Jump to content

Прогон Православне Охридске Архиепископије у Р. Македонији

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван

Препоручена порука

Шта да се каже? Изгледа да симпатизерима МПЦ смета било какво кретање, спомињање, извештавање о Православној Охридској Архиепископији. Хтели би да се ћути, да се сви забијемо у цевку да би они могли мирно да живе у својим античко-православним сновима. Ево сада, ухапшен је Архиепископ охридски Јован а ми треба да се осећамо кривим за изазивање међуетничке мржње.

Са моје стране за све македонце који читају овај форум:

Најзад, желимо да нагласимо следеће: у питању је добро и будућност Цркве Божје, живот и спасење свих нас, а никако неки приземни овоземаљски циљеви и интереси.

Ми, браћо, као Црква не наступамо са позиција националне искључивости и немамо никаквих ни националних ни територијалних претензија у односу на вас. Поштујемо националну опредељеност и национални идентитет македонског народа и сваког народа у Републици Македонији.

Етнофилетизам, односно подвргавање Цркве национално-политичким идеологијама и програмима, одавно је с правом осуђен као јерес. Етнофилетизам се управо и рађа из ослабљене свести о саборности Цркве, те тако ствара подлогу за поделе и расколе.

Јединство Цркве је светиња. Служење њему највећи је благослов и највећа част за све нас. Ми вам прилазимо искрено, без задње мисли, у име Божје. Приђите и ви не само нама него и свима, па и својим прецима, „старајући се да чувате јединство Духа свезом мира”, да сви будемо „једно тело, један Дух”, јер је „један Господ, једна вера, једно крштење, један Бог и Отац свију, који је над свима, кроза све и у свима нама” (Еф. 4, 3 – 6 ). Амин.

20. јун 2002. Патријарх Павле

Ја се са ово слажем и не смета ми ни Архиепископија Охридска, ни Архиепископ Јован, смета ми: банана држава, квазидржава, БЈРМ, БЈРМакедонски и ствари сличне на ове који ме вреџају као припадник Македонске нације (не античкомакедонске) и граѓанин Републике Македоније. Да сам ја био претседник Републике Македоније, после сваке пресуде против Архиепископа ја бих му давао помиловање, али нисам.

Да не мешамо црковне и националне ствари.

Ти ме волиш, ал ја не осећам.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 3.1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

@Ортофил

Зашто нећеш '' да се расправљаш са нама.''

Човаче и брате, није битно да ли се ти или ја љутимо и нервирамо.

Чим се гложимо око овог поступка македонске власти значи да има разлога да причамо о томе.

Морамо да причамо.Нећемо ваљда да се бијемо и хапсимо...?

И, да, стварно, добро опомињеш све нас '' тешко нама који дела немамо.''

У праву си.

А, шта да радимо кад морамо да гледамо недела према браћи својој православној ...?

Да ћутимо, како не бисмо узнемирили неке усијане главе у њиховим маштањима и плиткоумљу...?

Подели на овим сајтовима

Србство нам је драже од Христа Бога?

Па нисмо ми брате у расколу због србства већ си ти у расколу због македонства!

И не мораш да се расправљаш, дај да причамо к`о људи.

Ignjate?

каде си?

Подели на овим сајтовима

Јас барам Ignjata. Тој знае зошто.

Знам. Се шегувам!

Кад си већ ту, какве су твоје информације и мишљење по питању прогона Архиепископа охридског Јована и ситуације на терену Православне Охридске Архиепископије?

Подели на овим сајтовима

Знам. Се шегувам!

Кад си већ ту, какве су твоје информације и мишљење по питању прогона Архиепископа охридског Јована и ситуације на терену Православне Охридске Архиепископије?

Instrumentalizacija vjere u političke svrhe. Šta mislite kad bi vam mi uhapsili Patrijarha +Irineja u ČeŠkoj, OMG! Papi se to na sreću u Srbiji ne može ni desiti jer mu tamo nikako ne dozvoljavaju ni doći. Al vi ste dobro razljutili Merkelovu, odbit papu a to joŠ Njemca i ne dozvolit mu doći u Srbiju, naravno da ste i zbog toga dobili to odlaganje za EU. Dobro da vas ikako hoće i pustit, Što se tiče Merkelove, ta vas tamo pustila ne bi ni slučajno. BaŠ joj ste se grdno zamjerili.

Подели на овим сајтовима

Не знам по који пут: Не бих хапшио нити гонио АЕ Јована.

Дали се радујем шта га прогоне? Искрено да, јер

Блажени изгнани правди ради, јако тјех ест Царствие Небесное!

И дајте нам предлог како да објаснимо свим оним генерацијама који су у школи учили да МПЦ је автокефална црква, да су са АЕ Доситеј, саслуживали Патријарх Герман и Патријарх Алексиј 1. Да веч 45 година имамо аутокефалну цркву, исто ко што имају Руси, Бугари, Албанци итд.

Верујте да то није лако. Ставите се у ситуацију да вам неки будуќи Сабор укине СПЦ и све епархије припоји к Бугарску Патријаршију, дали би сте ви ту одлуку радо прихватили?

Ти ме волиш, ал ја не осећам.

Подели на овим сајтовима

Instrumentalizacija vjere u političke svrhe. Šta mislite kad bi vam mi uhapsili Patrijarha +Irineja u ČeŠkoj, OMG! Papi se to na sreću u Srbiji ne može ni desiti jer mu tamo niko ni ne dozvoljava doći. Al vi ste dobro razljutili Merkolovu, odbit papu a to joŠ Njemca i ne dozvolit mu doći u Srbiju, naravno da ste zato dobili odlaganje za EU. Dobro da vas ikako puste, Što se tiče Merkelove, ta vas tamo pustila ne bi ni slučajno.

Citao sam da postoji nostradumosovo prorocanstvo u kojem pise da ce papa biti ubijen u drzavi u kojoj je glavni grad na dve reke.Izgleda da se papi ne ide "Bogu na istinu" pa ne dolazi u Srbiju. :lol:

Подели на овим сајтовима

Zasto ? Nisam pratio ovu temu ne znam sta ti je na umu.Kazi konkretno na sta mislis ?

Ništa važno, baš se sjetih jednog tvog citata:

"Дрвото, чии корења влече сокови од отровни бездна не можат да направат здрав плод"

Подели на овим сајтовима

Instrumentalizacija vjere u političke svrhe. Šta mislite kad bi vam mi uhapsili Patrijarha +Irineja u ČeŠkoj, OMG! Papi se to na sreću u Srbiji ne može ni desiti jer mu tamo niko ne dozvoljava ni doći. Al vi ste dobro razljutili Merkelovu, odbit papu a to joŠ Njemca i ne dozvolit mu doći u Srbiju, naravno da ste i zbog toga dobili to odlaganje za EU. Dobro da vas ikako hoće i pustit, Što se tiče Merkelove, ta vas tamo pustila ne bi ni slučajno. BaŠ joj ste se grdno zamjerili.

једино добро од германа је то што су спречили наш улазак у ЕУ...

Меркеловој треба споменик подићи...

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

једино добро од германа је то што су спречили наш улазак у ЕУ...

Меркеловој треба споменик подићи...

pa to sam ja već i napisao, da vam ona misli dobro, al niko mi to ne vjeruje, hahahaha!

Подели на овим сајтовима

Ništa važno, baš se sjetih jednog tvog citata:

"Дрвото, чии корења влече сокови од отровни бездна не можат да направат здрав плод"

To nije moji moj citat vec citat citata :) Procitao sam to negde,ne znam tacno gde.Kakve to veze ima sad ?

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...