изнела је став о том садржају. И то је крај њеног деловања. Зар мислите да то треба да се свакодневно понавља?

Ја стварно нисам у те садржаје упућен, јер не пратим. А верујем и Црква да не гледа, па и не може да коментарише шта се тамо дешава.

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Ђорђе Р рече

Зашто људи то смеће уопште гледају? Црква је одавно рекла да је то смеће, и изнела је став о том садржају. И то је крај њеног деловања. Зар мислите да то треба да се свакодневно понавља?

Ја стварно нисам у те садржаје упућен, јер не пратим. А верујем и Црква да не гледа, па и не може да коментарише шта се тамо дешава.

пре 9 часа, Родољуб Лазић рече

Не знам шта није јасно у мом залагању да Црква одреди према ријалити програмима? Показао сам да је Синод много пута и много мањим (али не неважним уопште) поводима издавао саопштења, а да је ове године, нпр. реаговао на Нацрт закона о истополним заједницама, и притом дао образложење да сматра да је

"Поменути предлог закона за Српску Православну Цркву је неприхватљив, јер је огромна већина предложених одредби у супротности са Јеванђељем Христовим и свеукупним искуством и праксом Цркве на којима је духовно и морално утемељен наш српски народ, као и целокупна европска цивилизација."

А ја мислим да је из истих разлога и ријалити програм неприхватљив, те да, као што се реаговало на Нацрт закона, има сасвим места и логике да се реагује и на ријалити програме.

Јер су и ријалитији супротни Јеванђељу и свеукупном хришћанском духовном и моралном утемељењу српског народа.

Осим тога,  и патријарх Иринеј је пре три године реаговао негативно у једном интервјуу, и патријарх Порфирије давне 2010. године, када је садржај ријалитија био много бенигнији (али и тада далеко од бенигног). Дакле, архијереји су већ реаговали. Али у међувтремену се ситуација вишеструко погоршала. То је, по мени, разлог да Црква понови и појача (у одговарајућој званичној форми) свој став. Шта у овом размишљању није јасно или шта је погрешно?

Подели на овим сајтовима

Не знам. По мени не треба да црква ту нешто реагује/саопштава. Више него је јасно да ту нема ничег душекорисног.

Друга ствар је Геј парада. То је јавни скуп, одобрен, у ком су позвани сви да учествују, да дају подршку, па и црква. Тако да је ту црква морала да да одговор, а не да игнорише. Није то Геј телевизија, ил Геј емисија, филм.

По телевизији свашта има, више недоличног, и непристојног, него корисног садржаја. ТВ не мора да се гледа, непристојне новине да се читају....

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...