Jump to content

Прогон Православне Охридске Архиепископије у Р. Македонији

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван

Препоручена порука

Не подмећем, већ говорим шта сам својим ушима чуо од једног "гркофилног" владике....

Не него причаш КОЈЕШТАРИЈЕ... Ти имаш ''храбрости'' а уствари је лудост у питању(!),... да једног епископа проглашаваш за Гркофила... добро ниси реко ГРКОМАНА... Ти очито или си ''случајни пролазник'' поред Цркве (а еклисиологију да не помињемо ИЧ) намерно не кажем КРОЗ Цркву ... или си већ бар једном ногом у расколу... а умом си већ потпуно у истом... алал вера немам шта друго да кажем... :cheesy:

.. Нек пропадне није штета !..

Подели на овим сајтовима

• Одговори 3.1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

... говорим шта сам својим ушима чуо и другом приликом од мог пријатеља предавача у крагујевачкој богословији и још пар свештеника и вероучитеља....

Чистим (?..а да ли..) умом, и мирне савести исповедаш ову бљувотину... Свака част и твом пријатељу предавачу који очигледно (ако је тако како ти кажеш) предаје - а на македонском то значи ИЗДАЈЕ Цркву...Коинциденција није у овом твом случају нимало случајна... Ти имаш образ и идеју, да мишљење једног предавача и пар (вајних) свештеника и (још вајнијих) веро(м)учитеља претпостављаш Сборности Цркве, Њених одлука и Самом Сабору где седи и тај предходнопоменути - од тебе, Владика којим витлаш...

Опет, ... алал ти таква Црк(незна)веност... ne_shvata  

Подели на овим сајтовима

Чињенице које сам изнео можеш лако и изгуглати, или се сам распитати, те извести закључак. Ја немам намеру да те убеђујем у истинитост онога што сам од поменутих лица чуо, а можда си у праву да није требало да их помињем кад их већ из разумљивих разлога нисам именовао. Мада, као што рекох, то није усамљено мишљење у нашој цркви, могуће и да ће време то ускоро показати.

Па изгуглај нам пријатељу...  А који су то разумљиви разлози твоје ћутње...Штитиш владику..и клирике... нема шта народни херој ти није раван  :drugarstvo: ...

А ово да ће ''могуће'' и време показати...посебан ти је бисер...

Подели на овим сајтовима

Е шта све нећемо прочитати на овом форуму.

ИванЈ а шта је могло да се уради? Господа македонци су прихватили Нишки споразум, па сви осим Митрополита Јована га одбацили, срамно од господе, сложићемо се сви. Остао само +Јован, са својом паством, да жели у Цркву. И шта је требало да им Црква каже:Опростите владико, пребивајте у расколу са "епископима" којима управљају македонски политичари, дугорочно ће нам тако бити боље. Па Црква тако не функционише! Да није било друге него да се уђе у јединство са +Јованом, види се и из писама које је Патријарх Павле упутио, нпр. Патријарху Алексију, имаш све на сајту ПОА. То је била једина исправна одлука, и добро је, јер ето имамо дио народа доље који се спасава, и то страдањем се спасава. И Црква нам је богатија тим мученицима!

Свако добро, брате ИванЈ, замисли се мало и не сврставај се у ред прогонитеља Епископа Јована, Марка, Давида и Јоакима.

Слажем се.

Не мислим да је ико ''стварао'' ПОА из Београда, нити ''гркофили'', нити икоји конспиратори којима је стало да постављају неку ''паралелну јерархију''. Од почетка свог Епископства вл. Јован је тежио превазилажењу раскола и борио се за јединство Цркве (ко хоће нека прочита његову беседу на хиротонији 1998. год). Одбацивање нишког споразума није било због ''наводно'' политичких разлога већ из чисто политичких разлога јер је главни разлог одбацивања (по мом мишљењу) већ потписаног договора било име-назив Цркве (иако је веома јасно са стране СПЦ било допуштено да се у односима са Пећком Патријаршијом користи име Македонска Православна Црква). Вл. Јован је наставио да се бори за јединство Цркве и следећа варијанта је била да се заобиђе синод мпц због прејаког утицаја државе на њега већ да на позив Патријарха Павла одговоре поједини Епископи са својим Епархијама. У договору су били осим Вл.Јована и Петар и Наум. Колико се сећам, неко од њих је тражио (Петар или Наум) да се после ступања у јединство на Литургији не спомиње Патријарх Павле да то не би парало уши. Вл. Јован је отишао за Бг, наш Свети Павле Патријарх је чак и то био спреман да снисходи али када се вл.Јован вратио доле дочекало га је повлачење ове двојице и он је са својом тадашњом епархијом (постоје и слике народа испред цркве после Литургије) одговорио на позив -призив у Јединство Цркве. Тако, по мом мишљењу, ПОА се родила, живи и живеће као плод благословене жеље за превазилажењем раскола која је дошла са територије заражене расколом а није стварана извана из неких ниских побуда. Друга је ствар што сад свако има своје мишљење и своје ''решење'', те овако ћемо другови, те онако ћемо...

