Jump to content

Прогон Православне Охридске Архиепископије у Р. Македонији

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван

Препоручена порука

То су махом куће, станови или викендице преуређени за богослужење. Цркава и манастира у класичном смислу (онако како смо ми навикли, односно како је код нас у Србији), нема. Све је узурпирано (још од времена када су отишли у раскол) од стране расколника.

Хвала на одговору Ромејац.Кад читам извештаје са њиховог сајта често спомену да је литургија служена у манастиру па зато да питам.Мислим да има онај манастир што је полиција разрушила али ми се чини да сам прочитао да га опет обнављају.

Равно,нигде брда све је равно...

Подели на овим сајтовима

• Одговори 3.1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Хвала на одговору Ромејац.Кад читам извештаје са њиховог сајта често спомену да је литургија служена у манастиру па зато да питам.Мислим да има онај манастир што је полиција разрушила али ми се чини да сам прочитао да га опет обнављају.

Ima bar dva novoizgrdjena manastira, koja imaju paraklise u kojima se sluzhi.. Jedan od njih je i ru$eni i paljeni manastir koji pominjes...

Ostalo su adaptirane kuce vikendice i stanovi.. a razlog najnovijeg progona kojim je skoro svo monastvo proglaseno kriminalcima i saucesnicima u zlocinu jeste i kupovna jednog veceg mesta u Skoplju za potrebe Bogosluzhenja i zivota i rada kako vernih tako i svestenstva i monaha...

.. Нек пропадне није штета !..

Подели на овим сајтовима

Zašto se uopšte progoni Pravoslavna Ohridska arhiepiskopija?

Једна млада држава (пре неки дан напунила 21 годину) покушава да се утемељи (да нађе свој идентитет) као стара политички (иха, од антике) и као самостална верски (аутокефална црква). П.О.А. вероватно делује као препрека обема утемељењима, који су иначе, тренутно, једно питање и један проблем. Мпц је државна црква, тако да потрага за националним идентитетом условљава и решења и проблеме на пољу Цркве. Мислим да то тако не би прошло да им неко из евро-америке на сав тај прогон не жмури (мада им и ми добрано жмуримо) или их чак и не саветује.

Подели на овим сајтовима

Једна млада држава (пре неки дан напунила 21 годину) покушава да се утемељи (да нађе свој идентитет) као стара политички (иха, од антике) и као самостална верски (аутокефална црква). П.О.А. вероватно делује као препрека обема утемељењима, који су иначе, тренутно, једно питање и један проблем. Мпц је државна црква, тако да потрага за националним идентитетом условљава и решења и проблеме на пољу Цркве. Мислим да то тако не би прошло да им неко из евро-америке на сав тај прогон не жмури (мада им и ми добрано жмуримо) или их чак и не саветује.

Grčka ne priznaje Makedoniju kao državu. Vaseljenski patrijarh ne priznaje MPC zbog naziva Makedonska. Da li je to tačno?

Подели на овим сајтовима

Grčka ne priznaje Makedoniju kao državu. Vaseljenski patrijarh ne priznaje MPC zbog naziva Makedonska. Da li je to tačno?

Грчка би их признала али је проблем само име државе...Македонија...Ми смо нпр. признали Р.Македонију под тим именом још међу првима, тамо 92,3.

А васељенски Патријарх их не признаје не само због назива "Македонска" већ зато што су у расколу. Он саслужује са Епископима и свештеницима из ПОА сасвим нормално...

Подели на овим сајтовима

Грчка би их признала али је проблем само име државе...Македонија...Ми смо нпр. признали Р.Македонију под тим именом још међу првима, тамо 92,3.

А васељенски Патријарх их не признаје не само због назива "Македонска" већ зато што су у расколу. Он саслужује са Епископима и свештеницима из ПОА сасвим нормално...

Nema šta MPC sa POA da služi to nije baš normalno.

Подели на овим сајтовима

Nema šta MPC sa POA da služi to nije baš normalno.

Ниси добро прочитао предходни упис. .smesko.

Да ли постоји слика од та два манастира Валтере?Пс.И теби хвала на одговору.

Подели на овим сајтовима

Да ли постоји слика од та два манастира ..

Pa evo recimo nekoliko slika iz onog koji je bio ru$en od strane makedonskih vlasti... Sv. Jovan Zlatousti kod Bitolja... u selu Nizepolje..

bitola1.jpg

bitola3.jpg

A evo i iz jednog iz Skoplja..

skopje2.jpg

skopje4.jpg

.. Нек пропадне није штета !..

Подели на овим сајтовима

• Гости

10.09.2012

Апелациониот суд во Скопје пред одговор на две барања

Изминаа повеќе од два месеци, а Апелациониот суд во Скопје сè уште нема одговорено на две барања, на коишто, според законот, е должен да одговори.

potvrda_za_pratka_25.05.2012.jpg

Имено, Васил Георгиев, адвокат на Архиепископот охридски Јован, побара од Апелациониот суд во Скопје повторно отворање на седницата на судот, со оглед на непобитниот факт дека Апелациониот суд, целосно против законски, на седницата одржана на 28 Јуни 2012 год., воопшто не ја зема предвид жалбата на осудителната пресуда против Архиепископот Јован, којашто адвокатот Васил Георгиев уредно и навремено ја испрати до Апелациониот суд, за што поседува и соодветна документација. Апелациониот суд во Скопје досега нема одговорено дали ќе го уважи барањето на адвокатот Васил Георгиев за повторно да ја отвори седницата, на којашто овојпат легално ќе се осврне на споменатата жалба!

