Jump to content

Прогон Православне Охридске Архиепископије у Р. Македонији

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван

Препоручена порука

• Гости

Цариградска Патријаршија демантује неистине које у јавност лансира расколничка верска организација у БЈР Македонији

15. Новембар 2012 - 14:49

Као што преносе медији, поглавар расколничке организације у БЈР Македонији, архиепископ Стефан, изјавио је да је у Софији, приликом сахране блаженопочившег бугарског патријарха Максима, имао „неформални сусрет” са Васељенским Патријархом Вартоломејем и да му је Васељенски Патријарх рекао како ће „подржати процес признања Македонске Православне Цркве”. Нажалост, ова изјава је само најновија у предугачком низу неистина које у јавност неуморно лансирају архиепископ Стефан и његови послушници и сарадници. Поводом те заиста бестидне изјаве Свети Синод Цариградске Патријаршије издао је 12. новембра саопштење за јавност које преносимо у целости.

Саопштење Светог и Свештеног Синода

Одговарајући на медијску вест из Софије, Васељенска Патријаршија изјављује следеће:

1. Његовој Светости Васељенском Патријарху г. г. Вартоломеју пришао је и у светом олтару саборнога храма светог Александра Невског поздравио га г. Стефан који се представља као човек који је на челу скопске Цркве. Њему је Патријарх пожелео да се по њиховом питању нађе решење које ће их увести у стање каноничности.

2. Његово Блаженство Патријарх српски г. Иринеј, који је стајао у близини Васељенског Патријарха, придружио се Васељенском Патријарху у тој жељи.

3. Никакву изјаву у вези са овим Васељенски Патријарх није дао средствима извештавања за време свога дводневног боравка у Софији.

Ово саопштавамо ради васпостављања истине.

У Патријаршији, 12. новембра 2012.

Из Генералног секретаријата Светог и

Свештеног Синода

* * *

Шта рећи после овога кристално јасног саопштења? Ограничићемо се на неколико чињеница.

1. Саопштење није „појашњење” Стефанове изјаве, како тврде скопски медији, његови очигледни конкуренти у истинољубивости, него је дато „ради васпостављања истине” и представља изричити деманти једне јавно изречене неистине. Значење грчке речи апокатастасис је јасно и недвосмислено.

2. Заиста запањује лукава вештина са којом је мудро и добронамерно формулисана жеља да се изнађе пут и начин за увођење стања каноничности преиначена у „подршку процесу признања” расколничке структуре, без њеног покајања и без било каквих услова и ограничења.

3. Васељенски Патријарх – као ни други источни патријарси, као ни архиепископ атински – никада, ни приватно, акамоли званично, не употребљавају синтагму „Македонска Православна Црква” него једино и искључиво израз скопска Црква у протоколарним, идејно неутралним текстовима, баш као што је случај са овим саопштењем, или израз скопски раскол у текстовима који изражавају еклисиолошку оцену или црквено-правни став.

4. У овом оквиру пажњу заслужује чињеница да вођу раскола Васељенска Патријаршија не назива ни архиепископом охридским ни митрополитом скопским, а поготову га не назива „македонским”. Зна се, наиме, кога и Васељенска Патријаршија и све помесне Православне Цркве познају и признају као Архиепископа охридског и Митрополита скопског – то је онај јерарх који, на тражење расколничке јерархије, болестан чами у затвору, у нељудским условима, и подноси гоњење каквог нигде нема још од Стаљинових времена.

Штавише, у саопштењу цариградског Синода он није назван ни просто архиепископом, што он иначе јесте без обзира на његов неканонски статус и што би био минимум у једном аксиолошки уздржаном обраћању. Напротив, врло строго и прецизно, без коришћења еуфемизама и дипломатски „коректних” фраза, означен је као „господин Стефан” који се представља (ферóменос у изворном тексту саопштења) као онај ко се налази „на челу скопске Цркве”.

5. Најзад, учтиви отпоздрав на нечији поздрав прогласити за изјаву – ни то не може свако. Васељенска Патријаршија одлучно уклања сваку недоумицу: никакве изјаве није ни било.

Оно што је било јесте лепа реч и добра жеља која сведочи о савести и одговорности првог епископа православне васељене, као и о савести и одговорности нашег Патријарха, који је на лицу места поновио исказану лепу реч и добру жељу. Сведочи, нажалост, и о стању црквене свести и хришћанске савести, као и о вапијућем дефициту одговорности, код онога ко својим неистинама успева само то да испровоцира овакав деманти.