Подели на овим сајтовима

СВЕТИ АРХИЈЕРЕЈСКИ СИНОД

СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Број: 1859

20. јун 2002.

у Београду

Обраћање архијерејима, свештенству и верном народу у Републици Македонији

Драги нам у Господу оци, браћо и сестре,

Са очинском и братском љубављу у заједничком Господу обраћамо се свима вама и

позивамо сваког од вас понаособ, као личност и као православног хришћанина, да преузме своју

личну и саборну одговорност пред Живим Богом и пред светом Црквом Његовом и да, заједно

са нама, учини све што је могуће и неопходно за превазилажење раскола у нашој Православној

Цркви, за исцељење ране нејединства и разопштености међу нама, ради поновног тријумфа

братске хришћанске љубави над злим силама и страстима, а у славу Божју, на сведочење истине

светога Православља у данашњем немирном свету и на духовну корист и спасење наших душа.

Суштина духовног подвига на који нас Господ позива јесте васпостављање литургијског

општења и канонског јединства свих вас не само са Српском Православном Црквом него,

истовремено, и са свим најсветијим помесним Православним Црквама, односно са свеукупном

православном духовном породицом у свету, „Породицом Јединороднога” по речима светог

Јована Златоуста.

Вероватно се питате: зашто се патријарх Павле обраћа сваком лично и појединачно,

од господе архијереја до монаха и монахиња по манастирима и до верника по парохијама широм

Македоније? Разлог је једноставан. После многогодишњих званичних разговора између двеју

овлашћених комисија, чији су чланови били архијереји са обе стране, дошло се до заједничког

нацрта споразума о васпостављању црквеног јединства. Текст нацрта споразума су обе комисије

прихватиле 14. јануара 2001. у манастиру Светог Наума код Охрида. Наш Свети Архијерејски

Сабор у Београду је тај нацрт, без иједне примедбе, одобрио на свом редовном заседању месеца

маја 2001. године, док од стране Светог Синода Православне Цркве у Македонији никада није

достављен званичан став, ни позитиван ни негативан. Без обзира на то, прихватили смо, не

оклевајући, предлог да се комисије опет састану и продуже дијалог. У Нишу, 17. маја ове

године, комисије су побољшале и прецизније формулисале нацрт споразума и довеле га до

облика у којем је он прихватљив за све Православне Цркве у свету. Кроз неколико дана наш

Сабор је, опет без иједне примедбе, усвојио и одобрио и овај, знатно ревидирани нацрт

споразума. Ни овај пут није уследила никаква званична реакција из Скопља, а из средстава

јавног извештавања сазнали смо да ваш Свети Синод није усвојио нацрт споразума.

2

Због свега тога, повинујући се императиву братољубља у име Христово и у намери

да исцрпемо сва јеванђелска средства у служби свете ствари црквеног јединства, обраћамо се

овим јавним апелом и позивамо сваког драгог нам брата епископа у Републици Македонији да

са вером и љубављу, часно и храбро, заједно са својим свештенством, монаштвом и верним

народом, обнови литургијско и канонско јединство са нама, а самим тим и са свима светим

Православним Црквама широм васељене, и да тако буде стварни следбеник светих Апостола и

светих Отаца, светих словенских просветитеља и учитеља Кирила и Методија и велике плејаде

њихових ученика у Охриду и у свим другим црквеним центрима, вашим и нашим. Свакога

примамо са искреном и безусловном братском љубављу. У јединство и заједницу не може бити

примљен само онај клирик, ма ком јерархијском степену припадао, који има канонске и моралне

сметње за свештеничку службу.

Најзад, желимо да нагласимо следеће: у питању је добро и будућност Цркве Божје,

живот и спасење свих нас, а никако неки приземни овоземаљски циљеви и интереси.