И Архиепископот Јован упати барање до Апелациониот суд во Скопје, за судот да одговори дали Архиепископот „ги има присвоено во целост средствата“ за коишто го товарат или „со нив располагал како да се негови!“

Од одговорот на Апелациониот суд ќе зависи дали тој можел да стори и друго кривично дело, како што веќе и го обвинуваат дека направил!

Тука би требало да се напомене дека редовните годишни, финансиски инспекции на МПЦ, која за наша голема жал, сè уште се наоѓа во раскол, за четирите години, колку што Архиепископот Јован беше Епископ во МПЦ, воопшто не најдоа неправилности во неговото финансиско работење! За тие четири години немаше ниту тужби, ниту судски процеси против Архиепископот Јован, туку политички монтираниот прогон започна откако тој го напушти расколот и пристапи во канонско и литургиско единство со севкупното Православно Христијанство!

Следствено, треба да се напомене дека автомобилот што го користела велешката епархијата во времето на Архиепископот Јован, двата трактори, секој квадратен метар земја под концесија, библиотеките, опремениот апартман во архиепископијата на МПЦ, мермерните столбови во битолскиот храм „Св. Димитриј“, зградата „Малина“ во Велес, црковната економија „Воскресение“ и нејзините два автомобили, и сиот останат подвижен и неподвижен имот за којшто и после четиринаесет години Архиепископот Јован бива суден и осуден, во ниту еден миг не бил негов приватен посед, туку напротив, и денес се наоѓа во неотуѓива сопственост на МПЦ, после што е сосема јасно дека Архиепископот Јован ја оставил епархијата во многу подобра состојба од онаа во којашто ја затекнал. Токму поради тоа, Архиепископот Јован беше и на двапати ослободуван од Основниот суд во Велес, додека третиот пат, властите го заменија судијата Валентин Зафиров и ја поставија судијата Тања Милева само за да ја прочита политичката одлука за затворање на Архиепископот Јован.

Следствено, пренамената на средствата која провејува во актот против Архиепископот Јован, е со цел да се стекнат добра само за МПЦ и за никој друг, а тоа значи дека - нема оштетен!

Претстои, значи, Апелациониот суд во Скопје да одговори дали повторно ќе ја отвори седницата, легално уважувајќи ја жалбата на адвокатот, како и да се изјасни дали Архиепископот Јован ги „присвоил средствата“ или „располагал со нив.“

Подели на овим сајтовима

Нашао сам на сајту ПОА како данас изгледа манастир Свети Јован Златоуст у Битољу.

svErazmo03.jpg

То је манастир који је рушила полиција БЈРМ.

Den_pred_rusenjeto_2.jpg

Подели на овим сајтовима

• Гости

Да ли је могуће да нико не може да му помогне....?!?

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Нека и овде:

Данас, 12. септембра 2012. године, навршава се девет месеци откако је Архиепископ охридски Јован у притвору!

Архиепископ Јован се налази под суровим затворским режимом: двадесет и три часа затворен у ћелији, са могућношћу једног часа кретања. Четири месеца га нико није посетио, будући да је јединима који су на то имали право, његовим најближима (мајци и сестри), суд то забранио!

Архиепископ Јован има дијабетес и више него озбиљне проблеме са кичменим стубом!

Поред тешких околности у којима се Архиепископ Јован налази у затвору, затворска управа му поврх свега забрањује и да чита; наиме, неколико књига и часописа написаних грчким језиком које је Архиепископ добио, затворска управа је проследила суду, како би исти одлучио, да ли Архиепископ Јован сме да чита те књиге или не; но из суда, више од једног месеца, нема никаквог одговора!

Оваквом тортуром према Архиепископу Јовану, уз најновији политички монтиран процес против Епископа Марка и Давида, против монаштва и верника, стиче се утисак да је власт донела политичку одлуку о погубљењу свеправославно признате Православне Охридске Архиепископије, једине канонске Цркве у нашој отаџбини. Власти настоје да прогону дају легитиман облик, преко монтираних судских процеса, док у исти мах сви међународни извештаји указују да је управо у корупцију огрезло судство, под најдиректнијим политичким утицајем власти !

И они који су Христу монтирали суђење па Га потом и погубили, мислили су да ће Његовим распећем уништити и Цркву! Но, да ли је било тако!

Овом приликом, апелујемо на свеукупну демократску јавност да се заложи за заустављање прогона на верској основи, према људима који низашта нису криви а понајмање за оно због чега трпе прогон; прогон, на коме је немогуће градити будућност Р. Македоније као напредне демократске земље!

http://www.poa-info.org/vesti/201209/20120912-sr.html

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...