Још једна напомена: исти човек, архиепископ Стефан, као и његов портпарол, тврди да је њихова Црква већ четрдесет пет година аутокефална и да то што самопроглашена аутокефалност није призната није њихов проблем него проблем Цркава које је не признају и тиме сведоче о својој незрелости (sic!). Питамо и питамо се: ако тако мисле, зашто онда стално салећу и Српску Православну Цркву и друге Православне Цркве да им се удели признање? Јер, ваља запазити да они никад не постављају питање канонског решења него увек изјављују да под решењем подразумевају само безусловно признавање канонског пуча који су њихови претходници и учитељи извршили 1967. године.

Њима јединство Цркве није циљ по себи. За разлику од њих, канонској Охридској Архиепископији јесте. За тај свети циљ канонски Архиепископ плаћа здрављем чамећи у тамници. Ту се показује духовна провалија која дели Цркву од раскола. То је једино реално питање у читавом замешатељству које намеће болна и тужна стварност постојања раскола, ма где он постојао и ма каквим псеудоразлозима био мотивисан.

Sapienti sat – паметноме доста!

Епископ бачки др Иринеј

Подели на овим сајтовима

• Одговори 3.1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Ne znam da li sam potrefio temu...Gledao sam sinoć predavanje episkopa bregalničkog g.Marka.

Strašni su ti napadi raskolničke MPC ali sam nekako stekao utisak da se sve svodi na svadju izmedju dve crkve a da se narod malo pita.

Bilo je reči o tome da se narod plaši,da ljudi ostaju bez posla ako kažu šta misle-da su uz SPC

Samo malo dokaza ima za to...šta misli narod o svemu ovome i da li se išta on pita?

Подели на овим сајтовима

• Гости

Šta kaže narod u Makedoniji?U koju crkvu oni idu?Gde se mole?Koje sveštenike priznaju?

Evo ja citiram sta je meni jedan nas sunarodnik napisao iz makedonije:

Проблем је овде што свесних Срба има мало и онај који зна да је Србин,није научен да поштује своје обичаје,цркву и сл.А то је зато што држава покушава да од Србе направи Македонце,тако трују Србе и недају да се шири Српство и онда деца кад буду одрасли поред Македонце стиде се да кажу да су Срби.Има делoм свесних Срба који иду по кућама у Охрид.арх. а има и оних који иду код МПЦ.Можда не управља МПЦ тим храмом* има неки храмови што су напуштени и се не служи литургија.

*pitao sam u vezi nekog hrama ali sam saznao posle da je uzurpiran.ne secam tacno koji,davno je bila ova prepiska.

Равно,нигде брда све је равно...

Подели на овим сајтовима

Evo ja citiram sta je meni jedan nas sunarodnik napisao iz makedonije:

Проблем је овде што свесних Срба има мало и онај који зна да је Србин,није научен да поштује своје обичаје,цркву и сл.А то је зато што држава покушава да од Србе направи Македонце,тако трују Србе и недају да се шири Српство и онда деца кад буду одрасли поред Македонце стиде се да кажу да су Срби.Има делoм свесних Срба који иду по кућама у Охрид.арх. а има и оних који иду код МПЦ.Можда не управља МПЦ тим храмом* има неки храмови што су напуштени и се не служи литургија.

*pitao sam u vezi nekog hrama ali sam saznao posle da je uzurpiran.ne secam tacno koji,davno je bila ova prepiska.

Teška je to situacija.Ali izgleda da je politika suviše umešala prste.

Подели на овим сајтовима

Evo ja citiram sta je meni jedan nas sunarodnik napisao iz makedonije: Проблем је овде што свесних Срба има мало и онај који зна да је Србин,није научен да поштује своје обичаје,цркву и сл.А то је зато што држава покушава да од Србе направи Македонце,тако трују Србе и недају да се шири Српство и онда деца кад буду одрасли поред Македонце стиде се да кажу да су Срби.Има делoм свесних Срба који иду по кућама у Охрид.арх. а има и оних који иду код МПЦ.Можда не управља МПЦ тим храмом* има неки храмови што су напуштени и се не служи литургија. *pitao sam u vezi nekog hrama ali sam saznao posle da je uzurpiran.ne secam tacno koji,davno je bila ova prepiska.

Brate derane, ovaj odgovor, koji je dotićni sunarodnik iz makedonije dao, je totalno pogrešan i neadekvatan. Oprosti, ništa lično!