Ми, браћо, као Црква не наступамо са позиција националне искључивости и немамо

никаквих ни националних ни територијалних претензија у односу на вас. Поштујемо

националну опредељеност и национални идентитет македонског народа и сваког народа у

Републици Македонији. Етнофилетизам, односно подвргавање Цркве национално-

-политичким идеологијама и програмима, одавно је с правом осуђен као јерес. Етнофилетизам

се управо и рађа из ослабљене свести о саборности Цркве, те тако ствара подлогу за поделе и

расколе.

Јединство Цркве је светиња. Служење њему највећи је благослов и највећа част за све

нас. Ми вам прилазимо искрено, без задње мисли, у име Божје. Приђите и ви не само нама него

и свима, па и својим прецима, „старајући се да чувате јединство Духа свезом мира”, да сви

будемо „једно тело, један Дух”, јер је „један Господ, једна вера, једно крштење, један Бог и Отац

свију, који је над свима, кроза све и у свима нама” (Еф. 4, 3 – 6 ). Амин.

Ваш молитвеник пред Господом

Архиепископ пећки,

Митрополит београдско-карловачки и

Патријарх српски

председник Светог Архијерејског Синода

Подели на овим сајтовима

Колико се сећам, неко од њих је тражио (Петар или Наум) да се после ступања у јединство на Литургији не спомиње Патријарх Павле да то не би парало уши. Вл. Јован је отишао за Бг, наш Свети Павле Патријарх је чак и то био спреман да снисходи

.. Ma не само да је Паја ''био спреман'' него је заиста и пристао! Владика Јован је био одређен да иде у Београд на договор... и договорили су да се Патријарх српски УОПШТЕ НЕ ПОМИЊЕ..! Као израз крајње икономије.. Иако је била Пајина ''примедба'' да то и није баш најисправније, ..али ако је то цена јединства нека буде тако!  И када се Вл.Јован вратио у Македонију ова двојица (Петар и Наум) се повукли, и оста Јован сам... Наравно македонска удба је стегла ову двојицу јер су чекали да се види да стварно оде неко на преговоре... И онда долази до РАЂАЊА П.О.А...како то лепо рече наш брат Перезвон...

Он је са својом тадашњом епархијом (постоје и слике народа испред цркве после Литургије) одговорио на позив -призив у Јединство Цркве. Тако, по мом мишљењу, ПОА се родила, живи и живеће као плод благословене жеље за превазилажењем раскола која је дошла са територије заражене расколом а није стварана извана из неких ниских побуда.

Заиста лепо и потпуно исправно речено...само, не да ''постоје и слике''... него постоје и СВОЈЕРУЧНИ ПОТПИСИ СВОГ СВЕШТЕНСТВА Велешке Митрополије, као знак пристанка ступању у ЈЕДИНСТВО !!! И многи од тих СВЕШТЕНИКА СУ НА ТИМ СЛИКАМА заједно са верним народом... Али авај...

Е сад многи ће причати своје пара- и псеудо Црквене причице, које су начули од ''овог'' и ''оног'' гледајући на Македонију исто ко и на Гватемалу.. а по тој логици и на Косово и Метохију као на Тринидад и Тобаго... ..али, и то је наша реалност... joooj

Подели на овим сајтовима

живот и спасење свих нас, а никако неки приземни овоземаљски циљеви и интереси.

Ми, браћо, као Црква не наступамо са позиција националне искључивости и немамо

никаквих ни националних ни територијалних претензија у односу на вас. Поштујемо

националну опредељеност и национални идентитет македонског народа и сваког народа у

Републици Македонији.

Ово је потписао Патријарх Павле. Копирао сам ово, мада је документ постављен на сајту ПОА, да се подсетимо.

Ваљда би бар могли да испоштујемо тог Божијег човека и не сумњамо да је он све ово лагао или да са дистанце судимо да су његове одлуке биле ''исхитрене'' а да ми добро знамо или смо негде чули да је то завера ''гркофилних'', да је неко под окриљем ноћи ''стварао'' ПОА и успостављао ''паралелну јерархију''. А браћа из Мпц који ово читају (мислим да нашег бату Батка и Драгана) нека покушају да не верују онима који знају да оцене комлексе и личне фрустрације Епископа, већ им саветујем да добро више пута прочитају овај цитат.

Подели на овим сајтовима

Ово је потписао Патријарх Павле. А браћа из Мпц који ово читају (мислим да нашег бату Батка и Драгана) нека покушају да не верују онима који знају да оцене комлексе и личне фрустрације Епископа, већ им саветујем да добро више пута прочитају овај цитат.

И не само они... него и господа IvanJ, draganZZZ, Orthophil, разни Ахили и остали Антички ликови који кажу да ''припадају (СП)Цркви"...па хвалећи се да су чак и вероучитељи, и како познају разне клирике па чак и владике, пишу свакојаке свињарије против Цркве...трипујући да их та ''познанства'' неСпознанства аболирају и лишавају ОДГОВОРНОСТИ,... ка Њему који је САМ ЦРКВА.. Нека се добро замисле над свиме што су овде написали па нека извуку закључак..једини могући..  :)

Подели на овим сајтовима

Braco, sve je ovo vec odavno receno i svima jasno. Vama hvala sto to objasnjavate ljudima koji su u zabludi. Neka da Bog da Vasi napori urode plodom. I ne samo Vasi: svih onih pravoslavnih hriscana u Makedoniji i van nje koji svedoce jedinstvo Crkve Hristove i podnose licne zrtve u tom svedocenju.

Подели на овим сајтовима

СВЕТИ АРХИЈЕРЕЈСКИ СИНОД

СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Број: 1859

20. јун 2002.

у Београду

Обраћање архијерејима, свештенству и верном народу у Републици Македонији

Драги нам у Господу оци, браћо и сестре,....

... из средстава јавног извештавања сазнали смо да ваш Свети Синод није усвојио нацрт споразума....

Амин.

Ето на делу мишје логике која расветљава све поступке ''мпц-оваца'' и њихових подржаваоца - који су умислили да их физичка локација , тренутно у Србији, Војводини..ко зна где , директно ослобађа РАСКОЛНИЧКОГ ДУХА и логике која њима влада... :)

Подели на овим сајтовима

живот и спасење свих нас, а никако неки приземни овоземаљски циљеви и интереси....

... Поштујемо националну опредељеност и национални идентитет македонског народа и сваког народа у

Републици Македонији.

Ово је потписао Патријарх Павле.

Ваљда би бар могли да испоштујемо тог Божијег човека ....

Ma они, расколници, не поштују ништа изузев ствари за које мисле да треба ...а онда се истима клањају (националну опредељеност и национални идентитет македонског народа), па онда траже да и остали не само ПОШТУЈУ, ствари које су за поштовање,..него да им се заједно са њима ПОКЛОНЕ, саучествујући тако заједно са њима у ИДОЛОПОКЛОНИЧКОМ пировању...

Ко разуме схватиће...

Подели на овим сајтовима

....То сам лично чуо од многих свештеника и богослова, а једном случајном приликом (после предавања у Патријаршији) и од једног владике.

A jели ИванеЈ, ... да те и не питам да ли си читао писмо ''подршке'' митрополита Пирејског Серафима монаху Артемију? И како га цениш ...тај владика ем је у праву...ем је и већина у Грчком Сабору ...сигурно...А?

...одлазак у Македонију владике Лаврентија пре пар година где је саслуживао са тамошњим митрополитом, који му је узвратио посету у Соко Граду, итд, итд. ...

Исто као и са писмом подршке мит.Серафима  монаху Артемију...теби је овај недолични ГАФ и промашај једног српског епископа битнији од САБОРА...Иначе ради се о расколничком Митрополиту Петру који се водао са поменутим епископом СПЦ,  делећи међусобно признања и плакете заслужних и почасних грађана по општинама престоних им градова ... Јад и катастрофа од нивоа...

Наравно да је статус МПЦ противканонски, али то не значи да није у питању Црква.

prstgore   4chsmu1

Ајде да то кажемо овако... Наравно да је Артемијева ''трупа'' противканонска, али то не значи да није у питању Црква и да Арта није епископ...

...А?  ... Јел може и тако брате мој ИванеЈ...?

joooj

Подели на овим сајтовима

Ево и дела обраћања вл.Марка поводом десетогодишњице хиротоније Арх.Јована:

''Ќе се потсетам себе си, но заради сите овде присутни: На еден синаксис, кога седевме околу Вас, млади и неискусни, Вие тогаш бевте Митрополит во Велес, во МПЦ, рековте: „Ние си играме Црква, сè додека не сме во единство со другите Цркви ние не сме Црква”. Дури и денес не сум убеден дека некој од присутните можеше да Ве разбере. Јас тоа тогаш не го разбрав, но сигурен сум дека и многумина други се соблазнија. Но, кога се жртвувате себе си за единството на Црквата, кога не се поколебавте да одите и во затвор за да останете доследни на смислата на единството на Црквата, тогаш сите што се привлечени од Духот Свети добија одговор во просветление. Црквата е Црква само ако е во единство и надвор од единството нема Црква. Тоа е прастаро учење, тоа е учење евангелско, светоотечко, соборско.