A evo zašto tako mislim: U Pravoslavnoj Ohridskoj Arhiepiskopii se crkvuju ljudi koji imaju potrebu i koji žive u Crkvi. Ljudi kojima je svest za Crkvu na taj nivo, da su izašli iz vode pogubnog raskola i ušli u tesni i sa svih strana napadani i raspeti korab Crkve koji plovi ka spasenju. Ljudi koji su u zalog stavili sebe, svoje porodice, ljudi koji svakodnevno na poslu u školama, pa ako veruješ i u vrtićima (mislim na najmanju dećicu) verno i bez predrasuda ispovedaju ko su i gde su. Veruj mi zbog toga su i strašno prezirani, šikanirani. U Crkvi su oni koji su totalno rasterećeni kako nacionalno tako i ideološki. Pa i sam možeš da vidiš na slikama da su tamo i kinezi i slovenci, iako nigde nisam crnce video. .mislise. .smesko. Što bi rekli tamo je sve od vardara pa do triglava.

Pritisak države je strašan. Ljudima prete sa svih strana. Pa tako, ko ima malo hrabrosti izašao je iz raskola. Ali veruj mi ogromno je onih koji ne mogu da se Crkvuju u POA-ji. Kad bi bar bila registrirana POA onda bi sve izgledalo mnogo drugčije.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Ма нема проблема,ја сам само пренео шта ми је написао познаник који живи у Куманову.Треба да се јављају овде људи који живе тамо и да износе утиске и објасне нама какве ја ситуација по њих.Што се тиче одговора,ја сам цитираног дечка питао питање о статусу Срба у Македонији и да ли су наши људи тамо у ПОА или иду у ткз мпц.То је његов одговор на ова питања.Наравно да не треба да само Срби иду у ПОА. Црква је наднационална али ето жао ми је што више наших људи тамо није уз канонску Цркву.

Ево рецимо како наши људи са југа иду прво у манастир Св.Прохор а после тога на путу ка Зебрњаку улазе у узурпиране храмове(Св.Георгије)испред којих се вијори застава ткз Мпц,на путу ка Зебрњак.

prebaciti na 3:44min

Равно,нигде брда све је равно...

Подели на овим сајтовима

Šta kaže narod u Makedoniji?U koju crkvu oni idu?Gde se mole?Koje sveštenike priznaju?

Eво покушаја да Македонску ситуацију ''сктратим за нуле'' и да је пресликам на стање у Србији ..и можда то делимично приближи стање на терену...

Расколничка ''мпц'' би била кад би је пресликали на СрБске прилике, ''Епархија Рашко-призренска у егзилу'' ...

А власт македонска исто као да је рецимо на власти у Србији Образ а да му је опозиција Двери..,

а Патријарх срБББски да је Монах Артемије... Министар полиције би био рецимо Шешељ,...

Наравно да је већински народ и уз Странку на власти као у црној гори.. и да је све то турбоправославно и да пуца од традиционалности..

Владика Иринеј Бачки би наравно био у затвору ..али ово што доживљава Јован то би био годишњи одмор када би ови у Србији били на власти...

И тако је доле у БЈРМ ево 50 година...

У нашем срБском случају Владика Јован би био нешто попут Авве Јустина својевремено..Хоћу да кажем он отприлике се сада налази у сличној ситуацији као Авва својевремено овде,.. само је Авва био у кућном притвору Ћелијама.. а Архиепископ је у правом притвору... Међутим и Србијанци су о Авви тада знали ко и Македонци сада о Јовану..тек ће нове генерације схватити шта је он радио и делао..

Веруј ми на РЕЧ...

Е сада пријатељу можеш да наставиш да истражујеш ..ког признаје народ у Македонији и у које цркве иде...

;)

.. Нек пропадне није штета !..

Подели на овим сајтовима

Ne znam da li sam potrefio temu...Gledao sam sinoć predavanje episkopa bregalničkog g.Marka.

Strašni su ti napadi raskolničke MPC

ali sam nekako stekao utisak da se sve svodi na svadju izmedju dve crkve a da se narod malo pita.

Bilo je reči o tome da se narod plaši,da ljudi ostaju bez posla ako kažu šta misle-da su uz SPC

Samo malo dokaza ima za to...šta misli narod o svemu ovome i da li se išta on pita?

Јако ти је погрешан утисак.. Прво нема ДВЕ Цркве у том ''спору'' нити их је икада било.. НАрод с енаравно никад није ни питао јер да је и Мојсеј питао народ дан данс би Јевреји били у Египту.. Знаш брате кад се питао ''народ'' ... па ево рецимо кад је Пилат питао кога жели народ да им пусти.. Христа ..или можда Вараву...

Сећаш се кога је ''народ'' изабрао ..

Но манимо се ''шале''...

ево прелистај тему има преко 100 страница биће ти сигурно јасно само ако имаш воље да видиш..

;)

Подели на овим сајтовима

Владика Иринеј увредама и мржњом на архиепископа Стефана -Видео-

Да је више него потребно онакво писање којем прибегава Владика Бачки Иринеј, као и тон којим се обраћа расколничкој екипи у македонији и њиховим медијима, .. показује и овај прилог највећег про-владиног гласила, скопске телевизије СИТЕЛ са које и долази овај прилог...

Нема приче, епископ Бачки Иринеј је (по ко зна који пут) погодио у Центар

http://www.sitel.com...piskopot-stefan

Подели на овим сајтовима

• Гости

Пролог за календарот за 2013 година

Arhiep_Jovan_so_policija.jpg

Историјата ни сведочи дека човештвото низ вековите егзистирало во многу и различни општествени уредувања. Секое од нив на различен начин оставило белег во историјата. Во нашава современост преовладуваат општествата со парламентарна демократија, во коишто, како основен принцип за нивната демократичност се смета почитувањето на човековите права и верските слободи. Барем така е запишано на хартија и така е замислено демократското општество кон коешто и нашава држава декларативно се залага. Велиме декларативно, бидејќи во пракса повеќе од една деценија на свој грб го чувствуваме тоталитаризмот и кршењето на основните горепосочени принципи на демократијата. И понатаму средствата за јавно информирање се користат за пропаганда и говор на омраза против Православната Охридска Архиепископија и посебно против нејзиниот Претстојател, Архиепископот охридски и Митрополит скопски г.г. Јован. Но, тоа не е најстрашното! Пострашно е тоа што државните власти упорствуваат во прогонот на Црквата и континуирано во последнава деценија со монтирани судски процеси и срамни пресуди го држат Архиепископот Јован или во притвор, или во затвор, или во прогонство, а во последно време монтиран судски процес започнува и против дел од Епископите, свештенството, монаштвото и верниците на Охридската Архиепископија. Во моментов кога го подготвуваме календарот за 2013 лето Господово, нашиот Архиепископ по шести пат се наоѓа зад затворските решетки. Овој пат нашиот Првојерарх е во притвор во услови под човечкото достоинство. Покрај тоа што што во текот на денот има право само на еден час прошетка помеѓу затворските ѕидови, а останатите 23 часа е затворен во затворската ќелија, којашто ја дели со повеќемина и каде што и физиолошките потреби се извршуваат, значи, покрај сето ова, забранета му е посета дури и од неговите најблиски роднини по тело. При тоа, во такви мизерни услови, секојдневно му се нарушува и онака кревкото физичко здравје.

Во оваа прилика потсетуваме на сите затварања и прогонства коишто ги доживува и преживува нашиот Архиепископ г.г. Јован заради единството на Црквата.