Деновиве од печат излезе Вашата книга: „Кратка историја на Охридската Архиепископија”. Велат историјата ја пишуваат победниците. Во тоа секако има многу вистина, само што победата на Црквата не е материјална и видлива, туку духовна и невидлива. Затоа победници во Црквата се оние кои за името Христово загубиле татко, или мајка, жена или деца, оние кои загубиле богатство или имот, оние кои биле затворани, мачени и убивани за верата, за вистината, за Црквата, за Христа. Тие за светот се губитници, за Црквата победници, како што Вие за некои од светот сте губитник, но во полето на Црквата Вие сте победник. Победивте заедно со Христа кого го ставивте за предводник на Вашата битка, и не еднаш сум Ве слушнал да велите: „Оваа е битка Христова, зашто Црквата е Христова”. Битката е Христова, но победата е и Ваша. Вие денес како победник ја напишавте историјата. Го победивте расколот, и уште повеќе од тоа. Вие го строшивте расколот, го сомлевте, го уништивте и го оставивте без апологија. Ако денес прашате некој од расколниците во Р. Македонија: „Пријателе, зошто си ти сеуште во раскол?”, ако воопшто нешто ви одговори, би ви рекол: „Па затоа што сум Македонец.”

Затоа што си Македонец да бидеш во раскол? Па биди ако сакаш и Марсовец, но дојди во единство со Црквата зашто таа ти дава вечност, не тоа што си Македонец, или Елин, или Србин. Токму во ова е Вашата победа, Ваше Блаженство. Нека ми простат оние што мислат поинаку, но ќе се осудам да речам, не е Вашата победа само за Црквата на територијата на Р. Македонија. Вашите победи се придобивки на целата Црква Божја која сеуште од 19 век, до денес го влечка со себе проблемот на лажниот идентитет кој поинаку се нарекува етнофилетизам. И уште нешто. Ако има некоја Црква во која има најмалку етнофилетизам, мислам дека е тоа Охридската Архиепископија. А тоа, зашто Вие победивте, зашто Вашата теологија која е телогија на Црквата Божја доби тело низ Вашите породилни маки, зашто Вашите страдања не останаа без венец и награда.''

Пренео сам овде овај цитат јер је тема о прогону ПОА а ја мислим да дух лажног идентитета - етнофилетизма прогони Цркву у Р.Македонији.

Подели на овим сајтовима

Наравно да је статус МПЦ противканонски, али то не значи да није у питању Црква.

..Опет морам ... 0110_hahaha 0110_hahaha smej.gif sHa_sarcasticlol ... шта ћу ..жива душа...

Еј брате бре...па ево Перезвон ти је лепо написао цитирајући и  Вл.Марка и вл.Јована ...:

Ние си играме Црква, сè додека не сме во единство со другите Цркви ние не сме Црква”.

''Црквата е Црква само ако е во единство и надвор од единството нема Црква. Тоа е прастаро учење, тоа е учење евангелско, светоотечко, соборско.''

Да преводим ? ...ајде...

''Ми се играмо Цркве... све док нисмо у ЈЕДИНСТВУ са другим Црквама ми НИСМО ЦРКВА''

''Црква је Црква само ако је у ЈЕДИНСТВУ и ван ЈЕДИНСТВА - НЕМА ЦРКВЕ. То је прастаро учење, то је учење Еванђељско, Светоотачко, Саборско.''

Што важи за мпц-расколничку банду .. исто (И ПРЕ) важи и за ''Љуљачку'' банду... и њиховог истинског вожда Дејана Виловског, као и несрећног монаха Артемија, који је само највећа последица и штета овог посуновраћеног отпадништва од Цркве, ове псевдо-катакомбне клике и суштински АНТИ-Црквеног саборишта...

Подели на овим сајтовима

Пренео сам овде овај цитат јер је тема о прогону ПОА а ја мислим да дух лажног идентитета - етнофилетизма прогони Цркву у Р.Македонији.

Tako je.. само нека већ прозивана и помињана браћа, и њима слични, који територијално живе ван псевдо-јурисдикција расколничких организација, схвате да исти тај ДУХ лажног идентитета - етнофилетизма, прогони и Цркву у Србији и другим државама..додуше са мање успеха од Македоније али му је задах исти... ...да не кажем СМРАД... sHa_sarcasticlol

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...