Откако во 2002 год., се поставија темелите за надминување на повеќедеценискиот раскол, кој направи духовен пустош во Р. Македонија, бевме сведоци на една чудна и необјаснива трансформација на личноста на Архиепископот Јован во свеста на многумина. Имено, под невиден притисок на власта, која сосема бесправно се вмеша во црковната проблематика, и со голема помош на „независните медиуми”, се создаде искривена слика за вистинската црковна состојба во нашата држава. Од најобразованиот и еден од најхаризматичните Епископи, како што сосема точно Архиепископот Јован го претставуваа во медиумите, се направи слика на предавник, а во исто време и најголем криминалец, финсиски малверзатор и што ли уште не! А, сето тоа само заради определбата на нашиот Првојерарах да воспостави единство на православните во Р. Македонија со сите православни во светот, што всушност е должност на секој Епископ на Црквата Христова. Во 2003 год., за првпат беше уапсен и притворен заради тоа што на покана на својата родена сестра дојде во храмот „Св. вмч. Димитриј”, во Битола, за да ја крсти нејзината ќерка. Следуваше обвинение и осудителна пресуда со условна казна за самовластие. Не помина многу време откако го ослободија од притвор и повторно на почетококот на 2004 год., кога кон канонската Црква се припоија монаси и монахињи од четири манастири од различни места во Р. Македонија, беше притворен под обвинение дека шири верска и национална омраза, раздор и нетрпеливост. Овој пат пресудата гласеше една и пол година ефективна затворска казна. Така Архиепископот Јован после притворањето во два наврати по третпат се најде зад затворските решетки, во затворот Идризово. По осум месеци, под голем притисок на меѓународната јавност, беше ослободен, но лажните обвинувања за финасиски проневери не престанаа. После две ослободителни пресуди за наводно затајување на парични средства наменети за реконструкција на храм во Велес, под притисок на власта, третиот пат судот во Велес го осуди Архиепископот Јован на уште една затворска казна од две ипол години затвор. Да биде уште потрагикомично, парите за кои го обвинуваа беа доделени на МПЦ, а Архиепископот го осудија, не дека ги затаил, бидејќи очигледно беше дека парите не недостасуваат, туку дека имал намера да ги затаи. Откако помина девет месеци во затвор повторно под притисок на меѓународната јавност беше ослободен, но и понатаму остана едно обвинение дека проневерил црковни пари додека бил Епископ во три Епархии во МПЦ. После десетгодишно судење и две ослободителни пресуди, конечно власта најде судија кој едноставно само ќе ја прочита политички изречената пресуда од две ипол години затворска казна за наводна проневера на црковни пари, проневера којашто ниту судот не ја докажа со факти. Оваа пресуда го затекна Архиепископот надвор од државата. На барање на власта во Р. Македонија беше подигната меѓународна потерница по Архиепископот Јован, па така беше уапсен, та и по петти пат се најде зад решетки, овојпат во Р. Бугарија. Меѓутоа тамошниот суд разгледувајќи го делото за кое го товарат Архиепикскопот, оцени дека тоа претставува политички прогон и го ослободи после двомесечен притвор. Како достоен Архиепископ на Црквата Христова, не сакајќи да останат недоречености во историјата и црна дамка во неговата биографија, нашиот Архиепископ доброволно се врати во државата за да се соочи пред судот и со овој политички монтиран судски процес. И, еве, по шести пат, веќе една година се наоѓа во притвор, каде што ја чека разврската од новиот монтиран судски процес, и против него, но и против дел од Епископите, свештениците, монасите и верниците на Православната Охридска Архиепископија за наводно кривично дело перење на пари!

Како сведоштво за она што нашиот Првојерарх го отстрадува заради единството на Црквата, одлучивме овој календар да го посветиме на шестото по ред затварање на нашиот Архиепископ.

Ова 2013 лето Господово се одбележува и еден важен јубилеј за Црквата, а тоа е 1700 години од Миланскиот Едикт со којшто после тривековно прогонување на Христијаните од страна на безбожните цареви, се дозволила слободата на исповедање на верата на сите луѓе, па и на Христијаните. Да се надеваме дека овој јубилеј ќе биде доволен мотив на властите во Р. Македонија, конечно, не само декларативно, туку и во пракса да покажат демократска свест за почитување на човековите права и верските слободи на секој граѓанин во државава, и еднаш за секогаш да се одречат од политичкиот прогон врз Архиепископот Јован и останатиот клир и верниците, коишто согласно на својата волја се откажаа од душепогубниот раскол и по својот слободен избор сакаат да припаѓаат на Едната, Света, Соборна, и Апостолска Црква.

Нека е честито и од Бога благословено новото 2013 лето Господово и благословот Божји и милоста Негова нека биде со сите вас!

ЕПИСКОП

+Брегалнички и Местобљустител битолски Марко

Подели на овим сајтовима

• Гости

Излезе од печат црковниот календар за 2013 год. на Архиепископијата охридска и Митрополија скопска

kalendar2013.jpg

Од печат излезе православниот календар за 2013 година, во издание на Архиепископијата охридска и Митрополија скопска. Оваа година, тој е посветен на шестото затворање на Архиепископот охридски и Митрополит скопски г.г. Јован.

Календарот започнува со пролог на Неговото Преосвештенство Епископот брегалнички и Местобљустител битолски г. Марко којшто во продолжение го пренесуваме во целост. Во ова издание поместен е и извадок од одговорот на Архиепископот охридски и Митрополит скопски г.г. Јован на обвинителниот акт од Јавното обвинителство за наводното кривично дело перење на пари.

Во календарот се отпечатени и табелите со евангелските и апостолските читања за неделите и сите поголеми празници во годината, како и кратки поуки.

Календар 2013

Подели на овим сајтовима

Moжда није лоша идеја да нам неко из Охридске Архиепископије достави Календарчиће ..рецимо неко од Владика или Отаца, кад иду ка Београду, сврате до Крушевца :) па да се то продаје и као својеврсна помоћ ПОАрхиепископији... ??

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...